Народна Освіта » Географія » § 11. Україна на карті годинних поясів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Україна на карті годинних поясів

Ви дізнаєтесь:

про місцевий час, годинні пояси, поясний час, міжнародну систему відліку часу

чому в Україні використовується літній час

Пригадайте:

за який час Земля здійснює один оберт навколо своєї осі де проходить нульовий меридіан

якою є протяжність України із заходу на схід у градусах

Відповісти па запитання «що таке час?» нелегко. У загальному розумінні можна сказати, що час — це безперервна низка явищ, які змінюють один одного. Головна властивість часу полягає в тому, що віл безупинно пливе. На Землі його відлік пов'язаний із рухом нашої планети навколо Сонця. Саме за сонячним годинником людина живе й працює.

Осьове обертання Землі та місцевий час

Ви знаете, що паша планета здійснює один оберт навколо своєї осі за 24 годили. Оп цей час будь-яка точка земної поверхні, крім полюсів, робить коло, здійснивши оберт па 360 градусів. Разом із Землею обертається атмосфера і всі об’єкти на поверхні планети. Найважливішим наслідком осьового обертання є зміна дня і ночі. Якщо в Україні зараз день, то па іншому боці земної кулі — піч.

На зміну часу вдень вказує висота Сонця над горизонтом. Не випадково упродовж тисяч років для його визначення використо-

V

Бували сонячні годинники (рис. 1). Це найдавніший науковий пристрій, що дійшов до пас майже без змін.

Осьове обертання Землі відбувається із заходу па схід, тому час па кожному меридіані по всій його довжині однаковий.

Він називається місцевим і залежить від довготи певної точки. На різних меридіанах місцевий час відрізняється, при цьому розбіжності залежать від географічної довготи. Оскільки доба мас 24 години, за одну годину Земля обертається навколо своєї осі па 15 градусів (360°:24-15°). Отже, місцевий час відрізнятиметься па одну годину між точками па меридіанах, розташованих па відстані в 15° за довготою. В одпій годині 60 хвилин, а це означає, що різниця в місцевому часі між точками на меридіанах, розташованими па відстані в Iа за довготою, складає 4 хвилини (60 хв:15°—4 хв). Тепер ми можемо визначити (приблизно) різницю в місцевому часі між крайніми західною (22°10’ сх. д.) та східною (40°13' сх. д.) точками України.

Отже, місцевий час — це час, що визначається для певного місця па Землі, він залежить від географічної довготи місця та однаковий для всіх точок на одному меридіані. Різниця місцевого часу у двох місцях па Землі кількісно дорівнює різниці їх географічних довгот, виражених в одиницях часу.

Годинні пояси та поясний час.

Різниця в місцевому часі викликає незручності в житті й діяльності людей. Тому було вирішено умовно поділили планету на 24 годинні пояси, які необхідні для здійснення поясного відліку часу. У КОИСПОМЛ* а ІІИХ ДІС ОДІШКОПИД чпс, який відповідне місцевому часу серединного меридіана певного поясу. На межі між поясами стрілки переводять па годину вперед або назад. Ці межі мали пройти по меридіанах, віддалених на відсталі 7^30' па схід і захід від серединного меридіана певного поясу (протяжність кожпого поясу по довготі складає 15е·). Однак па практиці це можливо тільки в малозаселених районах і в межах Світового океану. Щоб не бу-

2

ло різшіді в часі в одній країні чи адміністративно-територіальній одиниці, межі годинних поясів, як правило, проводять з урахуванням державних кордонів, адміністративних меж, а також великих природних об’єктів. Тому в деяких країнах, які живуть за поясним часом, відхилення від місцевого часу може досягати години та більше (якщо межі поясів проведені точно по меридіанах, відхилення не перевищують ЗО хвилин).

Отже, поясним час — це місцевий час, що визначається для серединного меридіана певного годинного поясу та діє в його межах.

Годинні пояси пронумеровані в напрямку обертання Землі — із захода на схід. За нульовий узятий час поясу, посередині якого проходить гринвіцький (нульовий) меридіан. Час нульового поясу ще

називають західноєвропейським. Отже, західноєвропейський час — це час нульового годиппого поясу, що відповідає місцевому часу гринвіцького меридіана. На схід від нульового поясу між меридіанами 7^30' і 22°30' сх. д. (без урахування державних кордонів і адміністративних меж) розташований перший годинний пояс. Його час зазвичай називають центральноєвропейським. Між меридіанами 22°30' і 37°30' сх. д. розташований другий годинний пояс. Його час називають східноєвропейським. На Північному й Південному полюсах, де меридіани сходяться в одній точці, попяття годинних поясів втрачає своє значення. За традицією вважається, що па полюсах час відповідає всесвітньому (існує кілька його версій, за однією з них він дорівнює місцевому часу гринвіцького меридіана) (рис. 2).

Навпроти гринвіцького меридіана розташована ще одна унікальна умовна лінія — лінія зміни дат. Вона проходить у Тихому оіісапі переважно по 180-му меридіану з невеликими відхиленнями. По її різні боки календарні дати відрізняються па добу. Необхідність встановлення лінії зміни дат пов’язана з тим, що під час навколосвітньої подорожі мандрівники здійснюють один оберт навколо Землі. Якщо вони мандрують із заходу па схід (назустріч Сонцю), до кіпця навколосвітньої подорожі набігає одна зайва доба. І навпаки, при навколосвітній подорожі зі сходу па захід одна доба втрачається. Щоб уникнути пов’язаних із цим помилок у лічбі днів і встановлена лінія зміни дат. Цікаво, що з неї починається відлік пової доби. Саме тому країни, що розміщені у Східній півкулі поблизу лінії зміни дат, першими зустрічають Новий рік (рис. З, 4).

Час в Україні.

Україна є прикладом держави, де межі годинних поясів проведено з урахуванням державних кордонів. Ви знаєте координати крайніх західної і східпої точок України та довготу меридіанів, які визначають розташування першого і другого годинних поясів. Отже, основна частина території держави (95%) розміщена в межах другого, східноєвропейського поясу, а його серединний меридіан проходить трохи па захід від Києва. Водночас частина Закарпатської області розташована в першому годинному поясі, а Луганська й частина Харківської й Донецької — у третьому. У таких умовах доцільно використовувати на всій території країни час другого годинного поясу, який в Україні також називають київським.

Оскільки різниця між номерами поясів відповідає різниці в поясному часі, ми легко обчислимо, па скільки годин раніше починається нова доба в Києві порівняно з Лондоном (2-0 — 2).

Різниця у дві години зберігається і в той період, коли в Україні здійснюється перехід па літній час шляхом переведення годин -никової стрілки па годину вперед. Яіс і в країнах ЄС, в Україні це відбувається в останню неділю березня, а повернення в поясний час — в останню неділю жовтня (стрілка годинника переводиться на одну годину назад).

о

Уперше перехід на літній час відбувся в кількох європейських країнах у 1916 р. Це здійснювалося з метою ефективного використання світлої частини доби, що суттєво зростає влітку, і заощадження палива. Із 1930 до 1990 р. в Україні діяв декретний час, тобто поясний час, переведений на одну годину вперед.

Головне

Для будь-якого місця на Землі молена визначити місцевий час. Він залежить від географічної довготи місця й однаковий для всіх точок на одному меридіані.

Земля умовно поділена па 24 годинні пояси для здійснення поясного відліку часу.

Годинні пояси мають нумерацію в напрямку обертання Землі — із заходу па схід. В Україні діє час другого годинного поясу.

Запитання та завдання для самоперевірки 1. Що таке місцевий час? 2. Із якою метою планету умовно поділили на 24 годинні пояси? З, Чому дорівнює час у межах одного годинного поясу? 4. Розкажіть про складнощі у проведенні меж годинних поясів точно

через 15е по довготі. 5. Для чого необхідна лінія зміни дат? б Чому в Україні діє час другого годинного поясу? 7. Із якою метою відбувається перехід на літній час?

Поміркуйте

Куди і на скільки годин потрібно переводити стрілки годинника, якщо ви прямуєте в Польщу? 2. Чому до XIX ст. не було нагальної необхідності вводити поясний час? 3. Чому в екваторіальних широтах використання літнього часу не настільки ефективне, як у помірних? Які аргументи можна навести проти переходу на літній час?

Працюємо самостійно Визначте різницю в місцевому часі між своїм населеним пунктом (обласним центром) і Лондоном.

Практична робота З Аналіз карти годинних поясів світу. Розв'язування задач на визначення часу Укажіть мету створення карти годинних поясів світу.

З'ясуйте відмінності в проведенні меж годинних поясів у різних районах світу та поясніть їх.

Обчисліть різницю в місцевому часі між Києвом і Львовом.

Порадник

Крок перший: визначте довготу міст із точністю до мінут.

Крок другий: обчисліть різницю в довготі між цими містами (у градусах і мі нутах).

Крок третій: пригадайте, що Земля обертається на 1° (або 60") за 4 хв, що становить 240 с, та обчисліть, який час відповідає оберту на Г.

Крок четвертий: переведіть різницю довгот у різницю в часі (у мінутах і секундах).

Обчисліть поясний час Сіднея, якщо в Києві 12 година дня (пора року — зима), тобто діє зимовий (поясний) час.

Порадник

Крок перший: визначте, у якому годинному поясі розташована основна частина території України та східна частина Австралії.

Крок другий: обчисліть різницю в поясному часі між цими районами. Крок третій: визначте, яке місто розташоване східніше (у ньому час буде більшим).

Крок четвертий: виконайте дії (додавання чи віднімання) із наявними у вас даними про час та отриманим результатом (результат другого кроку).

Чи можна визначити розбіжності в географічній довготі між двома пунктами, якщо відомо різницю в місцевому часі між ними? Проведіть такі обчислення, якщо відомо, що в Києві місцевий час становить 12 год 00 хв, а в Харкові — 12 год 20 хв.

Дослідження

Планування маршруту мандрівки країнами світу з визначенням різниці в часі в них порівняно з київським

1 Виборіть країни, які ви хотіли б відвідати (бажано, щоб кілька з них були в Західній півкулі).

Складіть маршрут, за яким ви визначите черговість їх відвідування.

З Використовуючи карту годинних поясів світу, з'ясуйте, у яких поясах розташовані ці країни (у тому числі з урахуванням кордонів).

Визначте різницю в поясному часі в них порівняно з київським (візьміть до уваги, у яку пору року відбувається мандрівка, і з'ясуйте існування літнього часу в кожній із країн).

У висновку зазначте, як і для чого необхідно знати різницю в поясному часі між країнами.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Довгань

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 5-08-2016, 19:38, Переглядів: 10963