НАРОДНА ОСВІТА

Комахи

Це найчисленніший клас, що об'єднує високороз-винених тварин, які освоїли всі середовища існування. Тіло комах складається з голови, грудей і черевця. На голові розташовані одна пара вусиків, ротовий апарат і складні очі; на грудях — три пари ходильних ніг і крила (у багатьох); на черевці є дихальця.

 

Зовнішня будова та спосіб життя

Укрите хітиновими покривами тіло комах складається з голови, грудей і черевця. На голові розташовані складні очі, пара вусиків та ротовий апарат. До трьох члеників грудей кріпляться три пари кінцівок, тому комах називають «шестиногими». Крила (одна або дві пари) — це складки стінки тіла, тому вони двошарові. У деяких комах (бабки) обидві пари крил розвинені однаково, у жуків передня пара перетворилася на тверді захисні надкрила, які не беруть участі у польоті. Є безкрилі форми (блохи, клопи).

 

Членисті кінцівки комах складніші за будовою, ніж у ракоподібних і павукоподібних, і краще пристосовані до способу життя цих організмів. Вони можуть бути бігальними, як у таргана, стрибальними, як у коника, плавальними, як у жука-плавунця, копальними, як у капустянки. Черевце у комах членисте, на ньому розташовані дихальця, статевий і анальний отвори.

Комахи різноманітні за забарвленням і формою. Це допомагає їм пристосуватися до певного місця існування та способу життя. Одні яскраві та гарні (метелики), інші — непримітні. Із чим це пов’язано?

Якщо забарвлення та форма тіла дозволяє комасі ніби злитися з навколишнім середовищем, стати непомітною для хижака або жертви, воно називається захисним. У зеленій траві непомітним буде зелений коник, на яскраво забарвленій квітці — яскравий метелик. Комаха за формою тіла може нагадувати сучок, листочок тощо.

Забарвлення може бути застережливим. Якщо птах склює яскраво забарвлену бджолу, осу, клопа, то пов’яже біль від укусу, огидний смак або запах комахи з її забарвленням і якийсь час не їстиме таких комах.

Деякі беззахисні комахи також мають застережливе забарвлення — так врони «обдурюють» хижаків і отримують більше шансів уціліти. Це явище називається мімікрією.

Паперові оси мають застережливе забарвлення. Яскраві жовті та чорні смуги ніби попереджують хижака, що ця тварина «несмачна», може вжалити

Клоп-солдатик, або червоноклоп звичайний, не боїться «нападників». Його застережливе червоно-чорне забарвлення попереджує про неприємний смак

Внутрішня будова

Будова травної системи комахи залежить від способу її харчування, а вони дуже різні. Ротовий апарат, яким починається травна система, може бути гризучий (у жуків), гризучо-лижучий (у бджіл, джмелів), колючо-сисний (у комарів, клопів), сисний (у метеликів), лижучий (у мух). Але є риси, спільні для всіх комах. Травна система складається з ротової порожнини, у яку відкриваються протоки слинних залоз. Потім їжа потрапляє в глотку, проходить через стравохід у шлунок. У шлунку є хітинові вирости та зубці для подрібнення їжі. Далі в кишечнику відбувається перетравлювання та всмоктування поживних речовин, а неперетравлені рештки виводяться через анальний отвір.

Дихальна система досконаліша, ніж у павукоподібних. Через дихальця повітря потрапляє в трахеї, які, розгалужуючись на дрібні трубочки, розподіляють його по всьому тілу. У трахейній системі є розширені ділянки — дихальні мішки — додаткові резервуари для повітря. Вентиляція трахей відбувається завдяки м’язам черевця (розширення — вдих, скорочення — видих).

Серед отруйних комах перше місце посідають перетинчастокрилі: найчастіше кусаються бджоли, шершні, джмелі. Укус однієї бджоли може бути небезпечним тільки тоді, коли в людини є алергія на бджолину отруту. Якщо алергії немає, але укусів багато, це також може бути небезпечним.

Кровоносна система незамкнена, гемолімфа не бере участі в диханні. На спинному боці тіла розташовується серце. Система виділення представлена мальпігієвими судинами та жировим тілом. Жирове тіло розташоване між внутрішніми органами. Воно накопичує непотрібні та шкідливі продукти обміну речовин і також є запасом поживних речовин.

Високоефективна нервова система комах є основою їхньої складної поведінки. Вона утворена навкологлотковим нервовим кільцем та черевним ланцюжком. Парні нервові вузли, розташовані в голові, утворюють головний мозок. Органи чуття вражають своїми можливостями і характеризуються високим рівнем розвитку. Комахи здатні досконало сприймати зображення, звуки, запахи, дотики, електромагнітні коливання тощо. Переважно роздільностатеві, їм притаманне внутрішнє запліднення. Розвиток може бути прямий і непрямий. Багатьом властива турбота про по-томство.

Запам'ятайте найважливіше

Комахи — високорозвинені тварини, які опанували всі середовища життя. Покриви хітинові, тіло складається з голови, грудей і черевця. Мають одну пару вусиків, складні очі; три пари ходильних ніг, у більшості є крила. У комах високорозвинені системи внутрішніх органів, нервова система (у деяких є головний мозок), що обумовлює їхню складну поведінку.

Перевірте свої знання

1. Які ознаки членистоногих притаманні комахам?

2. Які ознаки комах відрізняють їх від ракоподібних та павукоподібних?

3*. Доведіть на прикладах, що комахи добре пристосовані до життя на суходолі.

4**. Яку роль у житті комах відіграють органи чуття та нервова система? Наведіть приклади, що підтверджують вашу думку.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:34, Переглядів: 7127