Народна Освіта » Географія » § 22. Кліматичні особливості України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 22. Кліматичні особливості України

Пригадайте, за якими показниками характеризують клімат? Як читати кліматичну карту?

ГЕОгалактика. Кожний рік метеорологічних спостережень в Україні є несхожим на інший, проте, віднедавна 2013 рік вважається роком метеорологічних рекордів. Зокрема: За зиму випало 260 мм опадів, що на 120 мм більше від норми. 15 березня рясні снігопади заблокували рух у захід них областях України. На залізниці виникли проблеми з рухом потягів — деякі поїзди затримувалися на 10 год.

Протягом 22-23 березня вперше за 100 років протягом двох діб випало більше 50 мм опадів, що дорівнювало місячній нормі. У ці дні черговий сніговий рекорд встановив і Київ. У столиці випало 60 мм опадів — подібного не було за всю 132-річну історію метеоспостережень.

Весна у столиці, за словами синоптиків, виявилася найкоротшою за всю історію спостережень: розпочавшись 31 березня, вона закінчилася 25 квітня. Вже 26 квітня настало метеорологічне лгто.

Осінь побила 90-річний рекорд за рівнем опадів. У вересні їх випало від 100 до 214 мм, що є нормою двох — чотирьох місяців. Сильні дощі спричинили потужну повінь на Одещині.

З 14 до 17 жовтня аномальні тумани оповили більшість міст України. Видимість знизилася спершу до 500 м, а згодом —■ до 100-300 м. На зміну туманам прийшла несподівана, майже літня спека. Температура повітря у Києві 28 жовтня, побила рекорд, встановлений у 1895 р. Зіставте свої спостереження за погодою, які ви вели в попередніх класах, з середніми кліматичними показниками України й зробіть висновок щодо їх від повідності чи невідповідності. Спробуйте пояснити, чому відбуваються значні відхилення від норми.

 

РОЗПОДІЛ КЛІМАТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У МЕЖАХ У КРАЇ IIII. Важливими характеристиками клімату є температура, вологість повітря, опади, коефіцієнт зволоження.

Протягом року температура в Україні змінюється пара лельно до змін сонячної радіації, відстаючи на один місяць. Середня багаторічна температура в Україні перебуває в межах 4 б °С... +7 0C на півночі й до +12    +13 0C на півдні.

Середня тривалість безморозного періоду в південній частині України становить 260-270 днів. На півиічпому сході країни та в Криму — до 170 днів.

Температурний режим улітку й узимку, а також у весняний та осінній періоди істотно змінюється територіально. Періоди, коли середньодобова температура повітря перевищує 20 cC, на півдні тривають до трьох місяців, на заході і півночі — лічені дні. Періоди морозів з середньою температурою повітря, нижчою 0 °С, здебільшого тривають два місяці иа півдні і п’ять — на північному сході.

На кліматичтгай режим України значною мірою впливає кількість опадів та їх розподіл за регіонами, місяцями і порами |хжу. Найбільше опадів на рік вішадає в Українських Карпатах: 700 мм 800 мм у передгір’ях, до 2000 мм — на найвищих хребтах. Середня кількість опадів у Кримських горах становить 600 мм. На вершинах Кримських гір вона може сягати 1 100 мм. На решті території цей показник с тановить: близько 750 мм на заході, майже 350 мм на південному сході. Такий розподіл опадів є наслідком панування у південно-східних районах антициклонів, іцо приходять зі сходу, а в північно-західних — циклонів атлантичного походження. У посушливі роки кількість опадів значно знижується.

Важливим показником є також сніговий покрив: його тривалість, висота, час появи і танення. Він є добрим джерелом поповнення грунтів вологого та засобом захисту рослини від вимерзання. Висота снігового покриву в Україні найбільша в гірських районах, особливо в Карпатах. У горах максимальна товщина снігового покриву зафіксована на значних висотах. Наприклад, у високогірних районах Івано-Франківської і Закарпатської областей середня його товщина часто перевищує 30-40 см.

Ступінь зволоження території залежить від співвідношення між кількістю опадів та їх випаровування?4 — надходженням в атмосферу водяної пари з поверхні Грунту, води, [юелигт. Кількість вологи, яка може випаровуватись за повної температури, називають випаровуваністю. ІЦо вища температура, то більший показник випаровуваності. На те-

риторії України у теплий період року він становить: 850 мм на північному заході та 1100 мм на півдні.

Географія на щодень

 

У народі кажуть: "До Миколи (свята Миколая Чудотворця 22 травня) не сій гречку і не стрижи овечку». Поміркуйте, які характеристики клімату України відображено в цій приказці?

 

Зволоження території характеризують за відношенням річної кількості опадів до випаровуваності за той самий період. Тобто визначають коефіцієнт зволоження. Якщо річна кількість опадів дорівнює випаровуваності, то коефіцієнт становить одиницю. Таке зволоження є достатнім. Коли по кавник зволоження менший за одиницю, то зволоження недостатнє. На території України коефіцієнт зволоження становить: 0,8-1,0 — у лісовій зоні і 0,4 0,6 — у степовій.

Отже, загальними територіальними особливостями клімату України е зростання температури повітря з півночі на південь та із заходу на схід (улітку). Також — закономірне збільшення відносної вологості повітря зі сходу на захід і з півдня на північ.

РІЧНИЙ ТА СЕЗОННИЙ ХІД КЛІМАТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ. Кліматичні показники МІНЛИВІ П]ЮТЯГОМ року. В Україні чітко виділяють чотири пори року: зима, весна, літо, осінь.

Узимку земна поверхня отримує мало сонячного тепла. Збільшується хмарність. Сонце найнижче стоїть над горизонтом: на півночі кут сонячних променів становить 15®, на півдні 23*. Зима помірно м’яка на захо ді та прохолодна на сході й на південному сході нашої держави. Пом'якшення клімат>' спричиняє вплив атлантичних повітряних мас. У січні середня температура 8 °С у західній рівнинній частині України, 1 °С — у східній частині. На Південному березі Криму температура становить 14 °С. Опади представлені переважно у вигляді снігу. Над територією панують антициклони, які формують морозну, безхмарну погоду. У лютому активізуються циклони і приносить відлигу, потепління, хмарну вітряну погоду з дощем та снігом.

Весна є перехідною норою року від зими до літа. Характеризується нестійкою погодою. Температури під 0 °С до 115 °С. Тому навіть у квітні можливі заморозки. Зрідка вони бувають навіть у травні.

Літо тепле, а на півдні — жарке, посушливе. Кут падіння сопячіпіх променів на земну поверхню становить до 65°. Характерні температури

 

 

1.    Охарактеризуйте кліматичні особливості Центральної України.

2.    Де в Україні випадає найбільше, а де — найменше опадів?

3.    Які вітри переважають у січні, а які — в липні?

4.    Зіставте кліматичні показники Ужгорода та Луганська. Про що вони свідчать?

16 °С... ·* 24 °С, які зростають з півночі па південь. Найбільше опадів випадає у вигляді дощу.

Осінь — перехідна пора року від літа до зими. В цей період температура знижується від +15 ЙС до 0 °С, значно зростає кількість атмосферних опадів, циклонів. У листопаді настають заморозки і земля покривається снігом. Погода нестійка.

K-1IIVIATM Ч Η Λ КАРТА. Усі кліматичні показники певної території відображають кліматичні карти. Розподіл температури повітря на території України можна простежити за ізотермами — лініями, що з'єднують місці з однаковою температурою повітря. Ізотермами синього кольору на кліматичній карті позначають значення середньої температури січня, а ізотермами червоного кольору середню температуру липня. Значення максимальних і мінімальних температур повітря позначено цифрами від повідного кольору біля назви населеноію пункту.

Способом кольорового фону на карті зображають розподіл кількості опадів на території. Пе|>еважаючий напрямок вітру передають за допомогою стрілочок.

На кліматичній карті зазвичай присутпі кліматичні діаграми, що характеризують кліматичні особливості різних частин території України.

РЕГІОНАЛЬНІ ВІДМІННОСТІ КЛІМАТУ. У зв’язку із зростанням континентальності клімату з північного заходу на південний схід, збільшенням річних амплітуд коливання температур, зменшенням кількості опадів на території України виділяють різні кліматичні пояси та області. Територія нашої держави розташована у межах помірного та субтропічного кліматичних поясів.

Користуючись цією схемою і тема-- тичною картою, визначте навітряні і підвітряні схили Карпат, Кримських гір.

 

Помірний кліматичний пояс займає найбільшу територіальну площу країни. Температурний режим цього поясу характеризується середніми температурами липня під +19 °С до +23 °С, які зростають у напрямку з північного заходу на південний схід. Середні температури січня стаповлять 7 °С... -З °С. Амплітуда температур — 25 °С. Середньорічна кількість опадів на рівнинній території зменшується з північного заходу 800 900 мм на піпденний схід до 300 мм.

Атлантико континентальна кліматична область поділяється на підобласті: Закарпатську, Українських Карпат,

Рівнинну'. .Закарпатська кліматична підобласть характеризується теплим, довгим літом (не календарним), яке за температурними показниками триває з травня до вересня. Температура найтеплішого в році місяця (липня) становить в середньому 20 °С. Зима м'яка, середня температура -2 °С. Опади випадають здебільшого у вигляді дощу влітку. Річна кількість: 700-750 мм.

Кліматична підобласть Українських Карпат сформувалася під впливом коливань літніх та зимових температур, які різняться з висотою. Опадів випадає від 600 мм до 1 500 мм. IIa кліматичні умови виливають атлантичні циклони, які формуються над Атлантичним океаном.

Рівнинна кліматична підобласть займає північну частину України (Полісся й лісостепову природну зону). Середні температури липня: +19 Ч\..+22 uC, січня: -4 ^0...-8 °С. Опади формуються під виливом атлантичних циклонів, їхня кількість зменшується у напрямку з північного заходу на південний схід від 750 мм до 350 мм на рік.

Континентальна кліматична область характеризується теплим, довгим, посушливим літом. Щороку спостерігаються суховії, посухи, пилові бурі. Літні температури становлять +20 °С...+22 :'С. Зима м'яка, помірно прохолодна з нестійким сніговим покривом та температурою -2 'C...-7 cC. Опадів випадає у напрямку зменшення з півночі на південь від 400 мм до 350 мм на рік.

Субтропічний кліматичний пояс охоплює гірський Крим. Середній показник температури плітку: 20 °С, взимку: -З °С...+5 °С. Значна кількість опадів: 900-1 100 мм.

Південний берег Криму розташований у межах субтропічного кліматичного поясу середземноморського типу. Літо спекотне, із температурою липня + 24 °С. Зима волога, тепла з температурою 4 С. Кількість опадів становить 500 мм на рік. Зволоження є недостатнім. Панують тропічні повітряні маси.

ч    *

Пригадайте, що належить до невичерпних багатств природи. Поміркуйте, чому кліматичні ресурси ще називають агрокліматичними.

 

K-Il МАТІ ІЧІІІ Pl Х'М’СИ. Кліматичні ресурси — це невичерпні багатства природи. До них належать тепло, світло та вологість. Ці ресурси ще називають агрокліматичнимк (сільськоіосподарськими).

Україна належить до країн з комфортним кліматом. Помірний клімат із достатньою кількістю опадів на більшій частині території є сприятливими для життя, господарської діяльності та відпочинку населення. Проте вплив циркуля-

ційних процесів зумовлює часту повторюваність несприятливих явищ погоди у різні роїш.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    На кліматичний режим України значною мірою впливає кількість опадів, іх розподіл за регіонами, місяцями і порами року. Найбільше опадів на рік буває в Українських Карпатах.

2.    Ізотерми — це лінії, що з’єднують на кліматичній карті місця з однаковою температурою повітря.

3.    Ступінь зволоження території залежить від співвідношення кількості опадів та їх випаровування, тобто від надходження в атмосферу водяної пари з поверхні грунту, води, рослин.

4.    Територія України розташована у кон гинентальному та субтропічному кліматичних поясах, клімат яких, через неоднозначний вияв кліматичних чинників, регіонально різниться навіть у межах одного поясу. Тому виділяють кліматичні області та підобласті.

5.    Складовими елементами кліматичних ресурсів є тепло, світло та вологість, їхня кількість є достатньою для розвитку рослинництва.

1.    Охарактеризуйте особливості клімату України?

2.    Яка середня кількість опадів характерна для різних регіонів України? Від чого залежить цей показник?

3.    Яка середньорічна температура повітря характерна для території України?

4.    Де спостерігається в Україні найнижча місячна температура?

5.    Від чого залежить коефіцієнт вологості?

6.    Що таке кліматичні ресурси? Яка їхня роль для ведення сільського господарства країни?

Визначення вологості повітря за заданими показниками

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобиться інформація про показники вологості повітря, розміщена на метеорологічних сайтах:meteo.ua, smoptik.ua та ін.

1.    Використовуючи дані, розміщені на метеорологічному сайті (на вибір), обчисліть середній показник вологості повітря кожного з семи днів минулого тижня (для обчислення використайте дані 06.00, 12.00, 18.00, 24.00 годин).

2.    Запишіть у табл. 11, накреслену в зошиті за зразком, отримані середні показники вологості повітря.

Таблиця 11

День тижня

Вологість повітря, %

Понеділок, 15 березня

73

 

3.    Побудуйте графік вологості повітря.

4.    Зазначте, для яких галузей господарства чи ведення яких робіт показник вологості повітря має важливе значення.

У яких кліматичних поясах розташована Україна? Який з них переважає?

 

НЕСПРИЯТЛИВІ

ПСГОДНО-КЛІМАТИЧНІ ЯВИЩА ТА ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Що таке сезонність кліматичних умов?

Які явища погоди вважають несприятливими?

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:25, Переглядів: 5649