Народна Освіта » Біологія » Кишковопорожнинні

НАРОДНА ОСВІТА

Кишковопорожнинні

Кишковопорожнинні мають дуже просту будову Вони одні з найпростіших багатоклітинних тварин. і, до речі, одні з найдавніших, бо існують уже більш ніж півмільярда років. Та все це не заважає їм відігравати значну роль не тільки в житті людини і в природі, але й у геологічних процесах.

 

Поширення та спосіб життя

Більшість кишковопорожнинних живе в морях і океанах, є прісноводні види. У водоймах вони або прикріплюються до дна чи якихось предметів, або плавають у товщі води. Трапляються як біля поверхні, так і на великих глибинах.

Тварина розкидає свої щупальця на всі боки і чекає, поки до них доторкнеться якась дрібна тваринка. Після цього вона вражає здобич своїми отруйними жалкими клітинами на щупальцях і переміщає її у ротовий отвір.

 

Поліпи і медузи

Життя більшості кишковопорожнинних складається з двох етапів. На першому етапі вони ведуть прикріплений або малорухомий спосіб життя. При цьому ротовий отвір у них спрямований угору. Таких кишковопорожнинних називають поліпами. На другому етапі життя вони рухомі. Ротовий отвір спрямований униз. Це — медузи.

Існують кишковопорожнинні, для яких характерний тільки якийсь один етап. Наприклад, бура гідра все життя залишається поліпом.

 

Особливості будови

Розміри тіла. Розміри кишковопорожнинних дуже різні. Найменші з них мають довжину лише кілька міліметрів. Бура гідра зазвичай менша за 1 см, а найбільша в світі медуза ціанея має зонтик діаметром 2 м і щупальця завдовжки до 20 м (мал. 6.1).

Будова тіла. Тіло кишковопорожнинних нагадує мішок з ротовим отвором, усередині якого розташована кишкова порожнина,— звідси і їхня назва. Стінки мішка тоненькі. Вони складаються лише з двох шарів клітин, між якими розташована драглиста позаклітинна речовина (мезоглея). Її шар може бути тонким (у поліпів) або товстим (у медуз) (мал. 6.1).

Жалкі клітини. Характерною ознакою кишковопорожнинних є жалкі клітини. З їхньою допомогою ці тварини полюють на здобич і захищаються від ворогів. На зовнішньому боці клітини є чутлива волосина. Усередині — спірально закручена нитка із загостреним кінцем. Під час подразнення чутливої волосини спіраль різко випрямляється, вістря встромляється в жертву, а по нитці впорскується крапелька отрути (мал. 6.2).

 

Розмноження і розвиток

Розмножуються кишковопорожнинні двома способами — статевим і нестатевим. При статевому розмноженні одна особина утворює спеціальні чоловічі статеві клітини, а друга — жіночі. Клітини відокремлюються від тварини і плавають у воді. Зустрівшись, чоловіча і жіноча клітини зливаються між собою й утворюють одну клітину, з якої виростає нова тварина.

При нестатевому розмноженні жодних спеціальних клітин не утворюється. На тілі тварини формується випин, на якому виростають щупальця й утворюється ротовий отвір. Після цього нова тварина відокремлюється від материнської особини. Такий спосіб розмноження називають брунькуванням, а випин — брунькою (мал. 6.3, с. 26).

 

Різноманітність

Існує понад 10 000 видів цих тварин, з-поміж яких виділяються гідроїди, медузи, актинії та корали. Типовим представником поліпів є стеблиста, або бура, гідра. Представниками медуз є добре відомі медузи Чорного й Азовського морів — аурелія та коренерот (мал. 6.4).

Актинії. Актинії — поодинокі коралові поліпи без твердого скелета (мал. 6.5). Їхні численні щупальця всіяні жалкими клітинами, чим користуються інші організми. Раки-самітники пересаджують актиній на свої хатинки-мушлі для захисту. Актинії також отримують користь від інших організмів: живляться залишками їжі раків. Таке корисне співіснування називають мутуалізмом.

Корали з твердим скелетом. Корали з твердим скелетом ведуть виключно прикріплений спосіб життя, їх навіть колись вважали рослинами. Після брунькування дочірня особина не «розлучається» з материнською — так утворюється колонія (мал. 6.6).

Мал. 6.3. Нестатеве розмноження гідри. Мал. 6.4. Медуза коренерот — мешканка Азовського й Чорного морів. Мал. 6.5. Рак-самітник з актинією на мушлі. Мал. 6.6. Колонія коралів, що утворюють кораловий риф

Рекордна споруда

Найбільша споруда, яку створили живі організми,— це Великий Бар'єрний риф біля східних берегів Австралії. Він простягнувся на 2 тис. км, а завширшки має 70 км. Це цілий світ, створений коралами, яскравий і барвистий, з різноманітними океанічними рибами, молюсками, червами.

 

Значення для людини

Позитивне

• Беруть участь у формуванні островів, на яких живуть люди (корали).

• Є джерелом матеріалів для будівництва (корали).

• Використовуються для виготовлення ювелірних виробів (червоні корали).

Негативне

• Утворюють рифи, які ускладнюють рух кораблів і можуть призвести до аварії (корали).

• Можуть призводити до загибелі людей при вражанні їх отрутою жалких клітин (морська оса, фізаліс тощо).

• При надмірному розмноженні заважають туристам на морських курортах (коренерот, аурелія тощо).

Запам'ятайте найважливіше

Кишковопорожнинні — багатоклітинні водяні організми. Тіло двошарове, складається з екто- та ентодерми. Мають ротовий отвір, кишкову порожнину та щупальця. Є жалкі клітини. Розмножуються статевим і нестатевим шляхом (брунькування). Вони відіграють важливу роль у геологічних процесах.

Перевірте свої знання

1. За якими рисами тварину можна віднести до кишковопорожнинних?

2. Де живуть представники кишковопорожнинних?

3. Як живляться представники кишковопорожнинних?

4. Чому кишковопорожнинні можуть бути небезпечними для людини?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ці тварини.

Категорія: Біологія

Автор: admin от 2-11-2015, 13:00, Переглядів: 5756