Народна Освіта » Географія » § 33. Ґрунтові ресурси україни та їх охорона

НАРОДНА ОСВІТА

§ 33. Ґрунтові ресурси україни та їх охорона

Пригадайте, чим ґрунт відрізняється від гірських порід.

Які ґрунти відзначаються найвищою родючістю?

ҐРУНТОВІ РЕСУРСИ. Із курсу історії України вам уже відомо про одну з найдавніших у Європі культур обробітку землі - землеробську гри нільську культуру, відкриту археологами біля с. Трипілля (Київська область). Вже у IV—III тисячоліттях до н. е. наші далекі предки осіли на землях Правобережної України і вирощували на них хліб. Відтоді землеробство, зокрема хліборобство стали суттю способу життя давніх українців. Український селянин завжди шанобливо ставився до землі-годувальниці, любив і плекав її. За це вона століттями віддячувала йому щедрими врожаями. Коли ж на початку XIX ст. під обробіток потрапили неозорі чорноземні простори степової України, вона стала першою житницею Європи.

Вирощені врожаї — це результат спільної роботи і людини, і природи. Важливих! природним чинником успіху землеробства завжди був фунт. Землі, які використовуються чи можуть використовуватися людиною для її потреб, утворюють ґрунтові ресурси країни. Весь земельний фонд України, по суті, є такими землями. їх використовують у сільському і лісовому господарстві, на них зводять житлові будівлі й промислові об’єкти, прокладають транспортні шляхи. Частину земель займають природні й штучні водойми, що також використовуються у господарських цілях.

Близько 70 % земельного фонду України — це сільськогосподарські угіддя. Більшість з них мають родючі фунти

і дуже розорані. Орні землі (або рілля) становлять 4/5 від загальної площі сільськогосподарських угідь — це один із найвищих показників у світі. Забезпеченість одного мешканця країни ріллею перевищує світовий і європейський показники майже у 2,5 раза. Найвищою частка ріллі є у степовій зоні — близько 90 %. Це дає змогу розвивати різноманітні галузі сільського господарства.

ЗМІНИ ҐРУНТІВ У РЕЗУЛЬТАТІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ. Така висока розораність земель, як в Україні, нерідко призводить до посилення водної та вітрової ерозії грунту - знесення його родючого шару. Внаслідок цього трапляються пилові бурі, виникають яри та балки (мал. 153). Великої шкоди фунтам завдають неправильний обробіток, безсистемні зрошування і внесення мінеральних добрив. Внаслідок цього Грунти руйнуються та виснажуються, знижується їх родючість.

Тривалий час люди використовували отрутохімікати проти шкідників культурних рослин (бур’янів, різних комах), нехтуючи їхнім шкідливийм впливом на здоров’я людей і тварин. Це стосується і надмірної кількості нітратів, що засвоюються сільськогосподарськими рослинами внаслідок внесення мінеральних добрив під час їх вирощування. Ускладнює екологічну ситуацію в Україні й неналежне зберігання отрутохімікатів та добрив — часто у необладна-них приміщеннях, а то й просто неба. Нерідко ці речовини потрапляють у фунт й отруюють його, спричиняючи захворювання людей.

Значним забруднювачем фунтів є також комунальне господарство населених пунктів, особливо міст. Внаслі-

Мал. 153. Яри знищують великі площі родючих земель

док життєдіяльності людей нагромаджуються тверді ГІОб\ТОВІ відходи, що їх вивозять на відкриті сміттєзвалища, а також каналізаційні побутові стоки. Шкідливі речовини, що нагромаджені в них, потрапляють у фунт. ОХОРОНА ҐРУНТОВИХ РЕСУРСІВ. Для підтримання фунтів у належному стані необхідно вживати різних заходів. Ви вже знаєте, що дерева і кущі, насаджені на схилах ярів, зупиняють їх ріст. Схили височин потрібно розорювати упоперек, щоб запобігти змиванню фунту поверхневими водами. Землі, що потребують зрошення, зрошувати по фібно в міру.

Важливо науково обфунтовано вносити в фунт мінеральні добрива. Перехід на землеробство, яке застосовує органічні добрива й біологічні методи захисту рослин від шкідників і бур’янів, уможливить відмову від застосування офутохімікатів і мінеральних добрив.

Найбільшим в Україні яром є Смілянський (завдовжки 8 км і завглибшки 70 м), що виник поблизу м. Канева (Черкаська область).

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Україна має дуже великі земельні ресурси, проте фунти пофебують раціонального використання і комплексних заходів з їх охорони.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Охарактеризуйте фунтові ресурси України. Як їх використовують?

2.    Яких змін зазнають фунти в результаті господарської діяльності людини?

3.    Якої шкоди завдають фунтовим ресурсам яри? Як з ними можна боротися?

4.    Чим небезпечне використання мінеральних добрив?

5.    Яких заходів необхідно вживати для збереження фунтів?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

1.    Дізнайтеся, які фунти поширені у вашій місцевості. Якою є їхня родючість?

2.    Під які угіддя їх використовують? Які сільськогосподарські рослини вирощують на орних землях?

3.    Як на родючості фунтів позначився вплив господарської діяльності людини? Чи застосовують засоби для підвищення родючості фунтів? Які?

4.    Яких, на вашу думку, пофібно вживати заходів для раціонального використання й охорони фунтів у вашій місцевості?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:30, Переглядів: 2318