Народна Освіта » Інформатика » Пристрої введення та виведення даних

НАРОДНА ОСВІТА

Пристрої введення та виведення даних

1.    Які пристрої введення даних входять до складу комп’ютера? Для введення яких даних вони використовуються?

2.    Які пристрої виведення даних входять до складу комп’ютера? Для виведення яких даних вони використовуються?

3.    Які пристрої використовуються для введення і виведення мультимедійних даних? Наведіть приклади таких пристроїв.

ПРИСТРОЇ ВВЕДЕННЯ ДАНИХ

Як ви вже знаєте, до складу комп’ютерів входять пристрої введення та виведення даних.

 

Геймпед (англ. gamepad) - ігрова площадка (майданчик, підкладка).

Кейпед (англ. keypad) - площадка для клавіш.

Денспед (англ. dancepad) - майданчик для танців.

 

Пристрої введення даних можна розділити за типом даних, з якими вони працюють. Так, можна виділити пристрої введення текстових (клавіатура), графічних (сканер, фотокамера, графічний планшет), звукових (мікрофон), відеоданих (відеокамера, вебкамера, ТВ-тюнер). Ще однією групою пристроїв введення даних є пристрої для забезпечення управління в різноманітних програмах. До них належать миша, тачпед, мультимедійна (електронна) дошка, сенсорний екран, джойстик, геймпед (мал. 2.9), кейпед (мал. 2.10), руль, педалі, танцювальний майданчик (денспед) (мал. 2.11) тощо.

У комп’ютерах, які використовуються для навчальних та наукових цілей, можуть застосовуватися додаткові пристрої для введення даних. Наприклад, датчики для визначення значення температури, вологості повітря, наявності певних домішок у речовинах, швидкості руху різноманітних об’єктів тощо.

 

Розглянемо властивості (технічні характеристики) і класифікацію пристроїв введення даних.

Клавіатура призначена для введення символьних даних і команд. Незважаючи на те що клавіатури за останні кілька десятиліть дуже мало змінювались, їх можна поділити на кілька груп залежно від значення певних властивостей:

•    за призначенням: стандартні (для настільних ПК), компактні, мультимедійні, ігрові тощо;

•    за типом підключення до системного блоку: дротові або бездротові (радіо, Bluetooth, Wi-Fi тощо).

Для переносних комп’ютерів можуть бути використані проекційні клавіатури (мал. 2.12).

Маніпулятори миша поділяються залежно від значень таких властивостей:

•    за призначенням: для настільних ПК, для ноутбуків (компактні), ігрові тощо;

•    за типом підключення до системного блоку: дротові або бездротові (радіо, Bluetooth, Wi-Fi тощо);

• за типом датчиків руху: оптичні, лазерні;

•    за кількістю кнопок: 2, 3-5, 6-9, 10 і більше тощо;

•    за типом корпусу: симетрична стандартна, симетрична для шульги, ергономічна тощо.

На малюнку 2.13 зображено ігрову дротову лазерну ергономічну мишу, що має 19 кнопок і одне коліщатко.

Тачпеди (англ. touch - дотик, pad - площадка, майданчик, подушечка) є складовими практично всіх типів ноутбуків і нетбуків, проте можуть використовуватись і під час роботи з настільними ПК (мал. 2.14). Переміщення пальця по поверхні тачпеда приводить до переміщення вказівника на екрані монітора. Одноразове короткочасне натиснення на площадку

тачпеда аналогічне одноразовому клацанню лівою кнопкою миші, а подвійне натиснення - подвійному клацанню лівою кнопкою миші. Ліва і права кнопки тачпеда виконують ті самі функції, що й відповідні кнопки миші.

Сенсор (англ. sensor від лат. sen-sus - відчуття) - датчик, пристрій, що перетворює сигнал у форму, зручну для опрацювання.

Стилус (лат. stilus) - паличка для письма.

 

Мультимедійні (електронні) дошки використовують здебільшого в закладах освіти, а також під час проведення різноманітних презентацій. Розрізняють дошки залежно від їх розмірів (довжина діагоналі 70-79, 8089 чи більше 90 дюймів) та принципу визначення місця дотику на дошці.

 

Сенсорні екрани використовують здебільшого у планшетних комп’ютерах, смартфонах, а також у різноманітних довідкових (мал. 2.15) та презентаційних системах. Уведення даних здійснюється дотиком пальця або стилуса до певних ділянок поверхні екрана. Екран «відчуває», у якому м ісці в ідбувся дотик, і передає відповідний сигнал комп’ютеру. Основні властивості - розмір екрана (довжина діагоналі може бути від 3 до 70 і більше дюймів) і принцип відслідковування місця дотику.

Близький за принципом дії до сенсорного екрану графічний планшет. Він використовується для створення малюнків та введення інших графічних даних. Користувач створює малюнок, дотикаючися стилусом до поверхні графічного планшета. В окремих видів графічних планшетів робоча поверхня не відображає зображення, воно з’являється на екрані комп’ютера, до якого приєднано графічний планшет. В інших створене зображення відображається на робочій поверхні графічного планшета (мал. 2.16).

Розрізняють графічні планшети за розміром робочої поверхні, роздільною здатністю (від 2000 до більше ніж 4000 точок на дюйм), а також кількістю варіантів реагування на силу натискання стилусом на робочу поверхню (від 512 до 2048).

Сканери також використовують для введення графічних даних. Серед них за принципом дії виділяють планшетні, з протяжним механізмом, ручні та скан-камери (мал. 2.17). Основними властивостями сканерів є розмір області сканування, роздільна здатність (від 600 до більш ніж 6400 точок на дюйм) і швидкість сканування (5-20 с).

З використанням фото- і відеокамер, вебкамер, мікрофонів та інших мультимедійних

пристроїв ви ознайомилися в курсі інформатики 6-го класу. Зазначимо, що основними властивостями фото- і відеокамер, веб-камер є їх роздільна здатність, яка визначає якість зображення. Для відеокамер якість зображення визначається стандартами SD (англ. Standard Definition -стандартна чіткість, 720 х 576 точок), HD (англ. High Definition - висока чіткість, 1280 х 720 точок), Full HD (англ. Full High Definition - повна висока чіткість, 1920 х 1080 точок), Ultra HD (англ. Ultra High Definition -надвисока чіткість, 3840 х 2160 точок).

У фотокамер якість зображення залежить від оптичних властивостей об’єктива та кількості точок (пікселей) (від 10 до понад 24 мегапікселей), які може відтворити пристрій. Веб-камери мають роздільну здатність від 320 х 240 пікселей до 2560 х 2048 пікселей і більше.

ТВ-тюнер - це пристрій, що забезпечує перегляд телевізійних передач на комп’ютері.

ПРИСТРОЇ ВИВЕДЕННЯ ДАНИХ

Пристрої виведення, як і пристрої введення даних, можна поділити за типом даних, з якими вони працюють. Так, можна виділити пристрої виведення текстових і графічних даних (монітор, принтер, плотер), звукових (навушники, звукові колонки), відеоданих (мультимедійні проектори, екранні панелі). Певні пристрої можуть виводити як графічні, так і відео-дані (монітор, мультимедійні проектори, екранні панелі тощо).

Монітор є основним пристроєм для виведення даних у персональних комп’ютерах. Їх поділяють за системою створення зображення на монітори на рідких кристалах, або LCD-монітори (англ. Liquid Crystal Display - рідкокристалічний дисплей), плазмові, OLED (англ. Organic Light Emitting Diode - органічний світлодіод), на електронних чорнилах - e-ink (англ. Electronic ink - електронні чорнила) тощо. У більшості сучасних моніторів використовується рідкокристалічна технологія.

LCD-монітори поділяють за принципом дії (TN + film, PLS, різні версії IPS та VA), за довжиною діагоналі (від 19 до понад 30 дюймів), роздільною здатністю (від 1280 х 1024 до 5120 х 2880 пікселів), часом реакції - відклику на команду зміни зображення на екрані (від 1 до 8 мс).

Для опрацювання графічних даних, що виводяться на екран монітора, у комп’ютерах використовується спеціальний пристрій - відеоадаптер. Розрізняють інтегровані відеоадаптери та у вигляді окремої плати. У випадку інтегрованого відеоадаптера він розміщується в мікросхемі процесора або на материнській платі. Інтегровані відеоадаптери використовуються в персональних комп’ютерах, що не пов’язані з якісним опрацюванням великих обсягів графічних даних. Для цих цілей використовують відеоадаптери у вигляді окремої плати (мал. 2.18), що вставляється в один із слотів материнської плати. Відеоадаптер містить спеціальний графічний процесор та додаткову оперативну пам’ять - графічну (відео) пам’ять. Розрізняють графічні адаптери за типом процесора (наприклад,

Інтегральний (лат. integer -цілий) - нерозривно зв’язаний, цільний.

Інтеграція (лат. integratio -поповнення) - обєднання в ціле окремих частин.

Чіпсет (англ. chip - мікросхема, set - упорядковувати) -набір мікросхем, що забезпечує обмін даними між пристроями комп’ютера.

 

 

Radeon R7 370, GeForce GTX 950), обсягом пам’яті (від 1 до 6 Гбайт і більше), системою під’єднання до материнської плати та до монітора тощо.

Для виведення даних на папір, плівку або інші матеріали використовуються принтери і плотери.

Принтери поділяють за принципом дії на матричні, лазерні, струменеві, термічні, 3D-npunmepu тощо. Основними властивостями принтерів є:

•    розмір матеріалу, на який виконується друк;

•    кількість кольорів - монохромні, багатокольорові.;

•    роздільна здатність - від 600 х 1200 точок до 5760 х 1440 точок на дюйм і більше;

• швидкість друку - від 1 до 50 і більше сторінок за хвилину;

•    тип роз’ємів для підключення до комп’ютера - дротове або бездротове.

Останнім часом усе більшої популярності набувають 3D-npuнmepu, що забезпечують створення виробів складної форми (мал. 2.19).

ПРИСТРОЇ, ЩО ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ МУЛЬТИМЕДІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ

Ви вже знаєте, що серед пристроїв введення і виведення можна виділити пристрої, які працюють з мультимедійними даними. Нагадаємо, що до таких пристроїв належать фотокамера, графічний планшет, мікрофон, відео-

камера, веб-камера, мультимедійні (електронні) дошки, навушники, звукові колонки, мультимедійні проектори, екранні панелі тощо. Для пристроїв, що працюють з нерухомими та рухомими зображеннями однією з основних властивостей є роздільна здатність, а для тих, що працюють зі звуком, -смуга частот звукового діапазону, яку може опрацювати пристрій.

І До пристроїв введення даних належать пристрої введення текстових (клавіатура), графічних (сканер, фотокамера, графічний планшет), звукових (мікрофон), відеоданих (відеокамера, веб-камера, ТВ-тюнер), а також пристрої для забезпечення управління об’єктами в різноманітних програмах - миша, тачпед, мультимедійна (електронна) дошка, сенсорний екран, джойстик, геймпед, кейпед, руль, педалі, танцювальний майданчик тощо.

До пристроїв виведення даних належать пристрої виведення текстових і графічних даних (монітор, принтер, плотер), звукових (навушники, звукові колонки), відеоданих (мультимедійні проектори, екранні панелі) тощо.

Класифікують зазначені пристрої за значенням певних властивостей.

Дайте відповіді на запитання

1°. Які пристрої комп’ютера належать до пристроїв уведення даних?

2°. Які пристрої комп’ютера належать до пристроїв виведення даних?

3*. За значенням яких властивостей класифікують клавіатури? Наведіть приклади.

4*. Які види маніпуляторів миша використовуються в комп’ютерному класі вашої школи? Назвіть значення їх властивостей.

5*. Які значення властивостей можуть мати сканери, що використовуються в комп’ютерних класах школи?

6*. Назвіть властивості монітора комп’ютера та наведіть приклади їх значень.

7*. Опишіть призначення монітора та відеоадаптера. Які значення властивостей можуть мати сучасні відеоадаптери?

8*. Опишіть класифікацію сучасних принтерів. Які види принтерів використовуються у вашій школі?

9*. Які значення властивостей повинен, на вашу думку, мати принтер для домашнього користування?

10 *. Для чого призначені пристрої, що входять до складу мультимедійного обладнання?

11*. Порівняйте, що є спільного і відмінного у графічних планшетах і планшетних комп’ютерах. Для яких цілей використовуються перші та другі?

Виконайте завдання

1*. На основі відомостей, розміщених у підручнику, підготуйте повідомлення про класифікацію пристроїв уведення даних.

2*. На основі відомостей, розміщених у підручнику, підготуйте слайд презентації зі схемою класифікації пристроїв уведення даних. Збережіть презентацію у файлі з іменем завдання 2.2.2 у вашій папці.

3*. Використовуючи дані одного із сайтів з відомостями про сучасні комп’ютерні пристрої, наприклад hotline.ua, визначте значення властивостей трьох різних маніпуляторів миша, що надійшли останнім часом у продаж у магазини України. Заповніть таблицю:

Властивості

Значення властивостей миші

Модель

     

Тип підключення

     

Тип датчиків руху

     

Кількість кнопок

     

Тип корпусу

     

4*. Використовуючи дані сайтів з відомостями про сучасні комп’ютерні пристрої, наприклад hotline.ua, визначте значення властивостей моніторів трьох різних виробників, що пропонуються магазинами України, заповніть таблицю:

Властивості

Значення властивостей

Модель

     

Виробник

     

Довжина діагоналі, дюймів

     

Тип матриці

     

Максимальна роздільна здатність, пікселів

     

Час реакції, мс

     

5*. На основі відомостей, розміщених у підручнику, підготуйте в одній з прикладних програм схему класифікації сучасних принтерів. Збережіть схему в файлі з іменем завдання 2.2.5 у вашій папці.

6*. Визначте значення властивостей пристроїв вашого домашнього комп’ютера та заповніть таблицю:

Властивості

Значення властивостей

Модель монітора

     

Довжина діагоналі, дюймів

     

Тип матриці

     

Максимальна роздільна здатність, пікселів

     

Час реакції, мс

     

7*. За відомостями з Інтернету або каталогами комп’ютерних магазинів визначте значення властивостей принтерів трьох різних виробників, що пропонуються магазинами України. Заповніть таблицю:

Властивості

Значення властивостей

Модель

     

Виробник

     

Принцип дії

     

Роздільна здатність, пікселів

     

Швидкість друку, сторінок за хвилину

     

8*. Підготуйте повідомлення про один з нових видів пристроїв уведення даних - кейпед. Опишіть його будову, призначення та область використання.

9*. Підготуйте повідомлення про один з нових видів пристроїв уведення даних - денспед. Опишіть його будову, призначення та область використання.

 

Це матеріал з підручника Інформатика 8 клас Ривкінд

 

Категорія: Інформатика

Автор: admin от 16-10-2016, 15:48, Переглядів: 26319