Народна Освіта » Географія » § 11. Українські історичні землі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Українські історичні землі

Які історичні назви українських земель вам відомі? Що іаке державна іа егнічна теригорії країни?

Дайте визначення понять: -етнічний»·, «міграція»».

 

ЕТНІЧНА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ. Для кращого розуміння розвитку народу та держави необхідно добре знати той простір і середовище, в якому вони сформувалися. До початку XX ст. Україна фактично перебувала на ранньому етапі формування своєї етнічної території. Відбувалися інтенсивні міграцій ні процеси, завдяки чому територія розселення українців, починаючи з кінця XVI ст., постійно збільшувалася. Наприкінці XVIII ст. і першої половини XIX ст. українцями було заселено Південну Україну і Кубань, згодом (спільно з росіянами) Ставропільїцину і Тсрщипу. У XVIH ст. сформувалися українські етнічні острови в Поволжі та Уралі. На заході розселення українців досягало м. Кракова (Польща), а на північному за ході — м. Брест (Білорусь). Тож сьогодні чимало українських історичних земель розташовані за межами нашої держави. Це Кубань, Задунайщина, Пряшіпщина, Берестейщина, Лемківщина, Холмщина.

1.    Уважно проаналізуйте карту. Визначте межі історичного регіону, в якому ви живете.

2.    Які землі розташовані в Центральній Україні, які в Західній. Південній, Північній тощо.

3.    Дайте характеристику географічного положення двох-трьох земель [на вибір).Укажіть: де розташована, з якими землями межує, які має природні умови, рельєф тощо.

4.    Поясніть, чому межі історичних земель не збігаються з кордонами сучасної України.

ІСТОРИЧНІ ЗКЧ. II. За територіями, де селилися українці, закріпи лиси певні назви: Волинь, Поділля, Галичина, Слобожанщина, Буковина, Запоріжжя, Донщина, Буджак, Таврія та ін. їх називають історичними землями (областями) України.

Волинь це регіон, що розташований у басейні правих приток Прип’яті і верхів’ї Західного Бугу в межах Волинської, Рівненської та частини Житомирської та Тернопільської областей. Назва вперше згадується в літописних джерелах 1018 р. В історичному минулому територія перебувала у складі Волинського та Галицько-Волинського князівств, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Російської імперії, Польщі, а з 1939 р. у складі УРСР.

Буковина — західна територія Чернівецької області, яка тривалий час перебувала у складі Румунії, проте була здебільшого заселена українцями. Возз’єднана з українськими землями 1940 р.

Галичина — центральна і південна частина західноукраїнських земель, її площа становить близько 40 тис. км*. Спочатку центром регіону було місто Tajuni (XII XIV ст.), а пізніше ним став Львів. Тривалий час Галичина перебувала під владою Австро-Угорщини. У Львові 1918 р. було щюголошоно Західноукраїнську Народну Республіку. TajnnmHa возз’єдналася з українськими землями у 1939 р., приєднавшись до У РСР.

Поділля — регіон сформувався в останній третині Xlll ст. Територія цієї історичної області розташована в басейнах Дністра та Південного Бугу (Вінницька, Тернопільська і Хмельницька області). У процесі свого історичного іюзвитку Поділля підтримувало тісні економічні й культурні зв’язки з Київською Наддніпрянщиною, Запоріжжям, Галичиною та Волинню. Тому в мові та культурі подолян присутні особливості, характерні для західноукраїнських і центрально-українських регіонів України.

Полісся історична область, розташована в північній частині України в межах Волинської, Рівненської, Житомирської та Чернігівської областей. На півдні Полісся межує з Карпатським, Подільським, Центральним та Східним регіонами. Через Полісся проходять транспортні артерії, що з’єднують Україну з Білоруссю, частково — з Росією та Західною Свроною.

Київська Наддніпрянщина розташована в басейні Дніпра між Поліссям та Запоріжжям. Ця історична територія характерна тим, що на основі мови її мешканців була сформована літературна українська мова.

Запоріжжя розташоване в межах Дніпропетровської, більшої частини Запорізької, а також частково Кііювоград-ської. Миколаївської, Донецької та Херсонської областей. Назва території походить від найменування державного утворення XVI-XVIH ст., яке ішітіею на основі Запорізької Січі.

Слобожанщина сформувалася у XVII ст. на прикордонні Речі Посполитої, Московіїта Кримського ханства. Назва походить від населених пунктів - слобод, в які переселя.ішся українці. Слобожанщина охоплює територію сучасних Харківської, Сумської, частково Донецької, Луганської та Полтавської областей сучасної України й Курської, Воронезької та Ростовської областей Росії.

Таврія охоплює Крим та Південні частини Херсонської і Миколаївської областей. Назва походить від давньої назви Кримського півострова Таврика, Таврида.

Кубань землі, куди η XVIII ст. переселилися й організували перші поселення 20 тис. запорізьких козаків. їхні нащадки повністю освоїли території Кубані, яка тепер с складовою Російської Федерації.

Крім перелічених історичних земель, в межах української етнічної території виділяють також Покуття (міс-

Чи знаєте вн, що...

 

Козацька Республіка, яка розташовувалася на Запоріжжі, відігравала значну роль у житті причорноморських регіонів, Центральної та Схщноі Європи у XVI — XVIII ст. Нова Січ, адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1734 1775 рр., називалася ще Підпільницькою, оскільки була заснована у 1 /ЗЬ р. на березі річки І Іід-пільна, яка впадає в Дніпро поблизу острова Чортомлика. У 1950-х рр. територія Нової Січі у районі с. Покров-ське була затоплена Каховським водосховищем у зв'язку з будівництвом ГЕС, тому археологічні дослідження цієї території не проводилися.

 

 

Поміркуйте, яке природоохоронне, господарське та туристичне значення мають ці острови?

 

ГЕОгалактпна

 

Підготуйте розповідь про заселені українцями землі, що нині перебувають за межами нашої держави. Дайте характеристику їхнього географічного положення. Поміркуйте, як воно впливає на геополітичні інтереси України.

 

 

Найхарактерніші етнографічні особливосіі має Карпатська Україна — Ьойківщина, Гуцульщина та Лемківщина. Гуцули вирізняються давньоукраїнськими говірками, унікальною культурою і народними традиціями та ремеслами (різьблення, карбування металу, килимарство). Бойки та лемки також мають свої мовно-культурні особливості. Користуючись ресурсами Ін-тернет, підготуйте презентацію про самобутність цих етнічних груп. Охарактеризуйте переваги й недоліки їхнього географічного розташування для розвитку регіону й усієї України.

 

цевість між Дніпром, Черемошем і Карпатами), Буджак (південна частипа Одеської області), Бессарабія (частини Чернівецької та Одеської областей та Молдови), Заду пайщица (розташована на південному сході Румунії) та іи.

ЕТНОГРАФІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ. Етнографічне районування це поділ території за культурно-побутовими ознаками населення, зумовлений особливостями історичного розвитку.

У сучасній Україні виділяють такі етнографічні райони: Поліський (Північ України);

Середньонаддніпрянський (Центральна частіша України); Слобожанщина (Донецька, Харківська, Луганська області; частково Сумська, Полтавська та Дніпропетровська області); Південний;

Карпатський. Він складається з підрайонів: Бойківщина, Гуцульщина, Лемківщина.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Територію України поділяють на історичні землі (Волинь, Поділля, Галичина, Слобожанщина, Буковина. Запоріжжя та ін.) та етнографічні райони (Поліський, Південний, Карпатський, Серсдньонадвірнянськийта Слобожанщина).

2.    Кубань, Задунайщина, Берестейщина та інших регіони розселення українців належать до українських етнічних земель, але розташовані поза межами державної території України.

1.    Поміркуйте, в чому полягає відмінність між державною та етнічними територіями України?

2.    Назвіть та охарактеризуйте історичні землі України.

3.    ІЦо таке етнографічне районування? Які етнографічні райони розрізняють на території сучасної України?

4.    На контурній карті різними кольорами позначте українські історичні землі, а методом штриховки — основні етнографічні райони України.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:08, Переглядів: 6417