Народна Освіта » Фізика » § 21. Електричні явища. Електризація тіл. Два роди електричних зарядів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Електричні явища. Електризація тіл. Два роди електричних зарядів

Думки вголос_

Я ознайомлюсь з дослідними доведеннями явища електризації тіл, зможу самостійно пояснювати це явище.

Електричні явища були відомі ще у VII ст. до нашої ери. Люди звернули увагу на те, що потертий вовною бурштин притягує до себе легкі предмети, наприклад сухі травинки. Тому слово «електрика» походить від грецької назви бурштину — «електрон». Явище притягання тіл бурштином назвали електризацією, а тіла — наелектризованими або ті, що набувають електричного заряду. В Україні бурштин видобувають в лісах із хвойними деревами в Черкаській, Житомирській і Рівненській областях. Після механічної обробки природний бурштин використовують в ювелірній справі (мал. 86).

Розглянемо приклади електризації тіл, які ми бачимо в побуті:

•    якщо провести гребінцем по сухому' волоссю, то гребінець і волосся наелектризуються (мал. 87);

•    знімаючи в суху погоду' нейлонову сорочку, чу'ємо характерне потріскування і у темряві бачимо іскринки;

•    якщо волосся голови потерти повітряною КУ'ЛЬКОЮ, вона притягатиме легкі порошинки.

 

Явище електризації тіл вивчають дослідно. Розглянемо наочні досліди з ебонітовими і скляними паличками.

Дослід 1. Якщо наелектризу'вати (натерти вовною) ебонітову' паличку, підвішену на нитці, і піднести до неї таку саму наелектризовану' паличку, то вони відштовхнуться, оскільки отримали заряд однакового роду.

 

Висновок. Заряди одного роду взаємно відштовхуються.

Дослід 2. Дві скляні палички, натерті шовком, відштовхуються.

Дослід 3. Якщо до ебонітової палички, підвішеної на нитці і натертої вовною, піднести скляну паличку, натерту шовком, вони притягнуться одна до одної. Отже, заряд, отриманий на склі, натертому шовком, іншого роду, ніж на ебоніті, натертому вовною.

Висновок. Існує інший рід електричних зарядів.

Спостереження в таких дослідах показують, що тіла, наелектризовані однаково, відштовхуються, а наелектризовані по-різному — притягуються. Можна припустити, що заряди, яких набуває ебонітова паличка, натерта вовною, і скляна паличка, натерта шовком, різні. їх умовно подшили на позитивний і негативний.

Прийнято вважати, що заряд, якого набула скляна паличка, — позитивний, а ебонітова — негативний. Завжди електризуються обидва тіла що концентрують, вони набувають зарядів, протилежних за знаком. Отже, в природі існує два роди зарядів: позитивний +q (або q), негативний -q.

А ти знаєш?

Ще в 1733 р. французький учений Шарль Франсуа Дюфе виявив, що існують два роди електрики — «скляна» і «смоляна». Уявлення про позитивний і негативний заряди увів у 1747 р. Б. Франклін. Досліди показали, що тіла з однаковим електричним зарядом взаємно відштовхуються, а тіла з протилежними електричними зарядами взаємно притягуються.

Проведемо інші досліди.

Дослід 4. Якщо зробити з металевої фольги гільзу, підвісити її на нитці і піднести до гільзи наелектризоване тіло (натерту повітряну кульку, пластмасову натерту лінійку тощо), то побачимо, що гільза притягується до тіла.

Дослід 5. Візьмемо обкладинку для зошита. Виріжемо з неї дві смужки, з’єднаємо їх і розгладимо декілька разів пальцями. Потім візьмемо ці смужки в різні руки і піднесемо одна до одної (пояснюємо явище відштовхування наелектризованих смужок).

Висновок. Електризація — це здійснення над тілами такої роботи, після якої вони набувають електричних зарядів і властивості взаємодіяти одне з одним. У тому випадку, коли тіло не намагнічене, але притягує інші тіла, кажуть, що воно наелектризоване або заряджене.

Електричний заряд — це характеристика заряджених частинок і тіл вступати в електромагнітну взаємодію.

Підсумки

•    Явище, у результаті якого тіла після контакту одне з одним отримують властивість притягувати інші тіла, називають електризацією тіл.

•    За електризації тіла отримують електричний заряд.

•    Електричні заряди бувають двох родів: позитивний і негативний.

•    Електричні заряди взаємодіють один з одним — притягуються або відштовхуються. Однойменні заряди відштовхуються, а різнойменні — притягуються.

•    Електризацію тіл можна вивчати дослідним шляхом.

IMIft

 

Завдання

1*. Який знак мають заряди зображених кульок?

 

2*. Визнач знак заряду кульок, підвішених на нитках.

 

З**. Чи може одне і те саме тіло під час тертя електризуватися то негативно, то позитивно?

4***. Чому тканина й ебонітова паличка наелектризуються сильніше, якщо їх потерти одна об одну, а не просто доторкнутися?

5***. Голка, що висить на нитці, буде притягуватися до зарядженої ебонітової палички. Чому ця сама голка, якщо її покласти на воду, відштовхуватиметься від зарядженої ебонітової палички?

6***. Чи можна наелектризувати ебонітову паличку тертям об ебонітову пластинку?

7***. Дві гільзи, підвішені на шовкових нитках, притягнулися одна до одної і після контакту відштовхнулися одна від одної. Поясни це явище.

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Сердюченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 15:07, Переглядів: 5150