Народна Освіта » Всесвітня Історія » § 13. Практичне заняття. Походи вікінгів і нормандські завоювання. Вільгельм Завойовник

НАРОДНА ОСВІТА

§ 13. Практичне заняття. Походи вікінгів і нормандські завоювання. Вільгельм Завойовник

Об’єднайтесь у групи, виберіть і виконайте завдання до кожного пункту.

1. Походи вікінгів

На основі тексту, зображення археологічних знахідок і сучасних реконструкцій опишіть життя скандинавів у Середні віки.

У VIII—IX ст. господарями північних морів Європи стали вікінги — воїни середньовічної Скандинавії, які брали участь у походах в інші країни. У Західній Європі їх називати «північними людьми» — норманами, а на Русі — варягами.

Батьківщина норманів — Ютландський і Скандинавський півострови на півночі Європи — була суворим краєм. Природні умови — горп, густі лісп, бідність ґрунтів і значна висота над рівнем моря — мато сприяли заняттю землеробством.

Держави в норманів на той час не було. Вони жили племенами, кожне з яких очолював військовий вождь — ярл, або конуня. Руське слово «князь» пішло саме від скандинавського "конунг — вождь". Вождь мав постійну дружину,  яка приносила йому клятву вірності.

Над могилами своїх співвітчизників скандинави насипати кургани, в яких археологи знаходять останки людей, тварин, кораблі, предмети домашнього начиння і навіть санчата — усе, чим користувалися люди при житті.

Прочитайте документи й обговоріть у загальному колі, що ви дізналися про світогляд і спосіб життя скандинавів у мирний і військовий час.

Старша Едда — збірка міфологічних і героїчних пісень, створених приблизно в X столітті. Записана Едда була у XII ст., а потім загублена. Заново рукопис віднайшли лише в 1643 р. в Копенгагені. Назви рукопис не мав.

Едда — назва двох пам'яток літератури в народів Ісландії, Данії. Норвегії, Швеції. Назву едда мають два різні, хоч І пов'язані між собою твори. Це «Старша Едда» та «Молодша Едда». що в західноєвропейській Історіографії відповідно звуться "Поетичною" та "Прозовою".

Сторінками славнозвісної "Едди"

1 Роздивляйся вхід, перш ніж увійти: бо ніколи не знаєш, де сховався ворог.

2. Гостеві, який прийшов до вас з холодними ногами і колінами, дайте вогню.

3. Тому подайте води, хто сідає за ваш стіл, йому потрібний рушник, щоб витерти руки. Вітайте його чемною промовою, якщо хочете, щоб вів розмовляв з вами.

8. Ненажера їсть свою смерть.

16. Вставайте рано, якщо хочете бути багатими і випередити свого ворога.

21. Хваліть день, коли він пройде; дружину, коли її добре пізнаєте; меч, коли він був у бою; дівчину, коли вона вийде заміж; лід, коли ви через нього перейшли; пиво, коли ви його скуштували.

 

З праці сучасного історика А. Я. Гуревича "Походи вікінгів"

Саги про давніх скандинавів розповідають, що коли норвежці залишали батьківщину і відправлялися на пошуки нових земель, еони брали на борт кораблів різні стовпи із зображенням давніх богів. Ці стовпи прикрашали місце господаря е залишеному будинку, оберігаючи його від негараздів. Наближаючись до берегіЕ Ісландії, переселенець кидав ці стовпи в море і висаджувався в тому місці, куди їх прибивало хвилями. Тут він починав будувати новий дім. прикрашаючи місце господаря старими різними стовпами.

 

На основі документа та ілюстрацій поясніть, чому вікінгів вважали найкращими мореплавцями тодішньої Європи.

 

Рухливі норманські кораблі ходили під великими чотирикутними смугастими червоними чи синіми Еітриламп. Довжина корабля становила близько двадцяти метрів. Таке судно можна було в разі необхідності досить легко переносити на руках. Норманський корабель міг плакати не тільки по вітру, а й проти нього, а завдяки малому осіданню міг «ходити» не тільки по морях, а й по ріках. Ніс корабля прикрашало дерев’яне зображення голови дракона або змії, яке, за скандинавськими віруваннями, захищало судно від злих духів і залякувало Еорогів...

Вирушаючи в подорож, нормани запасалися всім необхідним: везли із собою живих корів, овець, кіз, м’ясом яких харчувалися в дорозі. Орієнтуючись по сонцю і зірках, вікінги безстрашно долали морські простори, відкриваючи нові землі.

 

 

Норманські кораблі

На основі схеми розкажіть про причини походів вікінгів і спробуйте обґрунтувати кожну з них.

 

Причини походів вікінгів

  • Нестача у Скандинавії земель, придатних для сільського господарства
  • Розвиток торгівлі та мореплавання у скандинавів, прогрес у суднобудуванні
  • Прагнення родової знаті і верхівки племен до збагачення і політичного впливу
  • Політична слабкість сусідніх країн

З IX ст. нормани потали заселяти пустельний острів, який назвали Ісландією — "Льодовою країною". У X ст. один із вікінгів, Ейрік Рудий, знайшов невідому землю, яку нормани назвали «Зеленою країною» — Гренландією.

Син Ейріка близько 1000 р. досяг узбережжя Півватної Америки. Лейв назвав цей край Він-ланд — «Країна винограду". Втім закріпитися в Швнітній Америці норманам так і не вдалося, а шлях до «Країни винограда» незабаром був надовго забутий.

Щез ІХст. вікінги здійснювали грабіжницькі набіги на території Франції й Німеттини, спустошували узбережжя Піренейського півострова та Італії. Недарма в Європі молилися «Боже, врятуй нас від жорстокості норманів!"

У X ст. французький король навіть змушений був віддати конунгу Роллону північну частину Франції. Утворена область дістала назву герцогство Нормандія, а й' завойовників стали називати нормандцями. Вони швидко змішалися з французами, перейняли їхню мова,', звичаї та прийняли християнство. Вони не лише воювяли, а й торгувяли і знайомилися з іншими землями, європейськими культурами, уявленнями про світ і новими знаннями.

Згодом вихідці з Нормандії захопили південну частину Італії й острів Спцилію, де заснували Спцилійське королівство. Нормани, які осіли в Європі, створюють власні королівства, а в самій Скандинавії формуються держави в Данії, Норвегії та Швеції.

Покажіть на карті моря, напрямки походів вікінгів та створені ними держави, про які йдеться в тексті.Британські острови в VII - XI ст. Європа в IX-XI ст. Походи норманів. Карта

 

Завантажити карту Британські острови в VII - XI ст. Європа в IX-XI ст. Походи норманів.


 

2. Норманське завоювання Англії. Вільгельм Завойовник

На основі тексту, документа та ілюстрацій розкажіть, коли і яким чином нормандці завоювали Англію. Визначте, чому норманам вдалося перемогти в битві при Гастмнгсі.

Вікінги постійно нападали на Британські острови. У другій половині IX ст. герцогство Нормандія вступило в боротьбу за панування в Англії. Скориставшись смертю короля Англії, герцог Нормандії Вільгельм заявив про свої претензії на англійський престол. Восени 1ШМ р. Вільгельм (ІОбб—1087), зібравши рицарів з різних країн Європи, висадився на півдні Британії. Долю Англії та її принца Гарольда було вирішено у битві біля Гастингса.

З «Великої історії Англії або хроніки від 1066 до 1259» (XIII ст.)

Англи... піші, озброєні своїми двогосіримн сокирами, і, з’єднавши свої щити... утворили непровикну стіну... Гарольд — також піший стояв разом із братами біля свого прапора, щоб... нікому не спало на думку втікати... Вилися несамовито... обидві сторони... не хотіли поступатися... Раптом з’явився Вільгельм і дав своєму Еійську сигнал до удаваної втечі. Ііобачпвшп це. англи розладнали свої щільні ряди і швидко погналися за втікачами... Нормандці, повернувши проти воропв, напали на них і. у свою чергу, змусили бігти аяглів._ Утім, перемога не схилялася рішуче ні на одив, ні на другий бік— Врешті-решт Гарольда було поранено стрілою в голову, і вів упав на полі битви і тим надав перемогу нормандцям...

 

Фрагменти гобелена з Байо

Гобелен з байо — шмат вишитої тканини, розміром 0,5 на 68.38 метри, на якому зображено події, що передували завоюванню АнглП норманами, І власне завоювання. а також пояснювальні написи, писані латиною. Вважається важливим джерелом з Історії цього періоду.


 

Після поразки Гарольда під Гастінгсом Лондон здався на милість переможцям. А нормандський герцог став королем Англії й увійшов в історію як Вільгельм Завойовник. На основі тексту поясніть, як змінилося життя в Англії після норманського завоювання.

Норманське завоювання не залишило життя Англії без змін. Насамперед, норманська верхівка розмовляла французькою, а місцеве населення — давньоанглійською, тож завойовники та переможені не розуміли й ненавиділи один одного. Прагнути не допустити роздрібненості країни і зміцнити королівську владу, Шдьгельм вимагав, аби не тільки барони, а й усі ріщарі присягали йому як васали. Територію країни було поділено на дрібні графства, землі в яких роздавалися воїнам. Нормани будували замкп-фортеці й жорстоко придушували будь-які спроби опору' місцевого населення.

Вільгельм Завойовник увів посади шерифів — чиновників, відповідальних за збір податків, яких призначав король. Згодом вони стали командувати місцевим військом й очолювати суд.

Першим у середньовічній Європі він наказав провести перепис населення, щоб уточнити кількість своїх підданих і розмір їхнього майна, яке обкладалося податком. Призначені королем переписувачі вимагали, щоб місцеві жителі говорили їм тільки правду, як на Страшному' суді, тому матеріали перепису дістали назву «Книго Страшного суду".

Французьке походження правителів тісніше пов’язало Англію з континентальною Європою і заклало основу для суперництва з Францією, яке тривало протягом багатьох століть. 1

1) Доповнивши речення, порівняйте тексти, які у вас утворилися.

Доба вікінгів охоплює... Вікінгами називали...

Особливостями їхнього способу життя було...

Причинами походів вікінгів були... Території, які відкрили вікінги — це... Державами, які заснували вікінги, були... Унаслідок походів вікінгів...

Привід до походу Вільгельма в Англію — це...

Остаточною перемогою Вільгельма Завойовника стала... у... році. Норманське завоювання Англії привело до... Значення походів вікінгів полягає у... В українській мові збереглося слово, що походить від скандинавського "конунп" — це...

2) Пригадайте і розкажіть, які художні фільми чи літературні твори про цей історичний період ви знаєте. Наскільки зображене в художньому тво-рі відповідає історичній правді?

Автор: admin от 17-11-2015, 23:26, Переглядів: 8904