НАРОДНА ОСВІТА

§ 36. Клімат

Що розуміють під поняттям «погода»? Для чого необхідні знання про погоду?

Що таке клімат? Погода в різних куточках земної кулі дуже різноманітна, адже вона залежить від багатьох чинників. Над полюсами ніколи не буває великих злив, а на рівнини екваторіальних широт ніколи не випадає сніг. І якою б мінливою не була погода, середні показники її стану в певній місцевості повторюються з року в рік протягом тисячоліть.

Давні греки знали, що найважливіший елемент погоди — температура — залежить від кута падіння сонячних променів. Слова кут, нахил з грецької — клімат. Тому й притаманну певній місцевості погоду назвали кліматом.

Клімат — багаторічний режим погоди для певної місцевості.

Клімат у кожній місцевості земної кулі має свої особливості. У приекваторіальній частині Землі між погодою та кліматом немає відмінностей — кожний день погода там спекотна із сильними дощами.

У середніх широтах відбувається зміна пір року. Найхолоднішою порою року завжди є зима, а найтеплішою — літо. У полярних районах Землі цілий рік стоїть холодна погода, тому сніг на суходолі там майже не тане й перетворюється з часом на льодовик.

Характеристика клімату. Для того щоб охарактеризувати клімат будь-якої території, потрібно мати відомості про погоду за багато років.

Описуючи клімат, використовують дані про середні багаторічні температури повітря за місяцями, середню багаторічну кількість опадів і режим їх випадання, переважаючі вітри. Опис клімату містить відомості й про відхилення кліматичних показників від норми: найвищі й найнижчі температури, найбільшу та найменшу кількість опадів тощо.

Кліматотвірні чинники. Клімат залежить від багатьох чинників, які називаються кліматичними. Найголовніші з них:

— кут падіння сонячних променів протягом року, що залежить від географічної широти місцевості;

— переміщення повітряних мас над океаном і суходолом;

— характер підстилаючої поверхні (її колір і склад та особливості рельєфу).

Важливу роль відіграють також близькість до моря, наявність і характер морських течій, висота над рівнем моря, прозорість атмосфери, сніговий і льодовиковий покрив тощо.

Основні кліматичні показники. До основних кліматичних показників відносять температуру повітря, кількість і режим опадів, переважаючі напрямки вітрів, прозористі атмосфери, переважаючі типи погоди.

Який буває клімат? Залежно від близькості моря (океану), а також інших чинників виокремлюють три основних типи клімату: морський, континентальний і мусонний.

Морський клімат характеризується невеликою амплітудою середньорічних температур, м’якою маломорозною зимою й прохолодним літом у помірних широтах. Опади у вигляді дощу випадають переважно влітку. Вологість повітря протягом року висока. Море виконує пом’якшувальну функцію, забираючи надлишок тепла влітку й віддаючи його взимку.

Континентальний клімат характерний для центральних районів материків, які віддалені від моря. Улітку суходіл сильно прогрівається, а взимку охолоджується. Тут дуже жарке літо й морозна зима. Річна амплітуда температур велика, опадів мало, вологість повітря низька.

Мусонний клімат характерний для місцевостей на материкових узбережжях, де панують мусони. Вони найбільш виражені в тропічних широтах у басейні Індійського океану, а також на східному узбережжі Євразії. Літо тут дощове й порівняно тепле, зима — суха та холодна. Вологість повітря висока влітку й низька взимку. У помірних широтах велика амплітуда температур.

Кліматичні пояси. За співвідношенням кліматичних показників виокремлюють кліматичні пояси.

Кліматичні пояси — це широтні смуги земної поверхні, що мають відносно однорідний клімат. Визначають екваторіальний, два тропічних, два помірних, арктичний та антарктичний пояси (мал. 97).

Екваторіальний пояс. Протягом року тут спостерігаються високі температури (+26...+28 °С), велика кількість опадів, амплітуда температур незначна, зміни пір року практично немає.

Тропічний пояс. Жарке літо (+30... +35 °С) і порівняно тепла зима (температура буває не нижчою + 10 °С). На рівнинах суходолу та над океаном опадів мало.

Помірний пояс. Спостерігається чітка зміна пір року з теплим літом і холодною зимою. Температура, кількість опадів і вологість значною мірою залежать від близькості до моря й характеру переважаючих вітрів.

Полярний пояс. Характеризується низькими температурами протягом року, невеликою кількістю опадів, низькою вологістю повітря, високим тиском протягом року.

Між основними кліматичними поясами є перехідні: субекваторіальні, субтропічні, субарктичний і субантарктичний (префікс суб- означає між). Для перехідних поясів властивий значний вплив суміжних основних повітряних мас.

Зміни клімату. Клімат не залишається незмінним. Протягом тисячоліть відбуваються періодичні потепління та похолодання. За останні півтора мільярда років на Землі кілька разів наставали зледеніння великих територій, клімат багатьох регіонів планети ставав то сухішим, то вологішим.

Зміни клімату відбуваються дуже повільно, але навіть в історичній пам’яті людства зафіксовано, що найбільша пустеля світу

Сахара — колись була степом, а на узбережжі покритого льодом острова Гренландія буяла рослинність.

Основними причинами змін багаторічного режиму погоди є зміна нахилу земної осі, дія вулканів, які зменшують прозорість атмосфери, викидаючи в неї велику кількість пилу, і діяльність людини.

Адаптація людини до кліматичних умов.

Давайте з’ясуємо, що означає незрозуміле слово адаптація (з латин, пристосування, звикання). Ідеться про звикання людини до того чи іншого типу клімату. Чи можна звикнути до холоду? Полярний дослідник норвежець Р. Амундсен говорив, що «людина може звикнути до всього». І це дійсно так. Це має великий вплив на природу й господарську діяльність людини. Клімат — важлива умова існування людського суспільства. Від нього залежить їжа, житло, одяг і спосіб життя людей. Людина пристосовується в житті до різних кліматичних умов (мал. 98).

Племена аборигенів в Австралії тисячоліттями живуть в умовах пустелі, легко знаходять там воду та їжу, їм важко пристосуватися до життя в більш комфортних умовах.

Ескімоси Гренландії живуть в умовах холодного клімату. У цьому суворому краї, де навіть мало тварин, а рослин узагалі немає, люди живуть, полюють на тюленів, із снігу будують собі домівки, у яких їм дуже тепло.

Населенню будь-якої території в місцевому кліматі допомагає жити багаторічний досвід предків, вони пристосовують до цих умов одяг, житло, харчування.

До речі, сам Р. Амундсен з дитинства мріяв стати дослідником Арктики. Для цього він загартовував себе, привчав переносити холод і голод. Саме тому він зміг здійснити свої полярні експедиції.

 

Повторимо головне

 

Клімат — багаторічний режим погоди для певної місцевості.

Клімат формується під впливом кліматотвірних чинників.

Виокремлюють морський, континентальний і мусонний типи клімату. Кліматичні пояси — це широтні смуги земної поверхні, що мають відносно однорідний клімат.

За співвідношенням кліматичних показників виокремлюють основні кліматичні пояси: екваторіальний, два тропічних, два помірних, арктичний та антарктичний.

Перехідними кліматичними поясами є: субекваторіальні (два), субтропічні (два), субарктичний і субантарктичний.

 

Запитання та завдання

 

1. Що таке клімат? Чим він відрізняється від погоди?

2. Під впливом яких чинників формується клімат? Який із них головний?

3. Які бувають види кліматів?

4. Назвіть кліматичні пояси. Покажіть їх на карті.

5. Як характер підстилаючої поверхні впливає на клімат?

6. Наведіть відомі вам приклади адаптації людини до кліматичних умов.

З’ясуйте за допомогою карт атласу, який тип клімату характерний для вашої місцевості.

Знайдіть у бібліотеці твори, у змісті яких розкрито особливості атмосферних явищу народній творчості та фольклорі.

 

Скарбничка дослідника

 

Чи змінюється клімат? Учені висловлюють різні припущення про клімат Землі за останні 600 млн років. У геологічній історії відбувалося чергування великих льодовикових і міжльодовикових епох. Останній льодовиковий період настав 700 тис. років тому. Ми живемо у відносно теплу епоху, яка почалася майже 15 тис. років тому. Однак протягом цього часу існували періоди найбільш сприятливого клімату (5-8 тис. років тому, приблизно 1 тис. років тому) і періоди несприятливого клімату (малі льодовикові періоди). Наприклад, останній малий льодовиковий період тривав із XIII по XIX ст.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 20-11-2014, 16:08, Переглядів: 2593