Народна Освіта » Географія » § 24. Регіональні відмінності клімату

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Регіональні відмінності клімату

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

Що таке кліматичний пояс і тип клімату?

В яких кліматичних поясах розташована Європа?

І Кліматичні пояси і типи клімату. Більша частина нашої країни розташована в помірному кліматичному поясі, і лише Південний берег Криму та південні схили Кримських гір до висоти 600 м над рівнем моря -у субтропічному (мал. 57). На території України в межах помірного поясу виділяють дві кліматичні області — Атлантико-континентальну і Континентальну.

Атлантико-континентальна область охоплює північні й центральні райони країни та Українські Карпати. Клімат цієї області визначається впливом вологих повітряних мас з Атлантичного океану і Середземного моря, що надходять із західними вітрами, циклонами й антициклонами. Узимку сюди вторгаються арктичні повітряні маси, зумовлюючи різке зниження температури повітря. Улітку тут відчувається вплив тропічного повітря, інколи дуже сухого. В окремі роки температурний режим і режим випадання опадів може різко змінюватися залежно від співвідношення різних типів повітряних мас. Проте загалом клімат області характеризується помірно теплим літом і помірно холодною зимою. В Атлантико-кон-тинентальній області спостерігаються певні кліматичні відмінності, що пов'язано зі значним її простяганням із заходу на схід. Найпомітніші вони в Українських Карпатах. Саме наявність цих гір зумовила виділення

в межах області трьох кліматичних підобластей: Рівнинної, Закарпатської і Українських Карпат.

Рівнинна кліматична підоблисть відображає кліматичні риси, характерні для області загалом. Закарпатська кліматична підоблисть вирізняється м’якою зимою із частими і тривалими відлигами, коли температура повітря може підвищуватися до +10 °С. Тому стійкий сніговий покрив формується не щороку. Теплий період триває понад 9 місяців. Пересічна температура липня становить +20 cC. Середньорічна кількість опадів сягає 600—900 мм, більшість з них випадає теплої пори року. Для кліматичної підобласті Українських Карпат характерні нерівномірний розподіл опадів по території та значні температурні контрасти. Зима тут переважно прохолодна, хоча в окремі роки й м’яка і з тривалими відлигами. Літо також прохолодне й вологе, з частими дощами і вітром.

Клімат континентальної області формується переважно під впливом континентальних повітряних мас помірних широт, а також видозмінених арктичних і тропічних мас. Характерними рисами клімату цієї області є високі температури й недостатня кількість опадів, а отже і зволоження. Літо T\T посушливе й тепле, а в окремі роки - жарке. Пересічні місячні температури +20...21 0C і зростають у південному і південно-східному напрямках. Зима помірно холодна, іноді м’яка з пересічними температурами від -20 0C на півдні і південному заході до -7 °С на півночі і північному сході області. Однак під час вторгнення арктичних повітряних мас бувають різкі зниження температури до —ЗО 0C і нижче. Річна кількість опадів зменшується з півночі на південь від 450 до 300 мм.

 

Географічне положення Кримських гір на межі помірного і субтропічного кліматичних поясів зумовило виділення їх в окрему кліматичну область. Кліматичні умови області Гірського Криму дуже своєрідні, що пояснюється перепадами відносних висот поверхні, наявністю схилів різної крутизни і орієнтації, розвитком місцевої атмосферної циркуляції повітряних мас. Пересічна температура влітку становить тут +20 °С, а взимку сягає —3...-5 °С, хоча іноді знижується й до -25 °С. Області властиве високе зволоження і значна сума опадів (до 1100 мм) завдяки зливовим дощам улітку і снігопадам узимку, які випадають переважно на навітряних схилах гір.

В області Південного берега Криму панує субтропічний тип клімату. Від впливу холодних повітряних мас із півночі область захищена Кримськими горами. Пом’якшує клімат і море, яке не замерзає. Тому зима тут м’яка і волога, літо посушливе і жарке.

Пересічна температура повітря влітку становить +23...25 cC, а взимку - +2...4 5C. Річна кількість опадів коливається від 300 до 600 мм, випадають вони переважно взимку (мал. 58).

Використавши кліматичні карти (мал. 54, 55, 56), проаналізуйте особливості річного ходу температури повітря та опадів у вашому населеному пункті, визначте тип клімату в ньому.

І Як визначати особливості клімату різних регіонів України за кліматичними діаграмами (Готуємося до практичної роботи „Y? 6).

Оскільки територія України розташована переважно в помірному кліматичному поясі, буває важко за даними кліматодіаграми визначити тип клімату. Тому пропонуємо, аналізуючи кліматодіаграми, дотримуватися певної послідовності та звертати увагу на конкретні особливості хода кліматичних показників. Починати аналіз слід з температури повітря впродовж року: які показники температури переважають узимку (дуже низька, не даже низька), а які - влітку (до +20 °С, понад +20 cC), яка амплітуда коливання річної температури (незначна, значна). Зробити проміжний висновок про те, клімат більш континентальний чи ближчий до морського. Аналізуючи кількість опадів і характер їх випадання, слід звертати увагу на те, скільки опадів випадає за рік, випадають опади цілий рік чи ні, рівномірно розподіляються чи ні, коли їх більше - улітку чи взимку. Далі варто порівняти дані діаграми з кліматичною картою і зробити висновок про кліматичний пояс, область і тип клімату в пункті, дані про клімат якого зображено на кліматодіаграмі. Якщо на діаграмі підписано висоту пункту над рівнем моря, також звертайте на це увагу, оскільки для визначення клімату особливо в гірських чи передгірських районах України, це має важливе значення.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 6

Встановлення особливостей клімату різних регіонів України за аналізом карт і кліматичних діаграм.

ГОЛОВНЕ

Гіи^/ишипии Iiuitni^iU ήίιιιι IiIiUiIi uiluil'in ГіІГі'іиїїІяи·)·

Континентальний тип клімату охоплює південні території України.

Особливими кліматичними умовами відрізняється клімат у Закарпатті, у горах та на Південному березі Криму.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Які риси помірно континентального клімату?

2.    Як різниться клімат Атланти ко-континентальної і Континентальної областей?

3.    Чому клімат Південного берега Криму суттєво відрізняється від клімату більшої частини території України?

4.    Позначте на контурній карті кліматичні пояси і кліматичні області України.

5.    Побудуйте кліматодіаграму для одного з населених пунктів України (на власний вибір), використавши дані кліматичних показників.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:25, Переглядів: 5290