Народна Освіта » Географія » § 27. Живлення і режим річок

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Живлення і режим річок

Пригадайте, якими водами живляться річки. Що таке водний режим? Поміркуйте, за рахунок чого поповнюються запаси води у найближчій до вашої домівки річці.

ЯК КЛІМАТ ВИЛИВАЄ НА ЖИВЛЕННЯ РІЧОК. На живлення річки, тобто поповпеїпія її подою, як пи вже знаєте, впливає клімат місцевості, по якій попа тече. Адже цей процес пов’язаний з атмосферними опадами. Він залежить під того, коли (у холодну чи теплу пору року), в якому стані (твердому чи рідкому) здебільшого випадають опади, чи інтенсивно вони випаровуються, чи просочуються у ґрунт.

Джерела живлення річок різні. Річки України живляться дощовими, талими сніговими, льодовиковими та підземними водами. Наприклад, Дніпро, Південний Буг мають переважно (60%) снігове живлення, річки Карпат — дощо-пе. Від джерела живлення залежить кількість води і зміна її рівня в річці протягом року.

ΒΟ,Ί,ΗΙΙΙΙ і’КЖИМ. Річки України це річки помірного кліматичного поясу і мають мішане живлення залежно під ПОЇЖ року. Взимку річки поповнюються підземними, весною сніговими, влітку — дощовими та льодовиковими, восени — дощовими водами. Тож і рівень води в річці в різні нори року неоднаковий. Відповідно відбуваються зміни температури води, швидкості течії та інших характеристик.

Тобто змінюється водний режим. Протягом року, залежно від кліматичних умов, рівень води в річці неоднаковий і може іс тотно коливатися: підійматися або знижуватися. Періоди водного режиму за характеристикою рівня води ділять на повінь, межень і паводки.

Повінь відбувається щорічно в певний сезон року, відзначається тривалим і значним підняттям рівня води й найбільшою водністю. Павод ким властиве раптове підвищення водності річки в межах річного циклу під час сильних дощів чи відлиги. На відміну від повені, паводки — нерегулярні.

Рівень води у період паводку на деяких річках може значно перевищувати той, який фіксуються під час повені. Досить значні повені бувають на річках Карпат. У разі дощового живлення повінь настає в період дощів, у разі снігового навесні, льодовою влітку. На річках, що беруть початок на схилах високих гір, буває дві повені: навесні, під час танення снігу, та влітку, під час танення льодовиків. Наводки та повені іноді призводять до катастрофічних наслідків: затоплюють міста й села, руйнують житла, знищують посіви й змивають верхній родючий шар грунту.

Улітку, коли відбувається сильне випаровування, рівень води в річці падає, настає межень — період (не менш як 10 днів) внутрішньорічного циклу, протягом якого в річці спостерігаються найменші рівні й витра-

ти води. У цей час річка живиться в основному иідземними водами. Межень на річках України буває літня й зимова. Літня настає в результаті поглинання води поверхнею й високою випаровуваністю, зимова через відсутність поверхневого живлення. На річках, що протікають територією, де відбувається зміна холодної та теплої пори року, зокрема й в Україні, взимку спостерігається льодостав — період нерухомого льодового покриву на річці.

ГУСТОТА РІЧКОВОЇ МЕРЕЖІ. Річкова сітка па території України неоднакова. Так, у північній частині країни річок протікає більше, ніж у південній. Густота річкової мережі це показник розгалуження річкової системи. Виражається відношенням сукупності довжин річкового ба- 23 24 25

сейну річок до площі території, по якій вони течуть. Середній показник густоти річкової мережі становить 0,25 км/кмг.

Формула обчислення витрати води в річці:

W = S * V, де W- витрата води (м25/с),

S — площа поперечного перерізу річки (M25)1

V— швидкість річки (м/с).

Задача 1. Ширина річки — 20 м, середня глибина — 1,5 м, швидкість течії річки — 2 м/с. Визначте витрату води в річці на цій ділянці. Розв язання:

1)    Визначимо площу поперечного перерізу річки (S) за формулою:

S = LU * h;

S = 20 м * 1,5 м = ЗО Mj

2)    Визначимо витрату води у річці:

W = ЗО м25 * 2 м/с = 60 м25

Задача 2    (для самостійного

розв’язування). Визначте витрати води на лінії перерізу русла річки, якщо відомо, що швидкість течи річки станови іь 4 м/с, її ширина — 41 м, а глибина — 2,2 м

 

Найбільша її густота в Українських Карпатах 2-2,5 км/ км24. На сході України цей показник дорівнює 0,5 км/кмг, на півдні країни (в Кримських горах) — 0,7 км/км24.

На формування річкової мережі впливають геологічна (водопропикливість гірських порід) та тектонічна будови території, фізичні та водні властивості ґрунтів, залісонїсть (сприяє збагаченню запасів ґрунтових вод у процесі повільного танення снігу), кліматичні особливості (опади, температура, циркуляція атмосс|к*ри, величина снігового покриву тощо).

РІЧКОВИЙ СТІК. ВИТРАТИ ВОДИ. Водність річок щороку змінюється. Річковий стік — це об’єм води, що протікає в річці за рік і формується в результаті випадання дощу» танення снігу і льоду. Характерною особливістю річкового стоку є нерівномірність у часі. Більша його частина припадає на весну, коли настає повінь.

Води річок витрачаються на потреби промислових підприємств (для виробництва продукції), сільського господарства (зрошення земель, полив полів), побутові ПОТ1>еби людини. Поповнюються запаси води атмосферними опадами.

В Україні в середньому випадає 609 мм опадів на рік, 83 мм потрапляє у річки, решта випаровується.

Витрати води у річці це об’єм води, що протікає за поперечний переріз річки за одиницю часу. Витрати води в річці обчислюють у літрах за секунду (л/с) або в кубічних метрах за секунду (м25/с).

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Живлення річки — це постійне її поповнення водами. Живлення більшості річок України є мішане.

2.    Водний режим це коливання рівнів і витрат води, представлене такими станами річки, як повінь, паводок, межень.

3.    Живлення і режим річки, густота річкової мережі передусім залежать від кліматичних умов.

4.    Річковий стік — це об'єм води, що протікає в річці за рік і формуєгься в результаті випадання дощу, танення снігу і льоду. 26 27 28 29 30

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:33, Переглядів: 3825