Народна Освіта » Географія » § 1. Об'єкти вивчення і методи досліджень фізичної та суспільної географії україни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. Об'єкти вивчення і методи досліджень фізичної та суспільної географії україни

Які основні відмінності між фізичною та суспільною географією?

Поміркуйте, чи можна вважати територію України ґрунтовно дослідженою у географічному сенсі?

Проаналізуйте випуск геле- або радіоновин з точки зору географічної інформації. Визначте її приблизну частку від загального обсягу повідомленого. Як знання з географії допомогли вам зрозуміти події, про які йшлося в передачі?

 

ЗНАЧЕННЯ ГЕОГРАФІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СВІТО IH > I O PO і ИIITK У. XXl ст. називають епохою інформаційного суспільства. Тому неабиякого значення набуває уміння сприймати й аналізувати інформацію. Матеріали ^графічного змісту інколи становлять 70% її загального обсягу. Показовий приклад теле- або радіоновини, де повідомляють про ногодні умови в Україні та світі, стан природного середовища, візити офіційних осіб держави, міжнародні події, новини культури та спорту. Усі ці блоки містять значну частку географічної інформації.

У сучасному світі роль географії значно посилюється у зв’язку зі процесами глобалізації та національної ідентифікації, зі стрімким розвитком науково-технічного прогресу. Кожна освічена людина повинна орієнтуватися в геоекологічних, економічних та фінансових питаннях, добре знати особливості природи та соціальної е<|>ери своєї країни.

Наша батьківщина має значну за розміра ми територію і є цікавим об’єктом для географічних досліджень. На основі цього сформувалася географія України. Ця наука охоплює ряд природничих і суспільних дисциплін, що об’єднуються за двома основними напрямами фізична географія України та економічна і соціальна географія України. Важливу роль відіграє також краєзнавство.

 

ФІЗИЧНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ. Ви вже знаєте, що об’єктом вивчення фізичної географії є географічна оболонка — найбільший природний комплекс Землі. Фізична географія України вивчає природу нашої країни як складову планетарної географічної оболонки.

Фізична географія включає в себе такі науки: загальна фізична географія (землезнавство), ландшафтознавство, па-леогеографія та регіональна фізична географія. До фізичної географії також належать галузеві науки, які досліджують окремі компоненти географічної оболонки Землі геоморфологія, кліматологія, гідрологія, океанологія, гляціологія, геокріологія, географія Грунтів, ботаиічпа географія (географія рослин) та зоогеографія (географія тварин). Так, геомор фологія вивчає особливості рельєфу, механізми його утворення та сучасний стан. Гляціологія — це наука цро форми, стан та будову криги в повітрі, на поверхні та в товщі земної кори. Схожий предмет досліджень має геокріологія, що вивчає мерзлі гірські породи, багаторічну мерзлоту-.

На межі з технічними, сільськогосподарськими, медичними та іншими науками формуються прикладні напрями географії ті, які мають значення у повсякденному житті людини. Меліоративна географія займається проблематикою стану земельних ресурсів: зрошення полів, осушування боліт. Рекреаційна вивчає територіальні особливості оздоровлення та відпочинку населення. Медична — вплив природно-географічних чинників на здоров’я населення, осо бливості поширення хвороб та як їм запобігти тощо.

‘Клична географія як сучасна наука сформувалася у другій половині XIX ст. Основними її завданнями с: виявлення залежностей між різними природними явищами на земній поверхні, вивчення проблеми впливу людини на довкілля, розроблення шляхів охорони та раціонального використання природних територіальних комплексів.

В Україні фізико-географічні дослідження здійснюють Інститут геофізики ΗΛΗ України, кафедри університетів у містах Києві, Львові, Харкові, наукові гуртки в загальноосвітніх навчальних закладах, наприклад. Географічне товариство Протопопівської школи Кіровоградської області.

В світовій географічній науці тер

міну -фізична географія, відповідає англійське словосполучення Nature geography (nature — натуральний, природний), а терміну «суспільна географія- - Human geography (human — людський, суспільний).

 

Пригадайте, що таке антропосфера Землі.

 

ГЕОГРАФІЯ

Фізична географія

 

Суспільна географія

Вивчає Землю і природні процеси на ній

Вивчає нлеолення, його господарську діяльність та геопросторову організацію території

 

Мал 2.

Об’єкти вивчення фізичної та суспільної географи

 

Географія на шоаснь

 

Терміни -суспільна географія- та І -економічна і соціальна географія- —

І СИНОНІМИ

 

Дізнайтеся значення понять -геофізика . -геохімія», -геоекологи». -гео-інформатика», «геоглобалістика». Використовуючи додаIKOBi джерела інформації та Інтернат; підготуйте коротку довідку про них (2-3 терміни на вибір) та цікаві відкриття, які вдалосс здійснити завдяки цим наукам.

 

Назвіть відомі вам методи географічних досліджень.

 

Відомий український географ Георгій Висоцький 12 років вів спостереження за ділянкою штучно насадженого лісу На основі праць ученого в степових районах України почали на саджувати лісосмуги, щоб врятувати врожаї від суховіїв.

 

СУСПІЛЬНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ. КРАЄЗНАВСТВО. Суспільна географія комплексно вивчає антропосферу,розглядаючи Гі як сферу діяльності людини у взаємодії із навколишнім середовищем. В Україні цей науковий напрям утвердився наприкінці 80-х років XX ст.

Суспільна географія, яку ще називають «економічна і соціальна пч)гря(|)ія*. вивчає і аналізує водності тріаду «Населення - Гогпода|ютво - Природа». Тобто закономірності іюзселеїшя людей та іюзташуванни господа|х.тва країни. Економічна складова суспільної географії розглядає використання природних умов і ресурсів, особливості створення продуктів матеріального і нематеріального виробництва, територіальну і галузеву структуру виробництва. Соціальна складова - умови життя, роботи, нідпочинку населення і задоволення його потреб в освіті, охороні здоровья та інших сферах соціального обслуговування.

Краєзнавство вивчає природу, населення, господарство та соціокультурні особливості псішої місцевості. Краєзнавство має важливо значення як для фізичної, так і для суспільної географії України.

Суспільна і фізична географія України тісно взаємопов'язані, їх наукові інтереси є суміжними з екологією, економікою, політичною географією, картографією. На межі між фізичною і суспільною географією постійно виникають нові науки: геофізика, геохімія, геоекологи, геоінформати ки, геоглобалістика.

ОСНОВНІ МЕТОДИ ГЕОГРАФІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ. Метод дослідження це спосіб здобуття знань про географічні об'єкти і янища. В фізичній і суспільній географії ви ко р исто BjTOTbC я загальної! лукові (спостереження, порівняння, аналіз, моделювання тощо) і спеціальні (картографічний, експедиційний, аерокосмічішп) методи. Ви з ними вже ознайомилися під час вивчення курсу географії у попередніх класах.

 

Існують і інші методи географічних досліджень, якими можуть користуватися не лише вчені, а учні:

польові, коли дослідники вирушають для вивчення ІІЄВ ної місцевості (їх називають польовими дослідження ми). Прикладами е експедиції у малолюдні пустелі, важ-кодоступні гори й ліси. Ви також можете долучитись до польових досліджень свого рідного краю; стаціонарні (постійні дослідження), що ведуть на одній і тій самій ділянці тривалий час. Наприклад, спостереження на метеорологічних станціях за погодою; дослідження на полярних станціях в Антарктиді й Арктиці; вивчення водних об'єктів на берегах морів, озер, річок та рослинності і тваринного світу у заповідниках та національних парках;

дистанційні, які дають змогу вести дослідження Землі і її ділянок з певної відстані. Наприклад, за допомогою приладів, установлених на космічних апаратах, наукових суднах.

географічний опис полягає в систематичному висвітленні природних або економічних явищ. Школярі також використовують його для узагальнення своїх спостережень за погодою і сезонними змінами в природі та краєзнавчих описах;

географічне порівняння використовується для встановлення спільних і відмінних рис географічних об’єктів: озера і річки, рівнинних та гірських форм поверхні тощо; картографічний — це один з найважливіших методів. Картами ви користуватиметеся впродовж вивчення усього шкільного курсу географії.

історичний метод передбачає вивчення послідовності змін у природі, наприклад, історію розвитку земної кори з часу виникнення Землі;

моделювання це відтворення складних географічних явищ за допомогою схем, карт та комп’ютерних програм; складання навчальних прогнозів і розроблення проектів. Завдяки цьому методі7 можна завбачити, як зміниться навколишнє середовище під впливом промислового підприємства, або ділянка лісового масиву після прокладання по них автомобільних шляхів.

ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ. Знання можна здобути не лише за допомогою підручника. Як вам відомо, с чимало інших способів дізнатися про географічні новинки. Цс — друковані видання (книжки, газети, журнали), статистичні дані, відео- й аудіоматеріали. Дедалі більшу роль відіграють джерела на електронних носіях. Значного успіху в поширенні різноманітної географічної інформації досягнуто завдяки мережі Інтернет.

Проте, як і в давні часи, незамінним помічником усіх географів є географічні карти (в Україні використовують

 

Віднедавна спостерігати за Землею з космосу може будь-хто в режимі он-лайн. У відкритий космос на початку 2014 р. NASA запустила веб-камеру трансляцію якої може подивитися кожний в режимі реального часу 7 днів на тиждень 24 години на добу. Інколи можна навіть почути перемовини екіпажу Між народної космічної станції. Здійсніть і ви таку віртуальну екскурсію (ключові слова для пошуку в Інтернеті: NASA: спостереження за Землею з космосу он-лайн). Результати оформіть у вигляді презентації або есе.

 

Чи зпасте ви, що...

 

Картографічний метод дослідження

запозичили в географів і використовують інші науки — історія, біологія, геологія.

 

Пригадайте відомі вам джерел* географічних знань. Назвіть ті, з і допомогою яких ви отримали геогра фічну інформацію протягом останньо го тижня.

 

Географія на щодень j.

 

Географічна енциклопедія України

— це важливе для вивчення геогра фіі видання у трьох томах, які вийшли друком у 1989, 1990 та 1993 рр. В енциклопедії ви зможете знайти пояснення будь-якого географічного терміна. Це видання обов'язково має бути у вашій шкільній бібліотеці.

й інший термін — «мапа»)· Карти дають змогу на невеличкому аркуші паперу, або η електронному вигляді, за допомогою умовних знаків, зосередити значні обсяги інформації. Сучасні карти створюють як па папері, так і в електронному вигляді. Для надання більшої точності використовують дані зйомки поверхні планети із космічних супутників.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Фізична географія — це система наук, які комплексно вивчають географічну оболонку Землі.

2.    Суспільна географія вивчає особливості населення, закономірності його розміщення та господарську діяльність на території тієї чи іншої частини світу або країни, зокрема й України.

3.    Сучасний світ насичений великою кількістю інформації географічного змісту. Для того щоб іти в ногу з часом, необхідно вміло користуватися нею.

' 1. Який спільний об'єкт дослідження маюіь фізична географія га суспільна географія України?

2.    Що є предметом вивчення суспільної географії України?

3.    Розкрийте значення основних джерел географічної інформації.

4.    Розділившись з однокласниками на три групи, виконайте проект "Шкільне подвір’я». Для цього опишіть географічне положення, розміри та характер рельєфу тієї території, де розташоване подвір’я вашої школи, за допомогою методів географічного досліджень:

група 1 — спостереження група 2 — картографічний група 3 — моделювання

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 23:51, Переглядів: 7341