Народна Освіта » Географія » § 3. Україна в картографічних творах. Види карт

НАРОДНА ОСВІТА

§ 3. Україна в картографічних творах. Види карт

Пригадайте, у якій спосіб люди в давнину зображали Землю і територію, на якій кили?

Поролічггь види карт, відомі вам з попередніх курсів географії.

Назвіть відомі вам з курсів історії та географії, які ви вивчали в 6-7 класах, археологічні джерела, з яких можна почерпнути відомості про природні особливості, населення та іншу інформацію про різні країни, в тому числі й України.

 

 

ЗОБРАЖЕННЯ УКРАЇНИ В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ Сьогодні відомо 10 картографічних зображеньиервісних часів, знайдених на території України. Няйвідоміший із них є малюнок на бивні мамонта, знайденому в 1966 р. на березі річки Росава у Канівському районі Черкаської області. На бив ні викярбувана примітивна схема місцевості, на якій можна розгледіти річки, рослинність, житла тогочасних людей. Це картографічне зображення є детально дослідженим і відоме під назвою «Межиріч-карта». Картографічну інформацію містять зображення на гірських породах Кам’яної Могили поблизу м. Мелітополя Запорізької області та виріб з оленячого рогу завдовжки 14,5 см, знайдений неподалік с. Дудариків у Бориспільському районі на Київщині.

Відомості про територію сучасної України можна отримати з географічних карт, вміщених у працях давньогрецьких учених І !лінія Старшого,

Тацита та давньоримського географа Клавдія Птоломея в його о Посібнику з географії», який H століть був взірцем картографічних творів.

 

Територію Україпи та її окремих частин відображено η творах середньо віяної картографії, зокрема на монастирських картах «Mappa Mundi», в описах і на картах арабських географів. Берегова лінія Чорного та Азовського морів зображена на компасних мапах XIII-XV cm., створених здебільшого італійськими й іспанськими картографами. З XV ст. українські землі системно позначали на картах німецькі, нідерландські, французькі та італійські їх автори. У працях середньовічних географів і картографів згадуються такі назви, як Русь, Дніпро, Дністер, Київ, Ялта, Переяслав, Галич.

Вагомий внесок у географічне відкриття світові України зробив французький учений Гійом Левассер де Боплап. У XVII ст. він створив карти, які тривалий час вважалися найавторитетнішими в Європі, зокрема й щодо зображення нашої території. В ті часи були накреслені й плани деяких міст: Києва, Чигирина, Львова, Чернігова, Ніжина.

Наступною віхою в історії картографування стало створення карт Ізюмського та Харківського полків у 1725 р. військовим інженером Данилом де Боскетом. Згодом було розіюблено детальних планів таких міст Гетьманщини, як Глухів, Чернігів, Ніжин, ІІовгород-Сіверський, Яго-тин, Басань, Любеч, Козелець. Кременчук, Ліплясв.

На початку XIX ст. завдяки іюзвитку науки та техніки було започатковане топографічне та геологічне картографування території України. В період існування Української Народної Республіки створено Головну геодезичну управу, яку очолив генерал-хорунжий М. Медзвіцький. За короткий час були укладені «Спеціальна карта України», «Шляхова карта України», «Геологічна карта України». На пиві навчальної картографії у цей період плідно працював Степан Рудницький, який уклав «Стінну фізичну карту України» масштабом 1: 1 000 000.

ВИДИ КАРТ. Географічна карта це зображення певної ділянки або псісї земної поверхні на площипі у певному масштабі. Як ви вже знаете, с ріалі види карт. За масштабом карти поділяють па великомасштабні

 

Віртуальна екскурсія «Vkraina на європейських мапах XVI-XVIII ст.» Здійснити подорож в історію картографії й переглянути, як на мапах Європи XVI-XVIII ст. зображали українські землі, можна на сайті Vkraina.com. Ця муль тимедійна онлайн-презентація старовинних мап створена Андрієм Осадчу-ком на основі його приватної колекції. “Запрошуємо розпочаги подорож українськими землями, що в різні часи називалися європейцями Sarmatia, RvssiaRossia Rossa1 Pays des Cosaques, Terra Cosacurrum, Vkraina, — йдеться на стартовій сторінці сайту. — За сотні років їм вдалося зберегти свою ідентичність і об'єднатися в єдину велику та неподільну Україну, якою ми знаємо її тепер».

(масштабом від 1 : 5000 до 1 : 200 000), середньо масштабні (від 1 : 200 000 до 1 : 1000 000 включно) та дрібномасштабні (менш як 1 : 1000 000). За просторовим охопленням с карти суходолу і Спітового океану, окремих материків і океанів, частин материків (країн) і океанів (морів, проток та ін.). За змістом розрізняють такі карти: загальногеогра-фічні (оглядові, топографічні) — ті, на яких із високим рів-псм деталізації зображені всі географічні об'єкти, що можна передати; тематичні (кліматичні, ґрунтові, населення)

 

Визначте, до якого типу за масштабом належать ці карти?

 

ті, на яких показано лише певні географічні особливості природи, населення або господарства. За призначенням є карти науково-довідкові, навчальні, туристичні тощо.

Також карти поділяють на паперові й електронні. Останні нині набули широкої популярності через зручність їх використання. Адже їх можна завантажити на комп’ютер, в мобільний телефон, смартфон, навігатор тощо. У них передбачено такі функції, як збільшення або зменшення масштабу, пошук об’єкта за назвою або іншими характеристиками, прокладання маршруту та чимало інших. За такі можливості й функції електронні карти називають ще інтерактивними.

У вас може виникнути запитання: «Навіщо в епоху 1н-тернсту, електропіки й інформаційних технологій потрібні традиційні, паперові, карти?» Звісно, їх місце дедалі частіше посідають електроні. Але паперові надійніші тим, що не потребують наявності усюди супутникового сигналу, подзарядки акумулятора, працюватимуть за будь-якої погоди і в будь-якому місці.

K A ΡΊΌΓΡΛΨΙ 'I IIA I l il ІІРА.'ІІЗАЦІ Jl Найбільш поширеними є види карт за масштабом та просторовим охопленням. Якщо вам доводилося подорожувати на літаку, пригадайте, як на початку злету пропливають обриси аеропорту, будинків і парків. Що вище піднімається літак, то менше подробиць видно в ілюмінаторі, проте розширюється простір перед очима. Так само змінюється детальність карт під час збільшення або зменшення масштабу. Тому для їх складання використовують генералізацію процес відбору й узагальнення об'єктів реальної дійсності.

На картах різного масштабу буде неоднакова кількість важливих для зображення географічних об'єктів. Так, на

 

 

Скорисгавшись навчальним атласом, наведіть приклади картографічної генералізації.

Національний атлас України містить 875 карт різного масштабу, а також іексіи, графіки і фоюірафії. Всі матеріали Атласу доступні для користування вдрукованому виданні та в електронній його версії.

великомасштабних картах, де η 1 см уміщується не більш як 2 км на місцевості, невелика територія буде зображена дуже детально. На дрібномасштабних, де 1 см уміщується понад 10 км на місцевості, будуть показані величезні площі Землі, але з незначною деталізацією. Отже, найдокладні-ITiими є великомасштабні карти.

НАВЧАЛЬНІ КАРГИ ІІ АТЛАСИ. Для учнів загально освітніх навчальних закладів виготовляють чимало картографічних видань. Це — навчальні плани, карти, атласи, глобуси. Учні 8 класу здебільшого працюють із навчальними картами та атласами. Чим ці видання відрізняються від, скажімо, тих, що призначені для використання фахівцями: штурманами, геологами, кліматологами, екологами, демографами тощо? Тим, що карти і атласи для школярів мають високий ступіпь генералізації. Тобто на них позначаються лише найважливіші географічні об’єкти. Також їхня особливість у тому, що їх виготовляються у зручному для користування учнями масштабі й на них подаєтіюя значна частина інформації навчального змісту.

НАЦІОНАЛЬНИЙ АТЛАС УКРАЇНИ Значним здобутком вітчизняної географічної науки стало створення у 2008 р. Національного атласу України паперового та електронного збірників карт про природу, історію, населення, економіку та екологічний стан природного середовища нашої держави. У створенні цього унікального картографів ного твору брали участь більш як 320 українських учених із різних галузей знань під керівництвом академіків зі світовим ім’ям: Бориса Патока та Леоніда Руденка.

Неоціненною є роль Атласу в розвитку науки й України загалом. Адже завдяки аналізу й узагальненню даних, що закладені в ньому, здобуто новітні знання про природу та суспільство — об’єкти вивчення фізичної та суспільної географії та наслідки їхньої взаємодії на початку XXI ст. Картографічну інформацію, вміщену в Атласі, використовують у сфері державного управління, для забезпечення ефективного природокористування і охорони навколиш-

 

Детальну інформацію про Атлас України розмішено на сайті Інституту географи HAH Україні www.igna.org.ua. Ознайомтеся з нен та підготуйте розповідь про створен ня та значення Атласу або створіт презентацію про можливості однієї поданих на сайті електронних карт, з; таким планом: а) про що можна дізна іися за допомогою цієї карій; б) якиї її базовий масштаб; в) чи передбаче на можливість виділення географіч ного об'єкта як окремого елемента про який можна отримати розшире ну інформацію; г) як працює систем; пошуку (знаходження об’єкта за наз вами чи іншими характеристиками) д) чи подані до карти легенда та опи сова інформація.

 

Сьогодні понад 10 країн світу' мають власні програми з освоєння космічного простору. Для реалізації цих програм лише дев’ять країн, у тому числі й Україна, здатні виводити штучні супутники Землі за допомогою ракетоносіїв власного виробництва.

 

 

Ознайомтеся, як працює геоіиформаційна сисіема MBC України по розшуку дітей: http:// missingchildrer. org. ua/gis.Визначте за допомогою її можливостей, в яких областях України найгостріше стоїть питання зникнення дітей; в яких період року це найчастіше стаеться; який відсоток дітей вдалося знай ги.

 

 

нього середовища. Його карти допомагаю у розв’язанні проблем економічного розвитку регіонів, ЗОВНІШНЬОІІОЛІ тичної діяльності, різних ланок освіти та культури. Атлас також сприяє утвердженню і посиленню ролі географії в інформаційному суспільстві: за повнотою картографічних даних він співставний із національними атласами інших держав світу.

КАРТОГРАФІЧНІ ДЖЕРЕЛА В МЕРЕЖІ ШТЕРІІЕТ. Сьогодні неможливо уявити роботу географів без мережі Інтернет. Інформація, розміщена на веб-сайтах, забезпечує оперативність, мобільність, зручність та тривалість використання. В Інтернеті розміщують електронні атласи, підручники, посібники, довідники, відео- й аудіоматеріали. Вони містять як пізнавальну, так і навчальну інформацію з географії. На різноманітних сайтах викладено чимало статей і географічних фактів, в тому числі й про Україну, які допомагають у дослідницькій роботі не лише школярам і студентам, а й учителям і навіть учепим. Популярним в усьому світі Іитсрнет-сервісом є Google Earth.

ГЕОІНФОРМАІЦЙНІ ТА СУЧАСНІ НАВІГАЦІЙНІ СИСТЕМИ. Сьогодні справджуються слова Ілмарі Хустина «Поки існує саме слово «географія» межами для даної науки є лише небо*. Своєрідним підтвердженнями цього сучасні геоінформаційні та навігаційні системи.

В Україні користуються навігаційною системою GPS (з англ. Global Positioning System Глобальна система міс цез находження). За допомогою GPS можна визначити географічні координати об’єкта (його широту та довготу), а також висоту над рівнем мори з похибкою від ЗО м до кількох сантиметрів.

Система GPS працює за допомогою 24 штучних супутників, запуск яких здійснили СІІІА. Найсучасніший із них був виведений на орбіту Землі в лютому 2016 р. Аналогом такої системи є російська ГЛОНАСС. Країни об’єднаної Європи планують створити власну систему GPS.

Користуватися GPS-навігаторам зручно під час туристичних подоіюжей, здійспенпя певних видів діяльності в сільському та лісовому господарствах, геологами, працівниками морського транспорту·.

Геоіиформаційна система — сучасна комп’ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, аеро- та космічних зображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо). Також, під геоінформаційною системою розуміють систему управління просторовими даними та асоційованими з ними атрибутами. Тобто, це комп’ютерна система, що забезпечує можливість використання, збереження, редагування, аналізу та відображення географічних даних.

Використання геоінформаційннх технологій допомагає у створені висо поточних географічних карт і планів земельних ділянок. Завдяки мережі Інтернет це дає можливість швидкого оновлювати й поширювати географічну інформацію.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Географічна карта — це зменшене й узагальнене зображення поверхні Землі на площині. Карти розрізняють за масштабом, просторовим охопленням, за змістом і призначенням.

2.    На території України знайдено 10 картографічних зображень первісних часів.

3.    Найдавніші картографічні відомості про українські землі є у працях античних учених, утворах середньовічної картографії, на картах арабських географів.

4.    Перші географічні карти території України створив Гійом де Боплан у XVII ст.

5.    Для навчальних карт і атласів характерний високий ступінь генералізації: на них позначаються лише найважливіші географічні об'єкти.

6.    Національний атлас України — це найповніший збірник географічних карт нашої держави, створений вдрукованому й електронному вигляді.

7.    Сьогодні значної популярності набули електронні джерела географічної інформації (електронні атласи, підручники, посібники, довідники, відео- й аудюматеріали) і стають дедалі незамінними гєоїнформаційні й навігаційні системи.

1.    Назвіть основні види географічних карт.

2.    Вкажіть, на яких картах дрібномасштабних чи великомасштабних земна поверхня зображується більш детально?

3.    Поясніть, в чому полягає принцип картографічної генералізації.

4.    Охарактеризуйте особливості інтерактивних карт. Яким картам ви надаєте перевагу: електронним чи паперовим? Поясніть чому

5.    Щоб пригадати й закріпити навички роботи з географічною картою, влаштуйте змагання зі своїми однокласниками “Хто найспритніший географах?". Для цього:

1.    Дайте визначення поняття «масштаб». Як його можна записати?

2.    Переведітьіменований масштабу числовий:

а)    в 1 см — 5 км;    в} в 1 см — 50 м;

б)    в 1 см —1000 км;    г) в 1 см — 250 км.

3.    Переведіть числовий масштаб в іменований:

а)    1: 1000000;    в) 1: 120000000;

б) 1:100;    г) 1 :5 000.

4.    Розташуйте масштаби у правильній послідовності (від найдрібнішого до найкрупнішою):

а)    1: 3 500 000;    в) в 1 см - 3 500 м;

б)    в 1 см - 350 км;    г) 1 :350 000 000.

5.    Визначте числовий масштаб карти, якщо відстань від Києва до Львова становить приблизно 550 км, а на карті вона дорівнює 5 см.

Дайте визначення понять: «градусна сітка·», «географічні координати». Як визначити географічні широту й довготу? Що таке «легенда карти»?

 

УКРАЇНА В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ. ВИДИ КАРТ

Пригадайте, у якій спосіб люди в давнину зображали Землю і територію, на якій кили?

Поролічггь види карт, відомі вам з попередніх курсів географії.

Назвіть відомі вам з курсів історії та географії, які ви вивчали в 6-7 класах, археологічні джерела, з яких можна почерпнути відомості про природні особливості, населення та іншу інформацію про різні країни, в тому числі й України.

 

 

ЗОБРАЖЕННЯ УКРАЇНИ В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ Сьогодні відомо 10 картографічних зображеньиервісних часів, знайдених на території України. Няйвідоміший із них є малюнок на бивні мамонта, знайденому в 1966 р. на березі річки Росава у Канівському районі Черкаської області. На бив ні викярбувана примітивна схема місцевості, на якій можна розгледіти річки, рослинність, житла тогочасних людей. Це картографічне зображення є детально дослідженим і відоме під назвою «Межиріч-карта». Картографічну інформацію містять зображення на гірських породах Кам’яної Могили поблизу м. Мелітополя Запорізької області та виріб з оленячого рогу завдовжки 14,5 см, знайдений неподалік с. Дудариків у Бориспільському районі на Київщині.

Відомості про територію сучасної України можна отримати з географічних карт, вміщених у працях давньогрецьких учених І !лінія Старшого,

Тацита та давньоримського географа Клавдія Птоломея в його о Посібнику з географії», який H століть був взірцем картографічних творів.

 

Територію Україпи та її окремих частин відображено η творах середньо віяної картографії, зокрема на монастирських картах «Mappa Mundi», в описах і на картах арабських географів. Берегова лінія Чорного та Азовського морів зображена на компасних мапах XIII-XV cm., створених здебільшого італійськими й іспанськими картографами. З XV ст. українські землі системно позначали на картах німецькі, нідерландські, французькі та італійські їх автори. У працях середньовічних географів і картографів згадуються такі назви, як Русь, Дніпро, Дністер, Київ, Ялта, Переяслав, Галич.

Вагомий внесок у географічне відкриття світові України зробив французький учений Гійом Левассер де Боплап. У XVII ст. він створив карти, які тривалий час вважалися найавторитетнішими в Європі, зокрема й щодо зображення нашої території. В ті часи були накреслені й плани деяких міст: Києва, Чигирина, Львова, Чернігова, Ніжина.

Наступною віхою в історії картографування стало створення карт Ізюмського та Харківського полків у 1725 р. військовим інженером Данилом де Боскетом. Згодом було розіюблено детальних планів таких міст Гетьманщини, як Глухів, Чернігів, Ніжин, ІІовгород-Сіверський, Яго-тин, Басань, Любеч, Козелець. Кременчук, Ліплясв.

На початку XIX ст. завдяки іюзвитку науки та техніки було започатковане топографічне та геологічне картографування території України. В період існування Української Народної Республіки створено Головну геодезичну управу, яку очолив генерал-хорунжий М. Медзвіцький. За короткий час були укладені «Спеціальна карта України», «Шляхова карта України», «Геологічна карта України». На пиві навчальної картографії у цей період плідно працював Степан Рудницький, який уклав «Стінну фізичну карту України» масштабом 1: 1 000 000.

ВИДИ КАРТ. Географічна карта це зображення певної ділянки або псісї земної поверхні на площипі у певному масштабі. Як ви вже знаете, с ріалі види карт. За масштабом карти поділяють па великомасштабні

 

Віртуальна екскурсія «Vkraina на європейських мапах XVI-XVIII ст.» Здійснити подорож в історію картографії й переглянути, як на мапах Європи XVI-XVIII ст. зображали українські землі, можна на сайті Vkraina.com. Ця муль тимедійна онлайн-презентація старовинних мап створена Андрієм Осадчу-ком на основі його приватної колекції. “Запрошуємо розпочаги подорож українськими землями, що в різні часи називалися європейцями Sarmatia, RvssiaRossia Rossa1 Pays des Cosaques, Terra Cosacurrum, Vkraina, — йдеться на стартовій сторінці сайту. — За сотні років їм вдалося зберегти свою ідентичність і об'єднатися в єдину велику та неподільну Україну, якою ми знаємо її тепер».

(масштабом від 1 : 5000 до 1 : 200 000), середньо масштабні (від 1 : 200 000 до 1 : 1000 000 включно) та дрібномасштабні (менш як 1 : 1000 000). За просторовим охопленням с карти суходолу і Спітового океану, окремих материків і океанів, частин материків (країн) і океанів (морів, проток та ін.). За змістом розрізняють такі карти: загальногеогра-фічні (оглядові, топографічні) — ті, на яких із високим рів-псм деталізації зображені всі географічні об'єкти, що можна передати; тематичні (кліматичні, ґрунтові, населення)

 

Визначте, до якого типу за масштабом належать ці карти?

 

ті, на яких показано лише певні географічні особливості природи, населення або господарства. За призначенням є карти науково-довідкові, навчальні, туристичні тощо.

Також карти поділяють на паперові й електронні. Останні нині набули широкої популярності через зручність їх використання. Адже їх можна завантажити на комп’ютер, в мобільний телефон, смартфон, навігатор тощо. У них передбачено такі функції, як збільшення або зменшення масштабу, пошук об’єкта за назвою або іншими характеристиками, прокладання маршруту та чимало інших. За такі можливості й функції електронні карти називають ще інтерактивними.

У вас може виникнути запитання: «Навіщо в епоху 1н-тернсту, електропіки й інформаційних технологій потрібні традиційні, паперові, карти?» Звісно, їх місце дедалі частіше посідають електроні. Але паперові надійніші тим, що не потребують наявності усюди супутникового сигналу, подзарядки акумулятора, працюватимуть за будь-якої погоди і в будь-якому місці.

K A ΡΊΌΓΡΛΨΙ 'I IIA I l il ІІРА.'ІІЗАЦІ Jl Найбільш поширеними є види карт за масштабом та просторовим охопленням. Якщо вам доводилося подорожувати на літаку, пригадайте, як на початку злету пропливають обриси аеропорту, будинків і парків. Що вище піднімається літак, то менше подробиць видно в ілюмінаторі, проте розширюється простір перед очима. Так само змінюється детальність карт під час збільшення або зменшення масштабу. Тому для їх складання використовують генералізацію процес відбору й узагальнення об'єктів реальної дійсності.

На картах різного масштабу буде неоднакова кількість важливих для зображення географічних об'єктів. Так, на

 

 

Скорисгавшись навчальним атласом, наведіть приклади картографічної генералізації.

Національний атлас України містить 875 карт різного масштабу, а також іексіи, графіки і фоюірафії. Всі матеріали Атласу доступні для користування вдрукованому виданні та в електронній його версії.

великомасштабних картах, де η 1 см уміщується не більш як 2 км на місцевості, невелика територія буде зображена дуже детально. На дрібномасштабних, де 1 см уміщується понад 10 км на місцевості, будуть показані величезні площі Землі, але з незначною деталізацією. Отже, найдокладні-ITiими є великомасштабні карти.

НАВЧАЛЬНІ КАРГИ ІІ АТЛАСИ. Для учнів загально освітніх навчальних закладів виготовляють чимало картографічних видань. Це — навчальні плани, карти, атласи, глобуси. Учні 8 класу здебільшого працюють із навчальними картами та атласами. Чим ці видання відрізняються від, скажімо, тих, що призначені для використання фахівцями: штурманами, геологами, кліматологами, екологами, демографами тощо? Тим, що карти і атласи для школярів мають високий ступіпь генералізації. Тобто на них позначаються лише найважливіші географічні об’єкти. Також їхня особливість у тому, що їх виготовляються у зручному для користування учнями масштабі й на них подаєтіюя значна частина інформації навчального змісту.

НАЦІОНАЛЬНИЙ АТЛАС УКРАЇНИ Значним здобутком вітчизняної географічної науки стало створення у 2008 р. Національного атласу України паперового та електронного збірників карт про природу, історію, населення, економіку та екологічний стан природного середовища нашої держави. У створенні цього унікального картографів ного твору брали участь більш як 320 українських учених із різних галузей знань під керівництвом академіків зі світовим ім’ям: Бориса Патока та Леоніда Руденка.

Неоціненною є роль Атласу в розвитку науки й України загалом. Адже завдяки аналізу й узагальненню даних, що закладені в ньому, здобуто новітні знання про природу та суспільство — об’єкти вивчення фізичної та суспільної географії та наслідки їхньої взаємодії на початку XXI ст. Картографічну інформацію, вміщену в Атласі, використовують у сфері державного управління, для забезпечення ефективного природокористування і охорони навколиш-

 

Детальну інформацію про Атлас України розмішено на сайті Інституту географи HAH Україні www.igna.org.ua. Ознайомтеся з нен та підготуйте розповідь про створен ня та значення Атласу або створіт презентацію про можливості однієї поданих на сайті електронних карт, з; таким планом: а) про що можна дізна іися за допомогою цієї карій; б) якиї її базовий масштаб; в) чи передбаче на можливість виділення географіч ного об'єкта як окремого елемента про який можна отримати розшире ну інформацію; г) як працює систем; пошуку (знаходження об’єкта за наз вами чи іншими характеристиками) д) чи подані до карти легенда та опи сова інформація.

 

Сьогодні понад 10 країн світу' мають власні програми з освоєння космічного простору. Для реалізації цих програм лише дев’ять країн, у тому числі й Україна, здатні виводити штучні супутники Землі за допомогою ракетоносіїв власного виробництва.

 

 

Ознайомтеся, як працює геоіиформаційна сисіема MBC України по розшуку дітей: http:// missingchildrer. org. ua/gis.Визначте за допомогою її можливостей, в яких областях України найгостріше стоїть питання зникнення дітей; в яких період року це найчастіше стаеться; який відсоток дітей вдалося знай ги.

 

 

нього середовища. Його карти допомагаю у розв’язанні проблем економічного розвитку регіонів, ЗОВНІШНЬОІІОЛІ тичної діяльності, різних ланок освіти та культури. Атлас також сприяє утвердженню і посиленню ролі географії в інформаційному суспільстві: за повнотою картографічних даних він співставний із національними атласами інших держав світу.

КАРТОГРАФІЧНІ ДЖЕРЕЛА В МЕРЕЖІ ШТЕРІІЕТ. Сьогодні неможливо уявити роботу географів без мережі Інтернет. Інформація, розміщена на веб-сайтах, забезпечує оперативність, мобільність, зручність та тривалість використання. В Інтернеті розміщують електронні атласи, підручники, посібники, довідники, відео- й аудіоматеріали. Вони містять як пізнавальну, так і навчальну інформацію з географії. На різноманітних сайтах викладено чимало статей і географічних фактів, в тому числі й про Україну, які допомагають у дослідницькій роботі не лише школярам і студентам, а й учителям і навіть учепим. Популярним в усьому світі Іитсрнет-сервісом є Google Earth.

ГЕОІНФОРМАІЦЙНІ ТА СУЧАСНІ НАВІГАЦІЙНІ СИСТЕМИ. Сьогодні справджуються слова Ілмарі Хустина «Поки існує саме слово «географія» межами для даної науки є лише небо*. Своєрідним підтвердженнями цього сучасні геоінформаційні та навігаційні системи.

В Україні користуються навігаційною системою GPS (з англ. Global Positioning System Глобальна система міс цез находження). За допомогою GPS можна визначити географічні координати об’єкта (його широту та довготу), а також висоту над рівнем мори з похибкою від ЗО м до кількох сантиметрів.

Система GPS працює за допомогою 24 штучних супутників, запуск яких здійснили СІІІА. Найсучасніший із них був виведений на орбіту Землі в лютому 2016 р. Аналогом такої системи є російська ГЛОНАСС. Країни об’єднаної Європи планують створити власну систему GPS.

Користуватися GPS-навігаторам зручно під час туристичних подоіюжей, здійспенпя певних видів діяльності в сільському та лісовому господарствах, геологами, працівниками морського транспорту·.

Геоіиформаційна система — сучасна комп’ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, аеро- та космічних зображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо). Також, під геоінформаційною системою розуміють систему управління просторовими даними та асоційованими з ними атрибутами. Тобто, це комп’ютерна система, що забезпечує можливість використання, збереження, редагування, аналізу та відображення географічних даних.

Використання геоінформаційннх технологій допомагає у створені висо поточних географічних карт і планів земельних ділянок. Завдяки мережі Інтернет це дає можливість швидкого оновлювати й поширювати географічну інформацію.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Географічна карта — це зменшене й узагальнене зображення поверхні Землі на площині. Карти розрізняють за масштабом, просторовим охопленням, за змістом і призначенням.

2.    На території України знайдено 10 картографічних зображень первісних часів.

3.    Найдавніші картографічні відомості про українські землі є у працях античних учених, утворах середньовічної картографії, на картах арабських географів.

4.    Перші географічні карти території України створив Гійом де Боплан у XVII ст.

5.    Для навчальних карт і атласів характерний високий ступінь генералізації: на них позначаються лише найважливіші географічні об'єкти.

6.    Національний атлас України — це найповніший збірник географічних карт нашої держави, створений вдрукованому й електронному вигляді.

7.    Сьогодні значної популярності набули електронні джерела географічної інформації (електронні атласи, підручники, посібники, довідники, відео- й аудюматеріали) і стають дедалі незамінними гєоїнформаційні й навігаційні системи.

1.    Назвіть основні види географічних карт.

2.    Вкажіть, на яких картах дрібномасштабних чи великомасштабних земна поверхня зображується більш детально?

3.    Поясніть, в чому полягає принцип картографічної генералізації.

4.    Охарактеризуйте особливості інтерактивних карт. Яким картам ви надаєте перевагу: електронним чи паперовим? Поясніть чому

5.    Щоб пригадати й закріпити навички роботи з географічною картою, влаштуйте змагання зі своїми однокласниками “Хто найспритніший географах?". Для цього:

1.    Дайте визначення поняття «масштаб». Як його можна записати?

2.    Переведітьіменований масштабу числовий:

а)    в 1 см — 5 км;    в} в 1 см — 50 м;

б)    в 1 см —1000 км;    г) в 1 см — 250 км.

3.    Переведіть числовий масштаб в іменований:

а)    1: 1000000;    в) 1: 120000000;

б) 1:100;    г) 1 :5 000.

4.    Розташуйте масштаби у правильній послідовності (від найдрібнішого до найкрупнішою):

а)    1: 3 500 000;    в) в 1 см - 3 500 м;

б)    в 1 см - 350 км;    г) 1 :350 000 000.

5.    Визначте числовий масштаб карти, якщо відстань від Києва до Львова становить приблизно 550 км, а на карті вона дорівнює 5 см.

Дайте визначення понять: «градусна сітка·», «географічні координати». Як визначити географічні широту й довготу? Що таке «легенда карти»?

 

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 23:55, Переглядів: 3487