Народна Освіта » Біологія » § 59. Залози внутрішньої секреції (продовження)

НАРОДНА ОСВІТА

§ 59. Залози внутрішньої секреції (продовження)

Чому залози внутрішньої секреції називають «маленькими органами великого значення»? Що вам відомо про адреналін?

Надниркові залози, або наднирники, — невеликі парні органи (близько 15 г), що розташовані в черевній порожнині на верхніх полюсах нирок, що й спричинило їх назву (іл. 145). Вони складаються з двох шарів: зовнішнього — кіркового і внутрішнього — мозкового.

У кірковому шарі наднирників синтезуються гормони — кортикостероїди, зокрема кортизон. Вони регулюють водно-сольовий обмін, обмін органічних речовин та виділення статевих гормонів.

Кортикостероїди відповідають за стійкість організму до інфекційних хвороб, пристосування до стресових ситуацій.

Крім цих гормонів, у корі наднирників секретується незначна кількість статевих гормонів. Недостатня кількість гормонів кори надниркових залоз викликає бронзову хворобу (аддісонову), за якої відбувається зниження артеріального тиску, порушення функцій серцево-судинної системи й дихання, водно-сольового обміну.

Шкіра набуває бронзового кольору, людина худне, стає слабкою, втрачає працездатність, у неї трапляються непритомність і судоми. Гіперфункція кори надниркових залоз призводить до раннього статевого дозрівання з різким припиненням росту.

Мозковий шар наднирників тісно взаємодіє з нервами. Нервові імпульси спричиняють виділення гормонів — адреналіну та норадреналі-ну, які підсилюють дію нервової системи. Ці гормони мобілізують ресурси організму, перерозподіляють функції органів, спрямованих на підвищення м’язової працездатності й виживання організму в умовах стресу. Норадреналін звужує всі кровоносні судини. Дія адреналіну різноманітніша: він звужує судини шкіри та кишечнику, розширює судини мозку та м’язів, підсилює розщеплення глікогену, активізує серцеву діяльність, зменшує больову чутливість.

Для запобігання захворювань надниркових залоз важливо зміцнювати психоемоційне здоров’я, загартовувати організм, уникати простудних захворювань.

Роль ендокринної системи у розвитку стресорних реакцій. Викид наднирниками адреналіну викликає прискорення серцебиття, підвищення пульсу, розширення зіниць, послаблення секреції та моторики травного тракту. Звуження кровоносних судин супроводжується підвищенням тиску крові. Посилення розщеплення глікогену призводить до збільшення кількості глюкози у крові. Такі зміни в організмі відбуваються за емоційних напружень людини, переохолодженні, фізичній роботі, тому адреналін називають стресорним гормоном.

Поняття стресу ввів канадський учений Г. Сельє, позначивши так однотипні відповіді, що виникають в організмі під час дії на нього різноманітних подразників (стресорів). Сукупність реакцій, описаних вище, є проявом загального алапталійного пронесу: організм спочатку пристосовується до дії подразника взагалі, а потім на фоні загальної стресорної реакції виникають специфічні, притаманні лише конкретному подразнику зміни. Стрес готує організм до функціонування в незвичних умовах.

За сильних і тривалих подразнень відбуваються не лише зазначені реакції, а й знижується активність лімфатичної системи, виникає психічне виснаження організму, яке іноді спричиняє його загибель. Щоб протистояти стресу та його руйнівним наслідкам, потрібно дотримувати режиму дня, удосталь відпочивати, спати, займатися фізкультурою, загартовуватися, часто бувати на свіжому повітрі тощо.

Прищитоподібні залози — невеликі парні залозисті утвори, розташовані на задній поверхні бокових частин щитоподібної залози.

Іноді вони містяться у товщі тканини щитоподібної залози. їхня загальна маса не перевищує 0,36 г. Гормон прищитоподібних залоз — па-ратгормон — регулює обмін і кількість Кальцію та Фосфору в організмі. Дія паратгормону подібна до дії вітаміну Б. За недостатньої функції прищитоподібних залоз через зниження рівня Кальцію в крові розвиваються судоми.


 

СТРЕС (від англ. stress [стрес] — напруга) — неспецифічна реакція організму на вплив різноманітних подразників.


 

Тимус, або вил очкова залоза, розташований за грудиною, належить до імунної системи організму, досягає найбільшого розвитку на початку статевого дозрівання (11-14 років), після чого його тканина замінюється жировою. Людина з вилочковою залозою, що нормально функціонує, має надійний імунітет. Основна функція цієї залози — вироблення гормонів та певних лімфоцитів, які відповідають за імунітет. Тимус впливає на ріст організму, статеве дозрівання, обмін Кальцію, взаємодіючи з надни-рниковими, щитоподібною та статевими залозами.

Епіфіз, або шишкоподібне тіло, — маленька залоза, що міститься в головному мозку. В епіфізі виробляється гормон мелатонін, який контролює біоритми тіла (сон і неспання), гальмує передчасний розвиток й активність статевих залоз, зумовлює світлий колір шкіри. Секреція мела-тоніну має добовий ритм, за якого максимальний рівень його утворення спостерігається вночі, світло ж гальмує цей процес.

Надниркові залози. Адреналін. Норадреналін. Стрес. Прищитоподібні залози. Тимус. Епіфіз

Сучасна молодь полюбляє екстремальні види спорту: гірські лижі, сноубординг, скейтбординг, фристайл, джампінг тощо. Вони приваблюють можливістю отримати особливі відчуття, що супроводжуються накопиченням адреналіну в крові. Чому, на ваша думку, небезпечні такі заняття? Чому деякі люди захоплюються екстремальними видами спорту, а деякі (їх більшість) — ні?

Гормон епіфіза мелатонін має протиракові властивості. У Європі проведено експерименти, які засвідчили його ефективність. Українські медики застосовують цей гормон разом з хіміо- і променевою терапією. Дія препаратів під впливом мелатоніну посилюється вночі. Обґрунтуйте припущення про роль епіфіза як «біологічного годинника».


 

1. Яка залоза внутрішньої секреції регулює обмін Кальцію в організмі?

2. У чому проявляються порушення цього обміну?

3. Які гормони виділяє мозковий шар надниркових залоз? Який вплив на організм вони мають?

4. Як пом’якшити дію стресорних факторів?

5. У чому полягає значення епіфіза?

6. Охарактеризуйте позитивне й негативне значення стресу.

7. Чому гормон надниркової залози адреналін називають стресорним гормоном?

8. Що вам відомо про «допінг-котроль»? Яким чином він пов’язаний з гормонами? Чому спортсменів, що не пройшли його, не допускають до змагань?

9. Проаналізуйте свої відчуття, коли ви опинялися в різних стресових ситуаціях. Наведіть приклади таких ситуацій і опишіть їх вплив. Чи навчилися ви протистояти негативному впливові стресу? У який спосіб?

10. На підготовку до іспиту обмаль часу, і у Вас виникає відчуття дискомфорту, псується настрій. Укажіть стан, у якому Ви перебуваєте. Проаналізуйте зміни в організмі, пов’язані з його подоланням.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 7-07-2016, 13:56, Переглядів: 1683