Народна Освіта » Біологія » Членистоногі тварини. Ракоподібні

НАРОДНА ОСВІТА

Членистоногі тварини. Ракоподібні

Членистоногі — панівний тип на Землі, що налічує понад 1,5 млн видів тварин, які освоїли всі середовища життя. їхнє членисте тіло і кінцівки вкриті хітиновим покривом, який виконує захисну функцію і є зовнішнім скелетом. До членистоногих відносять класи Ракоподібні, Павукоподібні і Комахи.

 

Ракоподібні

Зовнішня будова та спосіб життя. Ракоподібні — водяні тварини, типовим представником яких є річковий рак. Раки живуть у прісних водоймах. Це нічні тварини: удень вони відсиджуються у сховках, під камінням, у нірках, а вночі активно шукають їжу. Раки — всеїдні, вони живляться рослинами, полюють, але звичайна їхня їжа — це мертві організми. Запах тіла, яке розкладається, вони відчувають на великій відстані. Рак може повзати і плавати.

Покриви рака дуже тверді, бо хітинова кутикула просочена солями Кальцію. Тіло поділяється на три відділи: голову, груди, черевце, але в ракоподібних голова і груди зростаються в головогруди. На голові розташовані дві пари вусиків, складні очі, ротові органи, органи виділення — зелені залози. Кожний членик рака несе пару кінцівок.

До грудей кріпляться п’ять пар ходильних ніг, перша з них перетворена на орган захисту та нападу — клешні. На черевці є плавальні (черевні) ніжки (ними самка притримує ікру під черевцем). Остання пара кінцівок і анальна лопать перетворені на хвостовий плавець.

Внутрішня будова. Травна система рака досить складна. Через ротовий отвір, глотку і стравохід шматочки їжі надходять до двокамерного шлунка. У першому відділі їжа подрібнюється, через другий відділ шлунка вона надходить до кишечнику, куди також відкриваються протоки печінки. Поживні речовини всмоктуються в кишечнику, а неперетравлені — виводяться через анальний отвір.

Органи дихання рака — зябра, розташовані в головогрудях в особливих порожнинах. Їх постійно омиває вода, яка приносить кисень та виносить вуглекислий газ. Кровоносна система незамкнена. Це означає, що рідина із судин виливається в особливі порожнини, де омиває внутрішні органи. Вона називається гемолімфою. У рака вона безбарвна. Серце спрямовує гемолімфу до судин, звідти — до порожнин тіла, де вона віддає кисень і приймає вуглекислий газ. Потім до зябер, де гемолімфа, навпаки, насичується киснем і позбувається вуглекислого газу, а тоді знову надходить до серця. Видільна система представлена парою зелених залоз, які відкриваються біля основи вусиків. Нервова система складається із черевного нервового ланцюжка і навкологлоткового нервового кільця та нервів.

Органи чуття розвинені добре. Органи нюху розташовані на коротких вусиках, орган рівноваги — біля основи коротких вусиків, а орган дотику — на довгих вусиках.

Рак має складні фасеткові очі, які складаються з багатьох простих вічок. Кожне просте око бачить частину зображення, тому все зображення складається з тисяч маленьких ділянок. Такий зір називають мозаїчним.

Раки — роздільностатеві організми. Запліднені ікринки самка носить на черевці навіть тоді, коли з них виходять рачки, схожі на дорослі організми (прямий розвиток). Пізніше вони починають жити самостійно. Щоб рости, рак повинен час від часу скидати панцир. Цей процес називають линянням. Під час линяння тварини ховаються, бо стають вразливими.

 

Різноманітність ракоподібних

Відомо понад 30 тис. ракоподібних, серед них важливі промислові види: креветки, омари, лангусти, краби. Їхнє м’ясо — смачний і цінний продукт, у якому є мінеральні солі й вітаміни, необхідні людям.

Дивовижним ракоподібним є невеличкий щитень. За 400 млн років еволюції він практично не змінився. Напевно, тому, що з 365 днів на рік він активний тільки два тижні, а решту часу існує у вигляді яєць. Яйця щитня можуть зберігати життєздатність до 15 років, їх розносять на великі відстані вітер і водоплавні птахи. Навесні з них розвиваються щитні.

Дафнії — це крихітні рачки з прозорим тільцем завдовжки 5 мм і довгими вусиками. Пересуваються вони, відштовхуючись від води вусиками, тому їх називають «водяними блохами». Дафнії дуже важливі для прісноводної водойми,

бо фільтрують воду, очищаючи її від бактерій, також вони є цінним кормом для риб.

Крихітні циклопи свою назву дістали з давньогрецької міфології, де був одноокий велетень, якого обдурив хитромудрий Одіссей. Ці рачки також мають одне око. Циклопи — хижаки, живляться личинками комарів, дрібними червами, є цінним кормом для риб. Дафнії і циклопи — прекрасний сухий корм для акваріумних риб.

Мокриці — єдині ракоподібні, які живуть і розмножуються на суходолі, хоча дихають зябрами. Дивовижно, але саме в пустелях і напівпустелях Африки, Передньої та Середньої Азії поширені мокриці. Живуть вони в тих місцях, де ґрунтові води залягають неглибоко. Мокриці є гарними ґрунтоутворювачами, подібно до дощових червів, яких там немає. Цікавою є шлюбна поведінка мокриць. Вони обирають собі пару ще до спаровування, разом риють нірку. Коли з’являється потомство, годують і охороняють його, навіть «виводять на прогулянку». Крім того, мокриці можуть піклуватися не лише про своє, але й про чуже потомство.

Морські жолуді (балянуси) і морські качечки ведуть сидячий спосіб життя. Вони оселяються на каменях і днищах кораблів.

Крихітні рачки евфаузиди (3-5 мм), живуть величезними скупченнями. Саме вони є переважною частиною криля, основної їжі оселедця, морського окуня, тріски та вусатих китів. Крилем, багатим на білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини й вітаміни, живляться також чайки, пінгвіни та людина.

Запам'ятайте найважливіше

Членистоногі — це тришарові двобічносиметричні організми, із членистим тілом (голова, груди, черевце), зовнішнім хітинізованим скелетом. Порожнина тіла змішана (міксоцель); кровоносна система незамкнена; розвинені всі системи органів, поведінка складна. Більшість — роздільностатеві організми, розвиток прямий і непрямий. Тип включає декілька класів, зокрема Ракоподібні, Павукоподібні, Комахи.

Ракоподібні — переважно водяні організми. Хітинова кутикула просочена солями Кальцію. Тіло включає головогруди й черевце. На голові розташовані дві пари вусиків і складні очі. На черевці є кінцівки. Дихають зябрами.

Перевірте свої знання

1. Я кі ознаки характерні для всіх членистоногих?

2. Назвіть ознаки, за якими річкового рака можна віднести до ракоподібних.

3.    Яке значення мають ракоподібні у природі та в житті людини? Наведіть приклади.

4*. Доведіть на прикладах, що будова тіла ракоподібних пов’язана з їхнім способом життя.

5**. Доведіть, що ракоподібні ведуть своє походження від давніх кільчаків.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 19:56, Переглядів: 11161