Народна Освіта » Історія України » § 15. Богдан Хмельницький

НАРОДНА ОСВІТА

§ 15. Богдан Хмельницький

Чому Богдан Хмельницький належить до найвидатніших постатей в історії України?

 

Син українського шляхтича. 27 грудня 1595 року в сім’ї дрібного українського шляхтича, чигиринського підстарости Михайла Хмельницького народився хлопчик Богдан. Михайло володів невеликим хутором Субото-вим, де й минуло дитинство Богдана. Освіту здобув спочатку в місцевій школі, а потім у Львівському колегіумі. Добре володів польською, татарською, турецькою, російською мовами. Сучасники відзначали, що Богдан Хмельницький пишався знанням української мови.

 

Після навчання Богдан вступає до Чигиринської козацької сотні. Разом з батьком бере участь у воєнних походах. В одній з битв проти турків Богдан втрачає батька, а сам потрапляє в полон. Два роки неволі загартували його тіло і посилили гнів проти поневолювачів.

 

Він знову на батьківському хуторі. Бере участь у повстанні козаків. Ходить у морські походи. Одружується, ростить дітей.

 

Шляхтич Чаплинський за час відсутності Богдана незаконно дістав грамоту на володіння його хутором. Люди Чаплинського двічі нападали на Суботів, грабували й спустошували господарство, побили сина. Богдан шукає захисту в суді, просить допомоги в короля. Останній радить йому самотужки поквитатися з кривдником. Хмельницький звертається до козацької старшини і закліпай її підняти повстання проти гнобителів. Про плани дізнаються польські урядовці і заарештовують Богдана. З допомогою друзів він утікає з чигиринської в'язниці і прямує на Запоріжжя.

Поміркуймо

Як ви вважаєте, що стало поштовхом (приводом) для початку повстання козаків проти польської знаті?

Національно визвольна війна під проводом Б. Хмельницького (1648-1657)

Початок війни і перші перемоги. У грудні 1647 року Богдан Хмельницький з’являється на Запоріжжі. На загальній раді його обирають гетьманом. На початку квітня 1648 року на січовому майдані він оголошує війну проти польської шляхти.

22 квітня на чолі війська Хмельницький виступає в похід назустріч польським загонам. Біля річки Жовті Води разом з трьома тисячами татарських кіннотників він улаштовує табір в очікуванні поляків. (Відшукайте на карті Жовті Води).

Бій почався 4 травня. Через чотири дні блискавична атака татарської кінноти завершує розгром польського війська. Три тисячі чоловік з польського війська потрапили в полон.

На початку вересня 1648 року польське військо під керівництвом Я. Вишневецького зустрілося з козаками Б. Хмельницького біля села Пилявці. (Відшукайте на карті Пилявці). Бій розпочався 11 вересня. Як і в попередніх битвах, козаки наступали вміло й рішуче, використовували помилки противника, завдавали нищівних ударів передовим загонам, розгадували плани ворога й змушували його тікати.

Козацька держава. На початок листопада 1648 року значна частина українських земель була визволена армією Богдана Хмельницького з-під польської влади. 23 грудня Хмельницький урочисто в’їхав до Києва. (Рогляньте малюнок. Із чого видно, що в’їзд був урочистим?) Звільнена територія дістала назву держави Війська Запорізького. Вища влада в піп належала гетьманові. Найважливіші питання розглядалися й розв’язувалися на загальній військовій раді. Територія держави ділилася на полки і сотні, де управління здійснювали полковники й сотники.

На цей час козаки мали територію, армію, органи управління, власну символіку (герб Війська Запорізького), столицю - місто Чигирин і навіть зробили спробу карбувати власну монету - чех.

Поміркуймо

Доведіть, що на кінець 1G48 року козаки утворили власну державу.

Словник

Цікаво знати

Починаючи війну проти Польщі, Богдан Хмельницький вів переговори з кримським ханом Іслам-Гіреєм III. Природно постає питання, чому гетьман звернувся до татар, які своїми набігами в попередні роки спустошували українські землі, кривдили населення, грабували села й міста. Річ утому, що татари ворогували з Польщею. Вони мали на той час найкращу кінноту в Європі. За швидкістю й рухливістю їм не було рівних серед вершників європейських армій. Уклавши угоду з татарами, Хмельницький також убезпечив себе від удару з тилу. Щоправда, війна показала, що татари виявилися ненадійними союзниками. Вони досить часто зраджували гетьмана, змушували його змінювати військові плани, а в битві під Берестечком (1651 р.) узяли Хмельницького в полон j зажадали від козацької старшини викупу.

Працюємо з історичними джерелами

Самійло Величко. Сказання про війну козацьку з поляками

«... 16 травня, у середу, на сьомому тижні після Великодня, тільки-но світле сонце розсипало ясне проміння з небесного океану на світ, прогнавши в країну мороку нічну темряву, поляки побачили збиті кінськими копитами дам .і куряву.

Здавалося, що то йде стотисячне козацьке військо, але насправді йшло його тільки п’ятнадцять тисяч. Але полякам тоді страх затемнив очі млою - вони вже почали додумуватися до такого, чого й насправді не оуло. Хмельницький того ранку мужньо пішов і вдарив зі своїм та ординським військом на поляків. Ті недовго втримували свій боиовий стрій і, не маючи сили встояти проти зброї супротивника, з великим страхом відступили у свій окіп. Полягло їх тоді поза межами обозу зо три тисячі.

Тиждень потому наспіли піхота й артилерія Хмельницького. Вони почали вздовж і впоперек закидати польське військо й обоз кулями, часто-густо вбиваючи жовнірів і коней, а також ламаючи й трощачи вози й валки.

Грймота - письмовий документ, який дає дозвіл на щось або засвідчує право на володіння майном, землею тощо.

Хутір - відокремлене селянське господарство разом із сади"бою власника.

Тоді поляки побачили, що їхнє місце для оборони погане, і рушили відтак на гору. На тій горі їм стало ясно, що становище їхнє вкрай є небезпечне, і кинулися відразу відтіля всім обозом та військом на свою остаточну погибель. Наскільки змога, вони вишикувалися в лави, але всій цій їхній мотанині Хмельницький був радий. Бо тільки поляки висунулися зі своїх окопів, як Хмельницький з ордою відразу почав маневрувати біля них, а їхній обоз, ушикований у кілька лав, розривати, ламати й змішувати в різних місцях густим гарматним вогнем».

У запропонованому фрагменті літопису Самійло Величко описав битву під Корсунем. Чи можна на основі тексту з'ясувати, як автор ставиться до козаків і до поляків? V відповіді використайте цитати з тексту.

Запишіть до робочого зошита

Грудень 1647 р. - ...

Квітень 1648 р. - ...

Травень 1648 р. - ...

Вересень 1648 р. - ...

6. Хмельницький належить до відомих постатей України тому, ЩО ...

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 15. Богдан Хмельницький.

*    Дайте відповідь па запитання:

1.    Якими були дитячі та юнацькі роки Богдана Хмельницького?

2.    Де та чому військо Хмельницького здобуло перші перемоги над поляками?

*    Виконайте завдання:

1.    Відшукайте н*з карті» а) місця, де відбувалися битви 164В року»

6) столицю Війська Запорізького; в) Кримське ханство.

2.    Використовуючи текст параграфа та матеріал рубрики «Цікаво знати*, з'ясуйте, чому Б. Хмельницький уклав угоду про спільні дії проти Польщі з Кримським ханством.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 23:13, Переглядів: 3247