Народна Освіта » Географія » § 42. Охорона природи в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 42. Охорона природи в Україні

Які природоохоронні об'єкти України вам відомі?

Пригадайте, ідо є причиною створення Червоної та Зеленої книг України?

 

ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД УКРАЇНИ. Охорона природи — це заходи, спрямовані на збереження та відтворення як окремих її компонентів, так і їх поєднань у прщюдно-терито-ріальних коміихексах (ПТК). Для цього в Україні створено при іюдно-заповідіши фонд та програму перспективного розвитку заповідної справи. Природно-заповідний фонд це природні комплекси чи об’єкти, які мають особливу рекреаційну, ес тетичиу та наукову ціппість з різноманітним ландшафтом та різновидом рослинності й тваринного світу. Основною метою фонду є збереження цілісності природи. Наша країна нале жить до територій з малою заповідністю.

I Іригадайте з курсу географи, яку ви вивчали в 7 класі, яку діяльність здійснює ЮНЕСКО.

 

Біосферні заповідники створені для охорони найбільш типових природних об’єктів із метою фонового моніторингу коптролю за станом навколишнього середовища в результаті порівняння природних і сусідніх антропогенних ландшафтів. У біосфери и X заповідниках виділяють такі зони: заповідну (до неї можуть потрапляти лише науковці), буферну (для запобігання негативному виливу на заповідну зону антропогенних ландшафтів на прилеглих територіях), антропогенних ландшафтів (включає території традиційного землекористування, які не суперечать завданням охорони заповідної зони). В Україні налічується чотири біосферпих заповідники, які с визнаними на міжнародному рівні: Лсканія Нова. Карпатський, Ду найеький, Чорноморський. В цих прщюдоохоронних об’єктах забезпечується найвищий ступінь охорони природного середовища та зберігається недоторканість ландшафтів в заповідній зоні. Діяльність всіх біосферних заповідників узгоджується згідно з міжнародними домовленостями та угодами. Координацію дій біосферних заповідників здійснює IOIII1XJKO

Природні заповідники — це об’єкти найвищого ступеня охорони. їхнім аналогом є заповідна зона біосферних заповідників. На територіях природних заповідників заборонено будувати споруди, шляхи масового користування, лісосплав, вилов і знищення тварин, птахів, проліт літаків і вертольотів нижче як 2 000 м над зем лею. Не можна розкладати вогнищ, влаштовувати місця відпочинку, стоянки транспорту, а також проїжджати й проходити стороннім особам. В Україні є 19 природних заповідників загальнодержавного значення. Найвідоміші з них Кримський. Карадазький. Український степовий, «Медобори», «Розточчя», Канівський, Поліський.

Національні природні парки — це природоохоронні, рекреаційні, культурно-освітні, науково-дослідні установи загальнодержавного зна-

1.    За картою визначте зони згущення природоохоронних об єктів.

2.    Які природні заповідники є в Україні? Де вони розташовані?

3.    Які об’єкти природно-заповідного фонду розташовані в межах області, в якій ви проживаєте?

чення. Вони створені з метою збереження, відтворення та ефективною використання природних ландшафтів. Найбільше природних парків ; Карпатах: «Синевір». «Уманський». «Соколівські Бескиди», »Гуцуль щина». Відомими є й такі національні парки як: Шацький, «Подільськ Товтри», «Святі гори».

Регіональні ландшафтні парки створюють для охорони типових дл> певної місцевості ландшафтів та організованого відпочинку населення Найдавнішим таким парком є «Дністровський киньйон>> (Тернопільські область). Ландшафтні парки поширені майже но всій Україні, найбільші їх у Донецькій, Полтавській та Львівській областях, в Криму. Зокрема на Львівщині функціонують «Нидсянський» та «Верхньодніпровські Be скиди», на Донеччині Регіональний ландшафтний парк «Меотида».

У заказниках здійснюється збереження одного або кількох видів рос лин чи тварин, окремих компонентів природи. Розрізняють лісові, зооло річні, гідрологічні, геологічні ландшафтні заказники. Вони охошіююті найбільшу площу серед природно-заповідних територій.

Окремі унікальні природні утворення оголошено пам'ятками природи. Ними можуть бути печери, геологічні відслонення, горби, річкові острови, дерева, джерела тощо. їх η Україні майже 3 тис.

 

Заповідні урочища — це природоохоронні лісові, степові, болотні та інші відокремлені цілісні ландшафти, що мають важливе наукове, природоохоронне й естетичне значення, створені з метою збереження їх природного стану.

Ботанічні сади створюються для охорони, вивчення, акліматизації, розмноження та господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори. В Україні найвідоміші Шиїтський ботанічний сад у Ялті та Національний ботанічний сад їм. М. Гришка в Києві.

Дендрологічні парки створюють для збереження різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій у спеціально підготовлених умовах. Відомі такі дендрологічні парки: «Софіівка» (м. Умань, Черкаська область), «Олек сандрія* (м. Біла Церква, Київська область), «Тростянець» (Чернігівська область). Розміри та флора парків є вражаючими. Зокрема, площа «Олександрії* перевищує розміри європейської держави Монако. В цьому парку є рідкісні рослини: тюльпанове дерево, гінкго дволопатеве, сосни та дуби кількасотлітнього віку.

Зоологічні парки діють у містах Києві, Харкові, Миколаєві, Одесі, Ялті (АР Крим), Мена (Чернігівська область), Бердянськ (Запорізька область), емт Сартана (Донецька область) та інших населених пунктах

Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва — антропогенні ландшафти рекреаційного призначення, що потребують постійного догляду. Вони є в багатьох населених пунктах.

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОЛОГІЧНА МЕРЕЖА. Екологічна мережа це єдина просторова система, яка охоплює: природні ландшафти, що підлягають особливій охороні, природно-заповідні, курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, поле та водозахисні землі. Передбачається, що національна екологічна мережа України стане частиною загальноєвропейської, яка створюється для збереження біологічного і ландшафтного різноманіття в країнах Європи.

Функцію екокоридорів виконують видовжені природні елементи: гірські пасма, річкові та балкові системи, захисні лісові смуги тощо. Виділяють чотири широтні національні екологічні коридори: Поліський — в зоні мішаних лісів, Галицько-Слобожанський у лісостеповій зоні. Південноукраїнський — у степовій зоні, Прибереж-номорський — на узбережжі Чорного й Азовського морів. Меридіональні природні коридори формуються в доли нах Дніпра, Дунаю, Дністра, Південного Бугу, Західного Бугу. Сіверського Дінця.

МОНІТОРИНГ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. Сьогодні, в часи стрімкого розвитку технологій, індустріалізації, хімізації та накопичення відходів, природно середовище потребує дбайливого ставлення. Для цього необхідно здійснювати його моніторинг (англ, monitoring — кон троль). Це — система спостережень і контролю за станом природних та антропогенних ландшафтів, за процесами та явищами, що в них відбуваються, для раціонального використання природних умов і ресурсів та їх охорони.

Залежно від об'єктів спостереження моніторинг с: геофізичний (спостереження за землетрусами), атмосферний (за етапом повітря), клі машинний (за погодою, несприятливими кліматологічними явищами, зміною клімату), гідрологічний (за станом малих річок, інших поверхневих і підземних вод), ґрунтовий (за ґрунтовим покривом), біологічний (за рослинністю і тваринним світом), біосферний (за природними процесами і явищами в географічній оболонці), геоекологічний (за впливом людської діяльності на природне середовище), санітарно-гігієнічний (за умовами життя й діяльності людини). За охопленням території моніторинг є: місцевий (здійснюється на окремих підприємствах, у містах, на ділянках ландшафтів), регіональний (у межах області, на територіях природних та економічних регіонів), національний (у загальнодержавному масштабі) та глобальний (спостереження за станом навколишнього середовища на всій планеті, що проводиться па основі міжнародних угод).

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Природно-заповідний фонд — це природні комплекси чи об'єкти, які мають особливу рекреаційну, естетичну та наукову цінність з різноманітним ландшафтом та різновидом рослинності й тваринного світу.

2.    Найважливішими природоохоронними об'єктами в Україні є біосферні та природні заповідники і національні природні парки.

3.    Національна екологічна мережа формується як складова частина загальноєвропейської екологічної мережі.

4.    Моніторинг — це система спостережень і контролю за станом природних та антропогенних ландшафтів, за процесами та явищами, що в них відбуваються, для раціонального використання природних умов і ресурсів та їх охорони.

5.    Моніторинг розрізняють залежно від об’єктів спостереження та за охопленням території. 40

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:58, Переглядів: 3510