Народна Освіта » Географія » § 21. Чинники, що формують клімат України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Чинники, що формують клімат України

Пригадайте визначення понять: «клімат», «кліматотвірні чинники». Як змінюється клімат унаслідок перерозподілу сонячної енергії?

 

ОСНОВНІ КЛІМАТОТВІРНІ ЧИННИКИ ТА ЇХ ВЗАЄМОДІЯ Особливості клімату в Україні, як і на Землі загалом, визначають три основні чинники: сонячна енергія, циркуляція попітрятпіх мас, підстшп.па поверхня. Взаємодія цих чинників «розкручує маховик* світового клімату глобального планотарного явища, в якому задіяні елементи всіх земних сфер.

Взаємодія кліматотвірних чинників виявляється у формуванні кліматичних поясів, які мають зональний характер розташування. Загалом на планеті налічують 13 кліматичних поясів. Україна розташована в межах двох із них. Переважна частина території нашої держави лежить у помірному кліматичному поясі, лише Південне узбережжя Криму — в субтропічпому.

РОЗІ ЮДІЛ COl ІЯ ЧIІОЇ IIII Pll І. Сонце — основне джерело енергії для всіх природних процесів на планеті. Як ви вже знаєте, від висоти Сонця над Землею залежить у якій кількості тепло потрапляє на поверхню: що ближче до екватора, то кут падіння його променів збільшується до 90: (на екваторі, в дні сонцестояння). На території України, яка іюзташована в помірному кліматичному поясі, кут падіння сонячних променів незначний.

Пригадайте, як змінюється кількість тепла, яке надходить на земну поверхню, залежно від кута падіння сонячних променів?

 

Розподіл сонячної радіації (тепла і світла, вииромінених Сонцем) по поверхні України змінюється залежно від широти місцевості. Менше тепла отримує північна частина, більше — південна, оскільки полуденна висота Сонця тут вища. Відповідно кількість сонячної енергії, яку отримує Кримський півострів, є значно більшою за ту, яка надходить до крайніх північних районів України. На півдні України основні об’єми сонячної радіації надходять з травня по вересень, коли збільшується тривалість світлої частини доби.

До земної поверхні надходить пряма сонячна радіація у вигляді променів безпосередньо з поверхні Сонця і частина розсіяної сонячної радіації тієї, що розсіюється наявними в атмосфері водяною парою, пилом, газами, а також хмарами. Пряма і розсіяна радіація, що надходить на земну поверхню, називається сумарною сонячною радіацією.

 

Сумарна радіація розподіляється по земній поверхні не суворо зонально. Її надходження залежить також від хмарності і прозо-рості атмосфери. Тому західні території України, де спостерігається більше хмарних днів, отримують протягом року менше сумарної сонячної радіації, ніж східні на тих самих широтах. Річна кількість сумарної сонячної радіації, яку вимірюють в мегаджоу-лях (МДж) на м17, у межах України змінюється від 3500 МДж/м17 (у північно західних районах) до 5200 МДж/м17 у південній частині Кримського півострова.

Пригадайте, як впливає на перерозподіл тепла й вологи циркуляція повітряних мас.

 

ГЕОгалактнка

 

Повітряні маси можуть стимулювати й природні аномалії. В серпні 2010 р. в Луганську була зафіксована найвища за 100 років температура повітря (+41,3 :С). - Щедрі» на погодні аномалії були й січень-лютий 2012 р., коли Україну накрили шторми й тріскуні морози. Тоді замерзло Азовське море, а налипання снігу на дротах і деревах місцями сягало 68 мм. За словами синоптиків, такого явища не спостерігалося з 1881 р. Поміркуйте, що могло стати причиною таких явищ.

 

ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС. Як вам уже відомо, планетарні пояси високого і низького тиску в тропосфері спричиняють формування потужних колоподібних потоків — ланок атмосферної циркуляції. Кожна з таких ланок переміщує повітряні маси — великий об’єм повітря, що має відносно однорідні властивості і рухається єдиним потоком. Переміщуючись на великі відстані, повітряні маси зберігають свої властивості: температуру і вологість. Певних властивостей повітряні маси набувають у районах свого формування.

Повітряна маса вважається теплою, якщо вона рухається на холоднішу ділянку земної поверхні. Холодною повітряну масу називають тоді, коли вона рухається на теплішу ділянку земної поверхні. При цьому властивості повітряної маси можуть поступово змінюватись. Наприклад, тепла повітряна маса поступово охолоджується, а волога стає сухою. Виокремлюють чотири географічних типи повітряних мас (за географічною широтою їх формування): екваторіальний, тропічний, помірний, полярний.

Усі типи повітряних мас, крім екваторіального, поділяють па підтипи — морський і континентальний. Морський підтип формується над океанами, а континентальний зазвичай над материковим суходолом.

Переміщуючись, повітряні маси переносять тепло й вологу, а також урізноманітнюють погоду· в кожній місцевості. Рухаючись від екватора до полюсів, повітряні маси приносять потепління. У разі переміщення від полюсів до екватора зумовлюють похолодання. Морські повітряні маси приносять яологу на суходіл у вигляді дощу чи снігу. Переміщення повітряних мас над океаном також спричиняє виникнення водних течій.

Особливості атмосферної циркуляції над територією України зале жаті, від трьох типів повітряних мас: помірних, арктичних і тропічних. Вони можуть значною мірою змінювати погодні умови того чи іншого району. Так, наприклад, надходження арктичних повітряних мас улітку призводить до значного похолодання, а надходження тропічних повітряних мас узимку — до значного потепління.

АТМОСФЕРНИЙ ФРОНТ. ЦИКЛОНИ ТА АНТИЦИКЛОНИ. Чому погода може різко змінитися впродовж одного дня? Це відбувається, коли приходять атмосферні фронти. Атмосферний фронт це смуга, що розділяє різні за властивостями повітряні маси. Ширина фронтів сягає кілька десятків кілометрів. На фронтах завжди відбувається зміна тем ператури, тиску повітря, хмарпості — тобто зміна погоди. Якщо зустрічаються близькі за своїми властивостями повітряні маси, то атмосферний фронт не виникає і погода не зміняються.

Розрізняють такі види атмосферних фронтів: арктичний (антарктичний) — відокремлює арктичне повітря від помірного; помірний — відо-

кремлює помірне повітря від тропічного, тропічний відокрем лює тропічне повітря від екваторіального. Чи може виникнути атмосферний фронт усередині одного типу повітряної маси? Так, якщо зустрінеться морське й континентальне повітря.

ВИДИ АТМОСФЕРНИХ ФРОНТІВ

р Арктичний (антарктичний)

г- Помірний

L- Тропічний

 

 

Межі атмосферних фронтів зароджуються циклони — найбільші атмосферні вихори на планеті. їхній розмір коливається від сотень до кількох тисяч кілометрів у діаметрі. Повітря в циклоні рухається по спіралі, від окраїн до центру — області низького тиску. Утворення циклону розпочинається із взаємодії теплої і холодної повітряної маси. При цьому частина теплого повітря проникає в середину холодного. Тепле повітря, як більш легке, починає інтенсивно підніматись (висхідний рух) і одночасно обертатись. Утворюється гігантський повітряний вир. У північній півкулі його спіраль закручується проти годинникової стрілки, а у південній — за нею. З підняттям угору повітря охолоджується, з водяної пари утворюються хмари, з яких випадають опади у вигляді дощу, граду чи снігу. Тож циклони завжди приносять хмарну, дощову погоду. Улітку циклопи спричиняють похолодання, узимку — потепління. Циклони мають велику швидкість руху і спричиняють зміну погодиих умов: можуть «зіпсувати* погоду на два—три дні або ж на кілька тижнів.

Антициклон це величезний низхідний атмосферний вихор. Пові тря у ньому рухається по спіралі, віддаляючись від цептра вихору, де розташована область високого тиску. Антициклони несуть суху й сонячну погоду, адже для mix характерне інтенсивне опускання повітря. При наближенні до земної поверхні таке повітря нагрівається, хмари розсіюються і онади не утворюються. Встановлюється стійка і маловітрина погода. Швидкість руху антициклонів становить 35 км/год.

Антициклони іноді охоплюють великі площі та діють тривалий иеріод часу. Наприклад, над територією України, як і всієї Східноєвропейської рівнини у 2010 р. кілька місяців діяв антициклон, що призвів до затяжної засухи та піків високої температури. Наприклад у м. Луганську вона перевищувала 40-градусну відмітку.

Чи знаєте ви, що...

 

У середньому за рік на території України 63% діб панують антициклони 37% — циклони.

 

Узимку над північною частиною Атлантичного океану розташовується різко виражений Ісландський циклон. Область пониженого тиску поширюється на західні окраїни Європи. Азорський максимум узимку розташовується в районі паралелі 30°, а фронт помірних широт в районі 40е·. Оскільки у помірному поясі переважає західне перспесенпя повітряних мас, над Україною, як і над усією територією Євразії, створюються умови для утворення иівденно-західннх і західних вітрів, які мають циклонний характер і приносять на сушу зі сторони Атлантики маси відносно теплого і вологого морського повітря помірних широт. Па кордонах між різними типами повітряних мас утворюються атмосферні фронти, що взимку приносять на територію України доволі часті відлиги.

Улітку Ісландський мінімум виражений слабше, ніж узимку, а Азорський максимум посилюється і поширюється на північ, захоплюючи всю Південну і навіть частину Середньої Європи. Полярний фіюит зміщується до півночі. В Арктиці існують області підвищеного тиску. Між двома областями високого тиску розміщується область зниженого тиску, що охоплює північну частину Європи. У дій смузі розвивається циклонічна діяльність.

Улітку над Україною переважають західні й північно західні напрями по вітряних мас. Завдяки більшому випаровуванню в теплу пору року, вологу на територію України можуть приносити й ті повітряні маси, які сформувалися над Середземним та Чорним морем.

У межах кожного поясу в Євразії кліматичні умови змінюються під час руху із заходу на схід. Західні окраїни характеризуються порівняно невеликими річними коливаннями температур. Опади випадають протягом усього року. Тут формується морський клімат. Далі на схід річні амплітуди температур зростають, зменшується кількість опадів. За таких умов (|юрмуються континентальні тиші клімату. На східних, південно-східних і південних узбережжях клімат мусонний.

Між 30° та 60е помітне переважання західних вітрів (західний перенос повітряних мас), тому території України здебільшого перебуває під впливом Атлантики. У зимовий період південна частина потрапляє під вплив східних вітрів, бо територією нашої країни проходить важлива клі матична межа, так звана вісь Воейкова (Луганськ Дніпропетровськ — Балта). Південніше неї взимку дмутьсхідні вітри та південно-східні вітри, а північніше домінують західні вітри. Влітку дія осі дещо послаблюється.

Характер атмосферної циркуляції над територією України визначається зміною циклонів і антициклонів та надходженням різних повітряних мас.

ПІДСТИЛЬНА ПОВЕРХНЯ. Характер підстильної поверхні неоднорідність земної поверхні, що отримує й перетворює сонячне тепло і перерозподіляє вологу. Істотний вплив на клімат має чергування водної поверхні і суходолу та рельєфу. У гірських районах температура повітря нижча, ніж иа прилеглих рівнинах, тому у горах з|юстае кількість атмосферних опадів, при цьому переважна більшість опадів випадає на схилах, звернених до вологих повітряних мас.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Основним кліматотвірним чинником є сонячна радіація.

2.    У циркуляції повітряних мас на території материка важливу роль відіграють області високого та низького тиску. Особливо стійкими є Арктичний, Азор-ський та Азіатський максимуми. (Знайдіть їх на кліматичній карті Євразії, що у вашому атласі).

3.    Атмосферний фронт — це смуга, що розділяє різні за властивостями повітряні маси.

4.    Циклон — це область зниженого тиску в атмосфері, який має вигляд вихору й у Північній півкулі переміщується проти годинникової стрілки.

5.    Антициклон —· це область підвищеного тиску в атмосфері у вигляді вихору, що має великий діаметр (100 — 5000 км) і в Північній півкулі переміщується за стрілкою годинника.

6.    Для Євразії важливе значення має підстильна поверхня. Відсутність гір на півночі материка дає можливість вільно проходити арктичним повітряним масам до центральних районів Азії. 18

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:25, Переглядів: 4703