Народна Освіта » Основи здоров'я » § 21. Організація, регулювання і пріоритети дорожнього руху

НАРОДНА ОСВІТА

§ 21. Організація, регулювання і пріоритети дорожнього руху

Дізнаєтеся, що таке «трикутник безпеки»; знатимете, як правоохоронні органи України піклуються про збереження життя і здоров’я громадян; навчитеся знижувати дію чинників ризику дорожньої аварійності; умітимете визначати пріоритети в дорожньому русі

Пригадайте

Від чого залежить безпека на дорогах?

Організація дорожнього руху

Водії, пішоходи, пасажири беруть участь у дорожньому русі, вони — учасники дорожнього руху. Усі транспортні засоби різняться габаритами, маневреністю, швидкістю, тому під час руху іноді заважають одне одному. Коли учасники дорожнього руху порушують Правила дорожнього руху, виникають небезпечні ситуації. Щоб транспорт і пішоходи безпечно і безперешкодно рухалися дорогами, слід організувати дорожній рух.

Основним засобом організації дорожнього руху є Правила дорожнього руху (ПДР). В Україні ПДР розроблено з урахуванням міжнародних документів.

У Правилах дорожнього руху зазначено права та обов’язки водіїв і пасажирів усіх транспортних засобів, можливі дії учасників дорожнього руху в різних ситуаціях, що трапляються на дорогах.

ПДР містять також правила:

регулювання руху регулювальником, за допомогою дорожніх знаків, дорожньої розмітки та сигналів світлофора; безпечної поведінки пішоходів;

зупинки, стоянки, виконання маневрів транспортними засобами; проїзду і переходу перехресть, переходів, автомагістралей тощо; користування світловими сигналами тощо.

Особи, які порушили Правила дорожнього руху, несуть адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Регулювання дорожнього руху

Дорожній рух регулюється за допомогою дорожніх знаків, дорожньої розмітки, дорожнього обладнання, сигналів світлофорів, а також регулювальниками. Якщо кілька засобів використовуються одночасно, пріоритетність така: сигнали регулювальника, тимчасові дорожні знаки, сигнали світлофора, постійні дорожні знаки, дорожня розмітка.

Для учасників дорожнього руху важливо, щоб дорога була безпечна. Однак іноді на дорозі виникає аварійна ситуація. Виокремлюють три групи чинників, від яких залежить дорожня аварійність. Це так званий «трикутник безпеки».

Як запобігти аваріям на дорозі? Знизити чинники ризику кожної групи. Щоб знизити чинники ризику групи «Людина», пішоходи і пасажири повинні:

додержуватися Правил дорожнього руху, не заважати іншим учасникам дорожнього руху;

бути уважними й обережними під час переходу проїзної частини дороги, особливо в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості. За можливості розмістити на одязі чи рюкзаках світловідбивальні елементи: значки, наклейки, підвіски, брелоки, браслети; переходити дорогу тільки переходами. Якщо переходів немає, слід переходити проїзну частину дороги під прямим кутом до краю проїзної частини тільки в тих місцях, де дорога добре проглядається в обидва боки. При цьому переконатися, що небезпека не загрожує; додержуватися правил безпечної поведінки в салоні транспортного засобу, користуватися засобами безпеки в салоні автомобіля.

Щоб знизити чинники ризику групи «Транспортний засіб», водії повинні:

додержуватися Правил дорожнього руху, не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху;

перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу, правильність розміщення і кріплення вантажу;

бути уважними, не відволікатися від керування транспортним засобом, стежити за обстановкою на дорозі, відповідно реагувати на її зміну; користуватися підголівниками, ременями безпеки і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки.

Щоб знизити чинники ризику групи «Дорога», слід забезпечити: безпечний стан дорожнього покриття, особливо в місцях, де автомобілі часто набирають швидкість з місця чи гальмують;

справність сигналів світлофорів, наявність дорожніх знаків, дорожньої розмітки;

якісні та своєчасні послуги служб придорожнього сервісу.

Від того, чи розуміють учасники дорожнього руху взаємозалежність «Людина — Транспортний засіб — Дорога», чи вміють поводитися на дорозі, залежить здоров’я і життя людей.

Під час забезпечення безпеки руху на дорогах правоохоронні органи керуються Законом України «Про дорожній рух» від 30 червня 1993 р. і Правилами дорожнього руху.

Функції правоохоронних органів щодо збереження життя і здоров’я громадян:

забезпечити додержання ПДР усіма учасниками дорожнього руху, захист прав громадян;

удосконалювати підготовку і підвищення рівня дисципліни водіїв, пішоходів та інших учасників дорожнього руху;

надати ефективну й екстрену медичну допомогу потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах; уживати заходів щодо порушників ПДР; уживати заходів профілактики ДТП;

висвітлювати в засобах масової інформації питання, пов’язані з безпекою дорожнього руху.

Пріоритети в дорожньому русі

Коли рух дозволено одночасно, наприклад, кільком автомобілям, пішоходу й автомобілю чи автомобілю і трамваю і якщо їхні шляхи перетинаються, хто кому має поступатися дорогою? У таких випадках слід керуватися правилами пріоритету. Пріоритетом у дорожньому русі називають право на першочерговий рух одного з учасників дорожнього руху перед іншими.

За правилами пріоритету автомобілі «швидкої допомоги», пожежної служби, інші автомобілі спеціального призначення зі звуковим сигналом, червоним чи синім проблисковим маячком мають право проїхати в першу чергу й безперешкодно. Увімкнений проблисковий маячок жовтогарячого кольору не дає транспорту переваг під час руху, але служить для того, щоб привернути увагу.

Так само трамвай (чи інший рейковий транспорт) має пріоритетне право на рух перед автомобілями і пішоходами.

Варто знати, що пішоходи мають пріоритетне право на рух перед автомобілями на регульованих (за наявності відповідного сигналу світлофора чи регулювальника) і нерегульованих перехрестях, де позначено перехід. Однак, перш ніж переходити дорогу, пішохід має переконатися, що всі автомобілі зупинилися і пропускають його.

Велосипедист повинен звільнити дорогу транспортним засобам, якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу за перехрестям.

На перехресті головної та другорядної доріг перевагу має той транспортний засіб, що рухається головною. Тому він перетинає перехрестя перший. Пріоритет визначається відповідним дорожнім знаком.

На перехресті рівнозначних доріг пріоритет має транспортний засіб, що перебуває праворуч.

Якщо знатимете про пріоритетність на дорогах, краще орієнтуватиметеся на дорозі й не наражатиметеся на небезпеку.

Висновок

Щоб транспорт і пішоходи на дорогах безпечно і безперешкодно рухалися, дорожній рух організовують. Права і обов’язки всіх учасників дорожнього руху визначено Правилами дорожнього руху. Щоб убезпечити здоров’я і життя під час пересування на дорогах, слід додержуватися пріоритетів у дорожньому русі. Кожному варто розуміти взаємодію чинників «трикутника безпеки».

Завдання

1.    Назвіть учасників дорожнього руху.

2.    Чому важливо організувати дорожній рух?

3.    Назвіть основні групи чинників ризику, що спричиняють аварії на дорогах.

4.    Назвіть функції правоохоронних органів України щодо збереження життя і здоров’я громадян.

5.    Наведіть приклади зниження чинників ризику дорожньої аварійності.

6.    Поясніть, що таке «трикутник безпеки».

7.    Чому потрібно додержуватися Правил дорожнього руху?

8.    Розкажіть, як ви переходите регульовані та нерегульовані перехрестя; вузькі та інші складні ділянки дороги.

Ситуаційні завдання

Хто матиме пріоритет у русі?

1.    Під час велосипедної прогулянки ви маєте проїхати перехрестя.

2.    На пішохідному переході одночасно дозволено рух пішоходам і автомобілям.

3.    Рух дозволено одночасно трамваю та автомобілю.

Які вказівки виконувати насамперед?

1.    На перехресті дорожній рух регулює регулювальник, але сигнали світлофора працюють.

2.    Поряд з постійним знаком «Рух тільки прямо» встановлено тимчасовий знак «Рух заборонено». Дорожня розмітка свідчить, що рух прямо дозволено.

Попрацюйте в парі або групі

Визначте пріоритетність у дорожньому русі біля вашої школи.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

Розгляньте малюнки. Визначте пріоритетність дорожнього руху в кожній наведеній ситуації.

 

Це матеріал з підручника Основи Здоров'я 8 клас Бойченко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 14-10-2016, 14:08, Переглядів: 11523