Народна Освіта » Географія » § 20. Повітряні маси, їх властивості та взаємодія

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Повітряні маси, їх властивості та взаємодія

Центри високого чи низького тиску

Повітряні маси

Особливості погоди

Осінньо-зимовий період

Ісландський мінімум

Помірні морські, арктичні морські

Похмура, помірно м’яка, з опадами

Азійський та Арктичний максимуми

Арктичні континентальні

Ясна, суха, морозна

Весняно-літній періс

д

Азорський максимум

Тропічні морські та континентальні

Ясна, суха, жарка

Ісландський мінімум

Помірні морські

Похмура, прохолодна, із значною кількістю опадів

Арктичний максимум

Арктичні та помірні континентальні

Ясна, суха, прохолодна

Дискусійний клуб

Досвідчені городники не висаджують розсаду теплолюбних культур на початку травня, хоча денні температури вже в квітні сягають +20 'С. Як ви вважаєте, чому?

Атмосферні фронти. Між повітряними масами, що мають різні властивості, існують межі, або поверхні розділення, які називають атмосферними фронтами, а лінії їх перетину із земною поверхнею — лініями фронтів.

Фронтальна поверхня завжди нахилена до земної поверхні в бік холодного повітря, оскільки воно важче. Ширина фронтальної поверхні в приземному шарі коливається від кількох до десятків кілометрів, а довжина становить сотні н тисячі кілометрів.

Водночас із рухом повітряних мас рухаються атмосферні фронти (моя. 46). Залежно від того, яка з повітряних мас активніша, фронти бувають теплими н холодними.

Атмосферний фронт називається теплим, якщо тепла повітряна маса активніша за холодну. Рухаючись швидше, тепле повітря наповзає на холодне н у процесі підняття охолоджується. При цьому утворюється система фронтальних хмар: унизу шарувато-дощові, вище — шаруваті, а ще вище — перисті (мол. 47). Проходження теплого фронту зумовлює тривалу мряку.

Холодний фронт рухається в бік теплого повітря і приносить із собою похолодання. Холодне повітря, рухаючись швидше за тепле, занурюється під нього й виштовхує тепле повітря вгору. На лінії фронту утворюються купчасто-дощові хмари (мол. 48). Переміщення холодного фронту супроводжується влітку зливовими дощами й грозами, узимку — сильними хуртовинами.

Над територією України переміщуються два фронти: арктичний (між арктичними й помірними масами) та помірний (між помірними й тропічними масами). Вони викликають нестійку погоду з опадами.

Циклони й антициклони. Лінії фронтів зазвичай звивисті. Вигини фронту иа північ обумовлені «язиками» теплого повітря, вигини иа південь — холодного повітря. Коли лінії фронту з’єднуються у вигинах, утворюються циклони й антициклони.

Циклон — повітряна маса у вигляді атмосферного вихору з низьким тиском у центрі (моя. 49). Циклони виникають иа лінії помірного фронту, де «язики» теплого повітря вклинюються в холодні повітряні маси. Чи навпаки — холодне повітря оточує область теплого повітря. У такому разі тиск буде менший у центрі й більший иа периферії. Тому вітер дме в напрямку від периферії до центру, відхиляючись проти годинникової стрілки в Північній півкулі і за годинниковою стрілкою — у Південній.

Циклони охоплюють велику територію (до 3000 км у діаметрі) і рухаються зі швидкістю 30-45 км/год. Циклон «живе» 5-7 днів, а потім лінії холодного й теплого фронтів з’єднуються. Тепле повітря піднімається вгору, конденсується й утворюються опади. На територію України циклони приходять з Атлантичного океану. Найчастіше вони спостерігаються з листопада до березня, иайрідше — наприкінці весни.

Антициклон - вихороподібний рух повітря з високим атмосферним тиском у центрі (мал. 50). Повітря рухається від центру до периферії за годинниковою стрілкою у Північній півкулі. Антициклон — невід’ємна частина циклону: за кожним циклопом з такою ж швидкістю рухається антициклон.

Дія антициклону триває від кількох днів до кількох тижнів. В умовах антициклону погода ясна й безвітряна.

Протягом року па території України утворюється в середньому 45 циклонів і 35 антициклонів. Тривалість антициклону довша, тому для України пересічна річ на кількість днів із циклонами менша, ніж з антициклонами (відповідно 130 і 235).

Висновки

На клімат України впливає надходження помірних, арктичних і тропічних повітряних мас з Атлантичного океану, Арктики, Азії.

Між повітряними масами, що відрізняються температурою і вологістю, утворюються атмосферні фронти.

Характер атмосферної циркуляції над Україною визначається частою зміною циклонів та антициклонів.

Запитання та завдання

1.    Які типи повітряних мас переміщуються над територією України? Як при цьому змінюється погода?

2.    Чому повітряні маси помірних широт мають різні властивості як улітку, так і взимку?

3.    За якими ознаками розпізнають циклон та антициклон?

4.    Чим пояснюються різкі зміни погоди навесні?

5.    Що таке атмосферний фронґ? Які основні фронти встановлюються над територією України?

6.    Якими природними явищами супроводжується надходження теплого й холодного атмосферних фронтів?

Пригадайте: 1. Чому сонячні промені падають на земну поверхню під різним кутом? 2. Назвіть типи повітряних мас, що переміщуються над територією України.

Особливості клімату України визначаються її географічним положенням, надходженням сонячної радіації, характером атмосферної циркуляції і рельєфом земної поверхні. Усі явища, що відбуваються в атмосфері й наземній поверхні, взаємопов'язані з кліматичними показниками: температурою, опадами, зволоженням, атмосферним тиском, напрямком і силою вітру, хмарністю, випаровуванням.

Температура повітря. Упродовж доби сонячні промені нагрівають Землю нерівномірно. Середньорічні й середньомісячні показники температури повітря залежать від кількості сонячної радіації, яка потрапляє на поверхню, і від циркуляції атмосфери.

Температура повітря — один з основних показників клімату. Для температурного режиму характерні значні коливання. Найнижчі середні температури припадають па січень-лютий. У гірських районах показники температури нижчі порівняно з навколишніми територіями. На північному сході вони становлять -7...· 8 С, у степовій частині Криму - 0 °С, на Південному березі Криму до +3...+4 "С. Найвищі середні температури в липні. На півночі й північному заході України вони становлять +17...+19 "С, на півдні — +21...+23 'С.

Розподіл температур повітря на території України можна простежити за ізотермами — лініями, що з’єднують на картах точки з однаковою температурою повітря січня (мол. 51) й липня (мол. 52).

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 2-08-2016, 23:14, Переглядів: 2944