Народна Освіта » Основи здоров'я » Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП

НАРОДНА ОСВІТА

Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Олег їхав з батьками в автомобілі. Він запізнювався до школи і дуже хвилювався. Раптом на дорозі вони побачили аварію — два автомобілі зіткнулися один з одним. Батько зупинився і вийшов з машини. Олег же став просити його негайно їхати, бо він запізнюється. Чи правильно діє хлопчик? До яких наслідків може призвести така поведінка Олега?

Види ДТП

На дорогах можуть траплятися дорожньо-транспортні пригоди (ДТП).

До видів ДТП належать:

—    зіткнення;

—    перекидання;

—    наїзд.

Зіткнення — це ситуація, коли транспортні засоби, що рухалися, зіштовхнулися між собою, або з рухомим залізничним потягом, або з транспортним засобом, що раптово зупинився.

Зіткнення можуть бути зустрічні, попутні, бокові.

Перекидання — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, перекинувся. Перекидання може статися через несприятливі погодні умови, технічну несправність, неправильне розміщення або закріплення вантажу, через неправильне керування.

Транспортний засіб може наїхати на нерухомий предмет (стовп, дерево, огорожу, будинок, купу будівельних матеріалів тощо) або врізатися в нього.

Наїзд на пішохода — це ситуація, під час якої:

•    транспортний засіб, що рухався, наїхав на людину;

•    людина зіштовхнулася з транспортним засобом, що рухався;

•    людина постраждала від зіткнення з вантажами (або частинами транспортного засобу), що виступають за габарити цього транспортного засобу.

До наїздів на пішоходів також належать наїзди на людей, як катаються на лижах, санчатах, ковзанах, самокатах, які рухаються в інвалідних візках без двигуна, на дітей, що катаються на триколіс них велосипедах.

Наїзд на велосипедиста — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, наїхав на велосипедиста або той сам зіштовхнувся з транспортним засобом, що рухався.

Наїзд на тварину — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, наїхав на птахів, диких чи свійських тварин або ці тварини й птахи самі врізалися в транспортний засіб, унаслідок чого постраждали люди або було завдано матеріальних збитків.

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Які види ДтП можуть статися за ситуацій, зображених на малюнках нижче?

Як знизити ризик ДТП і як бути до нього готовим? Перш за все, пристебнути паски безпеки, бо це погашає інерцію тіла людини і рятує від сильного удару. Адже саме травми, отримані від зіткнення з приладовою панеллю і кермом, часто виявляються смертельними.

Для того щоб врятуватися в аварії «лоб-у-лоб» або при зіткненні з нерухомою перешкодою, слід упертися руками і ногами в площину перед собою. Голову обов’язково потрібно втягнути в плечі, підборіддя притиснути до грудей. На задньому сидінні можна також упертися плечем у спинку переднього сидіння.

Удар по автомобілю ззаду частіше за інші ДТП призводить до смертельних переломів шийних хребців. У таких випадках рятують життя добре відрегульовані підголівники. Коли ж їх немає, то наїзд ззаду можна відчути менше, якщо швидко сповзти нижче, і впертися потилицею в спинку сидіння. У цьому випадку водій і пасажири повинні голову і тулуб притиснути до сидіння.

Удар по автомобілю збоку дуже травматичний для людей, навіть якщо сила його невелика. Треба впертися ногами в підлогу, а голову захищати руками, максимально втягнувши її в плечі. На задньому сидінні можна схопитися за спинку переднього.

При перекиданні автомобіля важливо захистити голову і шию. На задньому сидінні, наприклад, доцільно прийняти горизонтальне положення і щосили схопитися за спинку переднього крісла.

Пам’ятайте, що найбезпечніше місце в автомобілі — за кріслом водія, а найнебезпечніше — це переднє крісло пасажира.

Знайдіть необхідну інформацію і розв'яжіть проблему. Андрій вважає, що якщо він їде на задньому сидінні автомобіля, то пристібатися пасками безпеки необов'язково, при зіткненні треба просто прийняти необхідну позу, яка рятує від удару. А Марія стверджує, що це неправильно, паски безпеки необхідні і на задньому сидінні. Як можна вирішити їхню суперечку?

Дії свідків ДТП

Якщо ви стали свідками ДТП, то насамперед повинні сповістити про аварію міліцію за номером 102, а якщо є потерпілі — викликати швидку допомогу (103). Допоможіть тим потерпілим, які можуть пересуватися самостійно, або тим, чий стан не дуже тяжкий.

Також слід звернути увагу на те, чи не витікає з машини бензин, оскільки витікання бензину може спричинити пожежу або вибух. Вам треба відійти від цього місця. Зазвичай місце ДТП огороджують. Ніколи не залишайтеся на місці аварії, аби просто подивитися. Зупиняйтеся тільки тоді, якщо ваша допомога справді потрібна.

Якщо ви знаєте, що треба робити, і вмієте це робити, то можете допомогти дорослим. Якщо дорослі просять вас надати посильну допомогу — допоможіть. Постійно розширюйте свої знання і досвід надання допомоги під час ДТП.

 

УВАГА! Якщо ви не впевнені, що зможете правильно надати першу допомогу — краще її не надавати, а постаратися знайти того, хто зможе це зробити.

Опорні точки. На дорогах можуть відбуватися дорожньо-транспортні пригоди (ДтП). існують різні види ДтП, найпоширенішим з яких є наїзд на пішохода. Щоб захистити себе, треба знати положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДЇП. Якщо ви стали свідком ДЇП, то насамперед треба сповістити про це міліцію (102), а якщо є потерпілі — викликати швидку допомогу (103).

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Де найнебезпечніше місце в автомобілі?

2.    Чи відносять до наїздів наїзди на людей, які катаються на лижах, санчатах або ковзанах?

ііі рівень

3.    Чому наїзд на пішохода є найпоширенішим видом ДтП?

4.    Від чого рятує пасок безпеки при перекиданні автомобіля?

V рівень

5.    Що може статися, коли автомобіль перевищує критичну швидкість? Наведіть приклади.

6.    Що треба робити для того, щоб урятуватися під час аварії з лобовим зіткненням? Опишіть свої дії.

Вправа № 3

Моделювання поведінки пасажира при ДТП

Мета: навчитися моделювати свою поведінку під час ДТП.

Хід роботи

1.    Модель ситуації: ви сидите на задньому сидінні автомобіля, назустріч якому несподівано виїхала машина. Існує велика ймовірність лобового зіткнення. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.

2.    Модель ситуації: ви їдете в автомобілі й у вас на очах відбувається ДТП. При цьому постраждав пішохід, а винуватець аварії зник. Від удару при зіткненні потерпілий упав на узбіччя непритомний. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.

3.    Модель ситуації: ви, їдучи в машині, побачили потерпілого після ДТП, який лежить на узбіччі. Виберіть правильну послідовність дій:

 

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:22, Переглядів: 12509