Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Щедрі розсипи великого таланту

НАРОДНА ОСВІТА

Щедрі розсипи великого таланту

Арам Ілліч Хачатурян — одна з найвидатніших постатей у світовій музичній культурі ХХ ст., митець яскравої, своєрідної індивідуальності.

Він народився неподалік від Тифлі-са (зараз — Тбілісі). Першими музичними враженнями хлопчика були народні пісні, які співала його мати. Великою подією для нього стала поява в будинку старенького піаніно. Спочатку він пробує награвати на слух мелодії народних пісень і танців, а потім починає створювати й власні простенькі мелодії. Упродовж років навчання Арам самостійно опанував гру на фортепіано й духових інструментах, брав участь у виступах аматорського оркестру. Згодом юнак вирішив присвятити своє життя музичному мистецтву.


Природний талант, палка любов до музики, наполеглива праця й самовдосконалення — усе це зрештою допомогло А. Хачатуряну стати видатним митцем. Оригінальний і яскравий почерк композитора здобув усесвітнє визнання й завоював чимало прихильників. У творах Арама Хачатуряна спалахують вогняні барви, киплять пристрасті, кружляють у вихорі стрімкі танці. Кожного слухача захоплюють палкий темперамент і життєва сила музики композитора, зачаровують краса і пластичність мелодій.

Звернення до жанру балету зумовлене любов’ю А. Хачатуряна до танцювальних ритмів і схильністю до театральності. Найвідомішими творами композитора є «Спартак» і «Гаяне», що увійшли до золотого фонду світової балетної класики. Балет «Гаяне» був створений 1942 року. Він розповідає про життя людей та їхню любов до Батьківщини, про прагнення до щастя. Одним із блискучих номерів балету є знаменитий «Танець із шаблями», у якому втілені вогненний темперамент, енергія, стрімкий ритм войовничих танців народів Кавказу.

Арам Хачатурян. «Танець із шаблями» з балету «Гаяне». Виконання твору в класичному варіанті та сучасній обробці.

«Вальс» до драми Михайла Лермонтова «Маскарад» — одна з найпрекрасніших сторінок сучасної класичної музики. Уже перші такти цього дивовижного твору вмить захоплюють слухача. Сповнений драматизму, «Вальс» відповідає бентежному духу головного героя і наче пророкує трагічну розв’язку подій.

Арам Хачатурян. «Вальс» із музики до драми М. Лермонтова «Маскарад».

Творчість Арама Хачатуряна — це втілення високого і щедрого таланту видатної особистості нашого часу.

Запитання та завдання

* Розкажіть про свої враження від прослуханих творів. Якими почуттями збагатили вас ці фрагменти?

* Порівняйте класичне звучання та звучання сучасної обробки «Танцю з шаблями» А. Хачатуряна.

* Схарактеризуйте виражальні засоби «Вальсу» А. Хачатуряна.

* Чому, на ваш погляд, творчість А. Хачатуряна можна назвати культурним надбанням усього світу?

У вільний час

Подивіться разом із батьками сучасну постановку балету «Спартак». Дізнайтеся про історію його створення.

Виконання яких партій вам сподобалося найбільше?

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:27, Переглядів: 1588