Народна Освіта » Географія » § 14. Форми земної поверхні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 14. Форми земної поверхні

Пригадайте, що таке рельєф. Які чинники впливають на його формування?

Які форми земної поверхні вам відомі з курсів природознавства та географії, що ви вивчали в попередніх класах?

Які розрізняють основні форми рельєфу та їхні різновиди?

 

ФОРМИ РЕЛЬЄФУ ТА ЧИННИКИ ЙОГО ФОРМУВАННЯ. Як ви вже знаєте, рельєф це сукупність нерівностей на земній поверхні, різних за розміром, походженням і віком. - Рельєф земної поверхні постійно змінюється. На формування основних форм рельєфу — рівнин і гір — впливають внутрішні (ендогенні) сили. Вони ніби «накреслюють» його план. Від них певного мірою залежить, який буде вид рівнини (низовина, височина чи плоскогір’я) та які за висотою будуть гори (низькі, середні або високі). Поверхня великих форм рельєфу ускладнюється меншими формами, утвореними здебільшого під виливом зовнішніх (екзогенних) процесів. Робота вітру, текучих вод, морського прибою, льодовиків, діяльність людини при зводить до видозмінення основпих форм рельєфу: руйнування, згладжування, створення нерівностей тощо. Так виникають горби, пасма, кряжі, гори-ос танці, відроги хребтів, річкові долини, яри, балки, карстові печери, зсуви, кар'єри і терикони в місцях видобування корисних копалин.

Форми рельєфу земної поверхні, які постійно змінюються у результаті взаємодії зовнішніх та внутрішніх сил і процесів, вивчає наука геоморфологія.

ВИЛИВ ВНУТРІШНІХ І ЗОВНІШНІХ ПРОЦЕСІВ НА РІМЬСФ УКРАЇНИ. Поверхня території України неодно рідна. Розглянемо, як внутрішні й зовпіпіпі чинники вплинули на різноманіття її рельєфу.

Внутріиті сили, як ви вже знаєте, пов’язані з щюце-сами, що відбуваються усередині самої Землі. До них належить рух магми в надрах нашої планети, що призводить до виверження вулканів, та рух літосферних плит, під час зіткнення яких утворюються гори та гірські хребти. Ці чинники зумовили утворення гір Карпат. На тому місці, де вони тільки починали формуватися, були вулкани. Фундамент Карпат утворений унаслідок значного нагромадження магми, яка вийшла па поверхню, а їх підняття підсилили тек тонічні рухи Землі, котрі дотепер тривають. Ці гори досі формуються і зрушуються па північний схід зі швидкістю кілька сантиметрів на рік. Зокрема, процеси горотворення спричинили в 2016 р. землетрус в Карпатах на території Румунії, який відчувався в Одесі та інших містах Україпи.

Гори важко змінити чи зруйнувати, адже породи, що їх утворюють, досить тверді. І все ж біля підніжжя гір можна бачити уламки у вигляді великих брил, дрібних камінчиків, піску. Це наслідок руйнування гірських порід, яке на зиваеться вивітрюванням. І Іевидимі сили, працюючи день у день, руйнуючи скелі. Навіть міцний і довговічний граніт під впливом різних чинників урешті-решт перетворюється на глину та пісок. Вивітрювання, як ви вже знаєте, є найпоширенішим з усіх зовнішніх процесів, що змінюють земну кору.

Нагрівання сонцем твердих порід удень і різке охолодження уночі, що триває довгі роки, призводять до утворення тріщин і розломів, які заповіпос дощова вода. Замерзаючи, вона розширюється сама та розширює щілини у гірській породі. Вода поступово розчиняє мінерали, що є у складі гірських порід, та вимиває речовини в одних місцях і переносить їх в інші.

Води морів, океанів, річок, хвилі теж змінюють рельєф. Значні опади в гірській місцевості призводять до утворення стрімких потоків з води, грязі, уламків гірських порід. Ґрунти руйнуються через розмивання водою під час сильних злив і різкого танення снігу. На схилах вони взагалі можуть зми ватися водою, при цьому утворюються яри. Унаслідокрозми вання гірських порід підземними водами виникають пустоти різних розмірів. Так утворюються печери. їхня довжина

Значний внесок у розвиток геоморфології зробили відомі українські вчені другої половини XIX — початку XX ст. Степан Рудницький і Юрій Полянський досліджували річкові долини та лесовий покрив давніх терас. Павло Тутковський вивчав вплив еолових процесів на перетворення рельєфу. Володимир Різніченко розробив класифікацію форм рельєфу, утворених під дією льодовика.

 

Пригадайте, що таке вивітрювання та які є його різновиди. Що називають ерозією?

 

 

може сягати кількох метрів. Велика кількість печер е на терп торії Криму, у Закарпатті, Тернопільської області. Печери є привабливими для туристів. Найвідоміші печери на території України — це Оптимістична, Озерна, Кришталева та інші. Таким чином, вода, вітер і сонце — головні природні архітектори, що змінюють рельєф, створюють різноманітні краєвиди. На зміну рельєфу значний вплив мас діяльність людини. До виникнення різноманітних форм рельєфу призводить прокладання каналів, автошляхів, тунелів, створення водосховищ, вирубування лісів, осушування боліт, видобування корисні копалини тощо. Прикладів рельєфу, видозміненого людиною, на території України є чимало: це шахти, кар'єри, водосховища та ін.

Перший навчальний посібник з геології українською мовою написав Володимир Бондарчук.

 

Порушення форм земної поверхні, що змінює природні процеси пере міщеппя водних потоків і повітряпих мас, а також шляхи міграції біологічних об'єктів називається трансформацією рельефу. Процеси антропогенної (у зв’язку з діяльністю людини) трансформації рельєфу є прямого (первинні) ii непрямого впливу (вторинні). Процеси прямого впливу призводять до утворення вироблених поглиблень: кар’єрів, шахт, котлованів, тунелів, каналів, ставків, водоймищ, а також насипних форм: відвалів, валів, териконів, дамб, гребель, засипаних ярів. Прикладами їх в Україні е Баницький кар’єр кварцитів, шахта «Іловайська» та «Вуглегірська», Нсстсрешсівський та Джерелянський ставки, капал Дні про- Донбас, дамба Каховської ГЕС, гребля Дніїїроі'есу, Змієві вали, терикони Донбасу.

З процесами непрямого впливу на рельеф пов’язапс утвореппя так званих «оживлених» ярів, зсувів, осідання ґрунту в місцях підземного видобування корисних копалин, ерозія морського берега внаслідок використання прибережних грунтів (скель, піску). Ареали поширення цих процесів: Азово-Чорноморське узбережжя України, Донбас. Для запобігання вторинним процесам трансформації рельєфу здійснюють: терасування й обваловування схилів (для попередження ерозії ґрунтів та утворення ярів); формування дренажної мережі та шляхів відводу води (для уникнення підтоплення земель); спеціальні землезахисні конструкції (проти зрушень і відвалів); берегоукріплювальні спорудження (для запобігання ерозії берегу моря чи річки).

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Геоморфологія — наука, що вивчає формування, трансформацію та сучасний стан поверхні планети.

2.    У розвиток геоморфологи значний внесок зробили українські вчені.

3.    Рельєф України є результатом взаємодії внутрішніх (ендогенних) та зовнішніх

(екзогенних) чинників. 9

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:16, Переглядів: 2522