Народна Освіта » Географія » § 12. Територіальні зміни меж україни з xx ст. Особливості сучасного адміністративно-територіального устрою

НАРОДНА ОСВІТА

§ 12. Територіальні зміни меж україни з xx ст. Особливості сучасного адміністративно-територіального устрою

Назвіть народи та держави, які формувалися і зникали в межах сучасної території України у давнину.

Формування території сучасної України — складний і тривалий історичний процес. Привабливий і стратегічно важливий геополітичний простір, на якому формувалася Україна як держава, неодноразово перетворювався на зону нестабільності, претензій і суперництва сусідніх країн. Неодноразово територію нашої країни долили між собою інші держави.

Українців уважають автохтонами, тобто мешканцями місцевого походження. Перші сліди існування людини на території сучасної України належать до раннього палеоліту. Найдавнішою археологічною культурою в межах сучасної України науковці називають королевську, найбільш відомою й добре вивченою — трипільську, найяскравішими культурами — скіфську та сарматську ранньозалізного віку.

За матеріалами додаткових географічних та історичних джерел підготуйте повідомлення про королевську або трипільську археологічну культуру, Кіммерію, Велику Скіфію або Сарматію. Радимо почитати: Новий довідник. Географія. — К.: Казка, 2010. — С. 642-648.

Українська народність сформувалася наприкінці XIII ст. і мала дві гілки: галицько-волинську з традиційною назвою цих земель «Русь» та наддніпрянську з назвою «Україна». Первісне значення цього слова — «окреме князівство, край», воно вперше згадано в історичних джерелах 1187 р. Згодом цю назву стати вживати до всієї української етнічної території. Колоніальна, штучна назва «Малоросія» разом з етнонімом «малорос» в Україні не прижилися й ніколи не були вживаними серед народу.

Опорою для відновлення незалежної Української держави стала Запорозька Січ, пізніше Гетьманщина, яка виникла в XVI ст. і багатьма своїми ознаками нагадувала європейські лицарські ордени (жал. 29). Проте вже 1686 р. територія України була поділена по Дніпру між Росією та Польщею. За часів найбільшого розквіту (1687-1709 рр.), під час правління гетьмана Івана Мазепи, столицею Гетьманщини був Батурин (мал. ЗО). Гетьманщина припинила своє існування за правління Катерини II у 1764 р.

 

Територіальні зміни меж України. Упродовж XIX ст. українська етнічна територія збільшилася майже на третину за рахунок південних степів до узбережжя Чорного й Азовського морів та річки Кубань. На межі ХІХ-ХХ ст. її площа становила

близько 750 тис. км2. У 1917-1918 рр. тут виникло три держави — Українська Народна Республіка (УНР, столиця — Київ), Українська Соціалістична Радянська Республіка (УСРР, Харків) та Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР, Львів).

22 січня 1919 р. у Києві відбувся Акт урочистої злуки УНР та ЗУНР — проголошення Української соборної держави. Проте громадянська війна, інтервенція інших держав, політичні розлади та окупація українських територій іноземними військами не дали змоги існувати незалежній Україні.

У 1921 р. більша частина України опинилася у складі СРСР. Берестейщина, Галичина, Волинь, Підляшшя та Холмщина ввійшли до складу Польщі, Північна Буковина та Бессарабія — до Румунії, Закарпаття — до Чехословаччини. У 1934 р. столицю УРСР перенесли з Харкова до Києва.

Після підписання пакту Молотова — Ріббентропа 1939 р. до складу Радянського Союзу ввійшли західноукраїнські землі.

1940 р. Радянський Союз припинив контроль над територією між Дністром і Прутом — Північною Буковиною та Бессарабією. До того часу Молдавська АРСР (частина України з 1924 р.), об’єднавшись з Бессарабією, стала окремою Молдавською PCP у складі СРСР. До складу У PCP увійшли Акерманський, Ізмаїльський і Хотинський повіти Бессарабії, де переважало українське населення.

Знайдіть на політико-адміністративній карті ці регіони України. Підпишіть їх у контурній карті із зазначенням дат повернення до складу України.

У 1939 р. проголошено незалежність Карпатської України, яку тоді ж окупувала Угорщина. Після Другої світової війни (1945 р.) до УРСР увійшла Закарпатська Україна (з 1946 р. — Закарпатська область), а частина західноукраїнських земель була передана Польщі. З 1954 р., після приєднання Криму, державна територія України не змінювалася. Незмінною територія України залишилася й після проголошення незалежності країни 24 серпня 1991 р.

Сучасний адміністративно-територіальний устрій (поділ) України формується на загальнодержавному рівні з урахуванням специфіки розселення населення, економічних, соціальних, історичних та національних особливостей розвитку конкретних територій. Він почав формуватися давно. За часів Київської Русі існували Київське, Чернігівське, Галицько-Волинське та інші князівства.

За даними ресурсу geograf.com.ua підготуйте інформацію про історико-географічні області та етнографічні райони України.

Пізніше виникали нові адміністративно-територіальні одиниці, наприклад, за часів Богдана Хмельницького Україна поділялася на полки, які складалися із сотень. До них належали села, містечка і невеликі міста. Сотню очолював обраний козаками сотник, міста мали свою управу і магістрат (суд).

Сучасний адміністративно-територіальний подал України зберіг радянську систему і старі назви: автономна республіка, область, район, місто тощо.

За даними Держслужби статистики України, станом на 01.01.2015 р. в Україні були такі адміністративно-територіаль-

ні одиниці: АР Крим та 24 області, 490 районів, 460 міст (з них 184 — міста спеціального статусу, республіканського, обласного значення), 111 районів у містах,

Адміністративно-територіальний поділ — це поділ території держави на певні частини з метою організації управління на місцях.

 

885 селищ міського типу, 10 279 сільських рад, 28 388 сільських населених пунктів.

Для порівняння, станом на 01.12.1965 р., в Україні було 394 райони, 370 міст, 828 селищ міського типу та 32 742 сільських населених пункти.

Порівняйте ці статистичні дані. Зробіть відповідні висновки.

Адміністративно-територіальний поділ України постійно змінюється: села перетворюються на селища міського типу, селища міського типу стають містами.

Найістотнішою зміною в адміністративному поділі України був перехід у 1932 р. від округів до областей і районів. Першими було створено Харківську, Київську, Вінницьку, Дніпропетровську і Одеську області.

Напередодні Другої світової війни, коли західна і південно-західна території України ввійшли до складу колишнього СРСР, було створено Волинську, Дрогобицьку, Львівську, Станіславсь-ку (з 1962 р. — Івано-Франківська), Рівненську, Тернопільську, Чернівецьку, Ізмаїльську області. На базі Молдавської автономії в складі України, виникла союзна республіка СРСР. У роки війни було створено Херсонську, а після неї — Закарпатську і Черкаську області. Деякі області було об’єднано — Одеську з Ізмаїльською (1954 р.), Львівську з Дрогобицькою (1959 р.).

Сучасна Україна потребує адміністративно-територіальної реформи. 1 ггвітня 2014 р. Кабінет Міністрів схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основне завдання реформи — зміна розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади.

На карті «Адміністративно-територіальний устрій» положення одиниць регіонального рівня визначають за їх фоновим забарвленням, а назви — за назвами обласних центрів (окрім підписаних на карті Закарпатської і Волинської областей та Автономної Республіки Крим).

Знайдіть відмінності у назвах Закарпатської і Волинської областей та їх адміністративних центрів за допомогою карти свого географічного атласу.

Центри регіонів виділено спеціальними пунсонами. За назвами районних центрів (пунсон з крапкою всередині) можна визначити назви самих адміністративних районів. Селища міського типу від сіл відрізняються шрифтом їхніх назв, хоча й мають однакові із селами пунсони.

Історичний процес формування території сучасної України — складний і тривалий. Фактично він закінчився у 1954 р. приєднанням Криму. Після проголошення незалежності країни 24 серпня 1991 р. територія України залишалася незмінною.

З 1921 р. більша частина України перебувала у складі СРСР. Західні та південно-західні и регіони увійшли до складу Польщі, Румунії та Чехословаччини, а з 1939 р. почали повертатися до України у складі СРСР.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Розкажіть про історію формування території сучасної України.

2.    Поясніть, чому простір, на якому формувалася наша держава перетворювався на зону претензій і суперництва сусідніх країн.

3.    Схарактеризуйте адміністративно-територіальний поділ України.

4.    Коли сформувалися сучасні області на території України?

5.    Чим можна пояснити зміни в кількості областей і районів?

6.    Чому сучасний адміністративно-територіальний поділ України потребує реформування?

Тема 3., Україна на карті годинних поясів

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:58, Переглядів: 2628