Народна Освіта » Географія » § 20. Раціональне використання мінеральних ресурсів та охорона надр

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Раціональне використання мінеральних ресурсів та охорона надр

Пригадайте, що таке вичерпні та невичерпні природні ресурси?

Яке природокористування називається раціональним?

Які є способи охорони довкілля та розв'язання екологічних проблем?

І Іригадайте, які українські родовища нафти й газу нині вичерпані. Про що це свідчить? Які особливості видобування кам’яного вугілля в Україні?

 

Україна і світ

 

В Україні рівень видобування корисних копалин на одиницю площі перевищує загальносвітовий у 10 разів.

 

Як можна позбутися таких негативних наслідків, як терикони?

 

ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ. Однією з головних проблем використання мінеральних ресурсів с значно вичерпана їх база. Зокрема, нинішні запаси нафти й природного газу в Україні с незначними, тому що в XIX XX ст. велося їх активне видобування. Ресурси нафти в Західному регіоні були значно вичерпані ще на початку XX ст., а природного газу — в 1975 р. Дедалі стає дорожчим видобування на теренах України вугілля, запаси якого зменшуються.

Гірничо-видобувна промисловість попри всі її переваги для економічного розвитку, належить до «брудних галузей», що породжує чимало екологічних проблем. Після шахтного видобування вугілля нагромаджуються чималі площі підпалів, відбувається просідання поверхні, розсіювання повсюди шкідливого для здоров’я вугільного пилу. Нафтовидобу-вання призводить до забруднення підземних та поверхневих вод, погіршеїпія стану ґрунтів. У деяких районах після видобування гірничо-рудної сировини <|юрмуються бедленди. Тому постає питання рекультивації (відтво|>ення) земель. Наприклад, Дніпровський басейн розташований у зоні найбільш цінних чорноземів, і щоб хоч якось повернути землі в сільськогосподарське виробництво, необхідно здійснювати їх рекультивацію.

У деяких випадках [ >е к у л ьти в у ват н землю складно. Особливо тих територій, де розробляння родовищ корисних копалин ведеться незаконно. Зокрема, окремих зон видобування бурштину в Рівненській та Житомирській областях та в місцях самовільпого викопування кам’яного пуг Ілля в Донецькій та Луганській областях.

Важливу роль у питанні раціонального використання природних ресурсів відіграє повторне використання гірничих розробок (відвалів). Відвали та залишки відходів видобування, збагачення та переробки мінеральної сировини після геологічного вивчення визнані такими, що можуть розроблятися за умови використання нових технологій. До таких родовищ належить чимало старих родовищ Криворізького басейну (Дніпропетровська область). Для їх переробки в м. Долинська (Кіровоградська область) будується комбінат. Вивчаються також окремі старі закарпатські родовища.

ОХОРОНА НАДР. Проблема раціонального використання та охорони надр з кожним днем стає гострішою. Для

розв'язання її вживають різних заходів, про різновиди яких ви вже дізналися з курсів природознавства та географії в попередніх класах. Бережливе природокористування закріплено й Конституцією України. Згідно з нею, надра перебувають у державній власності, тобто е падбанпям народу. У зв’язку з цим, вони потребують бережливого ставлення, щоб мінеральні ресурси могли використовуватися й наступними поколіннями. Тож сьогодні є актуальною державна програма охорони й збереження надр.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину.

Цей камінь має дуже високий ступінь ювелірної якості. Проте основну частку бурштину в нашій країні видобувають незаконно. Це призвело до того, що у Рівненській області за останні роки знищено родючий шар ґрунту на площі понад 150 та землі, пошкод жено більш як 400 га лісу, в Житомирській області завдано шкоди майже 200 га земель лісогосподарського призначення. Дізнайтеся, яких вжито заходів щодо припинення нищівної експлуатації цих природних ресурсів України, відновлення пошкоджених територій і збереження бурштинових багатств для наступних поколінь. (Ключові слова для пошуку в Інтерне-ті: заходи щодо незаконного видобування бурштину.)

 

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Україна має високий ступінь вичерпаності запасів мінеральни; ресурсів.

2.    Активне видобування мінеральних ресурсів зумовлює еколо гічні проблеми.

3.    Актуальною є проблематика охорони багатств надр України.

1.    Які проблеми породжує нераціональне видобування мінеральних ресурсів?

2.    Що таке рекультивація земель? Яке значення вона має для охорони довкілля та розв’язання екологічних проблем?

3.    Спрогнозуйте подальші перспективи використання багатств надр України.

Встановлення за картами (тектонічною, геологічною, фізичною) зв'язків між тектонічними структурами, рельєфом, геологічною будовою та корисними копалинами у межах України

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобиться: фізична, тектонічна й

геологічна карти України. 15

басейн, Кременчуцьке родовище залізних руд, Придніпровський марганцеворудний басейн, Іршанське родовище титанових руд, Побузький хромітово-нікелеворудний район, Артемівське, Слов’янське, Солотвинське родовища кам'яної солі, Калуське родовище калійної солі, Яворівське ро довище сірки, Завалівське родовище графіту.

4. Використовуючи фізичну та тектонічну карій, встановіть взаємозв'язок між тектонічними структурами (9 одиниць), формами рельєфу та заляганням корисних копалин на території України. Результати оформіть у зошиті у вигляді табл. 10.

Таблиця 10

Тектонічні структури

Форми рельєфу

Корисні копалини

Причорноморська западина

 

Нафта, газ, глина, вапняк, мінеральні води, лікувальні грязі, кухонна сіль

Дніпровсько-Донецька западина

   

Донецька складчаста область

   

Український кристалічний щит

   

Волино-Подільська плита

   

Скіфська платформа

   

Карпатська складчаста система

   

Кримська складчаста система Східноєвропейська платформа

   

5. Сформулюйте висновок щодо основної закономірності у взаємозв'язках між тектонічними структурами, формами рельєфу та заляганням родовищ корисних копалин.

Використання продуктів переробки корисних копалин у побуті 16

 

Мої орієнтири:

називати основні кліматотвірні чинники, кліматичні показники, типи клімату; наводити приклади небезпечних погодних явищ та їх наслідків; формулювати поняття «атмосферний фронт-, «циклон», «антициклон»; характеризувати особливості розподілу сонячної енергії, напрямки руху атмосферних фронтів, циклонів та антициклонів, річний розподіл кліматичних показників у межах України;

визначати за кліматичною картою особливості розподілу температури повітря та опадів;

порівнювати особливості зволоження у різних частинах України, кліматичні умови своєї місцевості з іншими регіонами; пояснювати дію кліматотвірних чинників;

складати прогноз погоди за синоптичними картами, народними прикметами; оцінювати кліматичні ресурси та сфери їхнього використання в Україні

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:24, Переглядів: 3761