Народна Освіта » Географія » § 32. Іваринний світ України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Іваринний світ України

Пригадайте: 1. Які виділяють основні класи хребетних тварин (з уроків біології)? 2. У які геологічні ери з’явилися представники різних типів тварин? 3. Як пов'язані живі організми в екосистемах? Що таке ланцюги живлення?

• Різноманітність тварин України: трохи статистики. У межах України на суходолі та у водах Чорного й Азовського морів налічується приблизно 45 тис. видів тварин. З-поміж них найчисленнішими групами є класи комах (майже 35 тис. видів) і павукоподібних (близько 3300 видів). Серед типу хордових в Україні мешкають понад 100 видів ссавців і 344 види птахів, близько 200 видів риб, 20 видів плазунів та 17 видів земноводних (мал. 132).

Учені розрізняють поняття «тваринний світ» і «фауна». Тваринним світом називають сукупність усіх видів тварин, які заселяють певну територію.

Фауна - сукупність видів тварин, що історично склалася у певній екосистемі (наприклад, фауна лісу, фауна моря).

•    Як змінювався з часом світ тварин України. Сучасний тваринний світ має тривалу історію формування. Як свідчать викопні рештки, на початку кайнозойської ери на території України жили безрогі носороги, хижі звірі, сумчасті, білки, сови, качки, баклани, у річках водилися крокодили. Із середини кайнозойської ери (ЗО млн років тому) простори України заселили предки сучасних коней, шаблезубі тигри, мавпи, лисиці, зайці, їжаки, з птахів зустрічалися страуси, фламінго, дикі кури. Утім під час четвертинного зледеніння теплолюбні види тварин вимерли. На зміну їм прийшли представники мамонтової фауни: мамонти, шерстисті носороги, велетенські олені, печерний ведмідь і лев. Лише після відступу льодовиків фауна набула сучасного вигляду.

•    Закономірності поширення тваринного світу. Тваринний світ тісно пов’язаний із рослинністю. Тому його видовий склад закономірно змінюється залежно від кліматичних умов і характеру рослинності з півночі на південь.

Завдання: Порівняйте карти рослинності і тваринного світу України. Які закономірності в поширенні рослин і тварин збігаються? Поясніть причини.

Відповідно до змін рослинності розрізняють і зональні типи фауни: фауну Полісся, фауну Лісостепу' та фауну Степу. До азональних типів фауни належать фауна Українських Карпат, фауна Кримських гір, фауна Азово-Чорноморського узбережжя.

Фауна Полісся. Для фауни Полісся характерні лісові та лісово-болотні угруповання тварин (мал. 133). Серед травоїдних тут водяться лось, благородний олень, косуля, лісова миша, соня лісова, заєць-русак.

 

Найбільшим ссавцем фауни України є зубр, маса якого може сягати 1,2 т. Він живиться травою, листям і гілками дерев (мал. 134). На території України зубри жили до кінця XVlI ст., але їх винищували заради м'яса та шкіри. Нині їхнє поголів'я відновлюється.

 

На травоїдних полюють хижаки. Серед них вовк - жорстокий хижак, який живиться іншими ссавцями (навіть лисицями) та птахами. Голодний вовк може з’їсти до 10 кт м'яса. Основною здобиччю лисиці стають гризуни, зайці, птахи, дитинчата копитних, риба, ящірки. Ненажерливим хижаком є росомаха. Вона доїдає за вовками рештки лосів та оленів. Зрідка трапляється рись, яка чатує на свою здобич на дереві. Добре перестрибує з гілки на гілку' куниця, переслідуючи білок і птахів. Дуже рідкісним став дикий кіт.

З-поміж всеїдних ссавців своїми розмірами вражає бурий ведмідь, досягаючи маси до 340 кг. Улітку він ласує ягодами, корінням, медом, комахами. Добре плаває й ловить рибу'. Навесні після зимової сплячки голодний ведмідь стає небезпечним, його треба остеріга-тися. Серед дерев можна помітити диких кабанів, які риють землю у пошуках жолудів, личинок, їдять і гризунів. Основний ворог дикого кабана - вовк.

З гілки на гілку стрибають білки, шукаючи солодкі ягоди, гриби, горіхи, жолуді, насіння та бруньки хвойних дерев. Не гребують комахами та яйцями птахів. Серед опалого листя чути шурхіт їжака, який вишукує мишей, зрідка змій, комах, жаб. Біля річок селяться бобри, норки. Зрідка зустрічається хохуля, яка полює на молюсків, п’явок, дрібну рибу.

Своїми розмірами серед птахів Полісся вирізняється сірий журавель - найвищий птах України. Він досягає 1,2 м і маси 7 кг. Багато в лісі великих мисливських птахів: тетеруків, глухарів, рябчиків. Улітку вони їдять листя, ягоди, бруньки дерев, комах, узимку - хвою. Здалеку можна почути гучний дріб дятла, πιο влітку довгим язиком вилучає комах з-під кори дерев, яку роздовбує потужним дзьобом, а взимку споживає соснове та ялинове насіння. Особливо шанують в Україні лелеку. Він не має голосу, може лише клацати дзьобом. Поїдає гризунів, жаб, рибу, проковтуючи їх повністю. Уночі на полювання вилітають сови та пугачі. їхньою здобиччю стають гризуни, зайці, білки, жаби.

Серед птахів нашого лісу багато гарних співців: соловей, зяблик, дрізд, іволга. Не можна переплутати виразний голос горлиці або зозулі.

Біля водойм велично походжають чаплі та бугаї, видивляючись жаб і дрібну рибку. У тихих заводях селиться болотна черепаха. Над водою кружляють зграї кровосисних комах: комарів, ґедзів, сліпнів.

Завдання: Складіть кілька ланцюгів живлення в екосистемі мішаних лісів України.

Тваринний світ Полісся дуже збіднів через вирубування лісів, осушення боліт, мисливський промисел. Величезної шкоди завдала аварія на ЧЛЕС. У Поліському заповіднику ведеться охорона природних комплексів мішаних лісів, у тому числі тваринного світу.

Фауна Лісостепу поєднує в собі представників тваринного світу як мішаних лісів, так і степів.

Фауна Степу складається із тварин, що здатні переносити літню спеку (мал. 135). Серед ссавців переважають гризуни: ховрахи, полівки, хом'яки, тушканчики. Вони живляться насінням рослин, цибулинами, корінням, зрідка личинками комах. Найбільшим з-поміж гризунів України є байбак, який важить до 9 кг. Його сало і м’ясо мають лікувальні властивості, а хутро високо цінують. Біля узбереж селиться в норах дикий кролик.

На гризунів і кроликів полюють хижаки: степовий тхір, лисиця, ласка, вовк. Пильно з висоти свого польоту вистежують здобич хижі птахи: степовий орел, яструб, коршак, боривітер малий і великий. Вони будують гнізда на деревах, скелях, рідпіе - на землі. Неймовірними розмірами вирізняються гнізда беркута: до 3 м у діаметрі та 2 м заввишки.

Інша загроза для гризунів - змії. Найдовша змія України та Європи - жовточеревий полоз, який сягає 2 м. Укуси його болючі, проте не отруйні. Полоз ховається серед гілок, чекаючи на здобич - пташенят і дрібних звірів. Небезпечна не лише для гризунів, а й для людини отруйна змія степова гадюка.

 

 

У степах України іноді зустрічається найважчий літаючий птах світ\' - дрохва (мал. 136). Самець дрохви досягає маси 21-23 кг і при цьому здатний підійматися у повітря. Основна їжа дрохв - рослинна. Воду не п’ють зовсім.

У високій траві ховаються перепічки - птахи з родини фазанових довжиною 16-20 см. На фермах їх розводять заради яєць і м’яса. Співець степу жайворонок -птах, трохи більший за горобця з чубчиком на тімені. Під час співу самець стрімко злітає вгору на 80-100 м, а потім зненацька каменем падає вниз.

Степи - царство комах. Тут зустрічаються богомоли, сарана, красиві метелики: махаони, парусники, аполлон. Із павуків трапляються отруйні каракурт і тарантул, які живляться комахами. Укуси самиці каракурта небезпечні для життя людини. Із неотруйних павуків можна натрапити на фалангу. її укуси болючі, але безпечні.

Завдання: Складіть кілька ланцюгів живлення в екосистемі степів України.

Через розорювання степів видовий склад фауни Степу дуже скоротився. Рідкісними стали байбак, степовий орел, дрохва. З вини людини зникли зовсім кулани, дикі коні тарпани.

• Фауна гір. Фауна Карпат і Кримських гір має переважно лісовий характер (мал. 137). Там живуть олені, косулі, білки, лісові миші, сови. Проте наявні притаманні лише цим територіям види. В Українських Карпатах ендемічними видами тварин є тритони гірський і карпатський, плямиста саламандра, кумка гірська, струмкова форель. Із комах відомі буковий і смерековий короїди, букова

плодожерка, ялиновий вусач. Фауна Кримських гір має низку типових видів. Із птахів це сип білоголовий, кримська чорноголова сойка, чорний гриф. Серед комах відомі кримський богомол, кримський скорпіон, хрущ.

•    Фауна Азово-Чорноморського узбережжя. Своєрідний тваринний світ Азово-Чорноморського узбережжя поєднує в собі степові види з багатющою фауною птахів (мал. 138). Тут селяться численні зграї мартинів і качок. Відомі сіра і руда чаплі. Це достатньо великі птахи, які глушать здобич ударом дзьоба. У дельтах Дунаю, Дністра, Дніпра гніздяться сіра гуска, лебідь-шипун, пелікани. Ця неповторна різноманітність видів збереглася у Дунайському биосферному заповіднику та філії Кримського заповідника Лебедині острови.

•    Охорона тварин. Тваринний світ України потребує збереження й охорони. У Червоній книзі України перелік рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, тварин зріс із 85 видів (у виданні 1980 р.) до 542 видів (2009 р.). Серед ссавців це зубр, борсук, норка європейська, рись, байбак, тхір степовий, 12 видів кажанів. Із птахів до Червоної книги потрапили сірий журавель, рожевий та кучерявий пелікани, лелека чорний, лебідь малий, степовий орел, беркут, чорний гриф, дрохва. Серед земноводних потребують особливої турботи карпатський і гірський тритони, плямиста саламандра. З плазунів - полози, степова гадюка, мідянка.

Рідкісні й такі, що зникають, види тварин охороняють у заповідниках і природних національних парках, спеціальних заказниках. Там проводять їхню акліматизацію та реакліматизацію.

Акліматизація - пристосування живих організмів до нових умов існування, тобто до нових екосистем. Наприклад, у Кримському заповіднику були акліматизовані дикі свині та муфлони, у заповіднику Асканія-Нова - коні Прже-вальського, зебри, сайгаки, африканські страуси.

Реакліма9пизація - відновлення зниклих видів шляхом їх завезення з інших територій. Так, у Поліському заповіднику було реакліматизовано зубра, європейського оленя, європейську косулю, а у степових заповідниках - бабака.

Перевір себе

1.    Чим зумовлена широтна зональність тваринного світу на рівнинах України?

2.    Наведіть приклади тварин Полісся. Як вони пристосовані до життя в лісі?

3.    Схарактеризуйте фауну Степу. Які пристосування для життя мають тварини у цій екосистемі?

4.    Чим визначається своєрідність фауни гірських районів та Азово-Чорноморсько-го узбережжя?

5.    Що таке акліматизація і реакліматизація живих організмів? З якою метою їх здійснюють?

6. З’ясуйте, які тварини вашої місцевості занесені до Червоної книги України та потребують охорони.

7. Спрогнозуйте зміни видового й кількісного складу тваринного світу України на майбутнє. Як можна їх зберегти на належному рівні?

Проект для краєзнавця

Здійсніть прогулянку своєю місцевістю і зробіть зйомку найголовніших представників тваринного світу. Результати оформіть у вигляді фото- або відеопре-зентації.

Велику роль у ґрунтоутворенні відіграють живі організми. Мікроорганізмів (бактерій, грибів, водоростей, одноклітинних тварин) у ґрунті безліч: тільки у приповерхневому шарі їхня сумарна вага сягає кількох тонн на гектар, а чисельність - кілька мільярдів на 1 грам ґрунту. З багатоклітинних тварин у ґрунті найпоширеніші дощові черви (від 250 тис. до 5 млн на кожному гектарі).

За різними джерелами в Україні виділяють від 750 до 1200 різновидів ґрунтів. У зв’язку з господарською діяльністю людини властивості ґрунтів і напрям перебігу процесів ґрунтоутворення докорінно змінюються: з'являються окультурені, вторинно засолені, вторинно олуговілі та інші ґрунти.

Найбільші квітки серед рослин України має латаття сніжно-біле, що зустрічається в стоячих і проточних водоймах. Діаметр квіток сягає 20 см. Найменші квітки має водоплавна рослина ряска мала. Діаметр її квітів - 0,5 мм.

Найглибше в норі на глибині 5-6 м від поверхні живе байбак. Байбаки живляться степовими рослинами. Взимку сплять, нагулявши влітку багато жиру. Навесні сами-

ця народжує 4-5 малят. Мандрівники кажуть, що в XVII—XVIII ст. кількість байбаків була величезною. Сьогодні цей вид занесено до Червоної книги України, і Найвищим птахом української фауни є сірий журавель -1,2 м. Прилітає в Україну в другій половині березня. Гніздиться в глухих заростях, на болотах, у заплавах річок на купинах. Діаметр гнізда - до 1 м.

ТЕМИ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕНЬ І МІНІ-ПРОЕКТІВ

1.    Вплив людини на родючість ґрунтів.

2.    Меліорація ґрунтів: переваги і недоліки.

3.    Які погляди на природу ґрунтів існували до В. Докучаева.

4.    Лікарські рослини України.

5.    Незвичайні гриби у лісах України.

6.    Рослини і тварини України, які походять з інших материків і частин Євразії.

7.    Рослини Червоної книги України.

8.    Тварини Червоної книги України.

9.    Перелітні птахи Азово-Чорноморського узбережжя.

10.    Ґрунти, рослини і тварини своєї місцевості.

ДІЗНАЙМОСЯ БІЛЬШЕ

Тема 4. Ґрунти та ґрунтові ресурси

1.    Купчик В. І. Ґрунти України : навч. посіб / В. І. Купчик, В. В. Іваніна, Г. І. Нестеров та ін. - Київ : Кондор, 2010. - 414 с.

2.    Україна: Повна енциклопедія / авт.-упоряд. В. М. Скляренко, Т. В. Іовлева, В. В. Ми-рошнікова, М. О. Панкова. - Харків : Фоліо, 2006. - 463 с.

3.    http://pidruchniki.eom/18421120/ekologiya/vpliv_gospodarskoyi_diyalnosti_grunt http:// pidruchniki.com/19240701/ekologiya/suchasniy_stan_gruntiv_ukrayini_shlyahi_yogo_ polipshennya (для виконання дослідження про вплив людини на родючість ґрунтів).

Тема 5. Рослинність

1.    Грибчук Л. І. Рослини і тварини Червоної книги України / Л. І. Грибчук. - Тернопіль : Підручники і посібники, 2008. - 79 с.

2.    «Зелений пакет»» на уроках географії України / уклад. 3. В. Філончук. - Харків : Вид. група «Основа»», 2014. - 77 с.

3.    Особливо небезпечні рослини України : навч. посіб. / за ред. І. А. Шувара. - Київ : Центр учбової літератури, 2013. - 192 с.

4.    Інтерактивна карта. Фізична географія України / за ред. В. Б. Кулик, В. І. Остроух, В. В. Радченко. - Київ : ДНВП «Картографія»», 2015.

5.    http://www.wikiwand.com/uk/

6.    https://uk.wikipedia.org/wiki/ (для виконання дослідження про рослини і тварини України, які походять з інших материків і частин Євразії).

Тема 6. Тваринний світ

1.    Петроченко В. І. Природа України. Тваринний світ. Земноводні. Плазуни : біогеогр. атлас / В. І. Петроченко. - Запоріжжя : ЗОЦТКУМ, 2014. - 31 с.

2.    Червона книга України. Тваринний світ / HAH України ; під заг. ред. чл.-кор. HAH України І. А. Акімова. - Київ : Глобалконсалтинг, 2009. - 623 с.

3.    Інтерактивна карта. Фізична географія України / за ред. В. Б. Кулик, В. І. Остроух, В. В. Радченко. - Київ : ДНВП «Картографія»», 2015.

4.    http://www.wikiwand.com/uk/

5.    https://uk.wikipedia.org/wiki/ (для виконання дослідження про рослини і тварини України, які походять з інших материків і частин Євразії).

Тема 7.

Ландшафти України

Вивчаючи тему, ви

дізнаєтеся про:

- чинники формування ландшафтів;

•    одиниці фізико-географічного районування;

•    природні зони та природні країни в Україні;

природні умови і природні ресурси найбільших природних комплексів України;

•    особливості прояву широтної зональності та вертикальної (висотної) поясності на території України.

навчитеся:

° пояснювати на конкретних прикладах особливості взаємодії компонентів природи у ландшафті;

•    характеризувати рівнинні лісові, лісостепові, степові та гірські ландшафти, природні комплекси морів;

•    аналізувати карту ландшафтів, співвідношення природних та антропогенних ландшафтів у своїй місцевості;

° оцінювати природні ресурси зон, гірських областей, морів, наслідки впливу господарської діяльності людини на природні особливості ландшафтів.

Анонсування теми

Ландшафти України різноманітні й неповторні. Jla півночі потрапимо у зону мішаних і широколистяних лісів з Ті колись непролазними пущами, де повільно розливалися звивисті Прип'ять і Десна, виблискували чистою водою міріади озер, водилася дичина, ховалися серед дерев велетні-зубри, на деревах, вишукуючи здобич, причаювалися рисі та пугачі, клацали дзьобами зграї лелек. Прямуючи па південь, перетнемо хвилясті рівнини Лісостепу, де подекуди, особливо поблизу річок, збереглися від колишніх густих лісів невеличкі гаї з бука і дуба. Рухаючись далі на південь, потрапимо на безкраї рівнини Причорномор'я, де високо в небі ширяли орли й беркути, по землі ходили великі дрохви, а у степових травах від палючого сонця ховалися в норах сотні гризунів, ковзали змії, чатували па здобич каракурти.

Па шанувальників гірських краєвидів чекають величні Українські Карпати, які колись були майже повністю вкриті лісом, за що їх називають зеленими. Тут дзюр-чать водограями холодні струмки і б'є хвостом струмкова форель. Ваблять чарівні Кримські гори, де поєдналися море і скелі, печери і водоспади, глибокі каньйони і плоскі вершини гір - яіїли. Для охочих спостерігати за унікальними мешканцями зони шельфу збереглися чудові куточки на узбережжях Чорного моря. Однак мало хто знає, що життя тут вирує лише в тонкому верхньому шарі води, а глибше - мертві води, отруєні сірководнем. Вражає своїми численними косами та затоками Азовське море, яке не так давно вважали пайбагатшим па рибу у світі.

За яких умов в Україні сформувалися такі різні ландшафти? Що покладено в основу їхньої наукової класифікації? Наскільки докорінно людина своєю діяльністю змінює створені природою ландшафти? Вони збереглися ще десь в Україні чи існують лише на географічній карті? Як захистити унікальні куточки природи від згубного впливу людської діяльності?

Під час вивчення цієї теми ви матимете змогу знайти відповіді па ці запитання і CKiacmu детальний географічний опис найпоширеніших ландшафтів України.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:44, Переглядів: 4195