Народна Освіта » Біологія » § 46. Сенсорні системи смаку та нюху.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 46. Сенсорні системи смаку та нюху.

СМАКОВИЙ АНАЛІЗАТОР. Смак — це хімічне відчуття. Смак їжі людина сприймає за допомогою рецепторів, які містяться у смакових бруньках язика, а також на піднебінні, горлі та надгортаннику. Кількість функціональних смакових сосочків у дітей є більшою, ніж у дорослих.

У людини на язику міститься близько 10 тис. смакових бруньок. Смакові відчуття сприймають хеморецептори смакових бруньок, що реагують на речовини, розчинені у слині. Смакові бруньки різних частин язика сприймають різні смакові відчуття — солодке, гірке, кисле та солоне. Смакові бруньки складаються з великої кількості смакових рецепторних клітин і підтримуючих клітин (мал. 114). У них закладені закінчення смакових нервів. Від верхівки рецепторної клітини відходять смакові волоски, які контактують із слиною, що проникає через смакові пори. Речовини, що потрапили до рота й розчинилися у слині, взаємодіють зі смаковими волосками, що спричиняє утворення нервового імпульсу.

Солодкий смак спричинюють вуглеводи, а також деякі спирти й амінокислоти (будівельні блоки білків). Кислий смак визначається взаємодією кислот зі слиною. Рецептори, що сигналізують про гірке, реагують більш ніж на 100 різних речовин, зокрема, на кофеїн і нікотин. Солоний смак люди відчувають, коли стимулюються рецептори, що реагують на хлорид натрію (кухонну сіль). Встановлено, що увесь язик наділений усіма видами смакової чутливості, але ступінь чутливості певних його ділянок до окремих смакових речовин різний. Так, до солодкого найбільш чутлива верхівка, до гіркого — основа, до кислого — краї, до солоного — верхівка та краї язика (див. мал. 115). У кожній смаковій цибулині можуть міститися рецептори кількох різних типів, їхні сигнали разом із сигналами нюхових рецепторів, рецепторів дотику й тиску, а також терморецепторів, подразнення яких посилює смако- _

 

ві відчуття, створюють те загальне відчуття від їжі, яке сприймають люди. Найсприятливішою для смакового сприйняття є їжа, температура якої становить 15—35 °С.

Корисно знати

Дослідженнями встановлено, що прогулянка на свіжому повітрі, праця з невеликими фізичними навантаженнями загострює смакові відчуття. А от важка робота, навпаки, притупляє їх. Голод підвищує відчуття солодкого, тоді як послаблює відчуття кислого.

Щойно людина скуштує їжу. відчує її запах і смак, у травній системі посилюється виділення ферментів, необхідних для її травлення. НЮХОВИЙ АНАЛІЗАТОР. Нюх — це здатність розрізняти запахи. За запахом людина відрізняє недоброякісну їжу й відмовляється від неї, захищаючи свій організм від отруєння, а також помічає появу в повітрі шкідливих домішок, запаху диму тощо. Разом із цим, люди насолоджуються приємними запахами квітів, парфумів, різноманітних страв, фруктів, напоїв. Нюх, як і смак, — хімічне відчуття.

Люди розрізняють тисячі різних запахів завдяки нюховим рецепторам. Стінки носових судин вкриває тонкий шар слизу. Вди-хувані з повітрям молекули пахучих речовин мають проникнути в цей слиз, щоб досягти нюхових рецепторів. Рецептори нюхової сенсорної системи, а їх близько 5 млн, містяться поміж клітин слизової оболонки в ділянці верхніх носових ходів (мил. 116). Загальна площа нюхової ділянки в дорослої людини дорівнює 7,5 см2. Епітелій нюхової ділянки складається з двох видів рецепторних клітин: опорних і нюхових.

Рецептори подразнюються пахучими газоподібними речовина-

ми. Рецептор нюху — це також хеморецептор. Нюхові клітини є спеціалізованими нервовими волокнами, що мають веретеноподібну форму й містяться поміж опорних клітин. На поверхні слизової оболонки нюхові клітини утворюють невеликі випини, вкриті чутливими волосками, тобто рецепторним апаратом органа (мил. 117).

Нюхові волоски занурені в рідину, що виробляється нюховими залозами. Завдяки нюховим волоскам площа рецептора, що контактує з молекулами пахучих речовин, збільшується в десятки разів. Від рецепторів імпульси йдуть ПО нюховому нерву в нюхову зону кори великих півкуль головного мозку, де й усвідомлюється характер запаху, його інтенсивність тощо.

Запах може викликати відчуття задоволення або відрази. Чутливість нюхових нейронів перебуває під контролем статевих гормонів. Без нюху людина не може в повній мірі відчути смак їжі.

Смаковий аналізатор допомагає людині визначити якість їжі, дає можливість отримати задоволення від споживання їжі.

Смакові відчуття сприймають хеморецептори смакових бруньок, а запах — хеморецептори нюхових клітин.

Нюх — це здатність розрізняти запахи.

Нейрони нюхової сенсорної системи мають прямий зв’язок із мозком.

Контрольні запитання

1.    Яке значення смаку та нюху для людини?

2.    Яка будова смакової бруньки?

3.    Який механізм сприйняття смаку?

4.    Де міститься нюхова рецепторна клітина?

5.    Який механізм сприйняття запаху?

Завдання

Органи нюху підсилюють смакові відчуття. Виконайте власні дослідження й переконайтеся в цьому. Закрийте ніс двома пальцями. Визначте на смак яблуко або шматочок хліба, картоплі тощо. Потім продегустуйте ці ж продукти з відкритим носом. Які відчуття маєте? За яких умов ви отримали кращі смакові відчуття?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:01, Переглядів: 2757