Народна Освіта » Біологія » Огляд будови скелета

НАРОДНА ОСВІТА

Огляд будови скелета

Ви дізнаєтесь про основні відділи скелета, зв'язок будови кожного відділу з його функціями, про основні порушення скелета.

Скільки кісток у людини? Яка кістка найбільша? Яка найменша?

Загальна будова скелета людини

Скелет людини — це її живий каркас, який поділяється на осьовий і додатковий. У дорослої людини вій складається з 206 кісток, кожна з яких має свою назву (мил. 6.9). Скелет малюків містить значно більше кісток (понад 300). Утім, протягом дитячого й підліткового періоду життя деякі з них зростаються і тому в дорослих людей їх стає менше.

Осьовий скелет включає череп, хребет, ребра і грудину та загалом містить 80 кісток. До додаткового скелета належать кістки верхніх і нижніх кінцівок, а також кістки, що з'єднують його з осьовим скелетом — разом це 126 кісток. Крім кісток, скелет містить хрящі, що допомагають кісткам легко ковзати в суглобах, а також зв'язки, що з'єднують кістки між собою й утримують їх у суглобах.

Кожна кістка має свос призначення і від цього залежить її розмір, форма і міцність (.иал. 6.9, б). Наприклад, кістки таза і нижніх кінцівок товсті й міцні, адже їм доводиться витримувати значну' частину маси тіла.

Загалом верхня частина скелета є більш рухливою, що дає змогу нам піднімати й переносити предмети, повертати голову й тулуб. Нижня частина скелета навпаки, в основному забезпечує стабільність під час ходьби й бігу.

Розглянемо детальніше окремі частини скелета, їх будову і призначення.

Череп

Череп людини складається з 22 кісток. Із них 21 кістка в дорослої людини з'єднана швами, тобто вони не рухаються одна відносно одної. Рухатися може лише нижня щелепа. Інколи до кісток черепа відносять також і слухові кісточки середнього вуха — молоточок, коваделко і стремінце. Серед них стремінце — це найменша кістка нашого організму, розмір якої усього 1,4хЗхЗ,5 мм, а середня маса — 2,9 мг.

Череп поділяється па мозкову і лицеву частини (мал. 6.10). Кістки лицевої частини є основою для тканин обличчя та формують порожнину носа, мають очні ямки (орбіти) і забезпечують прикріплення зубів верхньої і нижньої щелепи. Мозкова частина формує черепну порожнину, яку майже повністю займає головний мозок.

Таким чином, вона з усіх боків оточує і захищає головний мозок. Верхня і бокові її частини сформовані плоскими кістками. Нижню частину називають основою черепа. Вона має дуже складну будову, зокрема в пій є багато отворів, через які проходять черепні нерви, судини та спинний мозок.

Зауважимо, що зуби не належать до кісток. Між будовою і функціями кісток і зубів є надто багато відмінностей. Зокрема, зуби — це найтвердіша частина тіла людини, що утворюється дентином з великим вмістом кальцію. Зуби мають тверде, блискуче покриття — емаль (сподіваємося, ви не забуваєте їх чистити вранці та ввечері). На відміну від кісток, зуби не відновлюються, тому їх треба берегти.

Хребет

Хребет (хребетний стовп) складається з окремих хребців. Кожен з них з'єднується з сусідніми хребцями за допомогою міжхреб-цевих дисків та інших типів з’єднань: зв'язки, суглоби (мал. 6.11).

У результаті таких з’єднань окремими хребцями утворюється міцний і водночас гнучкий і рухомий хребетний стовп. Він захищає спинний мозок, який знаходиться в центральному каналі хребта, підтримує голову і є основою для формування навколо нього грудної клітки. Хребет складається з 33-34 хребців, 24 з яких рухомі: 7 формують шинний відділ; 12 — грудний і 5 — поперековий (мал. 6.11). У двох нижніх відділах хребці зростаються: 5 — у крижовому і 4-5 — у куприковому.

Хребці в різних відділах мають різний розмір і форму, тому ми ознайомимося з найбільш типовим хребцем — це хребець грудного відділу. Він має тіло (1), дугу (2), два поперечні відростки (3), один остистий відросток (4), а в центрі — хребцевий отвір (5) (мал. 6.11). Хребцеві отвори сусідніх хребців розташовані один над одним і разом вони формують хребтовий канал, де і міститься спинний мозок.

Хребет людини — це довгий стовп із вигинами, який від шийного до поперекового відділу стає масивнішим і товстішим, а у крижовому відділі знову звужується. Він має чотири вигини, що виникли в результаті пристосування до прямоходінпя — два випуклі вперед (шийний і поперековий), і два — назад (грудний і крижовий). Вигини хребта падають йому пружності — це свого роду «ресори» тіла людини. Вигини хребта стають вже добре помітними в 5 років, але повністю вони завершують своє формування у 15—20 років. Тому в підлітковому віці так важливо слідкувати за своєю поставою, виконувати фізичні вправи, правильно сидіти за партою чи столом. Значні вигипи хребта як вперед, так і назад є відхиленням від норми. Вигин хребта в боки, який найчастіше виникає в молодшому шкільному віці, називається сколіоз.

Хребет допускає різноманітні рухи — згинання і розгинання, бічні нахили, оберти тулуба вправо і вліво, а також рухи по колу. Напевно, читаючи це, ви згадали комплекс ваших ранкових гімнастичних вправ? Сподіваємося, дізнавшись більше про хребет та можливі проблеми з вигинами, ви будете регулярно виконувати такі вправи.

Грудна клітка

Грудна клітка дійсно виглядає як клітка, адже вона має з усіх боків захищати й підтримувати органи грудної порожнини. Вона також бере участь в диханні, забезпечує підтримку плечового пояса і верхніх кінцівок. Грудна клітка має с|юрму розширеного донизу конуса і складається з 12 пар ребер, грудини, хребців грудного відділу і хрящів. Грудина — це плоска кістка на передній стінці грудної клітки. Більшість ребер кріпиться до грудини своїми передніми ребровими хрящами. Задня частина ребра з'єднується з хребцями грудного відділу за допомогою реброво-хребцевих суглобів. Велика кількість папіврухливих з’єднань дає змогу легко змінювати об’єм грудної клітки під час дихальних рухів.

Верхні і нижні кінцівки

Додатковий скелет людини включає кістки верхніх і нижніх кінцівок, а також плечовий і тазовий пояси (лад. 6.9, б). Плечовий пояс складається з ключиць і лопаток.

Верхня кінцівка містить плечову кістку, кістки передпліччя (ліктьова і променева) і кістки кисті. Плечова кістка — це найбільша і найдовша кістка верхньої кінцівки. Рука включає кістки зап’ястка, п’ястка (долоні), і фаланги — кістки пальців (.мал. 6.12).

Тазовий пояс з’єднує вільну частину нижньої кінцівки з тулубом і складається з крижів двох тазових кісток, які в людини широкі й міцні, що потрібно для прямоходіппя. У віці 14-16 років три окремих кістки — клубова, лобкова і сіднична — костеніють і утворюють одну масивну тазову кістку — надійну опору для верхньої частини тіла людини.

Вільна частіша нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки, двох кісток гомілки — великої і малої, та кісток стопи. Стегнова кістка — це найбільша і найдовша трубчаста кістка скелета людини. Спереду її нижнього кінця розміщується надколінна чашка двоопуклої форми — найбільша сесамоподібпа кістка.

Стопа людини складається із передплесна, плесна і фаланг. Вона слугує як для опори, так і для ходьби чи бігу. Наявність склепінь, короткі й розширені фаланги та інші особливості стопи роблять її міцною і пружною «аркою» — надійною опорою для прямоходіиня. Кістки нижньої кінцівки з’єднані суглобами. Така конструкція поєднує в собі міцність і рухливість, які потрібні для переміщення тіла та підтримання його балансу.

1.    Скелет людини поділяють на осьовий І додатковий.

2.    Осьовий скелет включає череп, хребет, ребра І грудину.

3.    До додаткового скелета відносять кістки верхніх І нижніх кінцівок, а також кістки плечового І тазового поясів, що з'єднують його з осьовим скелетом.

Осьовий І додатковий скелет, череп (мозкова І лицева частини), хребет (хребетний стовп), хребці, відділи хребта (шийний, грудний, поперековий, крижовий, куприк), хребтовий канал, грудна клітка.

1.    Які відділи скелета складають осьовий скелет? Які — додатковий?

2.    Як побудований череп людини?

3.    Який тип з'єднань кісток переважає у черепі І як це пов'язано з його призначенням?

4.    Що таке хребетний канал І як він утворюється?

5.    Порівняйте функції осьового І додаткового скелета. Що в них спільне? У чому полягають відмінності?

6.    У чому полягають особливості будови нижніх І верхніх КІНЦІВОК?

7.    Яка будова стопи людини?

1.    Дізнаємося, як правильно сидіти за комп'ютером.

Проаналізуйте малюнок 6.13. На ньому проілюстровано, як правильно сидіти за комп'ютером. Яким має бути положення вашого тіла, як краще тримати руки І ноги? Які є вимоги до стільця І стола? Як часто потрібно робити перерви в роботі за комп'ютером? Чому вони потрібні І що краще робити під час таких перерв? Запишіть, запам'ятайте та головне — завжди виконуйте ці правила.

2.    Проаналізуйте зміни, які відбулися в скелеті людини, коли вона перейшла до прямоходіння. Поясніть, у чому полягають основні пристосування опорно-рухової системи для прямоходіння.

г    Особливості першого I другого шийних хребців

Перший шийний хребець дістав персональну назву — атлас, адже в нього І роль особлива І дуже відповідальна — з'єднання черепа І хребта. У давньогрецькій міфології Атлант був одним Із Титанів. Він був приречений довічно підтримувати небосхил. Тому перший хребець І отримав назву — атлас (атлант), адже він усе життя мусить утримувати на собі вагу голови (мол. 6.74). Атлант-хребець з цією функцією добре справляється завдяки особливостям його будови. У нього практично немає тіла, зате по боках у нього є бокові маси. На передній дузі цього хребця є суглобова ямка для з'єднання з особливим відростком — зубом — другого шийного хребця, який називається осьовим. Такі анатомічні особливості цих двох хребців дозволяють людині повертати голову вверх, вниз І в різні боки.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:06, Переглядів: 4451