Народна Освіта » Основи здоров'я » § 2. Порятунок і захист людей у надзвичайних ситуаціях

НАРОДНА ОСВІТА

§ 2. Порятунок і захист людей у надзвичайних ситуаціях

У цьому параграфі ти:

• навчишся класифікувати надзвичайні ситуації;

• ознайомишся з основними принципами і положеннями законодавства України щодо порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях;

• оціппш свої навички виживання.

Класифікація надзвичайних ситуацій

Загальні ознаки НС:

наявність або загроза загибелі людей чи значне погіршеппя умов їх життеді я льиості; заподіяння економічних збитків;

істотне погіршення етапу довкілля.

 

Щодня у світі відбуваються тисячі подій, які порушують спокій людей, призводять до їх загибелі або значних матеріальних втрат.

Такі події називають иадявичайиими ситуаціями (НС).

За офіційною класифікацією надзвичайних ситуацій в Україні виділяють чотири їх види і чотири ріпні.

Види НС класифікують за їх походженням. Це надзвичайні ситуації:

природного;

• техногенного; соціального і соціально-політичного;

• воєнного походження.

Рівні НС класифікують за територіальним охопленням та обсягами економічних збитків. Це надзвичайні ситуації:

• загальнодержавного; регіонального; місцевого;

• об'ектового рівпіп.

 

Засоби масової інформації (ЗМІ) зазвичай привертають увагу громадськості до НС. Випуски новіш рясніють сюжетами: щось вибухнуло, спалахнуло, когось убили, взяли в заручппкп, десь сталося цупамі чи виверження вулкану.

1. Пригадайте кілька таких повідомлень.

2. Визначте види та рівні НС, про які йшлося в них.

3. За допомогою мат. 2 назвіть приклали інших НС різного походження.

Основні принципи порятунку і захисту людей

Відома тобі формула: «Запобігати, уникати, діяти» описує принципи безпечної життєдіяльності, дотримання яких зменшує ризики щоденного життя і уможливлює порятунок людей у надзвичайних ситуаціях.

Зверпіться до наведених вами у стартовому завданні прикладів конкретних НС. За допомогою табл. 2 оцініть, чи дотримувалися люди і державні служби принципів безпечної життєдіяльності у цих ситуаціях.

Таблшія 2

 

Для

ЛЮДИНИ

Для

держави

Запобігати

знати і дотримуватися заходів безпеки; самому пе створювати небезпечної ситуації; вивчати основи самозахисту, надання пертої допомоги, правила користування захистім і рятувальним спорядженням

забезпечувати очищення і постачання питної води, діяльність комунальних служб, іпппіх систем життєзабезпечення;

• здійснювати протипожежний нагляд, санітарний контроль, робити профілактичні щеплення тощо

Уникати

* уміти розпізнавати небезпечні ситуації та оцінювати ризики;

діяти так, щоб зменшити ризик потрапляння у НС

своєчасно прогнозувати НС;

оповіщати населення про загрозу НС;

у разі необхідності завчасно евакуювати людей

Діяти

І(/~, • ефективно використовува-

* зберігати спокій у НС: 1 1

* ти всі наявні ресурси;

* робити все необхідне для ^

* • забезпечити порятунок самозахисту; людей у НС; '

* надавати першу медичну

' • . • мінімізувати матеріаль-допомогу потерпілим; , • £ *

1 ні збитки і забруднення

* ефективно взаємодіяти з довкілля;

рятувальними службами . ліквідуштнж,7ідаТНС

Пригадайте декілька повідомлень ЗМІ про надзвичайні ситуації. Для кожної з mix обговоріть:

ознаки, що свідчать про надзвичайну ситуацію; вид і рівень надзвичайної ситуації; у чому полягають загрози ситуації;

як ви оці тосте за п'ятибальною шкалою рівень ризику для учасників надзвичайної ситуації.

Дії рятувальних служб і громадян у НС

Для запобігання НС та ліквідації їх наслідків створено єдину державну систему, до складу якої входять аварійно-рятувальні служби. Більшість таких служб — державні іі утримуються за кошти державного бюджету. Деякі є комунальними, їх створено на рівні місцевої громади. Існують рятувальні служби при окремих підприємствах, установах чи громадських організаціях. Особливою аварійно-рятувальною службою є Державна служба медицини катастроф. Під час стихійних лих, катастроф, аварій, масових отруєнь, епідемій, радіаційного, бактеріологічного та хімічного забруднення попа надає безоплатну медичну допомогу всім, хто її потребує.

Об'єднайтесь у 3 групи. Ознайомтеся з відповідними положеннями законів України щодо діяльності рятувальних служб і громадян в умовах НС, підготуйте повідомлення і розкажіть своїми словами про:

група 1: завдання і функції аварійно-рятувальних служб; група 2: права громадян у сфері захисту від НС; група 3: обов’язки громадян у НС.

Стаття 3. Завдання та функції аварійно-рятувальних служб

Основними завданнями аварій)ю-рятувальних служб <::

проведення під час виникнення падзвичайппх ситуацій на об’єктах і територіях аварійно-рятувальних робіт; ліквідація надзвичайних ситуацій та окремих їх наслідків; виконання робіт із запобігання виникненню та я мінімізації наслідків падзвичайппх ситуацій техногенного і природного характеру та щодо захисту від mix населення і територій; захпст навколишнього природного середовища та локалізація зопи впливу шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час аварііі і катастроф.

Основними функціями аварійно-рятувальних служб <::

забезпечення готовності своїх органів управління, сил і засобів до дій за призначенням;

пошук і рятуваппя людей на уражених об’єктах і територіях, надання у можливих межах невідкладної, у тому числі медичної, допомоги особам, які перебувають у небезпечному для жліття іі здоров’я стані, па місці події та під час евакуації до лікувальних закладів;

ліквідація особливо небезпечних проявів надзвичайних ситуацій в умовах екстремальних температур, задимленості, загазованості, загрози вибухів, обвалів, зсувів, затоплепь, радіаційного та бактеріального зараження, інших небезпечних проявів.

(Витяг із Закошу України«Про аварійно-рятувальні служби а)

Стаття 5. Прана громадян України у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного

характеру

Громадяни України у сфері захисту населення і територій під надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру мають право на:

отримання інформації про надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, що виникли або можуть виникнути, та про заходи необхідної безпеки:

забезпечення та використання засобів колективного н індивідуального захисту, які призначені для захисту населення від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у разі їх виникнення;

звернення до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту' від надзвичайних ситуацій техпогениого та природного характеру;

відшкодування згідно із законом шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну' внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

компенсацію за роботу у зонах надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

соціально-психологічну підтримку і медичну допомогу, в тому* числі за висновками Державної служби медицини катастроф та/або лікарсько-трудової комісії, на медіпсо-реабілітаційне відновлення у разі отримання важких фізичних та психологічппх травм; інші права у сфері захисту' населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру відповідно до законів України.

Стаття 34. Обов’язки громадян України у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного

характеру

Громадяни України у сфері захисту' населення і території! від надзвичайних ситуацій техпогениого та природного характеру зобов’язані: дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог екологічної безпеки;

вивчати основні способи захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, надання пертої медичної допомоги потерпілим, правила користування засобами захисту;

дотримуватися відповідних вимог у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

(ст. 5, 34 — витяг із Закону України чПро захист населення і тери-тпрій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру»)

У далекій країні жив велетень. Щороку п одип і той самий день пін спускався л гір, підходив до міської брами і починав погрожувати мешканцям міста.

— Нехай найхоробріпіий із вас вийде на бій зі мною! — волав велетепь громовим голосом. — Інакше я перетворю це місто па купу сміття.

Щороку міська брама відчинялася, і один воїн виходив на бій з велетнем. Той, побачивши жертву, реготав і насміхався з людей:

 

— Оце і є найхоробрігаий із вас? Та я вб’ю його одним ударом.

І ще жодному воїну не вдалося хоча б вихопити меча, усі вони стояли, пемов зачакловані, аж доки сокира велетня зносила їм голову.

Одного разу напередодні страшної події до міста завітав хоробрий лицар.

Побачивши зажурені й налякані обличчя перехожих, він запитав у них, що сталося.

— Це все через велетня, — почув у відповідь.

— Якого ще велетня? — здивувався лицар. І люди розповіли йому про свою біду.

— Побачимо, що це за велетепь, — сказав лицар. — Цього разу я сам битимуся з ним.

Того дня, коли велетепь з’явився біля міської брами, лицар уже чекав на нього з мечем у руках. Побачивши велетня, він був вражений його розмірами й страшпим виглядом і мало не пожалкував про своє рішення. Та відступати було пізпо, і лпцар, зібравши в кулак всю свою відвагу, руїппв на велетня.

 

Ступившп кілька кроків, пін помітив, що велетепь не лише пе збільппшся (як це мало б бути прп наближенні), а, навпаки, навіть трохи зменпшвся. Лицар руншп далі, не відводячи очей від супротивника. Та що ближче він підходив, то меншим ставав велетепь. Він меіппав і меншав просто па очах. А коли лицар підійшов до нього впритул, то побачив, що па зріст велетень не більш як тридцять сантиметрів.

— Хто ти? — запитав лицар, схилившись над ним.

— Моє ім'я Страх, — відповів велетень і розтанув у повітрі.

Особисті навички виживання у надзвичайних ситуаціях

Часто люди, які потрапили п надзвичайну ситуацію, поводяться неадек-ватпо. Дехто починає кричати і хаотично бігати, хтось ціпеніє і не може попорухиутися. Де тому, що страх, який сигналізує про небезпеку, надто сильний і заважає людині раціонально мислити іі приймати ріпіенпя. Тому в будь-якій иебезпечпій ситуації треба передусім намагатися зберігати спокій.

1. Прочитайте притчу «Як здолати велетням. Обговоріть життєві ситуації, коли страх позбавляв людей сил і паралізовував волю.

2. Що, па пашу думку, допомагає рятупальппкам зберігати спокій у найскладніших ситуаціях?

З8. Як можна запобігти впникнепіпо паніки? Пригадайте відомі вам прийоми самоконтролю і приклади позитивного мислення.

Незважаючи на величезну роль ряту пал ьпих служб, виживання людини у надзвичайній ситуації передусім залежить від неї самої.

1. Оціни свої особисті якості та навички, необхідні для виживання, за десятибальною шкалою:

психологічна шьтаїптопаиість па виживаппя; навички ефективного спілкування; навички лідерства і роботи в команді; уміння оцінювати ризики і приймати виважені ріпіепня; навички поведінки в конкретних НС (наприклад, під час пожежі);

уміння користуватися рятувальним спорядженням; уміння взаємодіяти з аварійно-рятувальппми службами; уміння надавати невідкладну допомогу'.

2. Визнач середнії! бал. Поміркуй, як його можна підвищити.

Надзвичайні ситуації — це події, які порушують нормальні умови життя людей, призводять до їх загибелі та/або значних матеріальпих втрат чи істотного погіршення етапу довкілля.

За походженням НС поділяють на такі види: природні, техногенні, соціальні (соціально-політичні) та воєнні, а за рівнем загрози — надзвичайні ситуації загальнодержавного, регіопального, місцевого та об’єктового рівнів. Для запобігання НС і ліквідації їх наслідків в Україні створено єдину державну систему. Одним із її елемеп-тів є аварійно-рятувальні служби.

Незважаючи па величезну роль рятувальних служб, виживання людини у надзвичайній ситуації передусім залежить від її особистих якостей і навичок.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:05, Переглядів: 4666