Народна Освіта » Географія » § 26. Закономірності поширення ґрунтів. Ґрунтові ресурси

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Закономірності поширення ґрунтів. Ґрунтові ресурси

Поміркуйте, як на утворення ґрунтів впливали: зміни забезпеченості теплом; зміни забезпеченості вологою; різний склад гірських порід.

 

1 Закономірності поширення ґрунтів на території України

На поширення ґрунтового покриву впливають різні фізико-географічні чинники: клімат, рельєф і зумовлена ним висотна поясність у горах, склад гірських порід, глибина залягання підземних вод, склад рослинності, діяльність людини тощо.

Поширення ґрунтового покриву на території України підлягає загальним географічним закономірностям: широтній зональності та азональності (зумовленій відмінностями рельєфу, складом гірських порід, глибиною залягання ґрунтових вод) тощо.

Зональний (широтний) розподіл ґрунтів характерний для рівнин, де з півночі на південь один тип ґрунтів поступово заступає інший.

Що спричиняє зональне поширення ґрунтів?

Зростання континентальності клімату та зменшення коефіцієнта зволоження з північного заходу на південний схід і південь України зумовлюють відхилення меж зональних типів ґрунтів із південного заходу на північний схід.

Прослідкуйте за картою (рис. 26.4) межу чорноземів опідзолених і типових із чорноземами звичайними. Визначте, які ґрунти поширені:

1) у Прикарпатті; 2) Закарпатті; 3) на схилах Карпатських гір. Поясніть

причини відмінностей.

Під впливом діяльності людини часто відбувається змивання верхнього родючого шару ґрунтів, зменшення вмісту гумусу, що призводить, наприклад, до перетворення чорноземів середньогу-мусних на малогумусні.

2 Ґрунтові ресурси та їх охорона

Ґрунтові ресурси — це ґрунтовий покрив, який може бути використаний людиною для вирощування культурних рослин (передусім для ведення сільського господарства). Особливо важливою для сільськогосподарського виробництва є родючість ґрунтів.

Серед усіх ґрунтів України, що використовуються в землеробстві, 2/3 площі становлять різні види чорноземів, 1/6 — сірі лісові ґрунти, 1/14 — дерново-підзолисті, 1/25 — темно-капгганові ґрунти.

До явищ, які погіршують якість ґрунтів, крім водної та вітрової ерозії належить засолення ґрунтів, характерне для південної рівнинної частини України. У північній частині України є великі масиви заболочених, перезволожених і кислих ґрунтів, причому площа останніх невпинно зростає.

Різні ґрунти мають різну родючість і потребують меліорації. Розрізняють такі види меліорацій: водні (зрошення, осушення), хімічні (внесення речовин, що роблять ґрунти менш кислими чи засоленими), лісотехнічні. Водна меліорація дерново-підзолис-

тих і болотних ґрунтів полягає в осушенні, чорноземів південних і каштанових ґрунтів — у зрошенні земель, їхня хімічна меліорація, відповідно, — у вапнуванні й гіпсуванні. Понад 1/3 площі орних земель України порушено ерозією.

Найбільше еродованих земель на височинах степової та лісостепової зон. На височинах слід проводити обробіток ґрунтів таким чином, щоб запобігати їх ерозії (розорювати ґрунти лише впоперек схилів, круті схили засівати багаторічними травами або вирощувати тут ліси). Землі, порушені внаслідок видобутку корисних копалин, слід рекультивувати (знову перетворювати на родючі землі — поля, пасовища, а також ліси, парки тощо).

У цілому природна родючість ґрунтів України є однією з найвищих у світі. Зокрема, у нашій країні зосереджена 1/3 частина від усієї площі чорноземів світу.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 8 (ЗАКІНЧЕННЯ)

Порівняльний аналіз різних типів ґрунтів України

Виявіть вплив найважливіших чинників ґрунтоутворення та прослідкуйте закономірності поширення ґрунтового покриву за картою ґрунтів України. Відповідь подайте у вигляді таблиці (заповніть пропуски).

Чинник ґрунтоутворення

Закономірності поширення

Приклади ґрунтів

Клімат

1) Зміна забезпечення теплом і коефіцієнта зволоження з півночі на південь; 2) зміна континентальності клімату

На рівнинах — зональний розподіл (із півночі на південь)

На рівнинах — із ... на ...

Дерново-підзолисті, сірі лісові, чорноземи опідзолені, ..., чорноземи звичайні, чорноземи південні, ... і каштанові ґрунти Межі зональних типів ґрунтів відхиляються з ... на ...

Рельєф

1) Зміна температури повітря та кількості опадів із висотою; 2) місцеві відмінності рельєфу, які зумовлюють різну глибину залягання ґрунтових вод експозицію схилів, змивання чи намивання

У горах — висотна поясність у розподілі ґрунтів

На Південному березі Криму сформувалися коричневі ґрунти, на схилах гір — буроземи, а на яйлах — лучні й чорноземні ґрунти.

У Карпатах — ...

У межах різних невеликих форм рельєфу розташовані різні ґрунти

Наприклад у лісостепу, у межах плоских вододільних рівнин переважають чорноземи типові; на горбистих вододілах і біля правих крутих берегів річок — сірі лісові ґрунти; на заплавах річок — лучні й болотні ґрунти

Склад гірських порід, які відрізняються механічним складом, водопроникністю, вмістом солей тощо

На різних материнських гірських породах сформувалися різні ґрунти, які мають різні властивості й родючість

На лесоподібних суглинках сформувалися більш родючі ґрунти (чорноземи, сірі лісові, темно-каштанові); на пісках — бідні дернові борові; на супісках — малородючі дерново-підзолисті ґрунти (на Поліській низовині та перших надзаплавних терасах річок); у горах на міцних гірських породах — щебенисті ґрунти

Природна рослинність, яка найбільш тісно пов'язана з певними ґрунтами

Під різними рослинними угрупованнями формуються різні ґрунти

Під деревною рослинністю — кислі ґрунти (...); під трав'яною — нейтральні й лужні ґрунти (...)

Діяльність людини

...

...

Зразок таблиці

1. Назвіть природні (фізико-географічні) чинники, що впливають на ґрунтоутворення та зумовлюють відмінності ґрунтового покриву. 2. Наведіть приклади впливу кожного з природних чинників на поширення ґрунтового покриву України.

3. Дайте оцінку родючості ґрунтів різних частин України. Які природні й антропогенні процеси погіршують їхню родючість? 4. Поясніть зміст понять «меліорація ґрунтів» та «рекультивація ґрунтів». Яких меліоративних заходів необхідно вживати в різних частинах території України? 5. Чим відрізняються умови утворення ґрунтів, характерних для нашої місцевості? Чи однакова родючість цих ґрунтів? Чому?

6*. Використовуючи карту атласу, опишіть ґрунт, найбільш поширений у нашій місцевості.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Вплив людини на родючість ґрунтів

За додатковою літературою, ресурсами мережі Інтернет, із бесіди з рідними та знайомими дізнайтеся, як змінилися ґрунти нашого краю під впливом діяльності людини. Які зміни ви спостерігали особисто? Які конкретні заходи щодо підвищення якості цих ґрунтів пропонують вчені? Підготуйте повідомлення за результатами своєї роботи.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-07-2016, 23:22, Переглядів: 22527