Народна Освіта » Біологія » Кишковопорожнинні

НАРОДНА ОСВІТА

Кишковопорожнинні

Тіло кишковопорожнинних нагадує мішок з ротовим отвором, усередині якого знаходиться кишкова порожнина,— звідси і назва типу. Більшість цих тварин живе в морях і океанах, є прісноводні види. Існує 10 000 видів, які належать до класів Гідроїдні, Сцифоїдні та Коралові поліпи.

 

Гідроїдні

Близько 2,8 тис. видів, серед яких є морські і прісноводні, прикріплені і вільноплаваючі. Типовим представником є стеблиста, або бура, гідра.

Зовнішня будова та спосіб життя гідри. Здобич або нападник гідри може з’явитися з будь-якого боку, тому й щупальця в неї спрямовані в різні боки. Тож гідрі, як і всім кишковопорожнинним, притаманна променева, або радіальна, симетрія. Це означає, що через її тіло можна провести нескінченне число площин симетрії, які розходяться радіально.

Гідра — малорухомий організм. Вона повільно переміщується, ковзаючи підошвою по субстрату. Прискорюючись, гідра рухається «сторчака»: згинає тулуб, стає на щупальця, потім знову на підошву.

Внутрішня будова. Тіло гідри, як і всіх кишковопорожнинних, двошарове, складається з ектодерми (зовнішній шар) й ентодерми (внутрішній шар), між якими розташований неклітинний шар — мезоглея. Клітини диференційовані, тобто відрізняються за будовою і функціями.

В ектодермі розташовані шкірно-мускульні, нервові та жалкі клітини, а в ентодермі — статеві, травні та залозисті. Проміжні клітини є в обох шарах.

Жалкі клітини — характерна ознака кишковопорожнинних. З їхньою допомогою ці тварини полюють на здобич і захищаються від ворогів. На зовнішньому боці клітини є чутлива волосина (спусковий механізм). Усередині — спірально закручена нитка із загостреним кінцем. Під час подразнення чутливої волосини спіраль

різко випрямляється, вістря встромлюється в жертву, а по нитці впорскується крапелька отрути. Жалка клітина при цьому гине. Завдяки цим клітинам гідра паралізовує невелику здобич.

У шкірно-мускульних клітинах є м’язові волокна, завдяки погодженому скороченню яких гідра рухається. Нервові клітини проводять нервові імпульси. Вони мають зірчасту форму і з’єднуються своїми променями, утворюючи дифузну нервову систему. Завдяки нервовій системі для гідри характерні прості безумовні рефлекси.

Залозисті клітини виробляють травні соки і виділяють їх у кишкову порожнину, а травні клітини перетравлюють їжу. Статеві клітини забезпечують статеве розмноження. Дрібні проміжні клітини можуть перетворюватися на будь-який вид клітин. Завдяки цьому гідра здатна до регенерації, тобто може відновити будь-яку втрачену частину тіла.

Системи органів гідри. Травна система складається з ротового отвору й гастральної порожнини. Неперетравлені рештки виділяються назовні через рот. Травлення в гідри клітинно-порожнинне: перший етап відбувається в гастральній порожнині, а другий — у травних клітинах. Видільної системи немає, продукти розпаду спочатку виділяються в гастральну порожнину, а потім — через рот назовні. Дихальної системи немає, гідра дихає всією поверхнею тіла. Кровоносної системи немає.

Розмноження гідри. Нестатеве розмноження відбувається брунькуванням. На тілі гідри з’являється випин — брунька. Вона росте, потім на ній утворюються щупальця і рот. Згодом вона відділяється і живе самостійно.

При статевому розмноженні в тілі гідри дозрівають чоловічі та жіночі статеві клітини — сперматозоїди і яйцеклітини. Сперматозоїди виходять у воду, підпливають до яйцеклітин, що знаходяться у тілі гідри, та запліднюють їх. У результаті утворюється зигота, що несе в собі ознаки материнського та батьківського організмів. Із зиготи, яка багаторазово ділиться, утворюється зародок, з якого навесні формуються нові гідри.

Сцифоїдні

Сцифоїдні медузи — мешканці солоних вод. Їхнє драглисте тіло нагадує парасольку і на 98 % складається з води. Сцифоїдні пересуваються за течією або реактивним способом: виштовхуючи воду з-під своєї парасольки, рухаються в протилежному напрямку. За будовою вони нагадують перевернуту гідру; ротовий отвір розташований на нижній частині. У розвитку сцифоїдних медуз відбувається чергування статевого і нестатевого поколінь, причому нестатеве покоління існує у вигляді малорухомого поліпа, а статеве — у вигляді вільноплаваючої медузи.

Представниками сцифоїдних медуз є добре відомі медузи Чорного й Азовського морів — ау-релія та коренерот.

Коралові поліпи

Коралові поліпи ведуть прикріплений спосіб життя. Вони можуть бути поодинокими і колоніальними.

Актинії — поодинокі коралові поліпи без твердого скелета. Їхні численні щупальця всіяні жалкими клітинами, чим користуються інші організми.

Від опіків невеличкої ме-дузи-хрестовичка, що живе біля берегів Японії та Ку-рильських островів, можна захворіти і навіть померти. Особливо небезпечні повторні опіки.

Цікавою але підступною для плавців є фізалія, або португальський кораблик, жителька тропічних морів. Від опіку португальського кораблика виникає сильний біль, через який можна навіть потонути.

 

Найбільша споруда, яку створили живі організми,— це Великий Бар'єрний риф біля східних берегів Австралії. Він простягнувся на 2 тис. км, а завширшки має 70 км. Це цілий світ, створений коралами, яскравий і барвистий, з різноманітними океанічними рибами, молюсками, червами.

 

Раки-самітники пересаджують актиній на свої будиночки-мушлі для захисту. Актинії також отримують користь від інших організмів: живляться залишками їжі раків. Таке корисне співіснування називають симбіозом.

Корали ведуть виключно прикріплений спосіб життя, їх навіть колись вважали рослинами. Після брунькування дочірня особина не розлучається з материнською — так утворюється колонія.

Шестипроменеві корали зовні інші, їхні скелети за мільйони років утворили рифи й острови. М’яке тіло кожної тварини проживало своє життя і відмирало, а скелет залишався. Ці корали люди добувають і використовують для брукування вулиць, спорудження осель.

Запам'ятайте найважливіше

Кишковопорожнинні — радіально-симетричні багатоклітинні водяні організми. Тіло двошарове складається з екто- і ентодерми. Мають ротовий отвір, кишкову порожнину та щупальця. Є жалкі клітини. Добре розвинута регенерація. Нервова система дифузного типу, дихають усією поверхнею тіла, видільної та кровоносної систем немає. Розмножуються статевим і нестатевим шляхом (брунькування). Класи: Гідроїдні медузи, Сцифоїдні медузи, Коралові поліпи.

Перевірте свої знання

1.    За якими рисами виділяють групу кишковопорожнинних?

2.    Які системи органів є у кишковопорожнинних?

3*. Який взаємозв’язок існує між будовою і функціями клітин кишковоорожнинних?

4**. Як регенерація проявляється у кишковопорожнинних? Відомо, що у високоорганізованих тварин вона проявляється менше. Чому? Аргументуйте свою точку зору.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 17:46, Переглядів: 10298