Народна Освіта » Географія » § 10. Час на території України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Час на території України

Пригадайте координати східної та західної крайніх точок України.

На скільки градусів простягається територія України із заходу на схід?

Міжнародна система відліку часу

Ви вже знаєте, що доба — природна одиниця виміру часу, зумовлена осьовим обертанням Землі. Осьове обертання можна спостерігати за видимим рухом неба (зірок, Сонця). За добу (24 години) Земля здійснює повний оберт навколо своєї осі на 360°, за 1 годину — на 15°, за 4 хвилини — на Iе.

Доба розпочинається одночасно на всьому меридіані. Кожний меридіан має свій місцевий час. Чим далі на схід він розташований, тим раніше на ньому починається нова доба (спочатку — на 180° д., через 4 хвилини — на 179° сх. д.

Отже, місцевий час — це час певного меридіана Землі.

Поміркуйте, чи можна було б користуватися годинником, який показує місцевий час, подорожуючи Україною або світом.

Дійсно, вести відлік за місцевим часом незручно, і його майже не використовують. Тому Землю поділили на 24 годинні пояси, у яких поясний час визначається місцевим часом кожного меридіана, який ділиться на 15 (360°: 15 = 24 годинні пояси). Наші годинники показують поясний час.

Крім місцевого й поясного часу виділяють літній і всесвітній час.

Як визначити різницю в місцевому часі між пунктами

Різниця в місцевому часі двох меридіанів залежить від різниці їхньої географічної довготи.

Для розв’язання задачі слід виконати такі дії:

1) Визначити різницю в довготі двох пунктів (Х°). Для цього від довготи меридіана з більшим числом віднімають довготу меридіана з меншим числом.

2) Підставити значення різниці в довготі у пропорцію й визначити різницю в місцевому часі (У хв).

Якщо меридіан, час якого невідомий, розташований на захід, то різницю в часі слід віднімати, а якщо на схід — то додавати. Послідовність визначення різниці в місцевому часі двох пунктів розглянемо на прикладі.

3) Меридіан, час якого невідомий, розташований на захід, тому різницю в часі віднімаємо: 5 год 12 хв — 1 год 12 хв = 4 год.

Відповідь: різниця в місцевому часі крайніх західної і східної точок України становить 1 год 12 хв, а місцевий час крайньої західної точки — 4 год.

З Як визначити різницю в поясному часі між пунктами Поясний час — це час певного годинного поясу Землі. Він визначається за місцевим часом серединного меридіана певного поясу.

Серединними для певного годинного поясу є меридіани, значення географічної довготи яких ділиться рівно на 15 (0° д. — для 0-го поясу; 15° сх. д. — для 1-го поясу і так далі). У межах кожного з них заведено вважати час однаковим — поясним.

Відлік годинних поясів ведеться від 0° д. (гринвіцького меридіана) на схід. Пояси в цьому напрямку нумеруються від 0-го до 23-го. У межах будь-якого годинного поясу встановлений єдиний (поясний) час, який визначається за місцевим часом відповідного серединного меридіана.

Серединним меридіаном якого поясу є 30° сх. д.? Поблизу яких міст території України він проходить?

Якби не існувало кордонів держав, то межі годинних поясів проводили б за меридіанами, що проходять на 7°30' д. на схід і на захід від серединного. Так, межі 2-го годинного поясу проходили б від 22°30' сх. д. до 37°30' сх. д. Отже, якщо на 30° сх. д. місцевий час становить 10 год 15 хв, то годинник показує однаковий поясний час і у Львові (24°02/ сх. д.), і в Харкові (36°15' сх. д.).

Фактичні межі годинних поясів проводять з урахуванням кордонів держав. Оскільки лише крайні західна й східна частини нашої держави (без урахування проходження державних кордонів) розташовані відповідно у 1-му та 3-му годинних поясах, а найбільша частина — у 2-му поясі, то Україну вирішили повністю зарахувати до 2-го годинного поясу.

Наш годинник показує час 2-го годинного поясу — східноєвропейський, або київський (оскільки Київ розташований поблизу серединного меридіана, 30“ сх. д.). Тобто нова доба в Україні розпочинається на 2 години раніше, ніж у Лондоні (на гринвіцькому меридіані).

Розглянемо на прикладі визначення різниці в поясному часі.

Задача. Визначте місцевий час крайньої західної точки України, якщо Сонце зійшло над її крайньою східною точкою о 5 год 12 хв.

Розв'язання:

1)    Визначаємо різницю в довготі: 40°14,-22о08,«18° д.

2)    Складаємо пропорцію:

Задача. Київський поясний час становить 23 год 16 хв. Визначте поясний час на гринвіцькому меридіані.

Розв’язання:

1) Визначаємо різницю в довготі: 30° - 0° = 30° д.

2) Визначаємо різницю в часі: 30° : 15° = 2 год.

3)    Оскільки Лондон розташований на захід від Києва, то різницю в часі віднімаємо: 23 год 16 хв — 2 год = 21 год 16 хв. Відповідь: поясний час гринвіцького меридіана — 21 год 16 хв.

4 Який час називають літнім

Майже в усіх країнах Європи введений літній час (для більш повного використання світлої частини доби, економії електроенергії тощо). В Україні літній час вводиться з 1981 р. Постановою Кабінету Міністрів України від 1996 р. в ніч з останньої суботи на неділю березня (о 3 годині) годинник переводять на 1 годину вперед. В останню неділю жовтня (о 4-й годині) дія літнього часу припиняється, і годинник переводять на 1 годину назад (на поясний зимовий час).

1. Що таке місцевий та поясний час? 2. Із якою метою був запроваджений поясний час? 3. У межах яких годинних поясів розташована територія України (без урахування та з урахуванням проходження державного кордону)? 4. Який час називають літнім? Для чого він вводиться?

5.    Де на території України місцевий і поясний час повністю збігаються?

6.    Визначте різницю в місцевому й поясному часі між своїм населеним пунктом і гринвіцьким меридіаном. 7. Київський поясний час становить 12 год 00 хв. Визначте, у яких годинних поясах розташовані пункти, якщо їх поясний час становить: 1) 9 год; 2) 15 год. 8. Київський поясний час становить 23 год 16 хв. Визначте поясний час: 1) Нью-Йорка (75° зх. д.); 2) Владивостока (132° сх. д.); 3) Парижа (2е сх. д.). 9. У Києві (30°30' сх. д.) місцевий час — 4 год 17 хв. Визначте довготу міста А, якщо його місцевий час становить 4 год 33 хв.

Всесвітній час

У 1920-х рр. для складання розкладу польотів літаків, міжнародного кабельного і радіозв'язку виникла потреба вести точний відлік часу подій, важливих для всієї Землі. Із цією метою був запроваджений всесвітній час (Universal Time), який відповідає часу для гринвіцького меридіана (0° д.).

Всесвітній час пов'язаний із поняттям «середня сонячна доба» (оскільки реальна тривалість доби впродовж року дещо відрізняється). Середня сонячна доба становить рівно 24 години. Всесвітній час відповідає середньому сонячному часу для гринвіцького меридіана (0° д.). У мить, коли Сонце в полудень перебуває в найвищій точці над гринвіцьким меридіаном, на протилежному меридіані (180° д.) настає північ і нова доба.

Поясний час

Поясний час був рекомендований для впровадження у 1884 р. на Міжнародному астрономічному конгресі (за пропозицією, яку висунув в 1879 р. канадський інженер С. Флемінг). Поясний час в Україні був запроваджений у 1924 р.

Практична робота 3

Аналіз карти годинних поясів світу. Розв'язування задач на визначення часу

Розв’яжіть задачі.

1.    Який місцевий час у точці з координатами 49й пн. ш., 34й сх. д., якщо на 12° цд. ш., 34° сх. д. зараз 12 год ЗО хв?

2.    Визначте місцевий час крайньої східної точки України, якщо Сонце зайшло над крайньою західною точкою України о 20 год 48 хв.

3.    Між якими меридіанами на території України (без урахування її державних кордонів) проходили б межі 1-го і 2-го та 2-го і 3-го годинних поясів?

4.    Який поясний час у Сумах (34°48' сх. д.), якщо в Лондоні 1 год ночі?

5.    Визначте поясний і декретний час Москви (37е сх. д.), якщо в Парижі (2° сх. д.) 22 год.

Інструкція. Якщо довгота не ділиться рівно на 15, а залишок становить менше ніж 7еЗО', то номер поясу відповідає отриманому при діленні цілому числу. Якщо ж залишок більше ніж 7°30', то номер поясу необхідно округлити до більшого числа.

Дослідження

Планування маршруту мандрівки країнами світу з визначенням різниці в часі в них порівняно з київським

Законодавство щодо регулювання відліку часу в різних країнах нерідко змінюється. Тому краще його визначати за допомогою пошукових систем в Інтернеті.

Іптернет-ресурси (карти годинних поясів світу в реальному часі): http://www.worldtimezone.com/ http://24timezones.com/svitovyj_chas2.php

Розробіть маршрут уявної навколосвітньої мандрівки від свого населеного пункту (із десятьма зупинками). Визначте різницю в поясному часі порівняно з київським.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Булава

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 27-07-2016, 13:32, Переглядів: 6822