НАРОДНА ОСВІТА

Лірична сповідь душі

Безмежний світ музики видатного німецького композитора Людвіга ван Бетховена вражає своїм розмаїттям і непере-вершеною емоційною глибиною. Усе життя митець намагався реалізувати свій багатогранний талант. Він створював прекрасні концерти та зворушливу камерну музику, які повною мірою відображали його пристрасну натуру. Доля завдала композитору жорстокого удару, позбавивши його слуху. Але завдяки сильному характеру та незламній волі він зумів вийти переможцем із цієї нерівної битви.

Пригадайте твори видатного композитора, які ви вивчали раніше. Яке враження справила на вас ця музика?

Яка тема, на вашу думку, є головною в творчості композитора?

Поряд із музикою, що «має викрешувати вогонь із людських сердець», у доробку композитора є й справжні перлини любовної лірики. Одна з них — усім відома фортепіанна мініатюра «Елізі». Усього Л. Бетховен написав 24 багателі (у перекладі з французької — дрібничка), призначених для виконання музикантами-любителями. Чиста, переливчаста мелодія кохання нагадує ніжний легкий подих вітерцю.

Людвіг ван Бетховен. «Елізі».

Серед численних сонат композитора Сонаті № 14 належить особливе місце. У час її написання митця супроводжував успіх, його твори набували популярності. Однак цей твір став знаковим у долі Л. Бетховена. У ньому композитору вдалося

повною мірою розкрити складну гаму почуттів людини, торкнувшись потаємних струн душі. Доти це не вдавалося зробити ще жодному митцеві.

 

 

Створення Сонати № 14 пов'язане з драматичною подією в житті Бетховена — коханням, яке лишилося нерозділеним. Сповнений ніжних почуттів до своєї талановитої учениці — юної аристократки Джульєтти Гвіччарді, митець розумів, що його надії на щастя марні. Саме особисті переживання зрештою знайшли вихід у геніальній музиці.

 

Цікавинка

 

Автор назвав свій твір «сонатою на зразок фантазії», підкреслюючи цілковиту свободу композиції. Крім того, за цією

 

сонатою міцно закріпилася популярна назва — «Місячна». Назва не належить Бетховену, а з’явилася завдяки поетичній уяві сучасника композитора, німецького поета Л. Рельштаба. Музику першої частини Сонати № 14 він порівнював із картиною місячної ночі.

У стан глибокої задуми занурює музика І частини, яка звучить наче сповідь стражденного серця. У зосередженому стриманому звучанні можна почути три мелодичні лінії: скорботно-глибокий бас, одноманітно-безупинний рух середнього голосу та печальну, ніби застиглу, мелодію душі, яка плаче. Нескінченна печаль, спокій безнадійного відчаю і прийняття своєї долі.

Людвіг ван Бетховен. Соната № 14, І частина.

Задумливо-скорботну музику змінює грайливо-легкий та витончено-танцювальний наспів ІІ частини. Хтось вважає її спогадами про минуле щастя, хтось — музичним портретом юної красуні, чарівним і легковажним водночас, а хтось — музичним пейзажем. «Квіткою між двома безоднями» назвав цю музику Ференц Ліст, неперевершений виконавець сонати Людвіга ван Бетховена. Між скорботою і бурею, що спалахне у фіналі.

Музика ІІІ частини пройнята бунтівним і пристрасним духом боротьби з долею. Усе як у житті: жити — значить боротися, перемагати страждання, незважаючи на всі випробування, і в цій боротьбі людина набуває сили.

Видатний композитор Дмитро Кабалевський так охарактеризував сонату Бетховена: «...Сприймайте її не тільки своїм слухом, але й усім серцем! І. ви почуєте у І частині таку скорботу, якої ніколи раніше не чули; у ІІ частині — таку світлу і в той же час таку сумну усмішку <...>, а у фіналі — таке непереможне прагнення вирватися з кайданів страждань та печалі.».

Однією з найкращих сучасних обробок Сонати № 14 є обробка Річарда Клайдермана. Послухайте її з однокласниками.

Людвіг ван Бетховен. Соната № 14, І частина (сучасна обробка Р. Клайдермана).

Людвіг ван Бетховен став першим «вільним художником» серед європейських композиторів. Він створив власний стиль, у якому яскраво проявилася творча індивідуальність митця. У музиці композитора немає класичної вишуканості, пропорційності, навпаки, вона справляє враження творчого експромту. «Музика має викрешувати вогонь із людських сердець»,— так визначив власне бачення музичного мистецтва сам композитор.

Запитання та завдання

* Які нові риси звучання та образного змісту ви відкрили для себе у творах Л. Бетховена, що прозвучали на уроці?

* Розкажіть про свої враження від прослуханих творів.

* Чому, на вашу думку, Соната № 14 є однією з найбільш популярних у наш час?

Пізнаємо разом

Доберіть твори образотворчого мистецтва та літератури (поезію), що найбільше асоціюються з «Місячною сонатою». Презентуйте свою добірку в творчому проекті «Чарівна мова мистецтва».

У вільний час

Дізнайтеся більше з інших джерел про життя і творчість Л. ван Бетховена і про музику, в якій він передав романтичні почуття.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:24, Переглядів: 2772