Народна Освіта » Мистецтво » Види образотворчого мистецтва

НАРОДНА ОСВІТА

Види образотворчого мистецтва

Мистецтво поєднує в собі багато видів творчої діяльності людини. Це література, музика, театр, кіно та ін. Такі різноманітні види людської творчості мають назву видів мистецтва. Серед них виділяють живопис, графіку та скульптуру, що разом з художньою фотографією становлять образотворче мистецтво. Сама назва «образотворче» пояснює: це мистецтво, що «творить образи», які ми можемо бачити очима. Тісно з ним пов’язані архітектура та декоративно-ужиткове мистецтво (ДУМ), дизайн, садово-паркове мистецтво, комп’ютерна графіка. Вся сукупність цих мистецтв має ще й іншу, узагальнюючу, назву - візуальне мистецтво. Кожен

вид мистецтва має свій спосіб відображення навколишнього світу, у ньому використовуються свої характерні матеріали, він по-різному задовольняє людські потреби.

Архітектура - це окремі будинки та їхні ансамблі (групи), площі, навіть цілі міста, які створюють середовище життя людей. Найкращі будинки та їхні ансамблі інколи стають символами міст і навіть країн, як-от Софійський майдан у Києві чи піраміди в Єгипті.

Декоративно-ужиткове мистецтво прикрашає наше повсякденне життя. Про це свідчить його назва. Французьке слово декор означає прикраса. Це меблі, посуд, тканини, килими, ювелірні вироби. У багатьох таких творах зберігаються традиції народного мистецтва.

Найпопулярнішим видом образотворчого мистецтва є живопис. Це зображення фарбами на полотні, стіні або іншій поверхні предметів, явищ, людей тощо. Художник, малюючи фарбами, намагається створити на площині образ об’ємного, реального світу. Розрізняють живопис станковий (звичайна картина в рамі), монументальний (фреска, мозаїка, вітраж, настінний розпис), театрально-декораційний (театральна декорація, декоративне панно).

Поряд із живописом існує мистецтво графіки.

До нього належать малюнки, ескізи майбутніх картин, книжкові ілюстрації, начерки. Усе це оригінальна графіка, бо вона виконана художником власноруч. Існує також друкована графіка: плакати, репродукції, ілюстрації, гравюри, офорти тощо. Інколи графічна робота існує як окремий твір мистецтва. Тоді його називають станковим за аналогією з картиною. Існують також графіка книжкова (обкладинки, ілюстрації) і ужиткова (промислова) - графічний дизайн (оформлення наклейок, етикеток, упаковок).

Слово скульптура в перекладі з латинської означає вирізати, висікати. Твори скульптури мають об’ємну форму. Їх висікають чи вирізають з твердих матеріалів - каменю, мармуру, дерева або ліплять з м’яких - глини, воску та ін. Скульптура буває різних видів: станкова - це скульптурний твір, що існує сам по собі як незалежний витвір мистецтва; монументальна скульптура - це пам’ятники, монументи, вона пов’язана з архітектурним середовищем; скульптура малих форм.

1.    Які види мистецтва ви можете назвати? Які з них належать до образотворчого мистецтва?

2.    До якого виду мистецтва належить пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійському майдані в Києві?

3.    Чи є творами мистецтва вази для квітів або книжки? Чому? До якого виду мистецтва вони належать?

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 28-01-2014, 15:53, Переглядів: 14296