Народна Освіта » Географія » § 18. Мінеральні ресурси України. Паливні корисні копалини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Мінеральні ресурси України. Паливні корисні копалини

Назвіть корисні копалини, які вам відомі з курсів природознавства 5 класу та географи 6 класу. Якими умовними знаками їх позначають на географічних картах? Які особливості тектонічної та геологічної карти України? Як це впливає на поширення корисних копалин?

Пригадайте, що таке ендогенні й екзогенні сили та як вони впливають на формування земної кори.

 

Географія на щодень

 

Види корисних копалин За промисловим використанням:

Рудні Нерудні Паливні

Гідромінеральні За походженням:

ендогенні екзогенні метаморфогенні

 

ВИДИ КОРИСНИХ КОПАЛИН. Як ви вже знаєте з но-передніх параграфів цього підручника, поверхня планети її тектонічна будова й геологічна історія формувалися у різний спосіб. Тому гірські породи й мінерали однієї місцевості можуть відрізнятися від тих, що на сусідніх територіях. Корисні копалини — це мінеральні утворення земної кори, хімічні властивості та фізичний склад яких дають змогу використовувати їх у господарській діяльності. Україна багата на корисні копалини, особливо на руди чорних металів, титанові та уранові руди, вугілля, хімічну та будівельну сировину.

За походженням корисні копалини поділяють на: ендогенні, екзогенні та метаморфогенні. Endmeuni виникають у результаті дії внутрішніх сил, наприклад тектонічних розломів, виливу магми, вулканізму. Основним чинником їх утворення є кристалізація магми. Так з’явилися руди і будівельні матеріали, зокрема граніти. Екзогенні корисні копалини утворюються під впливом процесів вивітрювання: з уламкового матеріалу, водних осадів й у результаті діяльності організмів. У такий спосіб з’явилися родовища нафти, вугілля, поклади солей та окремі рудні родовища. Метаморфогенні родовища були піддані повторній дії високих температур та тиску у надрах Землі, зазнавши структурних перетворені,. До числа таких корисних копалин належать родовища мармуру.

ПОШИРЕННЯ КОРИСНИХ КОПАЛИН. Розташування родовищ корисних копалин безпосередньо пов’язане із геологічною історією терито рії України та її тектонічною структурою. Зокрема, такий взаємозв'язок простежується між розташування рудних корисних копалин в зоні Українського щита. Ця тектонічна структура свого часу зазнавала іптрузій виливів магми через тріщини щита, що й стало причиною утворення титанових, марганцевих, залізних, нікелевих руд. Поряд з родовищами руд інколи зустрічаються й поклади корисних копалин осадового походження, зокрема бурого вугілля. Поясненням цьому с тс, що структури Укра їнського щита, який розбитий на блоки, не є ідеально рівними. Його п|ю-гини в процесі геологічної історії поповнювалися осадовим матеріалом.

Своєрідним антиподом Українського щита, який виявляється в рельєфі Придніпровською височиною, є Дніпровсько Донецька западина (за геологічною термінологією Днііцювсько-Донецький авлакоген). Ця тектонічна структура є класичним виявом прогину. Тобто в ній у процесі геологічної історії акумулювались осадові відклади, тому вона характеризується

покладами нафти, природного газу та вугілля. Схожі характеристики має й Перед карпатський прогин.

На окремих ділянках узбережжя Чорного моря наявні молоді за віком корисні копалипи — вапняк і кам’яна сіль. Вони утворилися в тих місцях, де море відступало.

ПАЛИВШ КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Паливними корисними копалинами називаються такі, які виділяють велику кількість енергії під час зго-ряппя. Тобто мають високий енергетичний коефіцієнт. На території України вони пошидені нерівномірно здебільшого приуіючені до западин та п]Х>гииів Східно-Європейської платформи. Як уже зазначалося, іцюгини Українського щита заповнені буровугільними відкладами, сукупність яких утворює Дніпровський бурові/гільпий басейн. Дніпровсько Донецька 13

нафтогазоносна область також є результатом заповнення западини осадовим матеріалом, в товщах якої накопичилися запаси нафти та газу.

Пригадайте, хто з українських учених у 1722 р. узагальнив дані про родовища кам’яного вугілля і відкрив нові його поклади. Де це відбулося й яку сучасну назву має це місце?

 

Чи знаєте ви, що...

 

Українське кам’яне вугілля, 1/3

частка якого є коксівним, за своєю енергетичною якістю не має аналогів у Європі. Основні вугільні басейни країни: Донецький та Львівсько-Волинський.

 

До паливних ресурсів нашої країни належать діючі та перспективні басейни й райони видобування вугілля, нафти, природного газу, «сланцевого газу», торфу, горючих сланців. їхнє розміщення, насамперед, пов'язане з геологічною будовою. Паливні ресурси мають осадове походження, тому приурочені до чохлів давніх та молодих платформ, а також до крайових гірських прогинів.

В Україні зосереджені значні поклади кам'яного вугілля. Основний вугільний басейн країни — Донецький (Донбас). Він займас площу більш як 40 тис. км2 на сході країни. На Донбасі розвідано понад 300 (юдовищ вугілля, зокрема коксівного та антрациту. Проте глибина залягання вугільних пластів іноді досягає 1 км. Потужність пластів мала. Все це робить донецьке вугілля дуже дорогим. Ллє за своею якістю воно не має аналогів ані в Україні, ані в Європі. Основні родовища Донбасу: Донецьке. Єнакіївське. Макіївське. Червоноармійське. Стаханівське. Краснодарське, Періиотравенське. Павлоградське та ін.

На заході України розташований Львівсько-Волинський кам'яновугільний басейн. Глибина залягання вугільних пластів тут менша, ніж на Донбасі, але їхня потужність також мала. Основні родовища: Нововолин-ське та Червоноградське.

Буре вугілля має нижчу теплотворну здатність, ніж кам’яне, проте воно використовується як паливо для окремих теплоелектростанцій та

Таблиця. 8. Основні родовища паливних корисних копалин

Назва

Басейн, область або регіон

Родовища

Кам’яне

вугілля

Донбас

Богданівське, Червоноармійське, Новомосковськ, Павлоградське, Петропавлівське та ін.

Львівсько- Волинський

Волинське, Забугське, Сокальське, Тягловське та ін.

Ьуре вугілля

Дніпровський

Бандурівське, Морозівське, Семенівсько-Олексан-дрівське, Синельниківське та ін.

Нафта і природний газ

Східний

Нафтові: Глинсько-Розбишівське. Леляківське, Гнідинцівське, Качанівське; газові: Шебелинське, Хрестищенсько, Єфромівське, Качанівське

Західний

Нафтові: Битків-Бабчинське, Долинське Борислав-ське; газові: Рудаківсько, Дашавське, Калуськс

Південний

Газові: Глібівське, Тетянівське, Фантанівське та ін.

Озокерит

Західний

Бориславське, Трускавецьке, Дзвинячське

Торф

Торфовидобування ведеться в 14 областях України, в основному на Поліссі

Турське, Ратківське. Поліське, Супоївськета ін.

Горючі

сланці

Кіровоградська, Черкаська

Бовтиське

Згідно з міжнародними та вітчизняними дослідженнями, обсяг сланцевого газу в надрах нашої держави становить 1,2-5 трлн куб. м. За цими показники Україна посідає четверте місце в Європі після Польщі, Франції та Норвегії. Дізнайтеся в Інтер-нетт, що таке сланцевий газ та особливості його видобування. Вивчіть думки й дайте свою оцінку щодо впливу видобування і використання сланцевого газу на довкілля. (Ключові слова для пошуку в Інтернеп — сланцевий газ.)

 

1.    Охарактеризуйте особливості розташування родовищ сланцевого газу в Україні?

2.    Спрогнозуйте, як може змінитися економічна ситуація в Україні в результаті налагодження видобування сланцевого газу в промислових масштабах.

опалення житлових та нежитлових приміщень. Україна має значні поклади бурого вугілля. Основні його запаси зосереджені у межах Дніпровського буровугільного басейну, розташованого переважно на Правобережжі України. Басейн поділяються на 12 буровугільних районів, у яких налічується понад 100 родовищ. Найбільше таких родовищ у Кіровоградській (29), Дніпропетровській (19) та Черкаській (5) областях. Із перелічених тільки в дев’яти видобувають вугілля.

Поклади нафти і природного газу в Україні обмежені. Хоча наприкінці XIX на початку XX ст. Гіередкарпаття було відомим у світі регіоном нафтовидобуванни. Запаси нафти старих промислових районів — Західного (Карпатського) нафто газового регіону — майже вичерпалися. Сьогодні зростає рольСхідного (Донецько Придніпровського) нафто-га-зового регіону. А найбільш перспективним для видобування нафти й газу в Україні є Південний (Причорноморсько-Кримський) нафто газовий регіон. Нині здійснюється геологічне розвідування шельфової зони Чорного і Азовського морів. Причорноморської низовини, де останніми роками видобувають промислову нафту.

Найбільшими нафтовими іюдовищамн Східного (Дніп|ювсько-Доне-цького) регіону є: Леляківське, Радченківське, ГлинськоРозбишівське, Гні динцівське. У Передкарпагті (Західний регіон) промислове значення мають Битків Бабчинське. Долинське та Opie Уличнянське родовища. Нафтові родовища в Південному регіоні в основному пов’язані із шелы|ювок> зоною, їх освоєння ускладнено відсутністю відповідних технологій у нашій країні, хоча, в перспективі, може давати великі обсяги цінної сировини.

Найбільша газоносна область (понад 90 % загального видобутку газу

в Україні) виявлена в межах Східного нафто-газоносного регіону в Дніпровсько-Донецькій западині. Загалом виявлено 111 родовищ, загальні запаси газу в яких становлять 785,4 млрд Ms. Найбільші з них — Шебелипськс (80 % усіх запасів газу) та Західнохрестшцепське родовища, що на Харківщині, Гнідинцівське, що на Чернігівщині. У ГІередкар-патті природний газ почали видобувати у 1873 р. на території м. Станіслави (тепер Івано-Франківськ). Нині найбільшими газовими родовищами Західного регіону є Дашавське, Калу ське, Рудківське. У Південному регіоні відкрито й експлуатуються 17 газових родовищ із загальними запасами газу до 14,3 млрд м3. Найбільші з них — Голіципське, Джанкойське, Глібіоське, Оленівське.

Чв знаєте ви, що...

 

Торф — один з найдавніших паливних ресурсів. Він описаний ще у наукових джерелах часів Римської імперії. Торфовищами вкрито близько 3% поверхні планети! Лише 7% із них розробляються. Розрізняють 20 різновидів торфу залежно від того, залишки яких рослин його сформували. Як правило, це білі та зелені мохи, хвощі, осоки, очерет, рогоза, верес, лохина, береза, вільха, верба. Родовища торфу пов'язані із заболоченими територіями. Торф використовують в енергетиці, як добриво в сільському господарстві. Здавна відомі його лікувально та знезаражувальна дії.

 

Торфові родовища в Україні розташовані в 14 областях. Торф здавна видобувають на Поліссі. Частково використовують як паливо. Нині його вважають цінним органічним добривом. Поклади горючих сланців в Україні с дуже незначними. Найбільшим сланцевим іюдовищем є Бовтишське в Ki ровогра дськ і й області.

Отже, Україна з паливних ресурсів найкраще забезпечена кам’яним і бурим вугіллям. Водночас наша країна відчуває гострий дефіцит нафти та природного газу, тому значну їхню частину імпортує.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Корисні копалини — це мінеральні утворення земної кори, хімічний склад та фізичні властивості яких дають змогу використовувати їх у господарській

ДІЯЛЬНОСТІ.

2.    Розташування родовищ паливних корисних копалин пов’язане з історією геологічного розвитку і тектонічною будовою території України.

2.    До паливних ресурсів України належать родовища кам'яного та бурого вугілля, нафти, природного газу, торфу, горючих сланців.

3.    Надра нашої держави багаті на вугільні родовища та бідні на нафту та природний газ. 14

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:23, Переглядів: 7399