Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Поети, що співають свої вірші

НАРОДНА ОСВІТА

Поети, що співають свої вірші

У середині ХХ століття яскраво заявляє про себе нове культурне явище — авторська пісня, яка має давні и глибокі корені. Її творцями стали «поети, які співають», автори віршів та музики, що самі виконували свої пісні під акомпанемент гітари. Серед них — як професійні поети, так і просто талановиті творчі особистості. Найвідомішими виконавцями авторської пісні є Едвард Стахура (Польща), Вольф Бірман (Німеччина), Жорж Брассен (Франція), Фабріціо Де Андре (Італія), Боб Ділан (США), Булат Окуджава, Володимир Висоцький (Росія), Станіслав Щербатих, Марія Бурмака, Едуард Драч (Україна).

Спочатку ці пісні звучали в дружніх компаніях, туристичних походах, геологічних та археологічних експедиціях,

створюючи неповторну й довірливу атмосферу. Поширенню бар-дівської пісні сприяли концерти і фестивалі, радіопрограми та публікації в журналах. І, звичайно, клуби самодіяльної пісні, які єднали любителів цього жанру.

Авторська пісня спонукає до серйозних роздумів про життя і адресована схильним до таких роздумів людям. На відміну від естрадної пісні, де головними є зовнішні ознаки, пісні бардів відзначаються глибокими та змістовними текстами, яким підпорядковані й музика, й манера виконання. У них автори висловлюють свої міркування і життєву позицію, пропонують відповіді на вічні питання. Численні прихильники цього жанру сприймають авторську пісню як необхідну частину свого духовного світу.

Булат Окуджава підняв авторську пісню на високий рівень. Тексти його творів — досконала поезія, а мелодії й манера виконання — щирі та проникливі. Його називали «невиправним романтиком», який вірив у людину та її духовні сили. У своїх піснях поет оспівує важливі й вічні істини — кохання, віру, дружбу, вірність, милосердя.

Б. Окуджава. «Союз друзів», «Музикант».

Володимир Висоцький. Справжній поет народжується з духовних потреб суспільства. Чим вони гостріші, тим більш різким і виразним стає голос митця. Саме таку роль відіграє постать Володимира Висоцького. Російський поет Р. Рождественський так схарактеризував творчість співака: «Він співав правду крутих характерів, правду вічних людських проблем, правду болю і ніжності, правду свого часу».

Що вам відомо про творчість В. Висоцького? Яке враження справила на вас його виконавська манера?

Пригадайте пісні в його виконанні, які подобаються вам або вашим батькам.

У яких відомих вам кінофільмах звучать пісні-балади у виконанні В. Висоцького?

ПІСНЯ ПРО ДРУГА

Вірші та музика Володимира Висоцького

Коли друг раптом став не друг, Та й не ворог, однак, а так... Коли мучать думки сумні, Вірний друг твій чи ні, — Хлопця в гори тягни — рискни! Не покинь одного його!

На мотузці одній — твоїй — Там його зрозумій!

Коли став друг твій сам не свій, Коли в горах розкис і — вниз, Вийшов на льодовик й поник, Похитнувся — і в крик,—

 

Отже, поруч не свій — чужий.

Ти його не свари — жени:

В гори не витягай і знай —

Про таких не співай.

Коли ж він не хандрив, не нив, Вперто йшов, хоч лихий і злий,

А коли ти зі скель упав,

Він стогнав, та тримав;

Коли йшов, наче в бій, друг твій,

На вершині стояв п'янкій,—

Отже, наче самому собі,

Тому другу ти вір.

Ноти

Пісні бардів не схожі одна на одну, бо в них виявляється талант та індивідуальність кожного автора як неповторної особистості. В Україні також багато прихильників авторської пісні. Популярними є міжнародні фестивалі бардівської пісні «Славутич», «Есхар», «Сузір’я бардів над Дніпром». Серед най-відоміших українських бардів — Анатолій Горчинський, Ольга Богомолець, Сергій Кучма, Володимир Гефтер, Віктор Гоняйло, Вікторія Шевченко, Михайло Квасов та ін.

О. Богомолець. «Колискова», «По лицю дощ», «Поезія згубила камертон», «Осінній день березами почавсь» (на вибір).

Запитання та завдання

* Яке враження справили на вас пісні, що прозвучали на уроці? Що в них особливого?

* Чи проводяться в місцевості, де ви зараз мешкаєте, фестивалі бардівської пісні? Розкажіть про них.

* Поміркуйте: чи є бардівська пісня духовною потребою нашого часу?

У вільний час

Дізнайтеся з інших джерел про творців авторської пісні, які є близькими вам за характером.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Хлєбникова

 

Автор: admin от 18-01-2017, 20:18, Переглядів: 3191