Народна Освіта » Біологія » Урок 27. Функціонування та гігієна шкіри

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 27. Функціонування та гігієна шкіри

Якби шкіра могла розмовляти, вона розповіла б кожному з нас неймовірні історії про те, як їй холодно або жарко, як їй боляче або просто неприємно відчувати тиск, холодні чи гарячі дотики, які вона відчуває щомиті. Як шкіра допомагає нам у повсякденному житті і як вона страждає від цього, дізнаємося на цьому уроці.

Ключові слова: лупа, опіки, обмороження, тепловий удар, сонячний удар, педикульоз, дерматит, себорея, лишай, фурункул, екзема.

Наш організм внаслідок процесів метаболізму і виконання механічної роботи виділяє величезну кількість тепла. При цьому температура тіла завжди підтримується на одному рівні. У здорової людини під пахвами температура становить + 36,5-36,9 'С, в прямій кишці — + 37,2-37,5 ’С. Впродовж доби температура коливаєтеся в межах 0,5-0,7 "С: зранку — трохи нижча, увечері — вища. Отже, існують механізми регулювання цих показників. До цього складного процесу залучені нервова система, печінка, шкіра, м’язи, легені, сечовидільна і травна системи. Завдяки злагодженій роботі цих систем під контролем головного мозку наш організм може за потреби посилювати або послаблювати виробіток тепла. Найбільше тепла виробляє печінка, а під час руху — скелетна мускулатура. Найбільше тепла віддає шкіра, менше — легені. Періодичні втрати тепла відбуваються разом з калом і сечею.

Чим тепліше повітря, тим інтенснвнішою має бути тепловіддача. У випадку наближення температури повітря до температури тіла, єдиним способом віддачі тепла стає виділення поту. Висока

вологість повітря погіршує випаровування поту. Саме за таких умов люди пайсильніше потерпають від спеки. Якщо людина виконує фізичну роботу, тепловіддача збільшується. На це впливає ще й товщина жирової клітковини. Люди з надмірною вагою потерпають від високої температури сильніше, ніж люди нормальної статури. За низьких температур судини шкіри звужуються і тепловіддача знижується. Одночасно майже зупиняється виділення поту. Комфортна температура навколишнього середовища є різною для кожної людини. На це впливає фізична активність, харчування, фізіологічний етап, погодні умови, одяг і взуття та інші чинники. Загартовані люди звичайно легше сприймають перепади температури навколишнього середовища.

Шкіра — зовнішній бар’єр нашого організму. Вона першою сприймає зовнішні впливи середовища і мобілізує внутрішні ресурси організму в разі потреби. Забруднена шкіра функціонує значно гірше, ніж чиста. Ви пам’ятаєте, що шкіра виділяє піт і шкірне сало. Навіть у стані спокою ці речовини потроху виводяться на поверхню шкіри. Вода з поту випаровується, а речовини, що виділились з ним, залишаються на поверхні шкіри. Так само на поверхні шкіри залишається шкірне сало. Разом ці речовини створюють чудові умови для розмноження бактерій, адже велика кількість органічних сполук — це джерело харчування бактерій. Звичайно, серед них є й такі, що спроможні спричинити запальні процеси. Чим довше шкіра людини не очищується, тим більшою є загроза запалень.

За можливості, слід щоденно мити тіло з милом або іншими засобами. Водночас слід міняти натільну білизну, періодично — постільну білизну і верхній одяг.

Одяг і взуття активно впливають на регуляцію теплообміну тіла. Одяг має бути не лише красивим, а й зручним. Також одяг має відповідати кліматичній зоні, порі року, погодним умовам, виконуваній роботі.

Стан шкіри залежить також від матеріалів, з яких виготовлений одяг. Натільна білизна повинна бути з натурального волокна: бавовняна, вовняна, бамбукова, шовкова. Допускається незначний вміст у тканині синтетичних матеріалів. Сучасні енн-тетитчні матеріали за деякими показниками відповідають натуральним, тому їх вміст у тканині, з якої виготовляють натільну білизну, можна сприймати як належне.

Верхній одяг виготовляють з матеріалів, які добре зберігають тепло: вовняних тканин, фланелі, хутра та різних синтетичних замін-

пиків. Літній одяг шиють з тонких тканин, що легко пропускають повітря. Головні убори використовують узимку для утеплення, влітку — для захисту від надмірного сонячного опромінення.

Взуття повинне відповідати розмірам і формі стопи, не ускладнювати рухи. Кращим матеріалом для взуття е водонепроникна шкіра тварин, яка зберігає тепло.

Волосся вимагає особливого догляду. Воно від сонячних променів знебарвлюється, пересушується, стає ламким. На шкірі голови іноді з’являється лупа. Сучасні засоби догляду за волоссям за умови правильного застосування здатні забезпечити впродовж багатьох років нормальне їх функціонування та відновлення (мал. 61).

В екстремальних випадках шкіра може зазнати опіків. їх спричинюють відкритий вогонь, розпечений метал, окріп, луги, кислоти та інші речовини. До опіків може спричинити дія електричного струму. При тяжких опіках життя потерпілого залежить від того, як швидко йому буде надано першу допомогу.

Якщо опік є термічним, слід обробити обпечене місце холодною водою, звільнивши його від одягу. На опік накладають стерильну пов’язку або чисту тканину. Не можна проколювати пухирі, змазувати місця опіків олією, припікати будь-якими хімічними розчинами.

Обмороження шкіра зазнає на відкритих частинах тіла: носі, вухах, а також пальцях ніг і рук. Обморожено шкіра блідне, втрачає чутливість, потім мертвіє. Обморожені ділянки шкіри обробляють з дотриманням медичних вимог.

У випадку переохолодження людину слід помістити у тепле приміщення, надати тепле взуття і одяг, відправити до лікарні.

Куріння тютюну і вживання спиртних напоїв на холоді не зігрівають. Навпаки, це призводить до застійних явищ в капілярах і прискорює переохолодження.

Бувають також електричні опіки. їх спричинюють технічно-побутові випадки впливу струму, дуже рідко — удари блискавки та вплив електричних органів деяких тварин. При цьому може спостерігатися зупинка дихання, зупинка серця, опіки тощо.

Тепловий удар виникає при перегріванні на сонці чи в інших випадках. З’являються головний біль, задишка, запаморочення,

шум у вухах, слабкість, частішає пульс, а температура тіла може досягати +40-41 "С. Якщо людина не втратила свідомості, їй дають випити прохолодної води. Щоб знизити температуру тіла, потерпілого обгортають мокрою тканиною і створюють рух повітря. Якщо у потерпілого зупинилося дихання і не відчувається пульс, потрібно зробити йому штучне дихання й непрямий масаж серця. Слід негайно викликати лікаря.

Сонячний удар — результат тривалої дії сонячного проміння на організм людини, зокрема на голову, незахищену головним убором. При цьому виникають загальна слабкість, спітнілість, нудота, блювання, головний біль, відчуття шуму у вухах, запаморочення, носова кровотеча, підвищення температури тіла до +40 'С і вище, пригнічення серцево-судинної діяльності, розлади дихання тощо. Іноді розвивається кома.

Часом серед населення трапляються випадки педикульозу — захворювання, спричиненого вошами. Фурункульоз виникає у людей, що зазнали стафілококової інфекції шкіри. Себорея виникає у людей, уражених грибковими інфекціями. У таких хворих шкіра на голові злущується окремими лусками. Лишай — захворювання шкіри, спричинене грибковими інфекціями. Родимки — вроджені утворення на шкірі переважно темного кольору, різної форми. Екзема розвивається у людей зі спадковою схильністю до цієї хвороби. Уражається передусім шкіра на ліктьових і колінних згинах.

Шкіра — передовий загін загартовування. Для цього застосовують комплекс процедур, які підвищують опірність організму до впливів несприятливих умов середовища. Застосування процедур загартовування потребує порад лікаря. Загартовування захищає від застудних захворювань, поліпшує кровообіг, обмін речовин, підвищує тонус нервової системи, поліпшує розумову та фізичну працездатність. Порушення режиму загартовування може супроводжуватись погіршенням самопочуття, працездатності, апетиту, сну тощо. Під час гострих захворювань та загострення хронічних загартовування є протипоказаним. Гігієнічні вимоги до загартовування: врахування індивідуальних особливостей, регулярність, поступовість нарощування тривалості й сили процедур, контроль.

Найбільш сприятливим є загартування за допомогою повітряних ванн. Починати його слід із 20-30 хв. перебування в оголеному або налівоголеному вигляді в провітрюваному приміщенні, а потім — на відкритому повітрі, у затінку, за температури по

вітря +15-20 ’С. Щодня тривалість процедур треба збільшувати на 10 хв., доводячи її до 2-х год. Поступово можна переходити

до нижчої температури--1-10-15 'С, за тривалості перебування

15-20 хв. Під час процедур слід обов’язково здійснювати активні рухи. Покращує процес загартовування контрастний душ. Його застосовують у випадках цілковитої відповідності показників внутрішнього середовища стандартним показникам.

1. Що відбувається зі шкірою під час зниження температури навколишнього середовища?

2. Що відбувається зі шкірою під час підвищення температури навколишнього середовища?

3. Сформулюйте мінімальні вимоги до виробників взуття.

4. Що таке загартовування?

5. Поясніть, чим зумовлена величезна різноманітність засобів індивідуальної профілактики шкірних захворювань.

ПРОЕКТ 2

Визначення типу шкіри на різних ділянках обличчя та складання правил догляду за власною шкірою.

Мета: визначити особисті правила догляду за шкірою обличчя з метою профілактики захворювань та негативниз змін стану шкіри.

Хід виконання

Проект виконується лід керівництвом вчителя, за можливості супроводжується консультуванням у лікаря-дерматолога.

1. Ознайомлення з літературними джерелами про шкіру та її проблеми у підлітків та юнаків; почати ведення робочого журналу, де реєструються результати дослідження.

2. Опис типів шкіри: нормальна, жирна, суха, комбінована.

3. Оволодіння методикою визначення типу шкіри обличчя.

4. Оглдд сучасних засобів догляду за шкірою.

5. Огляд сучасної лікувальної та декоративної косметики: плюси та мінуси.

6. Визначення відмінностей по догляду за шкірою у дівчат та хлопців.

7 Розробка рекомендацій по догляду за шкірою.

8. Публічний захист проекту.

Чому, готуючи ванну для немовляти, мати перевіряє температуру води, опустивши в неї лікоть, а не кисть?

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИ!

► За добу людина виділяє стільки тепла, що ним можна довести до кипіння 33 літри крижаної води.

«Вся безмежна різноманітність зовнішніх проявів мозкової дія*іьнасті зводиться до одного лише явища — руху м'язів» ЦМ.Сеченов

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 10:49, Переглядів: 1827