Народна Освіта » Географія » § 9. Україна у світі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Україна у світі

Поміркуйте, як глобалізація й національна ідентифікація визначають роль України на міжнародній арені.

Що таке геополітика та місце в ній нашої держави. 

ПОЛІТИЧНА КАРТИНА СВІТУ. Одним із основних напрямів політичної географії є геополітика — наука, яка вивчає в єдності географічні, історичні, політичні та інші чинники, що впливають на процеси світового розвитку в глобальному й регіональному вимірі. Головним завданням геополітики є дослідження географії міжнародних відносин та балансу сил, який складається між держявами-лідерами.

У 1904 р. нобачила світ робота англійського географа Телфорда Маккіндера «Географічна вісь історії*. Цей учений поділив світ на чотири великі зони: Світовий острів, Серцевинну Землю, Внутрішній півмісяць, Зовнішній півмісяць. За такого бачення світу нровідна роль у геополітиці належить Східній Свроиі, тому вплив на цю території має вирішальне значення.

У XX ст. геополітичні концепції часто відігравали негативну роль, посилюючи та виправдовуючи агресивність і войовничість окремих держав. 1 лише наприкінці XX ст. геополітика набула рис конструктивної науки. Нині вона в єдності розглядає географічні, політичні, економічні, військові, екологічні, демографічні, культурно-історичні та інші чинники. Саме вони визначають формування геополітичної доктрини кожної держави світу.

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ΤΛ НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ Сучасний світ вражає рівнем взаємовпливу країн у питаннях політики, економіки, фінансів, екології, культури. Науково-технічний прогрес, удосконалення засобів зв’язку й збереження інформації відкрили можливості миттєво реа гувати на події в різних куточках світу. Загальносвітові тенденції вплітають на всі сфери життя у будь-якій країні чи суспільній групі. Це пов’язано з процесом глобалізації.

Національна ідентифікація — це позиціонування громадян країни не лише як учасників світових економічних, фінансових, інформаційних і культурних процесів, а як самобутніх особистостей, з притаманними тільки їм особливостями. Національна ідентифікація спрямована передусім на збереження мови та культурних надбань нації. Більш як 50-мільйонний загал українців у сучасному світі має повне право на гідне представлення своєї мови, культурної та наукової спадщини серед інших народів світу.

УКРАЇНА ПА ТЛІ ( БІТОВОЇ ГЕОПОЛІТИКИ Поява в 1991 р. на карті світу нової великої незалежної держави

 

Географія на щодень

 

Ознаки глобалізації

Зближення націй і держав з метою створення спільного економічного та інформаційного простору; Загострення конкуренції у економічній, фінансовій, технологічній, інтелектуальній сферах; Зближення характеру суспільних відносин у різних країнах світу; Виникнення необхідності спілку вання зі світом;

Зміна сутності держави, що мусить передавати частину своїх повноважень міждержавним об‘єднанням (наприклад Європейський Союз, ООН та ін.).

 

Глобальний процес має не лише позитивні, а й негативні риси. Дізнайтеся детальніше про них за допомогою Інтернет-ресурсів і підготуйте розповідь про вимоги антитоба-лістів. Наприклад, про одну з найбільших акцій противників глобалізації, що відбулася в Австралії 2006 року. (Ключові слова для пошуку-: «Акції антигло-балістів»).

 

Україна і світ

 

Українська мова у списку мов за кількістю носіїв посідає 27 місце серед понад 7300 мов світу. Ця інформація наведена в одному з найвідоміших міжнародних довідників Ethnologue: Languages ot the World («Етнолог: мови світу»), виданому в 2009 р. Ознайомитися з повним списком ви, зокрема, можете на сайті Вікіпеди.

 

Чи знаєте ви, що...

 

9 квітня 2010 р. в м. Бендери (Молдова) було встановлено пам'ятник на честь 300-річчя Конституції України, прийнятої Пилипом Орликом. Саме в Бендерах цей документ було оприлюднено 1710 р. «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького» або Конституція Пилипа Орлика є найдавнішою серед таких документів у Європі й випередила американську на 77 років.

 

України змінило реалії в Європі та світі. Геоиолітичне положення України сприяє розвиткові її економічних, політичних та культурних підпосип з багатьма країнами. Гсополі-тичні інтереси нашої країни постійно розширюються, на що змушене зважати все світове співтовариство. Посилюється економічний вилив України: вона поступово перетворюєть ся на одного з лідерів Чорноморсько-Балтійського регіону. Дотримання такого вектору розвитку надалі с пріоритетним для нашої країни як великої європейської держави.

ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ. Відповідно до норм міжнародного права, державною територією є частина земної кулі, що належить певній державі і в межах якої вона здійснює своє територіальне верховенство. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні й інші природні ресурси, розташовані в межах території нашої держави, природні ресурси її континентального шельфу, виняткової (морської) економічної зони с об’єктами права власності українського народу. Це закріплено статтею 13 Конституції України. Основним Законом держави передбачене право народу на володіння, KopnCTj1BaHHH і розпорядження територією і всіма її природними ресурсами і багатствами па принципах взаемпої вигоди і міжнародного права. Таким чипом, територія виступає не тільки як матеріальна база й екологічне середовище існування народу, а й є основою суверенітету. Територія України ок реслюється межами Державного кордону.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Геополітика — це визначення впливу географічних чинників на політичну ситуацію у регіоні або світі в цілому.

2.    Поява на політичні карті світу незалежної України змінило європейські та світові політичні орієнтири.

3.    Відповідно до Конституції України та норм міжнародного права державна територія України є неподільною, а наша країна — суверенною.

4.    Глобалізація це загальносвітовий процес поглиблення економічних, фінансових та соціокультурних зв'язків між усіма країнами світу.

5.    Національна ідентифікація — свідоме відчуття належності до певного народу, країни в умовах сучасного світу. 1 2 3 4 5

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:03, Переглядів: 1021