Народна Освіта » Історія України » § 24. Які історії можуть розповісти вулиці та площі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Які історії можуть розповісти вулиці та площі

1.    Як з’явилися вулиці та площі.

2.    Як Хрещатик став головною вулицею столиці України.

3.    Чому площа Ринок у Львові належить до світової культурної спадщини.

Як з’явилися вулиці та площі

На основі тексту поясніть відмінність між вулицями і площами.

Перші поселення людей не мали чіткого плану. Однак з появою та розвитком міст виникла потреба їх упорядкування. Одні міста будували у вигляді кола з рівними рядами будинків від центру до околиць, інші — у вигляді кварталів, тобто невеликих квадратних ділянок. Місто розділялося на частини вулицями.

Вулиця (з російської — «лице, обличчя») — простір у населенному пункті, обмежений з обох боків будинками і призначений для ходіння та проїзду транспорту.

Перші вулиці зазвичай виникали в містах як дороги, що з’єднували міські в’їзні брами з ринковою, соборною або іншою головною площею міста. Здебільшого вони тягнулися уздовж стін міста і призначалися для швидкого переміщення мешканців, або зброї під час оборони міста від ворогів. Поступово вулиці стали одним із найважливіших елементів кожного населеного пункту й отримали свої назви. Будинки почали розрізняти за номерами, тому з’явилась можливість знайти в місті людину за адресою її проживання.

Історія розповідає нам, якими були вулиці в різні часи у містах різних країн.

Центральні вулиці міст Давньої Греції і Давнього Риму прикрашали статуями богів та героїв. Вулиці багатьох давньоруських міст мали дерев’яні настили — мостові. Тривалий час європейські вулиці були вузькими і «сутінковими», адже балкони та верхні поверхи будинків значно виступали над нижніми, не даючи промінню сонця яскраво освітлювати вулиці. Замість номерів на ґанку будинку над дверима розміщували емблему його власника.

Із розвитком містобудування з’являлися різні види вулиць, які є і нині: провулки, алеї, набережні, проспекти та бульвари1.

Спираючись на ілюстрації та пояснення підручника, назвіть особливості вулиць різних часів.

1.    Вулиця Кафедральна у м. Луцьку — одна з перших вулиць XIII ст.

2.    Вулиця в м. Івано-Франківськ, (поштова листівка, початокXX ст.)

3.    Сучасна вулиця

в м. Дніпропетровську

1 Бульвар — вулиця, що має посередині широку алею, обсаджену деревами; набережна — вулиця уздовж річки чи великої водойми; провулок — невеличка вулиця, що з’єднує дві більші; проспект — довга, пряма і широка вулиця.

Пригадайте, яку роль виконували площі в містах. На основі фотографій знайдіть спільне у вигляді площ. Що означають їхні назви?

Площа — відкрите незабудоване місце у населеному пункті, оточене будівлями або зеленими насадженнями.

Площі відігравали значну роль у житті людей. Тут зводили храми, тому більшість вулиць перших міст і сіл вели саме сюди. На площах обирали і прославляли правителів, оголошували війну і мир, приймали паради. Тут люди торгували, святкували і вирішували різні питання.

Забудова міст, поява нових видів транспорту сприяли розширенню вулиць і збільшенню площ. Сьогодні міста прикрашають і старовинні вулиці, і нові проспекти. А на площах, як і раніше, люди збираються, щоб поспілкуватись, відзначити важливі події, висловити і відстояти свою думку.

Як хрещатик став головною вулицею столиці України

Ознайомтеся з текстом та ілюстраціями. Поставте по одному запитанню жителям Хрещатика XIX століття, початку XX століття і початку XXI століття.

В усіх містах є центральні вулиці. У невеличкому місті Корос-тишев Житомирської області — імені М. Грушевського, у Донецьку — це вулиця Артема, у російському Санкт-Петербурзі — Нев-ський проспект. Головною вулицею столиці України є Хрещатик.

Історики, які вивчають минуле Києва, і досі не мають єдиної думки, чому вулиця отримала саме таку назву. Дехто вважає, що вона з’явилася від Хрещатої долини, яка багато років тому була на її місці. Цю долину перетинали яри, що пізніше стали вулицями. Інші стверджують, що це був шлях, яким у X столітті кияни вирушили на хрещення.

Власне історія Хрещатика починається з XIX століття. Зручне розташування сприяло розвитку вулиці. Хрещатик почали активно забудовувати магазинами, конторами, банками і житловими спорудами. Одна з київських газет писала: «Довга, забрукована каменем вулиця з площами по кінцях і посередині, з нещодавно спорудженими у два й три поверхи кам’яницями називається Хрещатик». Три площі збереглися і сьогодні — це Європейська і Бессарабська та майдан Незалежності.

А в пам’ять про хрещення Русі на початку Хрещатика було закладено парк — Володимирську гірку.

Наприкінці XIX століття тут була прокладена перша в Східній Європі лінія електричного трамвая, що з’єднувала центр міста з Подолом. І перший в Україні хмарочос — 12-поверховий готель — також з’явився на Хрещатику. На початку XX століття він був найбільшим у Російській імперії. Кияни недарма пишалися своїм Хрещатиком.

Про яке значення вулиці Хрещатик у м. Києві свідчить його вигляд та поява будівель, зображених на фото початку XX століття на цій та наступній сторінках?


Мінливою була доля Хрещатика. У 1934 році, коли столиця радянської України переїхала з Харкова до Києва, Хрещатик стає центральною вулицею радянської України.

 

Найтрагічніші сторінки в історії Хрещатика — це Велика Вітчизняна війна. Лише сім довоєнних будинків нагадують нам сьогодні про Хрещатик XIX — початку XX століття. Відбудовували Хрещатик, як і Київ, усією країною.

Нині вулиця Хрещатик — це діловий і культурний центр столиці незалежної України.

Чому площа ринок у Львові належить до світової культурної спадщини

Поміркуйте, чому площу Ринок називають «серцем Львова».

Старовинні площі — важливі носії історичної пам’яті про політичне, господарське, культурне життя людей. Такою є площа Ринок у Львові, якій понад 600 років.

Заснована за наказом польського короля, площа отримала назву Рінґ (з німецької означає «кільце, замкнений простір»), яке пізніше перетворилося на «Ринок». Аби зробити її однією з найкращих у Європі, над нею працювали українські, вірменські, єврейські, італійські, німецькі, польські майстри, які мешкали тоді у Львові.

Площа Ринок не схожа на інші. Від неї беруть початок аж сім вулиць, хоча, зазвичай, від подібних площ починалися лише три-чотири. Оточують площу «кам’яниці» — кам’яні будинки, жоден з яких не повторювався. Вони належали купцям, ремісникам, лікарям та іншим міщанам і мали лише три вікна по фасаду і три (чотири) поверхи заввишки, аби жодному не надавати перевагу. Кожне вікно могло бути використане під крамницю, майстерню або для реклами. Виняток робили лише для шляхти і духовенства, які не займалися ремеслом і торгівлею.

Справжньою окрасою площі Ринок стали чотири фонтани з персонажами давньогрецької міфології.

На основі тексту поясніть, які споруди площі Ринок ви бачите на фотографіях.


На площі Ринок завжди вирувало життя. Сюди приїжджали торгувати англійські, французькі, турецькі і голландські купці. Тут відбувалися різноманітні урочистості, вистави і процесії. На площі підписували мирні угоди і зустрічали переможців. А бойові прапори переможених ворогів, за традицією, кидали у ринкову багнюку.

Усі питання міського самоврядування вирішували в ратуші1, що розташована на площі. Сюди ж часто приходили ремісники, купці, містяни, незадоволені своїм життям, високими податками та несправедливістю влади. Саме на площі Ринок 1 листопада 1918 року над ратушею було піднято синьо-жовтий прапор Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді вивішування на вежі ратуші державного прапору стало традиційним.

Сьогодні площа Ринок — визначна історична та культурна пам’ятка, яку занесено до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

: Ратуша — орган міського самоуправління.

Перевірте себе

1.    Чим відрізняються вулиці від площ?

2.    Яку назву має головна вулиця Києва та головна площа Львова?

3.    Чому площа Ринок відігравала важливу роль у житті Львова?

4.    Від площі Ринок у Львові беруть початок вулиці: Руська, Сербська, Галицька, Краківська, Шевська, Друкарська, та Кафедральна площа. Як ви думаєте, чому вони так названі?

5.    Опишіть вулицю, на якій знаходиться ваша школа, звертаючи увагу на розташування і призначення будинків, зелені насадження, особливість проїзної частини (трамвайні колії, підземний перехід тощо), наявність міського транспорту, лінії зв’язку.

6.    Порівняйте старовинну і сучасну вулиці.

7.    Висловіть своє ставлення до необхідності зберігати пам’ятки на вулицях і площах міст.

1 Опишіть вулицю, де ви живете, звертаючи увагу на розташування і призначення будинків, зелені насадження, особливості . проїжджої частини (трамвайні колії, підземний перехід тощо), наявність міського транспорту, ліній зв’язку.

2. Поясніть назву вулиці або площі, яка вам найбільше подобається.

Історична мозаїка

•    Найстаріша вулиця знаходиться в Єгипті. їй понад 4 тисячі років.

•    Найбільша площа у світі — Тяньаньмень, у столиці Китаю — м. Пекині. Площу Тяньаньмень названо на честь однойменної брами, що в перекладі означає «брама небесного спокою».

•    Найбільшою площею в Україні і другою за величиною в Європі є площа Свободи в м. Харкові.

•    Найдовша вулиця світу — Янг-стрит. Це головна магістраль канадського міста Торонто. Янг-стрит завдовжки майже

2    000 км, що перевищує відстань від західного до східного кордону України.

•    У місті Нью-Йорк у СІЛА є вулиця завдовжки у 25 км — Бродвей (з голландської «широкий шлях»). А багато інших вулиць і проспектів (авеню) мають назви порядкових номерів. Наприклад, 86-стрит, на якій знаходиться станція метро

3    такою самою назвою. А головною вважається 5-авеню, від якої нумерація будинків розходиться в обидві сторони.

 

Це матеріал з підручника Історія України 5 клас О.І. Пометун

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 31-01-2014, 11:07, Переглядів: 9312