НАРОДНА ОСВІТА

Перерізи на кресленні

Виконуючи креслення будь-якого предмета, треба намагатися, щоб кількість видів була найменшою і в той же час достатньою для того, аби можна було визначити форму предмета.

Але на практиці часто зустрічаються такі предмети, форму яких важко визначити за допомогою тільки основних виглядів. На рисунку 5 показано креслення гайкового ключа.

За двома виглядами не можливо визначити, яку форму має його ручка - чотирикутну чи овальну. В цьому випадку потрібне зображення, яке допоможе з’ясувати форму предмета. Таке зображення винайшли інженери-конструктори. На рис. 6 (а) подано наочне зображення гайкового ключа, ручку якого умовно перерізано площиною. Таку площину називають січною площиною. На рис. 6 (б) гайковий ключ умовно роз’єднаний у місці перерізу для того, щоб було видно фігуру перерізу, яка утворилася.

Якщо повернути площину перерізу навколо вертикальної осі так, як показано на рис. 6 (б), та поєднати її з площиною креслення рис. 6 (а), то можна скласти повне уявлення про форму ручки ключа. Отже, можна зробити висновок, що зображення фігури, отриманої при уявному розрізі предмета однієою або кількома площинами, називається перерізом. На перерізі зображають лише те, що лежить у січній площині. Все, що знаходиться перед цією площиною і за нею, подумки вилучають.

Як правило, фігуру перерізу на кресленні виділяють за допомогою штриховки.

За побудовою і розміщенням переріз повинен відповідати напрямку, вказаному стрілками (див. рис. 6).

Розміщення перерізу. Залежно від розміщення на кресленні перерізи поділяють на винесені і накладені. На рис. 7 показано переріз, що розміщенні! всередині контуру предмета. Такі перерізи одержали назву накладені. На кресленні їх обводять тонкою суцільною лінією, яка не повинна переривати основний контур зображеного предмета. Накладені перерізи застосовують на кресленнях прокату різного профілю (рис. 8).

У процесі виконання креслень технічних деталей застосовують винесені перерізи, які розміщують поза контуром зображення (рис. 9). Вони не завантажують креслення зайвими лініями. Контур винесеного перерізу зображають основною суцільною лінією, яку використовують і для видимого контуру предмета.

У випадку, коли переріз розміщують на вільному місці креслення, місце січної площини показують розімкнутою лінією (рис. 9). Ця лінія називається лінією перерізу. Вона не повинна перетинати лінії основного контуру. Перпендикулярно до розімкнутої лінії проводять тонкі суцільні лінії, які закінчуються стрілками. Вони показують напрямок погляду. Біля стрілок пишуть великі літери абетки. Переріз у цьому випадку, позначають так: А - А або Б - Б з тонкою рискою знизу (див. рис. 9).

Винесений переріз можна розмістити на продовженні лінії перерізу. У цьому випадку немає потреби проводити розімкнуті лінії і позначати переріз літерами. Тут лінією перерізу слугує осьова лінія (див. рис. 10).

Винесені перерізи є переважними і їх допускається розташовувати в розриві між частинами одного і того ж вигляду (рис. 11).

Вісь симетрії винесеного або накладеного перерізу (рис. 7 - 11) вказують штрих-пунктирною тонкою лінією без позначення буквами і стрілками.

Штриховка на перерізі. На практиці, під час виконання креслень технічних конструкцій, доводиться виконувати перерізи предметів, виготовлених із різних матеріалів. Для кожного з них стандарт передбачає певний вид штриховки (табл. 1). Наприклад, штриховку для графічного позначення металу у перерізі виконують паралельними лініями, товщиною від й/2 до Б/З. Лінії штриховки проводять під кутом 45 до лінії рамки креслення. Відстань між лініями від 1 до 10 мм. Лінії штриховок можна наносити на креслені з нахилом вліво або вправо, але обов’язково в одну сторону для однієї деталі.

Графічне зображення деяких конструкційних

матеріалів на перерізах

Таблиця 1.

Матеріал

Зображення на перерізах

Метали і тверді сплави

Неметалеві матеріали

Деревина вздовж волокна

Деревина поперек волокна

ЗАПИТАННЯ

1. Я ке зображення називають перерізом?

2. З якою метою застосовують переріз?

3. Як називають перерізи залежно від розміщення на полі креслення?

4. Якими лініями обводять контури накладеного і винесеного перерізу?

ЗАВДАННЯ

Керуючись наочним зображенням (рис. 12) і пояснювальним написом, визначте контур перерізу предмета в тому місці, де проведена площина перерізу.

За наочним зображенням (рис. 13) виконайте на папері в клітинку ескіз предмета (розміри довільні), який складається виду і накладеного або винесеного перерізу.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:31, Переглядів: 5807