Народна Освіта » Біологія » § 25. Захворювання нирок та їх профілактика.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 25. Захворювання нирок та їх профілактика.

Нирки забезпечують виведення з організму людини токсичних і шкідливих речовин. Порушення функцій нирок призводить до отруєння організму шкідливими продуктами обміну речовин, що може спричинити смерть людини.

Не тільки нирки, але й інші органи сечовидільної системи чутливі до дії мікроорганізмів та бактерій, які можуть потрапити до них із крові під час інфекційних захворювань органів дихання, зубів та ротової порожнини. При цьому мікроорганізми викликають різні хвороби органів сечовидільної системи.

Корисно знати

Нирки дуже чутливі до надмірно гострої їжі, що містить багато спецій і солі, а особливо — до алкоголю, який викликає подразнення нефронів, що призводить до розладу їх функцій.

Для діагностики функціонування нирок роблять аналіз сечі. Про захворювання свідчать такі показники, як надлишковий цукор, наявність білка, крові та гною в сечі. До основних хвороб нирок належать нефрит, ниркова недостатність, пієлонефрит, камені в нирках, полікістоз нирок.

Нефрит — це запалення нирок (мал. 58). Воно — одне з найбільших поширене поміж захворювань нирок. Нефрит може виникнути як ускладнення після грипу, малярії, ангіни тощо. Характерними симптомами нефриту є: слабкість, часте сечовипускання, головний біль, біль у нирках, нудота. Розрізняють пієлонефрит і гломерулонефрит, проявами яких є підвищення температури тіла, набряки обличчя і кінцівок, інтоксикація організму.

Пієлонефрит — запальне інфекційне захворювання нирок, викликане інфекціями сечовидільних шляхів (стафілококом, ентерококами тощо).

Гломерулонефрит — це інфекційне запалення нирок, при якому уражуються нефрони. Це тяжке захворювання, при якому в сечі хворої людини наявна кров.

Ниркова недостатність — це патологічний стан, при якому частково або повністю втрачаються основні функції нирок, а саме — функція підтримання постійного хімічного складу внутрішнього середовища організму. Такий стан призводить до порушення водно-сольового балансу й затримки в організмі азотистих продуктів обміну та сечової кислоти. При гострій нирковій недостатності порушуються функції однієї чи обох нирок.

Камені в нирках (сечокам’яна хвороба) найчастіше розвивається в осіб зі спадковою схильністю.

Відкладання каменів у нирках відбувається через надлишок кальцію або сечової кислоти в крові (див. мал. 59). При цьому порушуються обмінні процеси, які й ведуть до даної патології.

Корисно знати

У значній мірі утворенню каменів у нирках сприяє мала кількість споживаної рідини або великі втрати води організмом. У цьому разі утворюється концентрована сеча, в якій частина солей і кислот випадає в осад у вигляді кристалів. Як правило, хворі відчувають сильні болі в попереку або внизу живота. Вихід каменів із сечоводу зазвичай супроводжується сильними больовими відчуттями (ниркова колька), лихоманкою й ознобом.

Полікістоз нирок — захворювання нирок, при якому в тканинах цих органів утворюються численні кісти, які «вимикають» працюючі нефро-ни (мил. 60), що врешті-решт призводить до зниження фільтраційної здатності нирок. Єдиним виходом у такій ситуації є гемодіаліз (регулярне механічне очищення крові в умовах лікувального закладу), або пересадження нирки.

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ НИРОК. Щоб запобігти запальним та інфекційним захворюванням органів сечовидільної системи, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, вживати достатню кількість води (до 2 л на день), щодня чистити зуби та періодично відвідувати стоматолога. Ефективним засобом профілактики захворювання є загальне загартовування організму та раціональне збалансоване харчування.

До основних хвороб нирок належать нефрит, ниркова недостатність, сечокам’яна хвороба та полікістоз нирок.

До профілактичних заходів, що запобігають появі хвороб нирок, належать особиста гігієна, загартування організму, вживання достатньої кількості води, зменшення кількості кухонної солі й гострих спецій у харчовому раціоні та відмова від алкоголю.

Контрольні запитання

1.    Які хвороби нирок ви знаєте?

2.    З якою метою роблять аналіз сечі?

3.    Як попередити захворювання нирок?

4.    Які причини виникнення хвороб нирок?

5.    Чому необхідно щодня чистити зуби та яке це має значення для органів сечовидільної системи?

6.    Чи можна захворіти на нефрит після контакту з хворою на грип людиною?

Завдання

Запропонуйте правила особистої гігієни з метою профілактики захворювань нирок.

Корисно знати

Не варто захоплюватися солодкими й підфарбованими газованими напоями. Газ, яким вони наповнені, шкідливий і для шлунка, і для нирок. Барвники та харчові добавки не корисні для організму. Ці добавки не засвоюються й не використовуються організмом. Основне навантаження припадає на нирки, які повинні вивести їх з організму. Добре, якщо це їм під силу. Іноді такі добавки не виводяться через органи сечовидільної системи, а розносяться кров’ю по всьому організму, починають приєднуватися до інших молекул, вступаючи з ними у зв’язки, які можуть спричинити непередбачувані наслідки для здоров’я людини.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 13:33, Переглядів: 5411