Народна Освіта » Фізика » § 9. Питома теплоємність речовин

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Питома теплоємність речовин

Визначимо, що означає коефіцієнт пропорці-ональності у формулі кількості теплоти:

Q = стМ.

Очевидно, що цей коефіцієнт характеризує речовину, яка нагрівається. Наприклад, щоб збільшити температуру води масою 1 кг на 1 ‘C, потрібно надати їй 4200 Дж теплоти. Але якщо нагрівати іншу речовину масою 1 кг на I С, то потрібна й інша кількість теплоти. Так, для нагрівання 1 кг заліза на 10 C потрібно 460 Дж, срібла — 250 Дж. Отже, кожна речовина масою 1 кг для зміни її температури на I "С потребує різної кількості теплоти.

Фізична величина, що показує, яка кількість теплоти потрібна для збільшення температури речовини масою 1 кг на 1 градус, називається питомою теплоємністю речовини.

Питому теплоємність речовини позначають буквою с (це). Одиницею питомої теплоємності у CI є 1 Дж/кг · К.

Питома теплоємність показує, як змінюється внутрішня енергія речовини масою 1 кг із зміною температури на 1 градус (за шкалою Цельсія чи абсолютною шкалою температур).

Питома теплоємність речовини не є сталою величиною, вона змінюється внаслідок переходу її з одного стану в інший. Наприклад, питома теплоємність води 4200 Дж/кг · К.> а льоду — 2100 Дж/кг · К.

Значення питомої теплоємності деяких речовин подано в таблиці 2.

Знаючи питому теплоємність, можна розрахувати кількість теплоти, що витрачається на нагрівання тіла за формулою:

Q = cm (t2 — t\), де с — питома теплоємність, m — маса тіла, t2 і tx виміряні за шкалою Цельсія. Або Q = cm (T2 — T1), T2 — кінцева температура тіла, Ті — початкова температура тіла, виміряна в кельвінах.

Таблиця 2. Питома теплоємність деяких речовин

Питома теплоємність дорівнює кількості теплоти, яку потрібно надати речовині масою 1 кг, щоб підвищити її температуру на 1 градус. При охолодженні 1 кг речовини на 1 градус виділяється така ж кількість теплоти.

1. Яку фізичну величину називають питомою теплоємністю? 2. Яка одиниця питомої теплоємності в СІ?

3.    Як впливає на швидкість нагрівання тіла зростання питомої теплоємності речовини, з якої воно виготовлене?

4.    Що показує питома теплоємність речовини? 5. За таблицею 2 наведіть приклади питомих теплоємкостей кількох речовин. 6. Яка речовина (з наведених у таблиці) має найбільшу теплоємність?

? 1. Яку кількість теплоти отримала стальна куля масою 0,5 кг при нагріванні від 20 “С до 100 ‘С? 2. На яку величину зросте внутрішня енергія 100 кг води, якщо її нагріти від 25 *С до 65 ЛС? 3. Мідна пластинка отримала 352 Дж теплоти і нагрілась на 5 К. Яка її маса?

 

Це матеріал з підручника Фізика 8 клас Гуз

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 7-08-2016, 13:56, Переглядів: 13809