Народна Освіта » Мистецтво » Види живопису

НАРОДНА ОСВІТА

Види живопису

Ми вже знаємо, що живописом називається малюнок кольоровими фарбами на стіні, папері, полотні та інших площинах. Він сповнений простору, глибини, як в реальному житті. Складається враження, що там діють живі люди, рухаються тварини, ростуть дерева і квіти, хоча насправді це лише кольорові фарби на площині. Завдяки майстерності художника живопис може відобразити світ людських почуттів, характерів і взаємовідносин, спостереження за природою та сміливі фантазії. Словом, живопис має великі можливості для передачі реального життя навколишнього світу і внутрішнього світу людини. Тому це найпопулярніший вид мистецтва, який має багато шанувальників.

Живопис поділяють на монументальний, станковий і театрально-декораційний. Першим з’явився монументальний живопис. Це були розписи на стінах і стелях печер, які робили пер-

вісні художники. У Давньому Єгипті, Римській імперії монументальні розписи прикрашали храми, палаци царів, вельмож. В епоху Середньовіччя у Візантії, країнах Західної Європи храми прикрашали мозаїками (малюнок складався із закріплених на поверхні різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців) та фресками (живопис фарбами по вогкій вапняній поверхні). Ці традиції продовжила і Київська Русь. Мозаїки і фрески того часу ми можемо побачити в Софії Київській. Вони були і в Михайлівському Золотоверхому соборі. У готичних соборах Західної Європи з’являється ще один різновид монументального живопису - вітраж. Це зображення із частинок кольорового скла, скріплених між собою. Із часом у монументальному живописі почали використовувати й олійні фарби.

Станковий живопис виник поступово в різних країнах у XV-XVI ст. Назва «станковий живопис» походить від слова «станок»

(пристрій, за яким працював художник). На відміну від монументальних творів, які є невід’ємними від стіни і частини будівлі, станкові живописні картини можуть змінювати своє місцезнаходження, їх можна переносити з місця на місце. Спочатку картини писали темперою (це фарба, замішана на клею або яєчному жовтку) або енкаустикою (фарба з воском) на підготовлених для цього дошках. Але справжнього розквіту цей вид мистецтва набуває, коли виникла техніка роботи олійними фарбами на полотні.

Вони давали можливість працювати над картиною тривалий час.

Саме в цій техніці виконано переважну більшість шедеврів світового значення.

Коли виник народний театр, художниками в ньому були самі виконавці. Театрально-декораційний живопис виник пізніше. У XV-XVI ст. в театр прийшло образотворче мистецтво для зображення місця дії засобами живопису, і виник новий фах художник-декоратор.

Художники в сучасному театрі не лише малюють величезні картини-декорації, а й створюють ескізи костюмів, макети декорацій, продумують освітлення сцени протягом усієї вистави.

1.    Що різного і що спільного між монументальним, станковим і театрально-декораційним живописом?

2.    Пригадайте твори монументального живопису (вітраж, мозаїка, фреска), які ви бачили в своєму місті, під час екскурсії. Чим особливим вони вам запам’яталися?

Створіть імітацію мозаїчного панно.

Інструменти та матеріали: сира картопля, акварельні фарби, папір.

План роботи:

•    Зробіть штамп із розрізаної картоплі, як показано на малюнку.

•    Таких штампів може бути кілька, і вони можуть мати різну форму.

•    На папері олівцем намітьте майбутнє зображення.

•    Вмочуючи штамп у фарби різних кольорів і відтінків, створіть імітацію мозаїчного панно, повторюючи обриси олівцевого малюнка.

Разом з батьками наклейте на оксамитовий папір намистинки або маленькі ґудзики. Створіть із цих матеріалів імітацію мозаїки.

Кричевський Фелір Григорович (18791947) - відомий український живописець. З дитинства захоплювався народним побутом, мистецтвом та історією України. Навчався в Москві й Санкт-Петербурзі (в Академії мистецтв), подорожував Західною Європою, певний час жив в Італії, але всю свою творчість присвятив рідній землі. Найвідоміші картини майстра - «Три віки», «Наречена», триптих «Життя», «Автопортрет у білому кожусі», «Замріяна Катерина». Кричевський - видатний художник-пе-дагог, один з фундаторів Київського художнього інституту (зараз - Українська академія мистецтва і архітектури).

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ЕСКІЗОМ МОЗАЇКИ

1.    Спочатку з картоплі виріжте штампи різної форми (або попросіть дорослих допомогти вам у цьому).

2.    Розведіть фарби різного кольору, підготуйте їх до роботи.

3.    На папері намітьте контури ескізу мозаїки.

4.    Відбитками від штампів різної форми почніть заповнювати ці обриси.

5.    Ті ділянки паперу, які залишилися зовні, слугуватимуть тлом. Заповніть їх відбитками іншого кольору.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 15:37, Переглядів: 7109