Народна Освіта » Основи здоров'я » Формування корисних звичок і навичок

НАРОДНА ОСВІТА

Формування корисних звичок і навичок

Значення життєвих принципів для здоров'я

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Наталя звикла читати в транспорті. Вона захоплено читає в тролейбусі, автобусі, трамваї. Чи можна цю звичку вважати корисною?

Як формуються корисні звички і навички

Кожен з нас у процесі життя накопичує знання й виробляє певні вміння. Наприклад, уміння читати, рахувати й писати. Якщо людина якимсь умінням користується часто, то деякі її дії стають автоматичними. У неї з’являється навичка. Наприклад, спочатку школяр здобуває вміння писати. Потім за допомогою частих вправлянь здобуває навичку письма, тобто починає робити це автоматично. Навички з’являються протягом життя і складають основу поведінки.

Навички треба відрізняти від звичок. Навичка формується в результаті постійних вправ, вона розвивається і вдосконалюється. А звичка з’являється завдяки простому багаторазовому повторюванню однієї й тієї самої дії протягом більш-менш тривалого часу. Вона не розвивається і не вдосконалюється. Вона просто є.

Звичка — це поведінка, спосіб дій, схильність, що стали для людини звичайними, постійними. Наприклад, людина торкається мочки вуха, якщо про щось задумалась. Постійне повторення цієї дії перетворює її на звичку.

Отже, будь-яка дія, якщо ви її багаторазово повторюєте, може перетворитися на звичку. Якщо це корисна дія, то формується корисна звичка. Але можуть розвиватися і шкідливі звички.

Розрізняють прості і складні звички. До складних відносять здатність цінувати час, дотримуватися режиму дня, доводити розпочате до кінця. А до простих звичок можна віднести, наприклад, звичку завжди класти на місце необхідні предмети.

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Микола звик вітатися при зустрічі з іншими людьми, а Галя завжди грубо відповідає, коли до неї звертаються. До яких наслідків призводить така поведінка? Чи є вона корисною для здоров'я цих школярів? Якої поведінки будете дотримуватися ви?

Є звички, які дуже допомагають нам у житті. Звичка дивитися під ноги допомагає нам уникнути травм і переломів. Звичка зупинятися біля дороги, дивитися ліворуч і праворуч перед тим, як перейти її, рятує нам життя. Звичка вітатися і привітно усміхатися робить нас привабливими для інших людей. Звичка мити руки перед їдою вберігає нас від інфекційних захворювань.

Є звички, які ми переймаємо, дивлячись на людей, що нас оточують. Якщо в родині батьки роблять зарядку, то й діти намагатимуться чинити так само. Інші звички з’являються завдяки нашому індивідуальному вибору і рішенню.

Зрозуміло, що якщо звичка формувалася роками, то вона не може змінитися за кілька днів або тижнів. Для її зміни також знадобляться роки. Про це треба пам’ятати, коли ми помічаємо, що якісь дії входять у нас у звичку. Треба оцінювати наслідки цих дій: чи є вони корисними для нашого здоров’я або ж, навпаки — шкідливими.

Значення життєвих принципів для здоров'я

Значення життєвих принципів для здоров’я полягає в тому, що людина дотримується їх у своєму повсякденному житті, тобто реалізовує їх у дії. Якщо життєві принципи здорового способу життя залишаються тільки на словах, то гріш їм ціна, тобто вони не мають ніякого значення.

Якщо ми вибираємо дії, які спрямовані на зміцнення і збереження нашого здоров’я, то в нас формуються корисні звички, а якщо ні — то шкідливі звички, які заважають зберігати здоров’я і бути успішними в житті.

Кожна людина має здатність розвивати в собі нові звички, зокрема й ті, що будуть зміцнювати здоров’я. Найголовніше — це прийняти вольове рішення розвивати саме корисні звички.

Знайдіть необхідну інформацію і розв'яжіть проблему. існує певна проблема, яка полягає в тому, що шкідливі звички формуються швидше і легше, ніж корисні. З'ясуйте, що може допомогти у формуванні корисних звичок.

Опорні точки. Звичка з'являється після простого багаторазового повторення однієї й тієї самої дії протягом більш-менш тривалого часу. Вона не розвивається і не вдосконалюється. Звички — це риси поведінки, які стали нашою потребою. Є корисні звички, які допомагають нам зберігати здоров'я і бути успішними в житті.

Формування корисних звичок вимагає певних вольових зусиль, але потім дія вчиняється ніби сама по собі, без спеціальної затрати сил та уваги.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1.    Що таке звичка?

2.    Які звички називають корисними?

ііі рівень

3.    Учень, виходячи з класу, завжди грюкає дверима. Чи можна це назвати навичкою?

4.    На уроці в школі, на виставі в театрі, у метро і в автобусі дитина завжди жує гумку. Чи можна сказати, що це навичка?

IV рівень

5.    В одних школярів є звичка провітрювати приміщення, а інші бояться протягів. Як розв'язати це протиріччя?

6.    Наведіть приклади формування у вас корисних звичок, які допомагають зберігати здоров'я.

Вправа № 2

«Самооцінка здоров'я»

Мета: навчитися давати самооцінку рівню свого фізичного здоров’я.

Хід роботи

1. Визначення стану організму за допомогою суб’єктивних показників.

таблиця. Визначення стану рівня фізичного здоров'я організму за допомогою суб'єктивних показників.

Показник стану

оцінка

«добре» (4 бали)

«Задовільно» (3 бали)

«Погано» (2 бали)

Самопочуття

Гарне

Млявість,

знесиленість

Слабкість,

дратівливість,

запаморочення

Сон

Спокійний,

міцний,

відновлюючий

Переривчастий, засинання через силу

безсоння або підвищена сонливість

Апетит

Нормальний або трохи підвищений

Знижений

Відсутній

Настрій

життєрадісний, бадьорий, упевненість у своїх силах

байдужість

Занепадницький

Бажання навчатися

Велике

Помірне

Відсутнє

Працездатність

Висока, гарна

Погіршена

Різко знижена

біль у м'язах

Відсутній

Є, але швидко минає після душу, масажу

тривалий

Підрахуйте загальну суму балів, отриману в результаті відповідей. Якщо сума балів становить:

від 26 і вище — стан вашого організму дуже гарний;

від 22 до 25 — гарний;

від 18 до 21 — задовільний;

від 14 до 17 — поганий.

2. Визначення індивідуальних показників фізичного здоров’я.

Обладнання та матеріали: ростомір, підлогові ваги.

2.1.    Вимірювання зросту.

Роззуйтеся й станьте на ростомір. Голову тримайте прямо. Зріст вимірюють за допомогою спеціальної горизонтальної планки ростоміра. Запишіть свій зріст у сантиметрах.

2.2.    Визначення маси тіла.

Роззуйтеся й станьте на підлогові ваги. Запишіть масу тіла в кілограмах.

2.3.    Визначення відповідності маси тіла зросту.

Масу свого тіла поділіть на зріст у сантиметрах. Кожному сантиметрові зросту згідно з нормою повинні відповідати 0,35-0,40 кг маси в хлопчиків і 0,38-0,43 кг маси в дівчаток.

Розрахунок за формулою: маса тіла (у кг) : зріст (у см) = ?

Або порівняйте свої дані з таблицею.

Таблиця. Показники розвитку підлітків

Зріст у сантиметрах

Маса тіла в кілограмах

вік у роках

Показники для хлопчиків

143-158

36,7-49,1

12

149-165

39,3-53,0

13

155-170

45,4-56,8

14

Показники для дівчаток

146-160

38,4-50,0

12

151-163

43,3-54,4

13

154-167

46,6-55,5

14

3. Зробіть висновок.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:18, Переглядів: 14442