Народна Освіта » Основи здоров'я » Стресова стійкість. Самодопомога і допомога при стресі

НАРОДНА ОСВІТА

Стресова стійкість. Самодопомога і допомога при стресі

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Марина завжди хвилюється перед контрольною, це для нього великий стрес. Дівчинка ніколи не показує на контрольній гарного результату. Як ви вважаєте, це назавжди? Чи можете ви щось їй порадити, підказати, як можна перестати хвилюватися й успішно писати контрольні роботи?

Стресова стійкість. Оцінювання рівня стресу

Як же формувати стійкість до стресу? Зрозуміло, що без стресів стійкість до них не сформується. Тобто для формування стійкості до стресу потрібен стрес. Найголовніше — це тренування. Добре, якщо ви часто опиняєтеся в ситуації помірного стресу і вчитеся його переборювати.

Щоб у вас формувалася стійкість до стресів, було б добре, якби

ви дотримувалися простих правил:

• загартовуйте свій організм (тільки робіть це поступово, заздалегідь порадившись із лікарем);

• дотримуйтеся режиму дня (особливо це стосується сну, обов’язково висипайтеся, відсутність сну — це теж стрес);

• правильно розподіліть навантаження на свій організм;

• з’ясуйте, які справи для вас головні, а які — другорядні, і спочатку робіть головні (тоді ви все будете встигати);

• не бійтеся ситуацій помірного стресу, учіться їх переборювати.

Рівень стресу може бути різний. Учені виділяють високий, середній і низький рівні стресу. Але оскільки реакція на стрес дуже індивідуальна, то одна й та сама ситуація може викликати в однієї людини низький рівень стресу, а в іншої — високий. Є ситуації, які в усіх викличуть високий рівень стресу. Це втрата рідних і близьких людей, розлучення, позбавлення роботи.

Але яким би не був стрес, людина завжди має можливість направити його в потрібне русло, керувати ним, знижувати його негативні наслідки.

Керування стресом. Самодопомога і допомога при стресі

Людина різними способами може долати стрес. Є фізичні, емоційні, інтелектуальні й духовні механізми керування стресом.

До фізичних способів управління стресом належать такі прості методи, як дотримання режиму дня, раціональний розподіл часу, чергування фізичного й розумового навантаження, раціональне харчування. Тобто дотримання правил здорового способу життя.

Рух — чудовий засіб від стресу. Помірне навантаження заряджає енергією, допомагаючи організму звільнитися від стресу.

Щоб перемогти стрес, можна скористатися емоційною підтримкою: зробити те, що вам подобається, наприклад послухати улюблену музику, або погуляти по парку, або поговорити з другом. Хороша книга — теж помічник у боротьбі зі стресом.

Найкраща профілактика стресу — це сміх. Сміх звільняє від напруги, гніву й страху. Тому варто розвивати в себе почуття гумору. Читайте веселі книжки, дивіться добрі комедії, спілкуйтеся із життєрадісними людьми. Посміхайтеся собі й людям навколо, і ви отримаєте у відповідь посмішку.

Пам’ятайте, що, коли вас охоплює неспокій, підвищена тривожність, почуття самотності або почуття провини, це є стрес, і з ним треба боротися. Використовуйте позитивне мислення, відпочиньте, згадайте про хороше, про ситуації, у яких ви були задоволені собою та щасливі.

Наслідки вживання стимуляторів для подолання стресу.

Техніки самоконтролю

У деяких випадках підлітки, для того щоб зняти стрес, вдаються до використання стимуляторів, таких як тютюн, алкоголь або наркотики. Продавці цієї продукції переконують, що тютюн і наркотики заспокоюють нервову систему і сприяють подоланню стресу. Але це відверта брехня! Навпаки, нікотин і наркотики створюють безліч серйозних проблем, з якими в деяких випадках просто неможливо впоратися. Наслідками вживання стимуляторів для подолання стресу завжди стають утрата здоров’я, а інколи й життя. Немає ніякого сенсу так сильно ризикувати.

При стресі можна допомогти собі, застосовуючи дуже прості методики. Наприклад, використати метод самоконтролю зовнішнього вираження емоцій.

У момент, коли на вас впливають чинники стресу, ви зупиняєтеся й відповідаєте самі собі на такі запитання: чи не скутий я? як я сиджу? як я дихаю? Якщо відповіді свідчать про те, що ви напружені, то вам необхідно розслабитися. Установіть спокійний ритм дихання. Після цього використовуйте прості фрази: «я спокійний», «я розслаблений», «розслаблені м’язи мого обличчя, розслаблені м’язи моїх рук, розслаблені м’язи моїх ніг, розслаблені всі м’язи мого тіла», «я спокійний, я вільно дихаю». Заплющте очі, уявіть, що всі ваші неприємності зникли, їх взагалі немає. Це одна з найпростіших технік самоконтролю.

Є й інші. Наприклад, у ситуації, коли на вас впливають чинники стресу, ви сідаєте, заспокоюєтеся й починаєте згадувати найдивовиж-ніші переживання свого життя, найщасливіші миті: миті захвату, радості, щастя. Уявіть собі, що ситуація повторилася, і ви зараз перебуваєте в цьому стані. Відчуйте цей стан усім тілом: енергійною позою, красивою поставою, упевненою ходою, щасливою посмішкою.

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Оля з батьками переїхала в інше місто. Вона ніяк не може звикнути до нових учителів і ще ні з ким не подружилася в класі. Дівчина почувається пригніченою, неохоче ходить до школи, уникає спілкування з однокласниками. Які поради ви можете дати Олі, щоб подолати стрес?

Опорні точки. людина може формувати стійкість до стресів, дотримуючись певних правил. Є фізичні, емоційні, інтелектуальні й духовні механізми керування стресом.

Якщо організм не перевантажувати фізіологічно, то ймовірність стресів значно знижується. Щоб перемогти стрес, можна використовувати емоційну підтримку. Основним наслідком вживання стимуляторів для подолання стресу є погіршення здоров'я.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Чи можна формувати стійкість до стресу?

2. Чи треба боятися ситуацій помірного стресу?

3. Чи може людина керувати стресом?

ііі рівень

4. Що треба робити, щоб у вас формувалася стійкість до стресів?

5. Які фізичні механізми керування стресом ви знаєте?

6. Які психологічні механізми керування стресом ви знаєте?

7. Які наслідки вживання стимуляторів для подолання стресу?

V рівень

8. Доведіть, що без стресів стійкість до них не сформується.

9. Доведіть, що однакова ситуація може викликати в однієї людини низький рівень стресу, а в іншої — високий.

10. Доведіть, що для подолання стресів можна використовувати емоційну підтримку.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:39, Переглядів: 9836