Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Видатні постаті музики

НАРОДНА ОСВІТА

Видатні постаті музики

Крізь віки дійшла до нас могутня музика великого німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха. Його феномен не має собі рівних у світовому музичному мистецтві. Жоден із композиторів не впливав на творчість музикантів наступних поколінь такою мірою, як великий Й. С. Бах. І сьогодні його музика є взірцем духовної та музичної гармонії.

Розкажіть, що вам відомо про життя і творчість Й. С. Баха. Пригадайте твори композитора, які ви вивчали в попередні роки.

Творчість видатного митця стала відомою широкому колу слухачів після майже столітнього забуття. Її осягнення почалось 1829 року з виконання в Лейпцигу композитором Ф. Мендельсоном

«Страстей за Матвієм». У звучанні цього твору відкрилася у всій своїй величі могутня постать Й. С. Баха.

Улюбленим інструментом композитора був орган, незмінний супутник усього його творчого шляху. Ще за життя Й. С. Бах здобув славу віртуоза-органіста і майстра імпровізації. Мабуть, саме з блискучої імпровізації народилася і славнозвісна «Токата і фуга ре-мінор», створена композитором у молоді роки.

Токата — твір для клавішних інструментів (клавесина, органа), витриманий у швидкому, чітко рит-мованому русі з характерною ударною «молоточко-подібною» технікою виконання.

Фуга — твір поліфонічного складу, що ґрунтується на послідовному повторенні однієї теми в усіх голосах.

Серед інших органних творів «Токата» вирізняється рідкісним багатством і розмаїттям звучань. Це справді один із найвидатніших творів Й. С. Баха, написаних для органа. Він відкривається урочистим вступом. За першою віртуозною частиною йде фуга, кожна наступна фраза якої перетворюється на більш складний візерунок. У фузі найповніше розкривається звучання всього діапазону органа. Фінальні такти твору вражають величчю.

Йоганн Себастьян Бах. «Токата і фуга ре мінор».

Яке враження справила на вас музика великого композитора?

Як ви гадаєте, чому музику Й. С. Баха слухають і в наш час?

Й. С. Бах був геніальним новатором свого часу, який відкрив для розвитку світової музичної культури нові перспективи. Його могутній вплив позначився на творчості композиторів наступних поколінь. Серйозна класична музика привертає увагу і сучасних музикантів. Вони здійснили чимало обробок і аранжувань класичних творів. Серед цих обробок є оригінальні творчі рішення, виконані яскраво, художньо, з фантазією. Один із найсміливіших експериментів належить Жаку Лузьє, який створив джазові імпровізації на основі творів Баха.

Йоганн Себастьян Бах. «Токата і фуга ре мінор» у сучасній обробці.

Послухайте та розучіть пісню композитора Лори Квінт «Здрастуй, світ!». Чи є спільні образи у пісні сучасного композитора та музиці Й. С. Баха?

ЗДРАСТУЙ, СВІТ!

Світ прокинувсь, мов дитятко, Сонце сяє в небесах,

І веселе мчить лошатко У заквітчаних полях.

Грива стелеться, мов хвиля, Зірка грає на чолі.

Світе, хочеш буть щасливим? Тож будь мирним назавжди!

Приспів:

Здрастуй, світ! Здрастуй, друг! Пісні щедрий виднокруг! Здрастуй, день, здрастуй, мить! Неба осяйна блакить!

 

Вірші В. Кострова (пер. В. Федоренка) Музика Л. Квінт Здрастуй, дім! Здрастуй, даль! Здрастуй, радість і печаль!

Давнина і майбуття!

Здрастуй, молоде життя!

Якщо світ такий крилатий І насправді, і вві сні,

Хай навчить нас всіх лошатко Сонцю вірити й траві І ловити пісню й казку У коштовні неводи.

Світе, хочеш бути гарним?

Тож будь мирним назавжди!

Приспів.

Ноти

 

Запитання та завдання

* Зіставте звучання «Токати і фуги ре-мінор» Й. С. Баха у класичному варіанті та сучасному аранжуванні. Якими засобами музичної виразності відтворено зміст (образи) цих творів?

* Як би ви пояснили відомий вислів Людвіга ван Бетховена про Баха: «Не струмком! Морем повинен він називатися!» (слово Bach у німецькій мові означає «струмок»).

Пізнаємо разом

Складіть музичний альбом «Музика Баха в сучасному виконанні»: доберіть аудіозаписи аранжувань творів композитора, зроблені музикантами різних музичних напрямів.

Музичний проект

Запропонуйте сюжет відеокліпу до пісні «Здрастуй, світ!».

У вільний час

Послухайте музику Й. С. Баха на власний вибір. Які почуття охоплюють вас під час її звучання?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:23, Переглядів: 3259