Народна Освіта » Біологія » § 24. Виділення. Органи сечовидільної системи.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 24. Виділення. Органи сечовидільної системи.

Виділення — важливий етап обміну речовин. Під час життєдіяльності в організмі людини утворюється чимало кінцевих продуктів обміну речовин, які мають бути виведеними з нього. Такими кінцевими продуктами обміну речовин є вода, аміак, сечовина, сечова кислота, солі та інші сполуки.

Із тканин кінцеві продукти обміну речовин надходять у кров і переносяться нею до спеціалізованих органів виділення, які видаляють їх із організму. У цьому беруть участь органи сечовидільної системи, легені та шкіра. Легені виводять з організму вуглекислий газ і водяну пару, шкіра — водний розчин солей, а органи сечовидільної системи забезпечують виведення з організму переважної більшості кінцевих продуктів обміну речовин (води, сечовини, сечової кислоти, різноманітних солей тощо).

Цікаво знати

Велика кількість молочної кислоти утворюється за умови інтенсивної роботи м’язів. Виконуючи важку фізичну роботу або займаючись спортом людина відчуває втому в кінцівках, іноді біль у м'язах. Причиною цього є надлишок молочної кислоти, який утворився в результаті інтенсивних навантажень, і не може бути швидко виведеним з організму.

Кінцевим продуктом як вуглеводневого так і жирового обміну речовин є шкідлива для організму людини сечовина; білкового обміну — сечовина, креатинін, сечова кислота, аміак.

Отже, виділення — це процес видалення з організму шкідливих і непотрібних кінцевих продуктів обміну речовин.

ОРГАНИ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ. Сечовидільна система людини складається з таких органів, як: нирки, сечоводи, сечовий міхур та сечовипускальний канал(мал. 55).

Нирки — це парний орган, що забезпечує виділення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності, підтримуючи рівновагу рідин у тілі людини.

Розрізняють праву і ліву нирки, які за формою нагадують квасолину. Маса кожної нирки становить 150 г. Вони містяться по боках хребта на рівні поперекових хребців.

Нирки вкриті щільною оболонкою та мають складну будову. На внутрішній увігнутій поверхні розміщені «ворота» нирки, через які проходять сечовід, ниркові артерії та вени, лімфатичні судини й нерви.

Нирка утворена двома шарами: зовнішнім (кірковим) і внутрішнім (мозковим) (мал. 56).

Внутрішній шар нирки складається з ниркових пірамід, які пронизані великою кількістю ниркових канальців. Нирки містять мільйони структурно-функціональних одиниць — нефронів (див. мал. 57), у яких відбувається утворення сечі.

До складу нефрону входить капсула Шумлянського-Боумена, у середині якої знаходиться клубочок капілярів (мальпігієв клубочок). Між шарами капсули розташована порожнина, яка переходить у звивистий сечовий канадець. На межі межі кіркового і мозкового шарів нирки канадець звужується і в мозковому шарі утворює петлю, яка повертається до кіркового шару нирки. Потім він відкривається у збирну трубочку. Збирні трубочки, зливаючись, утворюють загальні вивідні протоки.

Коли кров проходить по капілярах клубочків, то з її плазми фільтруються вода та розчинені у ній речовини. Ця рідина називається первинною сечею. Первинна сеча проходить по звивистому ка-нальцю, де відбувається зворотне всмоктування в кров води й потрібних організму речовин. Звивистий канадець заходить у мозковий шар нирки, де випрямляється, утворює петлю і повертається у кірковий шар. Вода, що залишилась у звивистому канальні, й розчинені у ній шкідливі та кінцеві продукти обміну речовин утворюють вторинну сечу.

Цікаво знати

У здорової людини зі 100 мл крові, що проходить через нирки за хвилину, утворюється лише 1 мл сечі.

Вторинна сеча надходить у збірний канатець, потім у збірні ниркові трубочки, які, зливаючись, утворюють загальні вивідні протоки, що відкриваються в ниркові чашки. Із ниркових чашок сеча потрапляє в ниркову миску, що переходить у сечовід.

Сечоводи — це м’язові трубки довжиною 30—35 см. Сеча рухається по сечоводу завдяки скороченню гладеньких м’язів його стінки (швидкість 2-3 см/с). Правий і лівий сечоводи беруть початок від ниркових мисок і впадають у сечовий міхур.

Цікаво знати

Щодоби нирки виділяють із крові близько 170 л рідини, яка концентрується приблизно в 1,5 л сечі, що виводиться з організму.

Таким чином, нирки очищають кров і регулюють водно-сольовий баланс, а також модифікують вітамін Б в активну форму, що сприяє росту й мінералізації кісток.

Сечовий міхур — це непарний порожнистий м’язовий орган сечовидільної системи, що міститься в передній частині порожнини малого тазу і слугує резервуаром для накопичення сечі та забезпечує періодич

не її виведення через сечовипускальний канал. Місткість сечового міхура дорослої людини сягає 0,75 л.

Вихід із сечового міхура в сечовипускальний канал закритий двома м’язовими потовщеннями — сфінктерами, завдяки яким сеча не витікає з нього. Сечовиділення регулюється рефлекторно. Коли в сечовому міхурі збирається певна кількість сечі, м’язи міхура скорочуються і сеча виводиться з організму через сечовипускальний канал.

ВОДНО-СОЛЬОВИЙ БАЛАНС. Окрім виділення кінцевих продуктів обміну речовин, нирки беруть участь у підтриманні сталості кількості й хімічного складу рідин тіла.

Вода — найважливіший компонент організму людини. Чиста вода, у якій розчинені речовини, входить до складу первинної сечі. При цьому організм обов’язково повинен повернути у кров більшу частину води, інакше відбудеться ушкодження й навіть загибель клітин. Одним зі способів повернення води в кров є зворотне всмоктування з первинної сечі значної кількості солей. Саме завдяки цьому разом із солями у кров, що протікає по капілярах навколо петлі нефрона, повертається 99 % води й корисних речовин. Коли сеча досягає сечового міхура, вона містить лише зайву воду та шкідливі для організму людини речовини.

Цікаво знати

Гіпофіз, як залоза внутрішньої секреції, регулює водно-сольовий баланс у тілі людини. При цьому зайва сіль пере-ходить у сечу, що формується, захоплюючи за собою й воду. Унаслідок цього у кров повертається менше води. А якщо організм потребує води, то людина відчуває спрагу. Саме тому вживання солоноїїжі призводить до відчуття спраги.

Виділення — це процес видалення з організму шкідливих і кінцевих продуктів обміну речовин, надлишку води, солей.

Процес виділення спрямований на підтримання сталості внутрішнього середовища організму.

Сечовидільна система складається з нирок, сечоводів, сечового міхура та сечовипускального каналу.

Контрольні запитання

1.    Що таке виділення?

2.    З яких органів складається сечовидільна система людини?

3.    Яка будова та функції нирок?

4.    Що таке нефрон та яка його будова?

5.    Як утворюється первинна та вторинна сеча?

6.    Яким чином нирки регулюють водно-сольовий баланс?

7.    Чому при порушенні функції нирок відбувається самоотруєння організму?

8.    Чому не варто їсти занадто солону їжу?

Завдання

Заповніть таблицю в зошиті.

Органи сечовидільної системи    Особливості будови Функції

Цікаво знати

Підраховано, що за добу нирки дорослоїлюдини фільтрують більш ніж 1,5 тонни крові. Пропускаючи через себе кров, нирки не лише видаляють із неї шкідливі та непотрібні організму речовини, а й повертають у неї все корисне. Так, із первинної сечі майже повністю повертається в кров глюкоза та амінокислоти.

Але якщо концентрація глюкози у крові висока, тоді вона може частково залишатися в сечі. При цьому аналіз сечі покаже наявність у ній цукру. Так буває у хворих на цукровий діабет і час від часу в тих, хто дуже полюбляє солоденьке.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 13:31, Переглядів: 4630