Народна Освіта » Географія » § 22. Циркуляція атмосфери

НАРОДНА ОСВІТА

§ 22. Циркуляція атмосфери

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

+ Що таке повітряна маса?

+ За якими властивостями відрізняються повітряні маси на різних широтах?

Від чого залежить розподіл атмосферних опадів на Землі?

І Переміщення повітряних мас. Сонячна радіація, що надходить на територію України, забезпечує нерівномірність нагрівання земної поверхні і приземних шарів повітря, що зумовлює переміщення (циркуляцію) повітряних мас. Своїх властивостей повітряна маса набуває від земної поверхні, над якою перебуває тривалий час. Повітряна маса має значні розміри. Вертикально вона може охоплювати всю тропосферу, а по горизонтальні часто поширюється на сотні й тисячі кілометрів. Нерідко вся територія України буває зайнята однією повітряною масою.

Як вам уже відомо із 7-го класу, повітряні маси формуються в певних широтах. На території України переважають повітряні маси помірних широт. Ix повторюваність є значною на більшій частині території країни. Морські помірні повітряні маси — вологі, більш прохолодні влітку і більш теплі взимку — надходять з Атлантичного океану та Середземного моря з північно-західними, західними і південно-західними вітрами (мал. 51). У перехідні сезони року, особливо навесні, час від часу спостерігаються вторгнення майже на всю територію України арктичних повітряних мас, з якими пов’язують хвилі холоду. На клімат південних районів України впливають також жаркі і сухі тропічні повітряні маси, які можуть проникати й у більш північні райони.

І Атмосферні та кліматичні фронти. Між повітряною масою та земною поверхнею відбувається постійний обмін теплом і вологою: рухаючись, великі маси повітря втрачають запаси вологи і тепла або поповнюються ними і, таким чином, змінюють свої властивості. При зіткненні між повітряними масами з різними властивостями виникають вузькі перехідні зони з найбільшою різницею температури, тиску і швидкостей вітру. Ці зони «боротьби» повітряних мас називають атмосферними фронтами. Вони поширюються вгору в середньому на 10-12 км, а по горизонталі — на кілька сотень кілометрів.

Атмосферні фронти бувають теплі і холодні. Теплий атмосферний фронт виникає тоді, коли тепле повітря наступає, а холодне - відступає перед ним (мал. 52). Тепле повітря, рухаючись швидше від холодного, ніби натікає на нього, повільно піднімається вгору і охолоджується. При цьому відбувається згущення водяної пари, утворюються хмари, з яких потім випадають тривалі опади.

Холодний атмосферний фронт формується тоді, коли холодне повітря рухається в бік теплої повітряної маси (мал. 52). Рухаючись уперед, холодне і важке повітря підтікає під тепле і витісняє його вгору. Із цим фронтом пов’язані похолодання, розвиток купчасто-дощових хмар, грози, зливи.

Утворення атмосферних фронтів можна передбачати, якщо уважно спостерігати за хмарами. Першим провісником наближення фронту є перисті хмари, які мають вигляд ниток із загнутими кінцями, ніби кігтями. Незабаром вони перетворюються на інші, перисто-шаруваті, потім шаруваті хмари, що із часом укривають усе небо і несуть опади.

Атмосферні фронти змінюють своє положення протягом року у зв’язку з рухом Землі навколо Сонця. Найбільш потужні фронти виникають під час зіткнення арктичних, помірних і тропічних повітряних мас. Зони, що відображають їх середнє багаторічне положення, називають кліматичними фронтами. Фронт, що виникає на стику помірних та арктичних повітряних мас, називають арктичним, кліматичним фронтом. Улітку він охоплює територію північних районів України, а взимку опускається до широти 48-49°. Фронт, що виникає на стику помірних і тропічних повітряних мас, називають помірним кліматичним фронтом, який панує в Україні переважно в теплий сезон.

 

 

 

 

І Атмосферні вихори. Крім атмосферних фронтів, на території України постійно виникають, розвиваються і руйнуються різні за розмірами атмосферні вихори. Найбільші з них - циклони й антициклони.

Циклон - замкнута область із зниженим тиском у центрі та вітрами, що дмуть від окраїни до центра (мал. 53). Завдяки силі обертання Землі повітря в циклонах, що відбуваються над територією України, рухається проти годинникової стрілки. У центрі циклону переважають висхідні рухи, що веде до зниження тиску. Підйом повітря сприяє поступовому згущенню водяної пари, утворенню хмар і опадів. Причиною виникнення циклону є наявність атмосферного фронту.

Антициклон — це замкнута область я високим тиском у центрі й вітрами, що дмуть від центра до окраїни за годинниковою стрілкою у Північній півкулі, і зокрема над українською територією (мал. 53). У центрі антициклону переважає низхідний рух повітря, що зумовлює зростання тиску і підвищення температури. Завдяки нагріванню поступово повітря стає сухішим, що не сприяє утворенню хмар і опадів.

У разі зіткнення ділянок холодних і теплих атмосферних фронтів утворюються так звані фронти загасання, після чого фронтальна діяльність руйнується. У середньому за рік в Україні проходить по понад ЗО холодних і теплих фронтів та 70 фронтів згасання.

В Україні атмосферні вихори найчастіше прив’язані до районів дії арктичного і помірного кліматичних фронтів і переміщуються в напрямку загального, характерного для нашої території перенесення повітря - із заходу на схід. При цьому циклони дещо відхиляються на північ, а антициклони, навпаки, на південь. Тому шляхи циклонів найчастіше проходять у північній частині України, а антициклонів — у південних.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ПІТЕРАКТИВ

Користуючись супутниковими зображеннями переміщення повітряних мас над територією України (сайт uhmi.org.ua Українського гідрометеорологічного інституту - в режимі доступу - сторінка «Супутникові зображення»), з'ясуйте, які повітряні маси й атмосферні системи панують над територією України в даний конкретний момент. Спрогнозуйте їхній вплив на погодно-кліматичні умови в нашій країні, у своєму регіоні.

Загалом західне переміщення повітряних мас в Україні пов’язане з особливостями загальної (планетарної) циркуляції атмосфери. Як вам відомо, у помірних широтах, у яких розміщена наша країна, переважає протягом року низький атмосферний тиск. Причиною цього є постійне зіткнення різних повітряних мас і формування атмосферних фронтів. До помірних широт з півдня переміщується тропічне повітря, а з півночі - арктичне, формуючи постійну область підвищеного тиску - Лаврський максимум. Із цієї області завдяки обертанню Землі повітряні маси в системі атмосферних фронтів, циклонів та антициклонів відхиляються в напрямку із заходу на схід. Низький тиск підсилюється на території України влітку ще й за рахунок нагрівання повітря, яке поступово піднімається вгору.

Узимку вздовж лінії Луганськ — Дніпропетровськ — Балта формується смуга дещо підвищеного тиску, так звана вісь Воейкова, яка простягається й за межі України. Зазвичай північніше від цієї смуги переважає західне переміщення повітря, теплого і вологого, а південніше - східне і південно-східне переміщення холодних і сухих повітряних мас.

ГОЛОВНЕ

На території України панують повітряні маси помірних, арктичних І тропічних широт. В Україні діють теплі й холодні атмосферні фронти, циклони й антициклони. Переміщення повітряних мас в Україні здійснюється протягом року переважно в напрямку із заходу на схід у системі атмосферних фронтів, циклонів й антициклонів. Із циркуляцією повітряних мас пов'язане утворення атмосферних опадів.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Які повітряні маси переважають на території України?

2.    Які кліматичні фронти панують в Україні?

3.    Чим відрізняються повітряні маси, які переміщуються в Україні в різні сезони?

4.    Чим відрізняються циклони й антициклони?

5.    Чому циркуляція повітря на території України здійснюється в напрямку із заходу на схід?

в. Поясніть, чому із циркуляцією атмосфери пов’язане утворення опадів.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:24, Переглядів: 3016