Народна Освіта » Біологія » § 27. Терморегуляція

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Терморегуляція

Організм людини підтримує постійну температуру тіла 36,6-36,9 °С, яка зазвичай вища за температуру навколишнього середовища. Температура тіла людини підтримується за рахунок тепла, яке безперервно виробляють клітини.

У довкілля через шкіру виділяється близько 80 % тепла шляхом теплопровідності, тепловипромінювання, а також завдяки випаровуванню поту з поверхні шкіри. Тепловіддача через шкіру залежить від умов, у яких перебуває організм (температури та швидкості руху навколишнього повітря, температури поверхні тіла, фізичного навантаження організму тощо), а також від дії фізіологічних механізмів терморегуляції (стану судин та нервових центрів терморегуляції). Підшкірний жир перешкоджає віддачі тепла.

Шкіра першою фіксує зниження температури навколишнього середовища (мал. 64). Шкірні терморецептори посилають сигнали гіпоталамусу, після чого відбувається звуження капілярів шкіри. Це зменшує прилив крові до її поверхні, зберігаючи тепло. Водночас нервова система посилає інформацію про необхідність синтезу гормону норадреналі-ну, що прискорює процеси обміну речовин, тим самим стимулюючи теплоутворення. Гіпоталамус може посилати сигнали волокнам скелетної мускулатури, і вони починають скорочуватися (м’язове тремтіння), що також спричиняє утворення тепла.

У людського організму є багато способів підтримання нормальної температури тіла. Деякі з них людина здійснює усвідомлено: знімає одяг, коли їй жарко, й одягається, коли відчуває холод. У спеку люди намагаються менше рухатися й тому виробляють менше власного тепла.

Корисно знати

Посилена тепловіддача внаслідок неконтрольованого надмірного притоку крові в судини шкіри сприяє виникненню простудних захворювань. Саме тому потрібно одягатися відповідно до температури довкілля, щоб не перегріти своє тіло. Як не дивно, але надмірно жаркий одяг швидше призведе до застуди у порівнянні з недостатньо теплим.

Організм людини пристосувався до підтримання досить сталої температури тіла. За терморегуляцію тіла людини відповідає шкіра, м’язи, печінка та ін.

Терморегуляція — це здатність організму підтримувати насталому рівні температуру тіла незалежно від температури навколишнього середовища.

Для підтримання постійної температури тіла людина має регулярно та правильно харчуватися, оскільки значна кількість поживних речовин відкладається у вигляді жиру, що використовується для швидкого обміну речовин з метою вироблення тепла клітинами. Якщо утворюється надлишкове тепло, то воно виділяється в довкілля, а висока частота дихання при цьому сприяє постачанню клітинам достатньої кількості кисню. Оскільки при перегріві тіла з потом і видихуваним повітрям з організму виводиться багато води, то для поповнення її запасів людина має пити не менш ніж 1,5-2 л води щодня.

Не слід довгий час перебувати під прямими сонячними променями. Можна отримати сонячний удар, симптомами якого є головний біль, млявістю, блювота, у тяжких випадках — втрата свідомості. Потерпілого від сонячного та теплового ударів необхідно перенести в тінь, зробити холодний компрес тощо.

ГІГІЄНА ШКІРИ. Важливою умовою здоров’я людини є чиста шкіра. Злущуючись, клітини епідермісу брудної шкіри змішуються зі шкірним салом та потом і закупорюють протоки сальних та потових

залоз, це сприяє розмноженню мікроорганізмів. Кожний 1 см2 шкіри може містити до 40 тисяч мікроорганізмів, серед яких є і хвороботворні. Тому необхідно регулярно митися гарячою водою з милом, це сприяє очищенню шкіри від мікроорганізмів, відмерлих клітини епідермісу, шкірного сала та поту. Здорова шкіра повинна бути гладенькою, пружною, чистою та свіжою.

ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ ТА НІГТЯМИ. Волосся є поганим провідником тепла. У холодну погоду волосся оберігає голову від замерзання, а в жарку — від перегріву. Догляд за волоссям тісно пов’язаний із доглядом за шкірою голови, оскільки коріння волосся міститься у шкірі. Тільки на здоровій шкірі може рости міцне і блискуче волосся.

У каналі волосяної цибулини розміщуються сальні залози, що виділяють жир, який вкриває волосся тонким шаром, оберігаючи від несприятливого впливу вологи та сонячних променів. Якщо ж сальні залози виділяють мало жиру, волосся стає сухим, жорстким, ламким і тьмяним. Якщо волосся не мити, то з часом кількість жиру, що його вкриває, збільшується. Потім він твердне, починає розкладатися і шкідливо виливиь ва волосся. Для очицсвня шкіри й волосся необхідно регулярно мити голову.

Необхідно захищати волосся від прямих сонячних променів, які призводять до його знебарвлення, пересушування, ламкості та випадання, а на шкірі голови з’являється лупа. Не можна ходити без головного убору і взимку. Переохолодження шкіри голови спричинює збільшення шару підшкірного жиру та порушення кровопостачання волосся, що призводить до облисіння. Крім того, це може призвести до застуди голови.

Руки слід мити часто, не рідше ніж раз на тиждень обрізати нігті, але не дуже коротко, щоб не пошкодити шкіру під ними й не занести інфекцію. Під довгими нігтями нагромаджуються і швидко розмножуються хвороботворні мікроорганізми та грибки. Унаслідок цього зростає ймовірність потрапляння хвороботворних мікроорганізмів у ротову порожнину, а з неї — у травну та дихальну системи.

ВИМОГИ ДО ОДЯГУ. Одяг є додатковим регулятором теплообміну тіла. Він має бути виготовлений із натуральних тканин, які пропускають повітря та вологу, адже піт під одягом зменшує тепловіддачу та забруднює шкіру. Синтетичний одяг має гарний вигляд, легко прасується, довго носиться, але, на жаль, погано пропускає повітря, не поглинає вологу, а це сприяє розмноженню мікроорганізмів, розвитку захворювань шкіри та появі неприємного запаху.

Взуття людини має бути підібраним за розміром та формою ступні, пропускати повітря. Кращим матеріалом для взуття є натуральні тканини та натуральна шкіра, яка є водонепроникною, добре зберігає тепло та водночас дозволяє шкірі ніг дихати.

Попрацюйте в групах

Обговоріть та визначте послідовність дій при наданні першої допомоги у разі теплового та сонячного удару, при опіках і обмороженнях.

Шкіра людини відіграє головну роль у терморегуляції організму.

Чиста шкіра, волосся, нігті, одяг із натуральних тканин — це запорука здоров’я людини.

Контрольні запитання

1.    Яка участь шкіри в терморегуляції організму?

2.    Які чинники впливають на тепловіддачу?

3.    Як здійснюється нервово-гуморальне управління процесом терморегуляції?

4.    Чому необхідно стежити за чистотою власного тіла?

5.    Чому влітку рекомендується носити одяг із легких, тонких, натуральних тканин світлого кольору?

Корисно знати

Обмороження відбувається тоді, коли шкіра піддається тривалому впливу низьких температур. По мірі розвитку обмороження шкіра починає німіти, й набувати сірого чи білого кольору, втрачати чутливість.

Перша медична допомога в разі обмороження полягає в якомога швидшому зігріванні ушкодженої частини тіла й відновленні кровообігу. При загальному переохолодженні потерпілого заносять до теплого приміщення, з нього знімають взуття, ноги закутують теплою ковдрою та негайно відправляють до лікарні.

На обморожені ділянки тіла накладають теплозатримуючі ватно-марлеві або вовняні пов'язки. Уражену кінцівку треба зафіксувати за допомогою підручних засобів, накладаючи їх поверх пов'язки. Потерпілим дають гарячі напої, гарячу їжу.

Не можна розтирати потерпілого снігом, оскільки це може пошкодити тендітні судини, а також занести інфекцію. Не можна обігрівати пошкоджені ділянки над вогнем, а також за допомогою грілки або гарячої води. Не можна втирати масла, жир або спирт при глибокому обмороженні.

Існує хибна думка, що куріння й спиртні напої зігрівають на морозі. Насправді вживання алкоголю та куріння, навпаки, пришвидшують переохолодження організму людини.

Перевірте свої знання

Тема: «ВИДІЛЕННЯ І ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЯ»

І рівень. Оберіть правильну відповідь

1. Основним органом виділення в людини є

а) шкіра

б) нирки

в) легені

г) сечоводи

2. Структурно-функціональною одиницею нирок є

а) нейрон

б) капсула Шумлянського-Боумена

в) нефрон

г) сечовід

3. У якому шарі шкіри людини розміщені потові залози?

а)    епідерміс;

б)    дерма;

в)    підшкірна жирова клітковина;

г)    у всіх шарах

II    рівень. Оберіть правильну відповідь

1.    Хворобами нирок є

а) пієлонефрит б) цистит в) нефрит г) інфаркт

2.    Нирки людини виконують функції:

а)    виділення з організму людини кінцевих продуктів обміну білків;

б)    виділення з організму людини води та надлишку солей;

в)    терморегуляцію;

г)    знешкодження токсичних речовин.

3.    У терморегуляції беруть участь:

а) шкіра б) кров; в) печінка; г) нирки

III    рівень

1. Заповніть таблицю в зошиті

 

Шари шкіри

Особливості будови

Функції

       
       
     

2. Установіть відповідність між органами сечовидільної системи та їх функціями

Органи сечовидільної системи

Функції

1

нирки

А

слугує резервуаром для накопичення сечі

2

сечоводи

Б

забезпечує періодичне виведення сечі назовні

3

сечовий міхур

В

забезпечує рух сечі до сечового міхура

4

сечовивідний

канал

г

забезпечують виділення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності, підтримуючи рівновагу рідин у тілі людини

3. Установіть відповідність між хворобами нирок і їх причинами виникнення та симптомами

І Хвороби нирок

 

Симптоми або причини виникнення

1

сечокам’яна хвороба нирок

А

слабкість, часте сечовипускання, біль у нирках, головний біль, нудота

2

полікістоз нирок

Б

Відкладання каменів у нирках

3

нефрит

В

захворювання нирок, при якому в тканинах цих органів утворюються численні кісти

4

пієлонефрит

Г

запальне інфекційне захворювання нирок, викликане інфекціями сечовидільних шляхів

IV рівень. Дайте відповіді на запитання

1.    Які системи органів регулюють виділення?

2.    Які функції виконують нирки?

3.    Яким чином запобігти виникненню хвороб нирок?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 13:40, Переглядів: 2935